Пазарът на недвижими имоти, какво се случва реално? -Тема 44

• 39 422
  • 758
  •   1
Отговори
# 660
Като му е толкова зор и апартамента е голям, да се премести и да гледа дядото и ще вземе наследство след това. Или той иска на готово и на лесно.

# 661
Забелязала съм, че при хората от София го има това, тези тънки сметки за имоти. Присъствала съм на разговори и всеки път хора от столицата да обсъждат някой като умре, как ще вземат апартамента. Или да правят сметка на роднините, или да се притесняват как ще си разделят имотите със собствения/та брат/сестра. Отвратително е.

# 662
Забелязала съм, че при хората от София го има това, тези тънки сметки за имоти. Присъствала съм на разговори и всеки път хора от столицата да обсъждат някой като умре, как ще вземат апартамента. Или да правят сметка на роднините, или да се притесняват как ще си разделят имотите със собствения/та брат/сестра. Отвратително е.

Да, така е, хората от София обдъждат тези неща и е грозно... хората от провинцията не ги обсъждат, директно трепят дядото или брата с брадвата, за да си вземат имота.

Масово хората се карат и трепят за имоти, ниви и гори... това е в кръвта на българина, щото от едно време така е научен и щото е беден. А глада озверява хората.

# 663
Напълно нормално. След смъртта на братовчед ми, между децата му избухна война заради жилището. Хубав тухлен тристаен апартамент в Лагера.При всички случаи струва над 100 000 евро, а това са пари които 7/8 от Българите през целият си живот не биха могли да съберат

# 664
Много се дразня на възрастни хора, които не си уреждат завещанието преди да си идат. Толкова ли е трудно да се погрижи човек, за да няма разправии и кавги след това.

# 665
Защото завещанието не е единственият начин човек да си 'уреди нещата'. Има си Закон за наследството за тази работа.
Моите впечатления са, че завещание, направено без консултация с юрист, често е източник на бъдещи свади и съдебни дела.

# 666
Като има закон за какво толкова се карат? Щото закона не е ясен. Единия може да иска да продава, другия да ползва...

# 667
Tean, ще продължа темата само ако кажеш, че си завършила право. В противен случай е безсмислено.

# 668
Странно, а защо никой даже и не предположи, че внукът няма аспирации към имота на дядото, а просто като го гледа как се мъчи на студено и тъмно в голямото жилище не му предлага вариант в негова (на дядото) полза - да се премести при тях, а това да даде под наем, да продаде големия и да си купи малък, или нещо друго. На никого не му и хрумна тази вероятност, дали защото всеки съди по себе си? Или толкова сме се увълчили всички?

# 669
Ние няма как да знаем, всеки изказа предположение, но колко то е вероятно е друг въпрос. Истината е че това не е наша работа, поне не е моя работа и не ми е и работа да ходя да им давам акъли или да се възмущавам защо и какво.

# 670
Често срещано е скарване между рода за имоти, но в повечето случаи, всеки иска да вземе повече от другия по едни или друга причини.
Моят личен опит е, баба ми прехвърли преживе апартамента на единият си син, в случаят моят чичо, въпреки, че баща ми каза, че не иска нищо.
След това за да е още по-сигурно чичото прехвърли апартамента на дъщеря си.
След години бабата почина като куче, сама и без един лев, чичото и дъщерята  нямаха пари за нея, нито лев..нищо, че имаха апартамент от нея за поне 100к евро
След като почина бабата, дъщерята изрита баща си и продаде апартамента, като му купи един малък все пак.

Та който сам си го направи, няма кой по-лошо да му го направи.

# 671
О, това е класика - баба и дядо с две деца. Дядото умира и бабата става с 3/4 дяла собственост, а всяко от децата с по 1/8. И едното дете почва да се усуква да му припишат всичко, защото ще я гледа и прилапва 7/8, а другото остава с 1/8. После пък често се оказва, че този с 1/8 (ако е дъщеря) се грижи много повече за бабата от този със 7/8 (ако е син), което поражда неприязън и усещане, че някой е измамен. След това онзи със 7/8 предлага да изкупи от другия наследник неговата 1/8, ама по данъчна оценка, защото така се правело, и ако онзи откаже почват едни обвинения в алчност... Мила родна картинка.

# 672
Айде де, при соц-а нямало проблем с ДГ и яслите. Имало е и имаше (това вече си го спомням) и още как. Мен са ме взели в ясла с "връзки", не партийни или профсъюзни, а съвсем лични. Моето дете го приеха на ДГ с предимство, като студентка, иначе нямаше шанс.

И нямаше апартаменти, които са "раздадени" без пари, хич не се лъжете. "Раздаването" означава единствено, че ти си се уредил да купиш апартамент/да те настанят под наем в ново жилище - ведомствено, като крайно нуждаещ се, с лихвоточки, с валута (долари или рубли). След известен период наемателите получаваха правото да го изкупят, но не са го получили даром при всички положения. Цената не беше пазарна - търсене и предлагане, защото пазар нямаше, а по някакъв нормативен документ за оценка за стойността на апартамента.

Софиянци, дето били големи гадняри и се карали за имоти, се карат за апартамента на родителите си, не за къщата/нивите на баба си и дядо си в провинцията.

# 673
ЧС, искрено се надявам ти да си права и да подхождат с добри намерения, защото в противен случай, този натиск е много, много грозен. Но дори и да е така, всеки е свободен да решава къде и как да живее според собствените си приоритети. Може да предпочита да живее там, където е живял 45 години и всички го познават и му пазаруват, пък нека е на студено. Тя и баба ми е на 90+ жената и сама си готви, сама си носи дърва за печката, сама се гледа кокошките и още един куп неща, но явно го предпочита пред това да съжителства при някой от синовете. И напълно я разбирам.

# 674
Време беше повече хора да стигнат до извода, че ако НИ при нас растат безспирно ще започнат да изпреварват конкуренцията в Испания, Италия, Португалия. Няма как да стане за съжаление. Разликата в доходите е голяма, а разходите са сходни. Преди 2 години във Виго си хапвах на плажната алея за пари които хапвам във Варна. Да ама хапвах калмари вадени сутринта.
Тия кичозни имоти да не ги изринат всyщност?

За мене разликата в доходите даже не е най- големия проблем. Лека полека доходите ще се повишават. Тези страни са си запазили облика и ние няма как да се сравняваме с тях. То и затова десетки милиони туристи от цял свят посещават италия и испания всяка година. Азлично въпреки че имам близки и приятели във варна клоня много повече към испания. Във варна бих купил само ако има нещо на добро място на изгодна цена.

Общи условия

Активация на акаунт