Ваксини и Ваксинационни Програми 2

• 252 493
  • 2 442
  •   1
Отговори
# 2 295
Защо сам не осветлихте жената тогава, тя питаше за странчини ефекти и рискове?!
Дори производителя не ги спестява, ПО ЗАКОН е длъжен да ги изпише, за да знаят хората какво могат да очакват, а и да съобщят за евентуални рекации.

Написаното в листовките и случващото се в реалността са две различни неща.
По принцип в листовките се излага много повече от това, което едва ли ще се случи в действителност.
И целта на това е правна защита на фирмата производител.

Не пишете по теми, от които нищо не разбирате.
Много пъти съм Ви го казвал.

За какви "препоръчителни" имунизации апелирате в тези "петиции"? не ни стига мизерията, от заразни болести ще почнем да измираме. От 9млн на 7.200 се смалихме... .
Несериозни хора... .

Последна редакция: пн, 12 окт 2009, 18:58 от Birdie

# 2 296
За т.нар. "информирано съгласие" иде реч в петицията, както впрочем се практикува в Европа. Simple Smile
И за това хората да имат информация, а не да следват насляпо препоръките на ЛЛ, от който ще научат повече едва, ако се случат в този рисков 0.01%...

Изглежда животът ви в демократична държава не ви е извадил от статуквото на тоталиризма?  Rolling Eyes

Бихте ли обяснили за чий му е правна защита на производителя, ако написаното в листовките няма общо с реалността?

ПП И още ще се смалим, ако не изоставим това статукво...  Crossing Arms

Последна редакция: пн, 12 окт 2009, 19:16 от multimodal

# 2 297

Бихте ли обяснили за чий му е правна защита на производителя, ако написаното в листовките няма общо с реалността?

Всичко,което пишете и предлагате, трябва да е съобразено с националните ни особености, характер, поведение, манталитет.
Не може да прилагате автоматично стандарти. Не сме на нивото на Германия, за да апелирате за "доброволност". Нито на епидемиологичното им ниво, нито на реда и подредеността на държавите им. Виж за подобрение на календара ни и на имунизационните ни практики- има още да се работи. Не бъркайте Българската извратена здравна реалност с Европейските реалности и не правете паралели.

Фирмата се защитава срещу вероятни претенции не свързани с ваксинациите - всички възможни и описани изобщо странични ефекти влизат "в листата". За да няма после претенции на алчни - "не бе писано-пострадах", колкото и да няма никаква връзка между двете. Това е отдавна известно- затова всички листовки на ваксини си приличат "като две капки вода".

Не може да говорите за "информираност", "демокрация" в едно общество,което като малко други прилага жестоки и болезнени обществено-икономически мерки срещу собственото си население без НИ най-малка съпротива от когото и да е било. Вече 20 години тези "реформи". Воплите Ви и думите Ви в тази "петиция" са празни от съдържание при 80 процента население с доходи от 200-250 Евро. Където хората реално дават пари за осигуряване, а нищо не получават в замяна, освен обещание за "табло за остойностяване на непокриваемите от Касата разходи". И това в държавна болница! Застрахован официално гражданин, в държавна болница си "доплаща". Къде го има това? В коя Европейска страна? Ето Ви поле за действие, вместо да се занимавате с единствената останала НИ някаква защита от измиране.

Тази куха нео-американска фразеология не работи в Европа. Европа има други ценности. А и както се вижда, Бг е далеч от Европейските ценности и по-близко до Американската джунгла и дивият им обществен Дарвинизъм, маскиран като "демокрация".

Последна редакция: пн, 12 окт 2009, 19:39 от Birdie

# 2 298
Добре ми е известно колко малка част от хората са готови за всички тези промени (извинявам се за оф-топика), но е факт че България вече е в Европейския съюз и .. просто ще се наложи да вдигне летвата. Процесът не е едностранен, така че мярка като тази ще накара българина да погледне извън затворения си дом, неговата недостъпна крепост. Ще отвори очите му за нещата, които се случват в белите държави, и ще го подготви (надявам се) за развитието на едно адекватно гражданско общество.
Без него никакви промени към добро не можем да очакваме. Confused

Фирмата се защитава срещу вероятни претенции не свързани с ваксинациите - всички възможни и описани изобщо странични ефекти влизат "в листата". За да няма после претенции на алчни - "не бе писано-пострадах", колкото и да няма никаква връзка между двете. Това е отдавна известно- затова всички листовки на ваксини си приличат "като две капки вода".
Не е точно така - производителя си връзва гащите, защото има искове точно от пострадали при ваксинация. Но е факт, че в развитие страни има механизъм по който те се обезщетяват и интегрират (при по-тежки реакции). В България няма. В същото време правото на информиран избор не е въведено при имунизациите. Ето за това противоречие става въпрос.

# 2 299
Добре ми е известно колко малка част от хората са готови за всички тези промени (извинявам се за оф-топика), но е факт че България вече е в Европейския съюз и .. просто ще се наложи да вдигне летвата. Процесът не е едностранен, така че мярка като тази ще накара българина да погледне извън затворения си дом, неговата недостъпна крепост. Ще отвори очите му за нещата, които се случват в белите държави, и ще го подготви (надявам се) за развитието на едно адекватно гражданско общество.
Без него никакви промени към добро не можем да очакваме. Confused

Не е точно така - производителя си връзва гащите, защото има искове точно от пострадали при ваксинация. Но е факт, че в развитие страни има механизъм по който те се обезщетяват и интегрират (при по-тежки реакции). В България няма. В същото време правото на информиран избор не е въведено при имунизациите. Ето за това противоречие става въпрос.
Вие искате "да вдигнете летвата", но "зад летвата" в Бг е огромна дупка- като онези по пътищата. Ще Ви погълне заедно с колата.
Не се започва от там, откъдето Вие почвате- ние нямаме още добра национална епидемиологична служба- това РИОКОЗ е трагедия... .

Факта че няма добри правни механизми за защита от странични реакции - правови, обществени, уредени - не значи че ще почнем с "доброволност" във ваксинирането като най-важния проблем от всички възможни. Защо? защото е известна днес сигурността на съвременните ваксини.

Вие не познавате механизма на тези неща, тяхната специфика. Затова говорите всички тези неща, и острани е доста смешно всичко това.

За какви "права на информираност" говорите на Бг почва, където всеки втори гражданин не вярва дори на собствените си родители, и е потънал в мизерия, маниакална подозрителност, безверие, морален упадък?? И има по 3-4 педиатъра, взаимно проверявайки единия с другия и втория с третия и т.н.

Последна редакция: пн, 12 окт 2009, 19:58 от Birdie

# 2 300
За много неща няма национална програма и все от някъде трябва да се започне. Този проблем е наболял, щом се събират хора да пишат петиция. Значи му е време.
Дупките започват да се кърпят не от най-голямата, а от най-дълбоката и на кофти място. Точно за да не падне колата.
Не съм сложила в подписа си другата моя любима петиция - за премахването на зрънчо, чипс и пр. джънк от лавките в училищата. И нея много хора я недолюбват и намират за неизрастната, но вече има резултати - излезе наредба, която ограничава откровено вредните храни. След няколко години ще се види доколко е помогнала за възпитанието на децата по отношение на храненето.

Ще се наложи да се осъвремени имунизационния календар и да се обмислят доста неща преди да се даде зелена светлина на информираното съгласие.
Крайно време е законодателите да бъдат притиснати, за да направят реформа. РИОКОЗ не може да съществува по този начин.
Реформата е наложителна!
И не само в здравеопазването.. 
Но никой не би си мръднал пръста, ако няма кой да го ръчка с остена.

# 2 301
За много неща няма национална програма и все от някъде трябва да се започне. Този проблем е наболял, щом се събират хора да пишат петиция. Значи му е време.
Дупките започват да се кърпят не от най-голямата, а от най-дълбоката и на кофти място. Точно за да не падне колата.
Не съм сложила в подписа си другата моя любима петиция - за премахването на зрънчо, чипс и пр. джънк от лавките в училищата. И нея много хора я недолюбват и намират за неизрастната, но вече има резултати - излезе наредба, която ограничава откровено вредните храни. След няколко години ще се види доколко е помогнала за възпитанието на децата по отношение на храненето.

Ще се наложи да се осъвремени имунизационния календар и да се обмислят доста неща преди да се даде зелена светлина на информираното съгласие.
Крайно време е законодателите да бъдат притиснати, за да направят реформа. РИОКОЗ не може да съществува по този начин.
Реформата е наложителна!
И не само в здравеопазването.. 
Но никой не би си мръднал пръста, ако няма кой да го ръчка с остена.

Уважавам инициативата, усилията и желанието Ви за промяна.
Но не губете връзка с реалността.

# 2 302
multimodal, подкрепям на 100% казаното от теб Peace Подписах петицията!

# 2 303
Благодаря на всички, които ми отговориха и съжалявам, че предизивиках тази дискусия!

Хубав ден!

П.П. Между другото изчетох листовката и не ми се видя нещо много страшно (както са рисковете при полиомиелитната ваксина!) ТО дано не идва на ничия глава, но нали вакисините за добро ги правим...

# 2 304
П.П. Между другото изчетох листовката и не ми се видя нещо много страшно (както са рисковете при полиомиелитната ваксина!) ТО дано не идва на ничия глава, но нали вакисините за добро ги правим...

Ето това е листовката на Превенар - http://eudrapharm.eu/eudrapharm/showDocument?documentId=79331  Страничните реакции не са толкова безобидни според мен, но разбира се, всеки има право да преценява за себе си...   Peace

4. ВЪЗМОЖНИ НЕЖЕЛАНИ РЕАКЦИИ
Като всички ваксини, Prevenar може да предизвика нежелани реакции, въпреки че не всеки ги
получава.
Понятията, използвани за описване на честотата на нежеланите реакции, имат следното
значение:
Много чести: нежелани реакции, които може да възникнат при повече от 1 на 10
пациенти.
Чести: нежелани реакции, които може да възникнат при по-малко от 1 на 10 пациенти.
Нечести: нежелани реакции, които може да възникнат при по-малко от 1 на 100 пациенти.
Редки: нежелани реакции, които може да възникнат при по-малко от 1 на 1000 пациенти.
Много редки: нежелани реакции, които може да възникнат при по-малко от 1 на 10 000
пациенти.
• Нарушения на кръвта и лимфната система
Много редки: увеличени лимфни възли (лимфаденопатия) в областта на инжекционното
място
• Реакции от страна на нервната система
Редки: гърчове; гърчове с висока температура
• Стомашно-чревни реакции
Много чести: намален апетит, повръщане, диария
• Кожни реакции
Нечести: обрив/копривна треска (уртикария)
Много редки: еритема мултиформе
• Реакции на инжекционното място и общи реакции
Много чести: болка, болезнена чувствителност, зачервяване, подуване или уплътнение на
инжекционното място; температура 38 °C или по-висока, раздразнителност,
плач, сънливост, неспокоен сън
Чести: зачервяване, подуване или уплътнение на инжекционното място, по-голямо от
2,4 cm; болезнена чувствителност на инжекционното място, която пречи на
движението; температура 39 °C или по-висока
Редки: реакции на свръхчувствителност на инжекционното място като
обрив/копривна треска (уртикария) или сърбеж на инжекционното място;
епизод на хипотония и хипореактивност (колапс или състояние, подобно на
шок), зачервяване.
• Реакции от страна на имунната система:
Редки: тежки реакции на свръхчувствителност/алергични реакции, които може да
включват подуване на лицето и/или устните, затруднено дишане, и/или шок
(сърдечносъдов колапс)
При бебета, родени много преждевременно (на или преди 28 гестационна седмица), 2-3 дни
след ваксинацията може да има по-дълги паузи от нормалните между вдишванията.

# 2 305
stelt77, това вече прозвуча доста по-сериозно, аз прочетох листовката, която ми дадоха по-горе... хм... не знам какво да правя, много ми се искаше да го ваксинирам изпадам в ужас от тези болести и най-вече менингит, имам позната, която на 18 год се разболя... не е за разправяне....Sad

# 2 306
stelt77, това вече прозвуча доста по-сериозно, аз прочетох листовката, която ми дадоха по-горе... хм... не знам какво да правя, много ми се искаше да го ваксинирам изпадам в ужас от тези болести и най-вече менингит, имам позната, която на 18 год се разболя... не е за разправяне....Sad
Ваксинирайте си детето.
Оставете тези образи настрана и ги игнорирайте. Те никога не са хващали ваксина в ръка, камо ли да са правили... .

Правя "Превенар" от 2001 година и никога не съм имал проблеми с нея.

Последна редакция: вт, 13 окт 2009, 11:50 от Birdie

# 2 307

Ти не,другите имат проблеми после.

# 2 308

Ти не,другите имат проблеми после.
Нито аз, нито другите имат проблеми.

Peace

# 2 309
Агитките да се кротнат. Явно не разбирате от намеци.
еди
ПС не ме репликирайте, това не е дискусионен постинг.

Общи условия

Активация на акаунт