НБМ- въпроси и отговори за майчинството и новите промени

• 58 464
  • 695
  •   2
Отговори
# 360
Майката е осигурявана върху реалния доход от 850 лева и  е излязла в болнични от 5 месец на бремеността си.не че това има значение,ама ако има право на болнични ще и се вземат впредвид последните 6 месеца и обезщетението за този болничен няма да е никак малко.
Доколкото разбрах - била е в болнични поради бременност и раждане, след това в платен отпуск, след платеният отпуск в майчинство и докато е в майчинство се издава и болничен лист - тогава  периода който ще се вземе няма да е този, който е бил в 5-я месец на бременността й, а ще са последните 2 месеца в майчинство/за който ще се вземе МРЗ/+перида в платен отпуск /тогава ще е заплатата й 850 лв/+периода на болнични поради бременност и раждане. Т.е. има прекъсване между болничните листове, така че безата отново би трябвало да се сметне по горният начин - това е моето мнение newsm78

# 361
The Sun и аз точно това бях чела в Труд и право,но нещо се оплетох  newsm78 ами то така излиза,че всеки месец може да се вземат по 7-10 дни болнични,който ще ти вдигнат дохода Thinkingза следващия месец.Ако е така защо да не се възползвам и аз от това след като съм осигурявана върху Максималния осигурителен доход?!? Така не се ли прецаква държавата сама?
И друго ми изникна в главицата ooooh! Ами  ако наистина си взема само 7 дни болнични в месеца,то тогава би следвало останалите работни дни да е в отпуск за гледане на малко дете, а за седемте дни да взима 50%(пропорционално де)и болничните,така ли?Нещо не ми се връзват нещата #Crazy

# 362
Майката е осигурявана върху реалния доход от 850 лева и  е излязла в болнични от 5 месец на бремеността си.не че това има значение,ама ако има право на болнични ще и се вземат впредвид последните 6 месеца и обезщетението за този болничен няма да е никак малко.
Доколкото разбрах - била е в болнични поради бременност и раждане, след това в платен отпуск, след платеният отпуск в майчинство и докато е в майчинство се издава и болничен лист - тогава  периода който ще се вземе няма да е този, който е бил в 5-я месец на бременността й, а ще са последните 2 месеца в майчинство/за който ще се вземе МРЗ/+перида в платен отпуск /тогава ще е заплатата й 850 лв/+периода на болнични поради бременност и раждане. Т.е. има прекъсване между болничните листове, така че безата отново би трябвало да се сметне по горният начин - това е моето мнение newsm78
Да де тя базата ще е нова,ама обезщетението няма да е никак малко,защото ще има само два месеца по 160 лева,а другите 4 ще бъдат с по-високите доходи. Нали?

# 363
The Sun и аз точно това бях чела в Труд и право,но нещо се оплетох  newsm78 ами то така излиза,че всеки месец може да се вземат по 7-10 дни болнични,който ще ти вдигнат дохода Thinkingза следващия месец.Ако е така защо да не се възползвам и аз от това след като съм осигурявана върху Максималния осигурителен доход?!? Така не се ли прецаква държавата сама?

Е, тя държавата се прецаква и в момента - всички бременни мами щес е осигуряват на максимума 6-те месеца, които ще се вземат предвид и след това 9 месеца ще им плаща. По същият начин е и назначаването на пенсионери на фиктивни трудови договори за ден, след което излизат в "майчинство", но нали затова са тия вратички - и "ние" да намажем Wink Laughing
И защо да не взема всеки месец болнични , ако има причина newsm78 Не съм чела никъде нещо, което да ограничава това колко пъти може да се "разболееш" докато си гледаш детенцето. Може и друго - прехвърля се на бабата за тия дни, в които е в болнични и така си взема 90% от дохода + 100% майчинство/бабинство  Mr. Green  Peace

И друго ми изникна в главицата ooooh! Ами  ако наистина си взема само 7 дни болнични в месеца,то тогава би следвало останалите работни дни да е в отпуск за гледане на малко дете, а за седемте дни да взима 50%(пропорционално де)и болничните,така ли?Нещо не ми се връзват нещата #Crazy

Да, ако приемем, че с Incandescent разсъждаваме правилно, то така ще се сметне, като върху 50% майчинство не се дължи ЗО  Peace

# 364
Благодаря, слънце Wink.. Чудех се дали да не взема да си пусна болничния лист от 03.01.07 ( първия работен ден от новата година ), защото една седмица не е нищо - ей така за всеки случай !

Ако го направиш, трябва и лекарят да ти измени датата на термина, а няма смисъл - поне според мен Peace

Хммм а аз си мислех, че по желание мога да си работя колкото си искам от тези 45 дни преди термин???? И след това да ми издадат болничен само за остатъка от тях. Например работя 15 дни и ми дават болничена за 30  newsm78

# 365

Хммм а аз си мислех, че по желание мога да си работя колкото си искам от тези 45 дни преди термин???? И след това да ми издадат болничен само за остатъка от тях. Например работя 15 дни и ми дават болничена за 30  newsm78
Точно така е, както си мислиш - ще ти издадат само за остатъка от времето когато си прекъснала работа до термина. Не знаех, че си съгласна на този вариант и затова ти предложих другият по-горе Peace

# 366
Ще  задам въпроса си тук ако греша моля поправете ме.
Работя на срочен договор от 1.03.2006г а родих на 7.06.2006г но ще ми го продължат. Имам ли право на 2 години майчинство ,ако не какво трябва да направя за да го получавам?. newsm78БЛАГОДАРЯ на всички предарително. Hug

# 367
  • В полите на Пирин планина
Работя на срочен договор от 1.03.2006г а родих на 7.06.2006г но ще ми го продължат. Имам ли право на 2 години майчинство ,ако не какво трябва да направя за да го получавам?. newsm78БЛАГОДАРЯ на всички предарително. Hug

Срокът на договора ти трябва да е поне до навършване на две години от детето ти и ще вземаш до тогава майчинство без проблем.

# 368

Срокът на договора ти трябва да е поне до навършване на две години от детето ти и ще вземаш до тогава майчинство без проблем.
Подкрепям Incandescent Peace

# 369
Zdravejte DAMI,az sam nova vav va6eto ob6testvo no i az 4akam detence.

# 370
Zdravejte DAMI,az sam nova vav va6eto ob6testvo no i az 4akam detence.
Ами, добре дошла  Hug и лека бременност   bouquet

# 371
Az imam sledniq problem-nadqvam se nqkoj po ve6t po temata da me svetne. Ot 01.09 po4nah na sro4en dogovor po 4len 70 ot KT-sas srok na izpitvane 6 meseca, zapo4nah rabota kato ne kazah 4e sam bremenna-vqrno ne e hubava postapkata mi ,no nikade ina4e ne me vzimaha na rabota. Termina mi e na 16.01.2007-pitaneto mi e: kak stoqt ne6tata s takiva dogovori i maj4instvoto-

# 372
# 373
  • В полите на Пирин планина
Az imam sledniq problem-nadqvam se nqkoj po ve6t po temata da me svetne. Ot 01.09 po4nah na sro4en dogovor po 4len 70 ot KT-sas srok na izpitvane 6 meseca, zapo4nah rabota kato ne kazah 4e sam bremenna-vqrno ne e hubava postapkata mi ,no nikade ina4e ne me vzimaha na rabota. Termina mi e na 16.01.2007-pitaneto mi e: kak stoqt ne6tata s takiva dogovori i maj4instvoto-

Моля те  - пиши на кирилица   Peace - така ще получаваш и повече отговори.
Преди този договор имаш ли друг трудов стаж?

# 374
Mooge li da pitam i o6te ne6to-v momenta sam v 21 sedmica-bebeto mi v 20 -ta sedmica tege6e 320 g.-tova normalno li e ili ne

Общи условия

Активация на акаунт