Пазарът на недвижими имоти, какво се случва реално? -Тема 44

• 39 542
  • 758
  •   1
Отговори
# 360

Румката не е реален участник на пазара. И много от тези хора които мислят че може да устискат ще се усетят че след 3-4 години мебелите, кухни, бани и прочие ще са морално остарели и по- разумните купувачи ще им ги оценят на 30% от това което са вложили и така сте се състезават с ново строителство на БДС. И проблема не ca индивидуалните продавачи ами стрителите които ще трябва да продадат стотици апартаменти. Хората са казали кеш ис кинг така че аз трябва съм пълен олигофрен да платя пазарна цена в момента а и при криза не мисля че е разумно да се вложат парите в ниско ликвиден актив какъвто е имот в Бг.

Аз като питам “продава ли се без мебели и на каква цена?” Ми казват че цената била за имота, а мебелите са бонус/безплатни. Учтиво им отговорих “успех сьпродажбата” мебели от виденов или от миналия век - не мерси, цифра пари не се набиват с цел да оттървеш собственика от морално остарелите му мебели, пък той нека си мисли че продава на пазарна оценка само имота си. Интересно че в района, който следя масово “пазарната оценка” на еднакви имоти е една и съща до стотинка. Като че ли продавачите един от дръг копират.

Хора, след 2 -3 седмици ще сме забравили за вируса. Вижте какво се обсъжда, и как се пазят, и спазват собствените си заповеди.
И още нещо - не зная дали му е тук мястото, но при нас има раздвижване в персонала. Двете по-неподходящи колежки напуснаха по свое лично желание, с вече намерена друга работа. А ние на тяхно място назначихме 2 нови момичета. И даже с по-високи заплати.
Ние сме съвсем малка фирма в Прованса. И мисля, че положението изобщо не е така отчайващо. А сега ще вземем и 10000 лв помощи, което още повече вдига настроението за харчене, и самочувствието.

Следиш ли световните новини?

Най-голямата rent a car е пред фалит.
Най-голямата латино-американска авио компания е пред фалит.
Масово северно-американските авио компании са много зле, едва ли ще спасят повечето. Луфтханза е много зле и частично я одържавяват.
Помпа се яко кеш в начионално значими компании, но всички други са оставени на съдбата. Uber, airbnb съкращават персонал и офиси и рязпродават дялове.
Масово retail брандове фалират и опразват молове.
Дребния бизнес затваря и освобождава помещения.

За туризъм, ресторантьорство и услуги дори не говоря.
Това че вашия бизнес е цъфнал и вързал покрай карантината нищо не значи. Хайде да гледаме фактите.

А относно кирпичените къщи - всеки е свободен да си сложи каквато цена желае. Ти по тях ли се водиш зацената на твоятя тухла или по това, че някой си е сложил еди каква си цена за Някаква съборетина? Ще отчетен ли фактите - коя съборетина колко е стояла на пазара и още не е продадена или затова си затваряме очите? Пазарна оценка се прави на база продадени имоти, а не на база “съседа продава керпич на Х, аз трябва да продавам на повече”

И като сте цъфнали и вързали полряй вируса защо взимате 10к помощи? Или щот сме тарикати и можем? Заради такъв начин на мислене сме на това дередже, но после да не ревете?

Последна редакция: сб, 30 май 2020, 18:57 от tean

# 361
100% от авиокомпаниите по света работят на загуба по принцип, UBER и Airbnb също още не могат да излязат на печалба. Мисълта ми, е че те не са най-добрия пример. Около нас доста заведения и магазини фалираха, но вече гледам се ремонтират и почват на ново. Колелото се върти и никой няма да седи с години да се тюхка и вайка, че 2 месеца е имало драма.

# 362
100% от авиокомпаниите по света работят на загуба по принцип, UBER и Airbnb също още не могат да излязат на печалба. Мисълта ми, е че те не са най-добрия пример. Около нас доста заведения и магазини фалираха, но вече гледам се ремонтират и почват на ново. Колелото се върти и никой няма да седи с години да се тюхка и вайка, че 2 месеца е имало драма.

Тук не говорим кой е на печалба и кой не, а кой може да си позволи да продължи и кой не. А когато ключови играчи излязат от играта, колелото зацикля и се влиза в порочна спирала. Наливат маса пари, за да се избегне или минимизира точно това, а не за да се помогне на хората.

# 363
Е, колко пъти беше казвано съвсем колегиално в имотните теми, че последователни постове от един и същи потребител са забранени с правилата на форума. Ми не и и не, продължава се, както и с чаршафите (цели цитати без съкращаване или вмъкване в скрит текст). Те чаршафите не са забранени, но хич не е удобно на останалите да скролват половин страница предходни постове.

Що тази или онази фирма била взела от държавата - ами щом им се полага, взели са. Като Лудогорец, нищо че собствениците му имат пари, като хотелите на братя Велчеви, нищо че собствениците им имат пари. Защо семейна фирма да не вземе?

# 364
Някой по горе беше споменал че цените на качествените имоти били като свинкса, неподвласни на времето и икономическите бури. Еми аз с очите си видях вече няколко примера в нашия областен град на значим спад в цените на няколко скъпи имота. Но да кажем че моето 60 000 градче не може да бъде представителна извадка, то прочетох една статия и за имота на Сталон в Калифорния, купен преди 10 години за 4,5 милиона долара, обявен за продан преди 5 години за 4 милиона долара ( без никакъв интерес) и свален към момента на 3,5 милиона долара.Оказва се че инвестиция в имот, макар и качествен,  не винаги означава правилна инвестиция .Още няколко примера пак от епицентъра :https://money.bg/property/kak-tsenite-na-edni-ot-nay-skapite-imo … -pandemiyata.html
От друга страна решението на ЕС да раздава трилион ( най вероятно напечатани от ЕЦБ и необезпечени от реална икономика )  с цел да запази единството си, пари повечето от които под формата на грантове, буди съмнение относно тежестта и бъдещата покупателна стойност на еврото. Отделно завършването на няколко магистрали в близките две- три години ще доведе до пренасочване на инвестиции към региони  с нисък икономически  статус към момента, които могат да се окажат едно доста прилично място за живот, което от своя страна пък може да намали интереса на ордите провинциалисти към Софииските имоти.

# 365
...Отделно завършването на няколко магистрали в близките две- три години ...
Кои магистрали очакваш да са завършени до 2-3 години?

# 366
  • София
Магистралите привличат инвестиции, но най-добрите и многото инвестиции ги привличат университетите.
Почти всички млади и образовани хора са в София и няма тенденция това да се промени. Колкото и магистрали да се построят.
И до Бургас и Созопол има магистрала (до Созпол е 4 лентов път), но са пълно мъртвило, и 2та.
А иначе за "живеене" са рай. Топла "зима", прохладно лято, дълга топла есен (циганско лято), градинки, паркове, плаж, море, природа.
Но това "живеене" не е живот, а живуркане. Няма как да изтеглиш огромните фирми, които търсят количества образовани кадри. И ако един си отиде, искат още утре, някой друг интелигентен, образован, мотивиран, работлив да му заеме мястото.
Как се създава такава среда.

# 367
Много сте изписали, като за събота следобед 😃
Ето да се отчета:)
1. Моята къща ще си я продавам както си искам. В градче от селски тип, принципно няма много сделки. Тъй че, колко бил стоял нечий кирпич, не ме грее, защото считам, че е непродаваем, по принцип, а не че му е висока цената. Знам какво е на пазара, не съм толкова проста, но ви благодаря за мненията.

2. Истината е, че напуснаха двете възрастни жени. Не искам да звучи дискриминиращо, но за онлайн работа, за да спазваш темпото, е трудно като имаш по-слаба компютърна грамотност, и си над 55. Почнаха работа едната в завод, другата при нейни роднини. При нас не вземаха лоши пари, но трябва да се работи на високи обороти. Както и да е, не сме скарани, ако някой се глади да пита 😉 едната ми е комшийка даже, говорим си нормално.

3. За гигантските чуждестранни фирми, има съкращения. Но местни фирми, които обслужват бг пазара, не са толкова пряко свързани със съкращенията е Луфтханза.

И, честно казано, сега не е кой знае колко по-драматично различно: на който му се работи, си намира работа. Останалите седят и мрънкат. Не ви ли е познато?

# 368
Някой по горе беше споменал че цените на качествените имоти били като свинкса, неподвласни на времето и икономическите бури. Еми аз с очите си видях вече няколко примера в нашия областен град на значим спад в цените на няколко скъпи имота. Но да кажем че моето 60 000 градче не може да бъде представителна извадка, то прочетох една статия и за имота на Сталон в Калифорния, купен преди 10 години за 4,5 милиона долара, обявен за продан преди 5 години за 4 милиона долара ( без никакъв интерес) и свален към момента на 3,5 милиона долара.Оказва се че инвестиция в имот, макар и качествен,  не винаги означава правилна инвестиция .Още няколко примера пак от епицентъра :https://money.bg/property/kak-tsenite-na-edni-ot-nay-skapite-imo … -pandemiyata.html
От друга страна решението на ЕС да раздава трилион ( най вероятно напечатани от ЕЦБ и необезпечени от реална икономика )  с цел да запази единството си, пари повечето от които под формата на грантове, буди съмнение относно тежестта и бъдещата покупателна стойност на еврото. Отделно завършването на няколко магистрали в близките две- три години ще доведе до пренасочване на инвестиции към региони  с нисък икономически  статус към момента, които могат да се окажат едно доста прилично място за живот, което от своя страна пък може да намали интереса на ордите провинциалисти към Софииските имоти.

Аз и във варна оня ден видях 7% намаление на апартамент в нова знакова сграда на топ място.
Вируса няма да отмине след 2-3 седмици както някой писа по- горе. Няма да е и след 2-3 месеца. Единствения шанс да се върнат нещата на нормални нива е ваксина до края на тази година (има добър шанс за това) и тогава повечето прогнози са възтановяване към края на 2021. В момента по- богатите държави се опитват да си осигурят първи достъп до тези ваксини. За съжаление предполагам че българия няма да е сред първите държаво които ще получат достатъчно ваксини за цялото население.

# 369

Аз и във варна оня ден видях 7% намаление на апартамент в нова знакова сграда на топ място.

Линк, снимка , нещо?

# 370
Всеки път като каже някой каква уникална "оферта" видял на билборд или обява, после се оказва че е на тъмнозелено или последните останали партери. Ако ще доказвате на някой срив, пуснете реални обяви на нещо, дето можем да сравним с друго нещо. Иначе се получава "тука тия ябълки струваха толкова преди кризата, а сега малините струват толкова".

# 371
Неймар - корона вируса е върха на айсберга, перцето, което събори икономиката, която от години преди това изкуствено се крепеше чрез стимули. Просто световните лидери и държави решиха да се възпилзват от коронавируса, да го раздухат по медийте, за да всеят страх и параноя. Целта е ясна - да откраднат и усвоят каквото могат, да си вдигнат рейтинга, да си прокарат законите, които са им удобни, да си купят изборите, да доубият икономиката и най-важно - да обвинят вируса за всичко. Без значение дали ще има втора вълна, дали ще отворят бизнесите отново, дали ще има ваксина, процесите са задействани и необратими.

# 372
И най-вече всички световни лидери искат да спрат "Мелодия на годината" и Славия да не стане шампион.
Така описани Бургас и Созопол наистина са райски кътчета. Едва ли хората чак пък живуркат само защото не са в София. Да ниски са заплатите, но няма как всички да се изместят в столицата.
Това с билбордите са кукички за шарани.

# 373
Хора, след 2 -3 седмици ще сме забравили за вируса. Вижте какво се обсъжда, и как се пазят, и спазват собствените си заповеди.
И още нещо - не зная дали му е тук мястото, но при нас има раздвижване в персонала. Двете по-неподходящи колежки напуснаха по свое лично желание, с вече намерена друга работа. А ние на тяхно място назначихме 2 нови момичета. И даже с по-високи заплати.
Ние сме съвсем малка фирма в Прованса. И мисля, че положението изобщо не е така отчайващо. А сега ще вземем и 10000 лв помощи, което още повече вдига настроението за харчене, и самочувствието.

Ето връзката:
https://www.marica.bg/balgariq/borisov-optimistichno-moje-da-pad … te-zabrani-snimki

А за селската ми къща - не искам да я давам за половин цена. За половината цена са съборетини и кирпич. Нашата е тухлена, и в добро състояние, със слънчев и уединен двор. За без пари, не желая да се разделя с нея 😃
Чудна фирма, мечтая да работя в такава.
Заминават си обучени хора и на тяхно място се назначават нови за повече пари, защото на предните не се е давало достатъчно, за да седят.
Невероятно, но факт, има доста такива работодатели.

Жалкото е, че е пълно с такива работодатели. Не си ценят хората.

# 374

Линк, снимка , нещо?

Линка съм го пуснал в темата за варна

Общи условия

Активация на акаунт