Пазарът на недвижими имоти, какво се случва реално? -Тема 44

• 39 478
  • 758
  •   1
Отговори
# 570
Без акт 16-> бягайте краченца! И други са го написали вече, но и аз да кажа: това означава, че имотът е проблемен и щом досега не е взел акт 16 няма изгледи да вземе или ще е свързано с доста допълнителни средства.
Знам за една кооперация. Височината е под стандарта. Това няма оправяне и никога няма да вземат акт 16.

# 571
  • София
Щели с изкуствено ограничение в строителството да спрат потоците от нови хора.

А ти сещаш ли се какво ще стане с цените на съществуващите имоти, щом сложат тапа да не се строи повече!?

Да не станат по 3000Е, квадрата?

Едва ли. Просто някои хора ще се примирят да живеят в панелки или стари тухли, а не в "ново" и "луксозно".
В момента в София има толкова пустеещи имоти, а демографската ни прогноза е толкова лоша, че няма на какво отгоре да се надуват цените още повече. 

А че градът си плаче за "изкуствено" ограничение на строителството е самата истина. Не че разбирам какво му е "изкуственото" да сложиш край на едно тотално урбанистично и битово безумие, даже е доста закъсняла мярка, бих казала. Иначе ако питаш Артекс или Ваклин, сигурно ще ти кажат, че да цвъкнеш небостъргач до парк или да засенчиш цял блок си е съвсем "естествено". 

Аз всъщност изобщо не вярвам, че това ще се случи, не и с настоящето строително лоби, просто си разсъждавам.

# 572
  • София
Хората не искат да се примиряват с панелки. Нито искат да съжителстват с хора, които се примиряват с панелки.
Говорим общия случай. Аз знам и за доста "успели" хора, които си живеят в панелките в Младост и ги мързи да се преместят.
В момента, въпреки всичката "истерия" по строителство и покупки, има и един контингент хора, не малък, който се двоуми, да купува ли, да не купува ли, цените нагоре ли ще вървят, надолу ли.
Не им е проблем да извадят (със заем) едни пари и да купят.
Ако те имат информация, че строежите ще секнат, и няма да има откъде да си купят след година прилично ново строителство, ще се втурнат панически да купуват, било то и на цени 1.5 на сегашните.
А тия, които са купили, няма да продават.
Това за демографията е стара приказка, която твърде много се експлоатира от някои хора.
За сега, обаче, вече доста години, фактите са, че никой не си е продал тия пустеещи апартаменти.
А ако излезе нещо читаво, като локация, макар и гробница, хората са готови да вложат едни луди пари в ремонт, и жилището веднага се заема.
Виж, в крайните северни квартали от типа на Надежда, нямам поглед. Може би там има повече пустеещи апартаменти. Но в южните и източните райони, не съм забелязъл такова нещо.

# 573
Това за демографията е стара приказка, която твърде много се експлоатира от някои хора.
За сега, обаче, вече доста години, фактите са, че никой не си е продал тия пустеещи апартаменти.
Хората не вярват на банките.С нулев лихвен процент,с предстоящо минаване към еврото и страхът ги кара да заключат необитаваните жилища,а не да ги продават.Продават обикновено за да вложат пари в друг имот,който обслужва новите им нужди и възможности.Или когато вече няма накъде и парите трябват.
Но пустеещи апартаменти има много.Както и пустеещи къщи по селата на символични цени.

# 574
Не е баш по темата за пазара, но бяхме разисквали кой трябва да е водещ - частният или общественият интерес.
Е това си баш л@..но, обслужващо частен интерес - на ръба на и отвъд закона. Залагам 1:100 000, че всичко ще е законно.

# 575
В една правова държава водещ е законът. И законът казва кога общественият интерес има приоритет над частния, като това става само в изключителни случаи, защото в конституцията е казано, че частната собственост е неприкосновена. Ако държавата почне да погазва частния интерес както и скимне, правовата държава ще се срути. Както и ако държавата погазва обществения интерес заради корупция. И за да не става това трябва да се спазват законите. И е желателно те да са устойчиви, а не да се променят непрекъснато по целесъобразност, понякога и с обратна сила...

# 576
ЧС, хубаво го обясняваш за правовата държава, но това се случва в някакъв друг пространствено-времеви континуум. Какво виждам аз на снимката - погазен обществен интерес от защита на горска територия (а тази даже не е само горска), изсечено огромно петно гори на хълм, обезлесяване, бъдеща ерозия на почвата, наводнения и т.н. Обслужен частен интерес от разширяване в пространството на вече изграден ваканционен комплекс. Всичко това е станало чрез закони и административни процедури, основани на нормативни актове. Кой и защо е приел тези закони и други нормативни и административни актове в частна полза - можем само да гадаем.
Частният интерес не е абсолютно защитен в смисъл да правят каквото пожелаят. Ограничението в използването идва точно от преобладаващия обществен интерес.
В конкретния случай някой си е купил гори, с ясното съзнание за съществуващите нормативни ограничения при използването им - не можеш да сечеш колкото и каквото ти скимне, не можеш да строиш примерно кооперации, трябва да се грижиш за животните в горите, и т.н. Тези ограничения са в полза на цялото общество - да няма обезлесяване, да няма ерозия на почвите и т.н. Никой не пречи на частния собственик да си ползва, включително да печели, от неговата гора като гора. Т.е. не му се ограничава частната собственост.
Ако защитата на частната собственост беше абсолютна, всеки един собственик на парцел може да реши примерно да взриви парцела си и да направи огромен кратер, да копае и да търси извънземни, нефт или злато. Или да построи кооперация по средата на кръстовище. Но общественият интерес - здравето, сигурността и др. такива неща на повечето хора ограничават абсолютната защита на частната собственост.
И ето го голямото НО - по един или друг начин в един или друг закон или друг нормативен-административен акт е прието (как ли?!?), че можеш да обявиш гората, че вече не е гора, а нива, нивата да я вкараш в регулация и след това да строиш много неща. Така само привидно се спазват принципите на правовата държава и стои въпросът дали въобще държавата е правова.

# 577
Просто не бива да се смесват нещата. Това, че някой се е изхитрил да наложи своя интерес над обществения, съвсем не е основание да се оправдава друг случай, когато личната собственост се погазва.

В случая с гората някой е купил имот, в който не може да се строи и неговият интерес няма  да бъде накърнен, ако така и не му се разреши да го направи, а бъде заставен да си ползва имота според статута му при закупуване. Съвсем различно е обаче, ако някой си купи или наследи имот с разрешение за строеж, но му кажат "а, не, сменяме си мнението, вече не можеш да строиш". Това вече е погазване на частната собственост.

# 578
Вие двете по горе в много дълбоки и мътни води нагазихте.

# 579
Много категорично се изказвате с това за частната собственост. Ето няколко нагледни  реални примера:
Притежавам гори. Мога да събирам билки и гъби колкото си искам. Обаче не мога да изсека до дупка. Е нали е моя собственост?
Имам земеделско земи. Мога да ги давам под аренда, но не мога да складирам уран 253 там.
Да давам ли още примери?

# 580
Много категорично се изказвате с това за частната собственост. Ето няколко нагледни  реални примера:
Притежавам гори. Мога да събирам билки и гъби колкото си искам. Обаче не мога да изсека до дупка. Е нали е моя собственост?
Имам земеделско земи. Мога да ги давам под аренда, но не мога да складирам уран 253 там.
Да давам ли още примери?

Ми не си схванал разликата. Не е било да си купиш гора с право на изсичане, а след това да сменят закона и да ти забранят. И за урана е същото - законът си е закон и се знае. И в това няма лошо. Ти и нефт да намериш на твоя земя, пак не е твой. Но спорът е за друго.

# 581
Не е баш по темата за пазара, но бяхме разисквали кой трябва да е водещ - частният или общественият интерес.
Е това си баш л@..но, обслужващо частен интерес - на ръба на и отвъд закона. Залагам 1:100 000, че всичко ще е законно.

Е, тя тая тема е всеобхватна.

# 582
Интересно как е пазара на airbnb у нас, щом в чужбина започват да продават...
https://www.economic.bg/bg/news/12/naemodatelite-v-airbnb-prodav … t-imotite-si.html

# 583
Водим разговор с едни млади хора да наемат от нас единия на м.луиза и да го дават аирбнб. На нас ще ни плащат като дългосрочен наем.

А който си имаме, засега го държим. Мислили сме да го дадем на същия принцип, защото не ми се занимава да отчитам ежемесечно колко и кой е спал у над

# 584
Водим разговор с едни млади хора да наемат от нас единия на м.луиза и да го дават аирбнб. На нас ще ни плащат като дългосрочен наем.

А който си имаме, засега го държим. Мислили сме да го дадем на същия принцип, защото не ми се занимава да отчитам ежемесечно колко и кой е спал у над

Трябва да им искаш повече защото амортизацията е по-висока. На запад този бизнес беше нашумял преди няколко години ама поне хората ги наемат необзаведени и си ги обзавеждат сами.

Общи условия

Активация на акаунт