Ваксини и Ваксинационни Програми 2

• 252 561
  • 2 442
  •   1
Отговори
# 1 230
Схемата или имунизационият календар на РБ е еднакъв за всички. На пазара има комбинирани ваксини и по-изчистени, които можеш да си купиш, но те не се поемат от здравната каса.
Проблема и дискусиите около ваксините са свързани със вероятността да дадат странични реакции, според някои хора не трябва да се ваксинират децата.

# 1 231
Къде мога да видя какви ваксинации се слагат на децата в БГ?
Имунизират ли се за туберкулоза и ако да - кога?
Теста който се прави преди имунизацията за туберколоза (Manoux тест) може ли да предизвика реакция при дете ако е бил негативен?

Тук има много неясноти относно имунизациите за ТБ, но препоръчват на всички източноевропейци да се направи тест и да се ваксинират. На бебето (почти 4 месеца) теста беше негативен, но беше в много лоша форма след това (плака 3 часа нон-стоп) и на следващия ден се обрина под вратлето (екзема)  (Дъщеря ми се обрина по същия начин под вратлето след имунизация (друга) на 2 месеца и екземата и по-късно премина по лицето и цялото тяло)

Бебето не го ваксинирахме 3 дена след теста т.к. беше настинал. Ще идваме до БГ след няколко месеца и не съм сигурна какво да правя за ваксинациите.

Ще го обсъдя и с джи пи-то, разбира се, но ми се искаше да чуя и други мнения. И като цяло ваксинират ли по план в БГ при екзема или забавят известно време. Мерси много!

# 1 232
Seaflower,
децата в БГ ги ваксинират против туберкулоза ( ваксина БЦЖ) до 48 часа след раждането, а около 6м възраст им правят манту и ако няма реакция ги имунизират отново.

Ето ти последният актуален имунизационият календар на РБ http://www.ncipd.org/index.php?category=9&section=35

Последна редакция: нд, 13 апр 2008, 10:27 от Candy girl

# 1 233
Seaflower,
децата в БГ ги ваксинират против туберкулоза ( ваксина БЦЖ) до 48 часа след раждането
И тук е така но нямаше ваксинации за няколко месеца.

Мерси за връзката!

# 1 234
Seaflower,
децата в БГ ги ваксинират против туберкулоза ( ваксина БЦЖ) до 48 часа след раждането
И тук е така но нямаше ваксинации за няколко месеца.

Мерси за връзката!

никъде извън БГ не се прави повече от 1 доза БЦЖ!

# 1 235
Здравейте, най-малкият ми син е почти на 5 месеца. Препоръчвате ли ротарикс и превенар, и кога да ги сложа? За ротарикс на брошурата пише, че се слага до 6 месеца двете дози, и то през 4 седмици, това значи ли, че сме закъснели?

Досега сме сложили пентаксим трите дози.

Благодаря ви предварително.

# 1 236
# 1 237
сина ми е на 8месеца и не е ваксиниран освен ваксинациите които поставят в болнижата след като се роди.накратко ще кажа,4е 4есто боледуваше досега 4 пъти сме лежали в болница  и затова все отлагахме.сега е леко хремав и кашля,но като му мине искам да започна с ваксинациите.моля ви кажете с коя ваксина да започна .извинете за невежеството ми ,но имах други грижи на главата за които да се интересувам.каквото знаете по въпроса за неваксинирано бебе,моля споделете.как кога с какво.мн благодаря

# 1 238
Имам един въпрос-синът ми е на 7 год. и му предстои ваксина полио.Той няма направена втора ре-имунизация-пропусната епо- здравословни причини.Сега ни препоръчват новата инжекционна ваксина.Не знам какво да правя,много съм притеснена.Гледах едно предаване в което казаха че ако е пропуснат прием по- добре да не се ваксинира повече детето.Педиатърката твърди че става въпрос за първите три и не било опасно.МНОГО СЪМ УПЛАШЕНА!

# 1 239
Момичета, превенар вече ще се внася официално и в България и ще се слага по желание от педиатрите, така че изчакайте малко. Информацията ми е съвсем официална, от педиатърката ми,

# 1 240
Здравейте,
и аз тези дни изпаднах в размисли за ваксините.
На дъщеря ми и направиха PRiorix( мисля това е точното име на ваксината против рубеола, морбили и паротит), миналата седмица.
Разтърсих се да видя каква е практиката в другите държави и там проверих, че тази ваксина се поставя два пъти както в БГ.
Един път  в интервала от около 13-24 месеца, и реимунизация когато детето е на възраст от 4-6 г / варира в различните държави/.
В България тази реимунизация се прави на 12 годишна възраст на детето . Защо ?? Някои има ли представа? Дали изгражда имунитет изобщо след интервал от приблизително 11 години.
Самият производител пише в листовката си, че вторият прием на ваксината трябва да бъде във възрастта преди постъпване на училище  т.е около 6 годинки.

Имам и още един въпрос.
Детето ми е имунизирано с Пентаксим  3 приема и сега следващата реимунизация  с тази ваксина не трябва да бъде по-рано от 24 месеца  заради противоменингитната компонента  ли ?

пентаксима не след 24 а след 12 м.
а защо слагат приорикса на 12 а не на 4? ами помислиси защо имаме епидемия от заушка... това е една серозна причина... а го правят защото са... професори...

По този повод: синът ми, който през юли става на 5, сега е в края на карантината от заушка. Shocked

# 1 241
Нямаме имунизация но3 на хепатит Б, което малко ме поставя в размисъл.
От детската градина вчера ми казаха, че на година и малко се слагала реимунизация /или трети прием на хепатит/, сега гледам в един календар - на 6 месеца. Значи ли това, е всеки си дупчи когато сметне за необходимо....
Мислех, че сме приключили с ваксините на този етап, но ето че не.
А той изкара няколко сериозни болести в последния месец, сега как да посмея да го бодна за хепатит?
На 2 годинки е, приключихме уж с имунизациите, трудно му ги поставихме, все бее хремав, кашлящ, болен.

# 1 242
Здравейте!Трябва ми спешна информация за това каква менингококова ваксина мога да намеря в аптечната мрежа.Дъщеря ми е на 16г. и и предстои кохлеарна инплантация в началото на юли.Казаха , че би било хубаво да и си постави такава вансина 1 месец преди операцията .Благодаря предварително.

# 1 243

Здравейте,
искам да попитам какъв е максималния срок между 1, 2 и 3 прием на ДТК. Нашата лекарка ми обяснява че е 45 дни и след това се започва отново.
Случаят при нас е такъв че на 15 април ни сложи първия прием, но когато наближи 15 май ни нападнаха никнещи и все още не поникнали зъби, температура около 37.2 предимно вечер и след това и хъркащ нос и затова аз не се реших да сложим втория прием до сега. Днес когато разгоравяхме лекарката предложи съвсем да отложим ДТК-то и да сложим първо третия прием хепатит след което да започнем отново с три приема ДТК. Просто искам да разбера разумно ли е това или е нейна творба, защото понякога ми се струва че си съчинява разни.
Благодаря предварително!!!

# 1 244

Здравейте,
искам да попитам какъв е максималния срок между 1, 2 и 3 прием на ДТК. Нашата лекарка ми обяснява че е 45 дни и след това се започва отново.
Случаят при нас е такъв че на 15 април ни сложи първия прием, но когато наближи 15 май ни нападнаха никнещи и все още не поникнали зъби, температура около 37.2 предимно вечер и след това и хъркащ нос и затова аз не се реших да сложим втория прием до сега. Днес когато разгоравяхме лекарката предложи съвсем да отложим ДТК-то и да сложим първо третия прием хепатит след което да започнем отново с три приема ДТК. Просто искам да разбера разумно ли е това или е нейна творба, защото понякога ми се струва че си съчинява разни.
Благодаря предварително!!!

сменете лекарката. нищо не се започва отначало.

Общи условия

Активация на акаунт