На море в Гърция 2020 - II

• 59 487
  • 775
  •   1
Отговори
# 345
Приятел се върна днес от Гр.
минава се свободно!

https://www.vesti.bg/lyubopitno/na-more-v-gyrciia-kakvi-sa-novite-pravila-6110309

# 346
Здравейте, някой има ли информация за ферито до Кефалония, и изобщо за Кефалония, ще може ли да се пътува, имали някакви ограничения и изисквания?
Като навсякъде - при качване на фериботите се мери температурата и се попълват декларации.

# 347
  • ...
Нищо не пише за тестове? Да разбирам ли, че няма да има

# 348
Спот тестове (т.е. само на някои хора и неясно по какъв критерий) ще се правят, но доколкото разбирам от последна публикация в Катимерини днес, на летищата. За пристанища и хотели нищо не се казва. Масово тестове няма да се правят или изискват, каквито информации имаше в началото.

Все пак от 15 юни се допускат само 29 страни от целия свят (от големите това са само Германия и Китай, като второто предизвиква доста брожения в Гърция),  които показват малък брой заразени и като цяло добро справяне с вируса, така че явно разчитат на ниския риск.
Ако всичко върви добре, сигурно от 1 юли ще пуснат повече, но нищо не се знае.

Добавям и цялата информация от гръцкото външно министерство. Това е планът до 1 юли, ако няма сътресения.
https://www.mfa.gr/en/current-affairs/statements-speeches/greece … -5TLkpb6Lgr26xFN4

Последна редакция: нд, 31 май 2020, 01:26 от Параход

# 349
  • София
Здравейте дами!
Някоя от вас дали е пътувала до о-в Милос?
Моля, ако може да споделите най-удобня вариант за пътуване до там! Има ли възможност да се избегнат нощувки в Атина? Според вариантите, които прегледах, ако искам да съм сигурна, че няма да изпусна транспорт на отиване и връщане, май не. Има ли удобен междуградски транспорт или е необходимо да се вземе возило под наем?
Също така, има ли пътували, чрез резервация на хотел, чрез туристическа агенция и какво ви е мнението, имало ли е проблеми? По-конкретно ме интересува "Бохемия".

# 350
Ние бяхме на Милос миналата година. Със самолет ли смятате да пътувате до Атина? Ако да, сте зависими от разписанието му - най-евтиният ферибот е в 7 сутринта, ние пътувахме с него и съответно спахме в Атина (бяхме с кола). Има и следобедни фериботи, но зависи от сезона - пак трябва да се провери разписание.

Обществен транспорт на острова има, но ако разчитате на него, няма да видите много - най-хубавите плажове не са достъпни по този начин.
Няма абсолютно никаква причина да използвате агенция за запазване на хотел, има предостатъчно резервационни платформи, достъпни с един клик от целия свят - да не говорим, че може и чрез личен контакт с хотела Simple Smile

Последна редакция: нд, 31 май 2020, 16:31 от Параход

# 351
Здравейте, момичета!
Знам че хич не обичате въпроси от този тип, но ще съм ви много благодарна за някоя препоръка. Доста четох, но темата за почивка в Гърция е необятна, затова и се обръщам за съвет от Вас.
В Гърция съм ходила само веднъж през август 2013г. Беше тип сватбено пътешествие. По препоръка на момичета от форума, за което съм изключително благодарна, избрахме Волос. Убихме се от път, да пресичаме планината в търсене на плажове, но си заслужаваше напълно. Беше незабравимо. Зарекохме се всяка година да ходим до Гърция, но по най- различни причини това не се повтори.
Сега сме с дете на 4 години и свободно време, т. к. работя в туристическия сектор и по разбираеми причини, работата намаля:))
Моля ви за препоръки за район в Гърция, до който да стигнем с кола. Тръгваме от Варна и така или иначе ще нощуваме някъде междинно преди границата, така че може и по далечко да е. Искаме да има пясъчни, по- плитки плажове, без вълни и ветрове, но най- важното за нас е да няма много туристи, всичко да е в барове и шезлонги и да няма въздух, така да се каже. Това ни очарова на Пелион, че и по плажовете и по ресторантите хората бяха местни и тогава атмосферата е съвсем различна. Най- добре да е неорганизиран плажа, като плажовете на Пелион.
Ще съм благодарна да ме насочите към район в Гърция, който покрива тези изисквания, а за настаняването сама ще се разровя, не искам да нахалствам.
Благодаря Ви предварително за отделеното време!!!

# 352
По-близо от Пелион, което да отговаря на изисквания ти, няма. Халкидики, особено Ситония, си е хубаво място, но там всичко е усвоено и е гъч.
Заради нежеланието за ферибот и вятър отпадат очевидно и островите.
Две основно са ти алтернативите за спокойно място: Йонийското крайбрежие и Евия, като на Евия с плажовете е малко зле, ама не по-зле от Пелион.
На Йонийско - в Парга и Сивота е лудница, но Амудия и надолу към Превеза е добре, има и напълно пусти плажове.
Пелопонес също, разбира се, но дотам трябва да се подготвиш за дълго пътуване, километрите са много.

# 353
По-близо от Пелион, което да отговаря на изисквания ти, няма. Халкидики, особено Ситония, си е хубаво място, но там всичко е усвоено и е гъч.
Заради нежеланието за ферибот и вятър отпадат очевидно и островите.
Две основно са ти алтернативите за спокойно място: Йонийското крайбрежие и Евия, като на Евия с плажовете е малко зле, ама не по-зле от Пелион.
На Йонийско - в Парга и Сивота е лудница, но Амудия и надолу към Превеза е добре, има и напълно пусти плажове.
Пелопонес също, разбира се, но дотам трябва да се подготвиш за дълго пътуване, километрите са много.

Благодаря за отговорите. Ферибота не ме притеснява. Споменах, че ще сме с кола, защото не искам да летим със самолет. Искам да можем да обикаляме, а без кола е по- трудно.
Вятъра също не ме плаши, тълпите ме ужасяват:)
Ще съм благодарна за препоръка и за някой остров, ако не Ви затруднява.

# 354
  • София

Вятъра също не ме плаши, тълпите ме ужасяват:)
Ще съм благодарна за препоръка и за някой остров, ако не Ви затруднява.

На прима виста се сещам за Лимнос и Скирос. Ако ви се пътува по-дълго, горещо подкрепям препоръката на Параход за Пелопонес. Необятен е, и има за всеки вкус по нещо.

# 355
Здравейте.От кога може да се пътува до Гърция с цел туризъм-от 01 .06 или от 15.06?

# 356
От 15.06 може да се пътува.

# 357
Мемолита, щом фериботът е ОК, Лимнос е чудесна идея. Пътува се от Кавала, близо до Варна, после 4 часа ферибот. Няма тълпи. Плажовете са пясъчни и плитки. Но често има вятър. На Скирос не съм била (но вятър и там има Stuck Out Tongue ). Има и други спокойни острови, но са по-далеч.

# 358
# 359
  • София
https://www.mfa.gr/en/current-affairs/statements-speeches/greece … 4UhMEEU0utAX6EarI

А това ми изпратиха на мейла от нашено МВнР (абонирана съм за съобщения):
Информираме ви, че Гърция обяви сроковете за отпадане на ограниченията за влизане в страната с въздушен, сухопътен и морски транспорт във връзка със заболяването COVID-19.

Ограниченията, засягащи въздушния транспорт, ще отпаднат на следните три етапа:

Ι Етап: 1 юни – 15 юни
Остава ограничението международни полети да могат да пристигат само на международното летище в Атина. Всички пристигащи ще бъдат тествани за коронавирус, като от тях ще се изисква да останат в определен за целта хотел за една нощ. Ако тестът е отрицателен, пътникът ще бъде насочван към домашна карантина за 7 дни. Ако тестът е позивитен, пътникът ще бъде подложен на карантина под наблюдение за 14 дни.

ΙΙ Етап: 15 юни - 30 юни
Международни полети ще могат да бъдат извършвани освен от международното летище в Атина и от това в Солун. Ако полетът идва от летище, което не присъства в списъка на засегнатите региони на Европейската агенция за авиационна безопасност (https://www.easa.europa.eu/SD-2020-01/Airports#group-easa-downloads), пристигащите пътници ще подлежат само на тестване на случаен принцип. Ако полетът пристига от летище в горепосочения списък, всички пътници ще бъдат тествани при пристигане. Задължително е пренощуването в определен за целта хотел. При отрицателен тест пътникът ще бъде насочен към домашна карантина за 7 дни, а ако е положителен – ще бъде подложен на 14-дневна карантина под наблюдение.

III Етап: от 1 юли
Международните полети ще бъдат разрешени на всички гръцки летища. Пътниците ще бъдат подлагани на тест на случен принцип.

Допълнителни рестрикции по отношение на някои страни ще бъдат обявени на последващ етап.
Пристигане без ограничения с наземен транспорт в Гърция от България, както и от Албания и Република Северна Македония, ще бъде разрешен от 15 юни нататък, като пристигащите ще бъдат подложени на тестване на случаен принцип.

Пристигане в Гърция по море ще бъде разрешено от 1 юли, като пристигащите ще бъдат подложени на тест на случаен принцип.

Следва да се има предвид, че Гърция запазва правото си, на всеки един етап, да промени горните разпоредби в зависимост от развитието на ситуацията.

При нужда от съдействие, българските граждани могат да се обърнат към посолството на Република България в Атина на следните телефони :- +30 210 67 48 107; +30 210 67 48 105; +30 210 67 48 106

---
Сигнали и молби за съдействие при бедствени ситуации на български граждани се приемат денонощно и на телефонните линии на дирекция "Ситуационен център": +359 2 948 24 04; +359 2 971 38 56 или имейл: crisis@mfa.bg.

МВнР препоръчва на българските граждани, при пътувания в чужбина, да се възползват от възможността да се регистрират в рубриката "Пътувам за…” на следния адрес: (https://mfa.bg/bg/embassyinfo).

По този случай пак купих билети за Крит за септември и мисля този път да не ми отменят полета. Simple Smile

Последна редакция: нд, 31 май 2020, 21:44 от Vivi

Общи условия

Активация на акаунт