НБМ- въпроси и отговори за майчинството и новите промени

• 58 475
  • 695
  •   1
Отговори
# 330
  • Пловдив
Да, той дължи 3,9% върху тома, което ще получаваш ти, но след като сте серазбрали да ги внасяш ти, то тогава ще ти удържа това - ако имаш да вземаш например 160 лв, ще вземеш 160-6,24 = 153,76, тъй като 160*3,9% = 6,24 Peace
Аз съм при два различни работодателя. При единия на трудов договор, а при другия само се водя на граждански договор и си плащам осигуровките. Когато излезна в майчинство и двата работодателя ли ще трябва да плащат тези 3.9%? Респективно аз ли ще си плащам по гражданския договор?

# 331
  • В полите на Пирин планина
Да, той дължи 3,9% върху тома, което ще получаваш ти, но след като сте серазбрали да ги внасяш ти, то тогава ще ти удържа това - ако имаш да вземаш например 160 лв, ще вземеш 160-6,24 = 153,76, тъй като 160*3,9% = 6,24 Peace
Аз съм при два различни работодателя. При единия на трудов договор, а при другия само се водя на граждански договор и си плащам осигуровките. Когато излезна в майчинство и двата работодателя ли ще трябва да плащат тези 3.9%? Респективно аз ли ще си плащам по гражданския договор?

Здравната вноска - 3.9% се дължи САМО върху размера на обезщетението и по принцип е за сметка на работодателя. Ако през времето, в което си по майчинство изпълняваш услуги по граждански договор - това е друг доход и върху него се дължи осигуровка и за фондовете на ДОО - пропорционално разпределена между възложителя и изпълнителя по договра / ти / и здравна вноска- разпределена в същото съотношение - сега 65:35.

# 332
  • Пловдив

Няма нужда да почва работа - отпускът по бременност и раждане, както и за отглеждане на дете до 2 години се зачитат за стаж Peace

Това важи ли при получаване на майчинство от социални грижи  newsm78

# 333
  • Ботевград

Няма нужда да почва работа - отпускът по бременност и раждане, както и за отглеждане на дете до 2 години се зачитат за стаж Peace

Да, получаващите обезщетение от социални грижи са здравно осигурени.  Получаващите майчинство от социални грижи се смятат за осигурени за сметка на републиканския бюджет. В този случай се зачита стаж.

# 334

НА ВСИЧКИ жени майчинството се зачита за трудов и осигурителен стаж - т.е. тези две години се включват в стажа за начисляване на клас прослужено време и при пенсиониране. В случай, че жената не е била на трудов договор или не е била самоосигуряващо се лице стажът се доказва с акта за раждане на детето / децата /.

# 335
Мамчета да питам и аз, че нещо се обърках  Embarassed
В момента съм болничен по майчинство, който е включително до 13 ноември 2006 г., от тази дата излизам отпуска по майчинство. Въпроса ми е за новия закон, който влиза в сила от 01.01.2007 за получаване на 90 % от заплатата в срок от 9 месеца , вместо сегашните 3. Като слушах по тв казаха, че закона ще обхване всички майки на които децата им нямат навършени 9 месеца до декември 2006 г. ние няма да имаме, да разбирам ли, че и аз ще се възползвам от промяната?

Благодаря ви предварително   bouquet

# 336
Здравейте момичета!
Много полезна тема. Радвам се и уважавам отзивчивостта на всички, които отделят време и отговарят тук.

Аз имам следния въпрос: преди две години покрай бременна колежка разбрах, че бременната жена може да работи с 2 часа по-късо работно време от досегашното, т.е. от 8 на 6 часов работен ден. Та конкретно:
1. От кой месец на бременността може да се ползва това право?
2. Има ли правило как ще се ползват тези часове (ще идваш 2ч. по-късно на работа всеки път; ще си тръгваш 2ч. по-рано от работа всеки път; или ти си ги разпределяш часовете всеки ден различно според нуждите си)?
3. След като работиш 2 часа по-малко намалява ли ти се съответно и работната заплата?

Предварително се извинявам, ако вече има отговори на тези въпроси - започнах да чета темата, но е много дълга, а все пак съм на работа и се покривам с какво се занимавам в момента  Twisted Evil Та, моля ако горните въпроси са обсъждани да ме носочите къде да чета.

# 337
  • София
Здравейте! Моят случай е следният: осигурена съм върху 80 лв. От Юли месец съм в болнични  - взимам по около 60 на месец - 80% от заплатата - ОК. От 5.Х, живот и здраве излизам в болнични за бременност и раждане. Счетоводителката ми каза, че ще взимам 90% от заплатата си, т.е. около 70 лв., даже и по-малко, предвид болничните, но не това ми е въпросът.
 Откога влиза в сила минимумът - 160 лв или МРЗ?  Тя твърди, че докато съм в болнични ще взимам малката сума. Това значи ли, че като ме хваща новата наредба за 315 дни,  ще получавам 70 лв вместо 160 - 170, до навършване на 9 месеца на детето?

И последен въпрос - до кога тези пари се получават чрез работодателя?

Надявам се да съм обяснила що-годе ясно въпроса си и предварително благодаря за отговора  bouquet

Последна редакция: пн, 04 сеп 2006, 12:33 от София

# 338
Мамчета да питам и аз, че нещо се обърках  Embarassed
В момента съм болничен по майчинство, който е включително до 13 ноември 2006 г., от тази дата излизам отпуска по майчинство. Въпроса ми е за новия закон, който влиза в сила от 01.01.2007 за получаване на 90 % от заплатата в срок от 9 месеца , вместо сегашните 3. Като слушах по тв казаха, че закона ще обхване всички майки на които децата им нямат навършени 9 месеца до декември 2006 г. ние няма да имаме, да разбирам ли, че и аз ще се възползвам от промяната?

Благодаря ви предварително   bouquet

Все още не е уреден изрично този случай, но изказванията бяха, че ще се включат и заварените случаи като теб, т.е. всички майки, чийто деца не са навършили 9 месеца.

# 339
Здравейте! Моят случай е следният: осигурена съм върху 80 лв. От Юли месец съм в болнични  - взимам по около 60 на месец - 80% от заплатата - ОК. От 5.Х, живот и здраве излизам в болнични за бременност и раждане. Счетоводителката ми каза, че ще взимам 90% от заплатата си, т.е. около 70 лв., даже и по-малко, предвид болничните, но не това ми е въпросът.
 Откога влиза в сила минимумът - 160 лв или МРЗ?  Тя твърди, че докато съм в болнични ще взимам малката сума. Това значи ли, че като ме хваща новата наредба за 315 дни,  ще получавам 70 лв вместо 160 - 170, до навършване на 9 месеца на детето?

И последен въпрос - до кога тези пари се получават чрез работодателя?

Надявам се да съм обяснила що-годе ясно въпроса си и предварително благодаря за отговора  bouquet

Болничният за бременност и раждане е 90 % от осигурителният ти доход на база 6 предходни месеца, НО не може да е по-малко то определена сума / сега - 160 лева /, която се гласува всяка година и се приема със закона за бюджета на ДОО. Следователно твоята счетоводителка е в грешка, че ще получаваш 70 лева. За сега болничните се получват чрез работодателя, не знам дали това ще се промени.

За справка "Кодекс за социално осигуряване".

# 340
Здравейте момичета!
Много полезна тема. Радвам се и уважавам отзивчивостта на всички, които отделят време и отговарят тук.

Аз имам следния въпрос: преди две години покрай бременна колежка разбрах, че бременната жена може да работи с 2 часа по-късо работно време от досегашното, т.е. от 8 на 6 часов работен ден. Та конкретно:
2. Има ли правило как ще се ползват тези часове (ще идваш 2ч. по-късно на работа всеки път; ще си тръгваш 2ч. по-рано от работа всеки път; или ти си ги разпределяш часовете всеки ден различно според нуждите си)?
3. След като работиш 2 часа по-малко намалява ли ти се съответно и работната заплата?

Предварително се извинявам, ако вече има отговори на тези въпроси - започнах да чета темата, но е много дълга, а все пак съм на работа и се покривам с какво се занимавам в момента  Twisted Evil Та, моля ако горните въпроси са обсъждани да ме носочите къде да чета.

(2) (Нова - ДВ, бр. 52 от 2004 г.) Работодателят е длъжен да освобождава от работа бременна работничка или служителка за медицински прегледи, когато е необходимо те да се извършват през работно време. За това време на бременната работничка или служителка се изплаща възнаграждение от работодателя в размера по чл. 177.

(2) Бременната жена или кърмачката може да откаже изпълнението на работа, която е определена като вредна за здравето на майката или детето или за която след оценка на риска е определено, че представлява съществен риск за здравето на майката или на нейното дете.

Чл. 309. (1) (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г., бр. 52 от 2004 г.) Когато бременна жена или кърмачка изпълнява неподходяща за състоянието й работа, по предписание на здравните органи работодателят предприема необходимите мерки за временно приспособяване на условията на труд на работното място и/или работното време с оглед премахване на риска за безопасността и здравето на бременната или кърмачката. Ако приспособяването на условията на труд на работното място и/или на работното време е технически и/или обективно неосъществимо или не е оправдано да се изисква поради основателни причини, работодателят предприема необходимите мерки за преместване на работничката или служителката на друга подходяща работа.

(2) (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г., бр. 52 от 2004 г.) Предписанието на здравните органи е задължително за изпълнение от бременната или кърмачката и от работодателя. До изпълнението на предписанието за преместване тя се освобождава от задължението да изпълнява неподходящата за състоянието й работа, а работодателят й изплаща обезщетение в размер на получаваното брутно трудово възнаграждение за месеца, предхождащ деня на издаването на предписанието.

Чл. 310. (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г., бр. 25 от 2001 г., бр. 52 от 2004 г.) Работодателят не може да командирова бременна жена и майка на дете до 3-годишна възраст без нейното писмено съгласие.

Ето това намерих аз и според мен си е въпрос на договорка newsm78 Знам, че за кърмачки има подобен отпуск, но за бременни Thinking - ще е добре ако някой знае законово основание да се включи Peace

# 341
  • София

Цитат

Болничният за бременност и раждане е 90 % от осигурителният ти доход на база 6 предходни месеца, НО не може да е по-малко то определена сума / сега - 160 лева /, която се гласува всяка година и се приема със закона за бюджета на ДОО. Следователно твоята счетоводителка е в грешка, че ще получаваш 70 лева. За сега болничните се получват чрез работодателя, не знам дали това ще се промени.

За справка "Кодекс за социално осигуряване".

Благодаря! Прочетох внимателно, наистина е така, слава Богу! Ще го разпечатам да и го покажа, след като е достатъчно некомпетентна #2gunfire

# 342
Здравейте момичета!

Ето това намерих аз и според мен си е въпрос на договорка newsm78 Знам, че за кърмачки има подобен отпуск, но за бременни Thinking - ще е добре ако някой знае законово основание да се включи Peace

Peace Не отговорих на този въпрос, защото така и не открих потвърждение на това, че бременната жена има право по закон на намалено работно време - за жалост няма изрично написано такова нещо...

# 343

Peace Не отговорих на този въпрос, защото така и не открих потвърждение на това, че бременната жена има право по закон на намалено работно време - за жалост няма изрично написано такова нещо...

и аз знам за кърмачките, но за бременни - единствено когато са на преглед или работата не им позволява да работят Rolling Eyes

# 344
purwo izwinqwaite che ne pishe na kirilica no ne uspqh da q namerq na tozi komp.
imam edin wypros koito maj ne e mnogo za temata ama me mychi ot edno izwestno wreme.
uwolniha me ot rabota kato razbraha che sym bremenna, (bqh se premestila w ruse ot plowdiw bez da znam che sym bremenna i rabotata mi beshe nowa) oshte poweche che wlqzoh i w bolnica  i izlqzoh s edin mesec bolnichni. towa im doide mnogo na moitem rabotodateli . kakto i da e. sega me wodi na rabota swekyrwa mi zaradi majchinstwoto. pusnah si bolnichni (za da ne mi idwat tolkowa tejki osigurowkite)i imam problemi kak da gi izchislim sys swekyrwa mi. rabotata e tam che w 6-te meseca nazad wlizat tri raboti na koito sym bila(wkliuchitelno segashnata) i edin mesec w kojto ne sym imala rabota.
ne moga da razbera
1. kato w trudowata mi knijka pishe che sum wzemala 160 lw., a osiguritelniq mi dohod e bil 195 lw. (ot pyrwata mi rabota) koq ot dwete sumi da wzema predwid?
2. kak da smqtam meseca w koito ne sym imala rabota (ima i nqkolko dni ot sledwashtiq)
3. kak da smqtam meseca w koito sym bila w bolnichni - da imam predwid sumata koqto sym poluchila kato bolnichen ili zaplatata na koqto sa me osigurqwali()160 lw.
4. isamo rabotnite dni li se wzemat predwid(w bolnichniq mi wlizat i pochiwni.)
ne znam dali na nqkoj shte mu se zanimawa s moite wyprosi no ne uspqh da namerq qsna informaciq drugade a samo se obyrkah. shte wi buda mnogo blagodarna ako me posywetwate kak da si smqtam bolnichnite.

Общи условия

Активация на акаунт