Пазарът на недвижими имоти, какво се случва реално? -Тема 44

• 40 094
  • 758
  •   1
Отговори
# 315
  • София
"#Криза Общини на ръба на фалита
Над 210 млн. лв. по-малко приходи са събрали общините през първите четири месеца на тази година спрямо 2019-а."

https://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/bulgaria/2020/05/29/ … a_ruba_na_falita/

" Наемопад при софийски жилища
Свитото търсене сваля офертните цени. При предоговаряне се стига до 20 - 30% отстъпка за период между един и три месеца."

https://www.capital.bg/biznes/imoti/2020/05/29/4072019_naemopad_ … ofiiski_jilishta/

Първата статия може да ни помогне да прогнозираме - дали пък общините няма да вдигнат рязко догодина местни данъци и такси Wink , а втората да ни упъти как върви доходността от наем на НИ, като елемент формиращ оценката на стойността на даден имот Simple Smile .

Нека всеки сам да анализира и взима решения!

Да добавим и залязващата роля на офисите като място за работа Simple Smile
А това защо е повод за радост? Искаш да работиш от вкъщи? Или искаш изобщо да не работиш? Или искаш другите да не работят?

Големите фирми, с добри заплати си задържат и офисите. Имат договори по 10 години напред. Те и да искат не могат да освобождават.
Освобождават офиси фирмите, които са закъсали. И служителите им остават без работа.
Учудвам се, че някой може това да го радва.

Мен пък ме радва това, че изобщо не е масово. Бизнес сгради клас А се търсят много в София. И ще продължат да се търсят.

# 316
Една тенденция към повишаване на хоум офиса ще се отрази върху търсенето на по-големи жилища - и за наем, и за покупка.

Едно е да се прибираш вкъщи само за вечеря и спане, друго е да прекарваш там 20-24 часа години наред - критериите вече са други.

# 317
Моля ви се кажете ми къде залязват тия офиси, че да ида да спирам покрай тях. В нашата зона няма къде да си оставиш колата след 9 без 20 Grinning Grinning

# 318
Въобще не вярвам, че ще има дългосрочно преориентиране към хоум офис. Тук в БГ все още мениджърското мислене в тази насока е много закостеняло. Не при всички фирми де, но при повечето. Ако искаха фирмите да правят някакви икономии от наеми, нямаше всички да се бутат по смешните А клас сгради.

# 319
  • гр. Варна
Големите фирми, с добри заплати си задържат и офисите. Имат договори по 10 години напред. Те и да искат не могат да освобождават.
Освобождават офиси фирмите, които са закъсали.

Освобождават с неустойка. Ако банките ги считате за закъсали, то те освободиха доволно офиси през последната година. Вдигнаха таксите на касовите операции, т.е. клиентите да усвояват безкасови такива.
Масово се въвежда дигитализация, като услугите са с 30% по-ниски чрез онлайн платформите.
Тенденцията е и намаляване на държавните служители, точно заради дигитализацията.
Е, има услуги, които не могат да се извършват онлайн, напр. фризьорски, козметични, обущарски. Simple Smile

# 320
Скрит текст:
"#Криза Общини на ръба на фалита
Над 210 млн. лв. по-малко приходи са събрали общините през първите четири месеца на тази година спрямо 2019-а."

https://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/bulgaria/2020/05/29/ … a_ruba_na_falita/

" Наемопад при софийски жилища
Свитото търсене сваля офертните цени. При предоговаряне се стига до 20 - 30% отстъпка за период между един и три месеца."

https://www.capital.bg/biznes/imoti/2020/05/29/4072019_naemopad_ … ofiiski_jilishta/

Първата статия може да ни помогне да прогнозираме - дали пък общините няма да вдигнат рязко догодина местни данъци и такси Wink , а втората да ни упъти как върви доходността от наем на НИ, като елемент формиращ оценката на стойността на даден имот Simple Smile .

Нека всеки сам да анализира и взима решения!

Да добавим и залязващата роля на офисите като място за работа Simple Smile
А това защо е повод за радост? Искаш да работиш от вкъщи? Или искаш изобщо да не работиш? Или искаш другите да не работят?

Освобождават офиси фирмите, които са закъсали. И служителите им остават без работа.
Учудвам се, че някой може това да го радва.

Мен пък ме радва това, че изобщо не е масово. Бизнес сгради клас А се търсят много в София. И ще продължат да се търсят.

Да, работя от вкъщи и ми е супер Simple Smile И е масово да те светна Wink

Последна редакция: пт, 29 май 2020, 14:34 от pe4enka

# 321
  • София
Освобождават офиси фирмите, които са закъсали.

Освобождават с неустойка. Ако банките ги считате за закъсали, то те освободиха доволно офиси през последната година. Вдигнаха таксите на касовите операции, т.е. клиентите да усвояват безкасови такива.
Масово се въвежда дигитализация, като услугите са с 30% по-ниски чрез онлайн платформите.
Тенденцията е и намаляване на държавните служители, точно заради дигитализацията.
Е, има услуги, които не могат да се извършват онлайн, напр. фризьорски, козметични, обущарски. Simple Smile
Е, на теория с неустойка всичко може да се освободи. Не знам какви са неустойките по договорите им.
Нашата фирма току що (преди около година) нае 2 сгради от Геритидж парка, от които 2та е още в строеж. Мисля, че срокът е 10 години. А дори не е започнал (за 2та).
Банките печелят, но повечето им офиси са в обикновени сгради, стандартна височина, малка площ и тн. И са "на парче".
Бизнес сградите са по 4 метра етажи, от които поне 50 санта от пода са всякакви кабели и комуникации, а 50 санта от тавана са други кабели и комуникации, вентилация, климатизация.
Имат изисквания за брой асансьори, скорост и не знам какво.
Изисквания за брой паркоместа, достъп до булевардите и тн.
Изисквания за поддръжка, почистване, ремонти, охрана, противопожарна безопасност и тн.

Такива сгради и офисите в тях се наемат наведнъж в десетки хиляди квадрати, и се случва наведнъж.
Това е все едно да сравняваш 100 000 тона кораб, със 10тона катер. Съвсем различни са правилата и гъвкавостта.
https://www.bulgarianproperties.bg/statii-ot-bulgaria/biznes-sgr … -klas-a-2382.html

# 322
а аз не искам да си работя завинаги от у нас.
Искам да си пия кафето с колежките, които са ми и приятелки. Искам да си ядем на обед заедно, да се разхождам по центъра в обедната почивка. Да ходя тайничко до близката сладкарница  ида си купувам тайничко нещо сладко Wink)
Не искам да съм у нас постоянно, защото като си у вас постоянно, все едно си винаги на работа.

Има и предимства, съгласна съм. Това е намаленият стрес от сутрешното бързане през глава: детска градина - училище - офис. После обратно пак бързане.
И все пак, в офиса ми е по-работно.
Wink

# 323
  • гр. Варна
Бизнес сградите са по 4 метра етажи,....
Такива сгради и офисите в тях се наемат наведнъж в десетки хиляди квадрати, и се случва наведнъж.
Такива офиси ли обсъждаме, в бизнес сгради, собственост на съфорумци, които се чудят дали да ги продават или да ги отдават под наем?
"Бизнес парк Варна" е празен отдавна. Има и др. бизнес сгради, които се поопразниха (не е свързано с ИП).

# 324
  • София
Относно очакваното падане на наемите, точно целият май 2020 мои познати търсиха 2-стаен в източните райони. Тъй като се изнасят от Младост 1, наоколо имаше 5-6  апартамента, които след диви преговори понамалиха от 700-650 лв с 30-50 лв надолу. Това е далеч от 30%. В крайна сметка отиват в Гео Милев, 2-стаен необзаведен, 80 кв.м, от 650 смъкнаха на 600 лв.

# 325
pkol

Wink теб те тресе нещо заядливото, май?
С предния ти ник тук във форума, не беше паднала толкова ниско.
А сега се счупваш да си зла.
 Ай поспри се, де, все пак тук се стремим към една по-добронамерена и миролюбива среда.

Тия с лошото настроение - моля, изяжте по един шоколад, да си пооправите настроението,  и тогава заповядайте Wink)

# 326
Работа от къщи форевър, пък след това ще се тръшкаме за демографската криза Laughing Че нямало кой да купува и наема имотите ни.

# 327
  • София
Такива офиси ли обсъждаме, в бизнес сгради, собственост на съфорумци, които се чудят дали да ги продават или да ги отдават под наем?
"Бизнес парк Варна" е празен отдавна. Има и др. бизнес сгради, които се поопразниха (не е свързано с ИП).
Аз обсъждам моя офис, където работя, също и офисите, където работят роднини и приятели тук в София.
Съжалявам, ако не е станало ясно.
Назад в темата не видях някой да е обсъждал личен офис, който дава под наем.
Темата не е за даване под наем, нито за Варна конкретно, но ако ти имаш някакъв твой офис във Варна, който даваш под наем, и хората от там са пуснати хоум офис, не пречи да го обсъдим. До сега не си споменавал нищо такова.

# 328
  • гр. Варна
Танграта, явно не съм разбрал какво се обсъжда. Мислех, че се обсъжда дали е добра инвестиция имането на офис, ако не се ползва за лични нужди.
Споделих впечатления, че банките освобождават офиси и тези помещения стоят празни.

# 329
  • София
Офиси, които имат служители с компютри, облачни сървъри и ВПН, които позволяват да се работи от вкъщи, няма как да са по 100кв, и да се обсъждат от непрофесионалисти, в някакъв форум, без дори да е уточнен града, квартала, сферата на дейност.
Обикновените хора като нас най-много да си купят магазин, който да го дадат под наем за зарзават или хранителни стоки.
Мислех че това е очевидно, и се учудвам, че трябва да се уточнява.

Ако мислиш да наемаш офис, чийто служители да работят от вкъщи през ВПН, логвайки се в служебните сървъри, няма да ти стигнат просто няколко милиона.
Ако ти лично имаш намерение да купуваш такъв офис, сподели, ние всички се надяваме да научим по нещо ново.

Общи условия

Активация на акаунт