НБМ- въпроси и отговори за майчинството и новите промени

• 57 736
  • 695
  •   1
Отговори
# 600
Здравейте!
Бременна съм в 21г.с.,досега не бях съобщила официално на работодателя си за бремеността.Имах намерението да го направя скоро,но понеже отношенията ни не са от най-цветущите,умишлено изчаквах.Днес се оказа,че са се появили "доброжелатели-колеги",които са го информирали за състоянието ми по доста неприятен начин.Имахме си звучен скандал за това кога съм възнамерявала да го възвестя за състоянието си.Искам да попитам длъжна ли съм по закон да съобщя официално на шефовете си за бремеността ми?Има ли право да ме обвинява,че не съм го направила?Аз мислех ,че е въпрос на лична моя преценка кога да го направя?Предварително ви благодаря за отговорите
Да- по КТ до 7 дни след като разбереш за бременността си, трябва да уведомиш работодателя си - всъщност това уведомление те пази и от съкращение, така, че сега когато знае, го изкарай възможно най-бързо и го вкарай с вх.номер Peace
Това означава ли, че има някаква специфична бланка за уведомление!? Аз представих в нашият отдел "Кадри" бележка от доктора ми (не личния, а проследяващия бременността ми) написана на ръка и те просто си я прибраха. Сега пък да не се окаже, че не съм ги уведомила #Crazy че то тук в момента се мътят май едни води:thinking:

# 601
Здравейте!
Бременна съм в 21г.с.,досега не бях съобщила официално на работодателя си за бремеността.Имах намерението да го направя скоро,но понеже отношенията ни не са от най-цветущите,умишлено изчаквах.Днес се оказа,че са се появили "доброжелатели-колеги",които са го информирали за състоянието ми по доста неприятен начин.Имахме си звучен скандал за това кога съм възнамерявала да го възвестя за състоянието си.Искам да попитам длъжна ли съм по закон да съобщя официално на шефовете си за бремеността ми?Има ли право да ме обвинява,че не съм го направила?Аз мислех ,че е въпрос на лична моя преценка кога да го направя?Предварително ви благодаря за отговорите
Да- по КТ до 7 дни след като разбереш за бременността си, трябва да уведомиш работодателя си - всъщност това уведомление те пази и от съкращение, така, че сега когато знае, го изкарай възможно най-бързо и го вкарай с вх.номер Peace
Това означава ли, че има някаква специфична бланка за уведомление!? Аз представих в нашият отдел "Кадри" бележка от доктора ми (не личния, а проследяващия бременността ми) написана на ръка и те просто си я прибраха. Сега пък да не се окаже, че не съм ги уведомила #Crazy че то тук в момента се мътят май едни води:thinking:

Не съм представяла бележка, но според мен - няма конкретен образец. Ако се мътят някакви води както казваш, по-добре го вкарай във фирмата с вх.№ Thinking

# 602
И аз да попитам нещо. След като детето ми стана на годинка се върнах на работа за месец и след това напуснах за да се преместя в друга фирма. Не трябва ли да ми изплатят дължимата отпуска за 1 година майчинство при напускането. И има ли давност да си поискам тези пари.

# 603
И аз да попитам нещо. След като детето ми стана на годинка се върнах на работа за месец и след това напуснах за да се преместя в друга фирма. Не трябва ли да ми изплатят дължимата отпуска за 1 година майчинство при напускането. И има ли давност да си поискам тези пари.
Да, дължат ти обезщетение за неползван отпуск и би трябвало да ти го начислят с последната заплата Peace

# 604
Благодаря ти The Sun Simple Smile

# 605
И аз да попитам за моята каша .... прекратих си майчинството преди няколко месеца. Сега взимам 80 лв. , давам 76 за осигуровките  Rolling Eyes. Въпросът ми е мога ли отново да изляза по майчинство, после да си наема детегледачка от Бюро по труда и да й плащат парите на нея. Малкият ще навърши 2 годинки в края на март 2007. Тази материя не ми е ясна  Sick.

# 606
И аз да попитам за моята каша .... прекратих си майчинството преди няколко месеца. Сега взимам 80 лв. , давам 76 за осигуровките  Rolling Eyes. Въпросът ми е мога ли отново да изляза по майчинство, после да си наема детегледачка от Бюро по труда и да й плащат парите на нея. Малкият ще навърши 2 годинки в края на март 2007. Тази материя не ми е ясна  Sick.
Можеш, но какви документи ще ти трябват трябва някой да каже Peace

# 607
  • БГ

[/quote]
[/quote]

Не съм представяла бележка, но според мен - няма конкретен образец. Ако се мътят някакви води както казваш, по-добре го вкарай във фирмата с вх.№ Thinking
[/quote]

за същото уведомление,което смятам да напиша свободен текст и да информирам че ще ползвам болничен поради раждане и след това бременност, помогнете точно как е формулировката и по кои членове е всяко.мерси  bouquet

# 608

[/quote]

[/quote]

за същото уведомление,което смятам да напиша свободен текст и да информирам че ще ползвам болничен поради раждане и след това бременност, помогнете точно как е формулировката и по кои членове е всяко.мерси  bouquet
[/quote]

Задължение за уведомяване

(Ново загл. - ДВ, бр. 52 от 2004 г.)

Чл. 313а. (Нов - ДВ, бр. 52 от 2004 г.) (1) Бременната работничка или служителка ползва права по чл. 140, ал. 4, т. 2, чл. 147, ал. 1, т. 2, чл. 157, ал. 2, чл. 307, 309, 310 и чл. 333, ал. 5 след удостоверяване на състоянието си пред работодателя с надлежен документ, издаден от компетентните здравни органи.

(2) При прекъсване на бременността работничката или служителката по ал. 1 е длъжна в 7-дневен срок да уведоми работодателя.

(3) Работодателят и длъжностните лица в предприятието са длъжни да опазват в тайна обстоятелствата по ал. 1 и 2.

# 609
  • БГ
страшна си , мерси много,   bouquet Hug

# 610
The Sun ти си цяло съкровище! Явно не случайно си The Sun - направо ни огряваш всички!
Incandescent и на теб големи благодарности!
Hug
Само да вмъкна, че някъде към началото на месеца ви питах как стои законово въпроса с намаленото работно време през бременността и вие поровихте, но не открихте такова съгласно закона. А то просто било в нашия КТД ooooh! и мерси за старанието Simple Smile

# 611
  • Варна
Здравейте мами!И аз да попитам нещо.Мога ли да си прехвърля майчинството на майка ми/въпросните 160 лв/, която е назначена на трудов договор и не е регистрирана в бюрото по труда.И ако да от къде ще и се изплащат на нея от предприятието или от Соц. подпомагане?И продължават ли да я осигуряват?Благодаря предварително

# 612
  • В полите на Пирин планина
Здравейте мами!И аз да попитам нещо.Мога ли да си прехвърля майчинството на майка ми/въпросните 160 лв/, която е назначена на трудов договор и не е регистрирана в бюрото по труда.И ако да от къде ще и се изплащат на нея от предприятието или от Соц. подпомагане?И продължават ли да я осигуряват?Благодаря предварително

Прехвърлянето на майчинството на практика означава, че майка ти излиза в отпуск по майчинство и спира да работи, за да гледа детето ти. Тя трябва задължително да е осигурено лице - при вас е така. Ще получава майчинството от нейния работодател и времето в майчинство ще й се зачита за трудов и осигурителен стаж.

# 613
  • София
Здравейте на всички   love001 . Иска ми се да ви попитам какъв ще е смисълът ако съм осигурявана 4 месеца на 160 лв. и последните 2 на 500 лв. Питам за смисъла, защото ако искам последните 2 месеца да ме осигурят на 500, трябва да дам 2 пъти по 180 лв. ? Тоест ако може да ми каже някой, каква ще е приблизително сумата, която ще получавам на месец и дали ще се оправдае този разход от 360 лв. ? Много благодаря на всички ви.  smile3525

# 614
  • Торонто
Здравейте, задавала съм си въпроса и в друга тема, но не бях видяла тази. Предстои ни да заминем за Канада, когато бебето ми ще бъде на 6 мес. Не смятам да напускам официално работа за всеки случай ако се върнем рано рано пак в Бг да си имам работа (макар че намеренията ни са да останем). Законно ли ще бъде да получавам майчинството 160 лв. до навършване на 2 год. на детето (ще упълномощя някой колега да ми ги взема) и после да напусна. Има ли значение, че съм извън страната през този период? Знам, че съм подписала декларация за детските надбавки, че отглеждам детето си в страната, но за майчиството как стои въпроса?

Общи условия

Активация на акаунт