Ваксини и Ваксинационни Програми 2

• 252 715
  • 2 442
  •   1
Отговори
# 1 710
  • Неизживени спомени
здравейте!Искам да попитам може ли някои да ме ориентира каква е разликата в 4 валентна и 5 валентна ваксина от следният тип.Първо искам да се извиня ако съм объркала някоя буква в името но в момента книжката не е при мен.А името на ваксината е Desteira tetanost tosepina poliu homofilus hifueinzae meningococo tipo D.   И при евентуална липса на 4 валентна може ли да се сложи 5

# 1 711
Манту не е, и не може да бъде, критерий за успешността на предшестваща БЦЖ ваксинация.
Само една направена и документирана доза БЦЖ е достатъчна.
Да,чела съм във форума мнението ви по въпроса.Но тук в България това е задължително и не виждам как да избегна подобна ваксинация...Споделих притесненията си с педиатърката,която ме погледна доста ядосано и направо ми каза че рискувам здравето на детето си,така че непременно да го доведа след 20 дни.
Все пак ви моля да отговорите на въпроса ми-мислите ли че 10 дни след прекарана скарлатина са достатъчни да се възстанови детския организъм,че и да "понесе" тази ваксина толкова скоро?

# 1 712
Макар че няма "твърди" указания по този въпрос специално, 1 месец след скарлатина не е добре ваксини да правите.

# 1 713
Макар че няма "твърди" указания по този въпрос специално, 1 месец след скарлатина не е добре ваксини да правите.
Благодаря ви,така си и мислех....
Иначе много настоятелна беше-"Непременно да го доведеш!"

Имаме отложена от миналата година и "Тетраксим"(все бяхме болни...)
Трябва ли да има и колко голям да бъде интервалът от поставянето на БЦЖ-то до поставянето на "Тетраксим"?

п.п:иначе за БЦЖ-то реших-ще изчакаме поне 2 месеца,..пък дори да ни се сърдят.

# 1 714
Поставете Тетраксим първо.
За никаква втора доза БЦЖ и реч не може да става при налична първа, документирана.

# 1 715
Извинявам се, че се намесвам...

telerika, Манту твърде често дава фалшив резултат... Детенцете ти е било болно, когато са го тествали... На твое място не бих се доверила на Мантуто, особено в такъв момент... Ето тук малко инфо, на английски е обаче, надявам се да го разбереш...

Tuberculosis Testing - The TB Test
If you suspect you have been exposed to tuberculosis, you should be tested immediately. The current test method for detecting tuberculosis is called the Mantoux / PPD (Purified Protein Derivative) TB Skin Test.

Results of the TB Test
Tuberculosis testing cannot determine how long you have been infected with tuberculosis or whether the infection can be passed to others (Active Tuberculosis).
If the patient has been exposed to Mycobacterium tuberculosis, reddening and indunation (raised bump) of the skin will occur within 48 to 72 hours after the TB test.

False-Positive TB Test Results
In some cases, a false-positive reaction may result.
Although the tuberculosis skin test is a very valuable test for detecting tuberculosis exposure and infection, sometimes people have a positive TB test result when in fact, they are not infected with Mycobacterium tuberculosis. This is referred to as a false-positive PPD tuberculosis skin test (TST) reaction.

False-positive reactions to the tuberculosis skin test typically occur because of:
-an infection with nontuberculous mycobacteria
-BCG vaccination
-Booster Phenomenon
-An infection with nontuberculous mycobacteria is an infection caused by mycobacteria other than M. tuberculosis.

The BCG vaccination is a vaccine used for preventing tuberculosis in many countries. However, it is not used in the United States because of concerns with its effectiveness.
Regardless of the reason for the positive TB test result, further evaluation of the TB test site should be examined by a healthcare professional.

False-Negative TB Test Results
A false-negative TB test result may occur if you:
-are taking medications to lower immunity (e.g. steroids, chemotherapy drugs)
-have a viral illness such as measles, mumps or rubella (същото важи и след МПР ваксина-бел. е моя)
-have recently been vaccinated with live viruses
-are very sick
There are some people who do not have a reaction to the Tuberculosis skin test even when they have been infected with Tuberculosis. This is called a false-negative Tuberculosis skin test.
There are several reasons why a false-negative Tuberculosis skin test occurs:
Anergy
When a person's immune system is weakened by a disease, such as HIV, cancer or even severe Tuberculosis itself, the body may not be able to react to the Tubercuolsis skin test.
Recent Tuberculosis Infection
If a person has been infected within the past ten weeks, the body's immune system may not be able to react to the tuberculin. This is because the Tuberculosis skin test cannot detect a Tuberculosis skin infection for several weeks after infection.
Babies less than 6 months old may have false-negative Tuberculosis skin test results because their immune systems are not fully developed yet.
Test Administration
A false result may occur if the Tuberculosis skin test is not administered correctly.
If you have signs and symptoms of Tuberculosis, but your skin test result is negative, you should see your doctor about getting re-tested.

# 1 716
Здравейте, Бърди.

Имам следния въпрос във връзка с ваксината против тетанус:
Има ли разлика в съдържанието на тетанусната компонента (tetanus toxoid) в ДТК ваксината и в ТАП (който се слага при реална опасност)? ТАП ли се ползва за реваксинация при възрастни?
Това което намерих като информация е, че ТАП евентуално може да съдържа противотетаничен човешки имуноглобулин или противотетаничен серум.

Може ли по-подробна информация.
Благодаря!  bouquet

Последна редакция: пн, 09 фев 2009, 14:55 от multimodal

# 1 717
Здравейте, Бърди,

моля да споделите мнението си за ваксината срещу Хепатит А? Препоръчвате ли ги? Интересуват ме за петгодишното ми момченце и за бебето на година и два месеца. Утре трябва да слагаме ваксината за паротит, морбили и рубеола на най-малкия ми и ще попитам и педиатърката, но вашето мнение също е важно за мен. Благодаря ви предварително.

# 1 718
Ваксината срещу Хеп А е световна ваксина от много време, макар да не е задължителна в много календари.
Може да я поставите след навършени 12м възраст.

# 1 719
А защо не е задължителна - дава ли често странични ефекти или просто се смята, че рискът не е толкова голям?

# 1 720
Ваксината няма странични ефекти и е надеждна и сигурна.
Е, ясно е че в страни като Дания,Германия, Австрия, Швейцария, Хеп А е изключително "внесена" болест.
Хората са си оправили държавите преди десетилетия... . И канализациите и водоснабдяването. А и табори от цигани там няма.

# 1 721
Здравейте, Бърди.

Имам следния въпрос във връзка с ваксината против тетанус:
Има ли разлика в съдържанието на тетанусната компонента (tetanus toxoid) в ДТК ваксината и в ТАП (който се слага при реална опасност)? ТАП ли се ползва за реваксинация при възрастни?
Това което намерих като информация е, че ТАП евентуално може да съдържа противотетаничен човешки имуноглобулин или противотетаничен серум.

Може ли по-подробна информация.
Благодаря!  bouquet

И на мен ми е много интересно това. Бърди, може ли да отговорите?

# 1 722
Бърди, според унгарския имунизационен календар ваксината против варицела не е задължителна. Не е ли странно? Има ли смисъл да я сложим по своя инициатива /има я в препоръчителния списък/? В случай на епидемия ще я поставят задължително, но засега имаме избор.

За месец май сме планирали ваксинация против Менингококус С /в комбинация с Пентаксим за реимунизация/. В издание на унгарското здравното министерство пише, че се препоръчва при продължителен престой в чужбина, живеене в общежития и под. Така изглежда, че няма смисъл да я слагаме, но същевременно педиатърът с охота ни я препоръча и вече имам рецепта, но все така се чудя има ли нужда и то на тази възраст /тогава ще е на 18 месеца/?

Предварително благодаря!

# 1 723
Да, варицела не е официално приета в много страни. И не я ползват.
Може да направите противо-менигококовата ваксина. Ефективна е.

# 1 724
Бърди, а превенар покрива ли тази противо менингитна ваксина, за която пишете?

Днес попитах педиатърката, сега ще правим приорикс (паротит, морбили, рубеола), на 18 месеца последния пентаксим и на 2 години последния превенар. След 2 години тя каза, че можем да направим противохепатитната.

Прав сте за хигиената в България, никак не е на ниво. Тези канализации и изобщо... Кучетата акат по градинките на децата и никой не почиства след тях, ужас направо.

Общи условия

Активация на акаунт