Ваксини и Ваксинационни Програми 2

• 252 818
  • 2 442
  •   1
Отговори
# 1 740
Тревожи ме, че в България няма такава ваксина, а само преди няколко месеца от менингит почина дете.  Да СИЛНО се надявам да спася живота на детето си или поне да съм направила всикчо възможно, за да огранича леталните възможности.

Детето почина от менингит тип Б... По-добре си намери от такъв тип, след като те тревожи тази болест... Ваксина от тип С, НЕ предпазва от тип Б...

# 1 741
Ами чети статистики - за успокение. Simple Smile
Ама защо така грубо ... исках малко помощ от явно по-информирани от мен, които да допълнят картинката към това, което чета по въпроса с ваксините и болести срещу, които у нас децата не се имунизират, а трябва. В началото на темата прочетох даже марки на ваксини които ме интересуват, но не видях никъде това, за което питам. Щом държавата не се е погрижила за това аз съм поела инициативата да го сторя. Не съм от хората, които обвиняват, че някой друг не прави нещо за собствените ми деца и когато не дай си боже се случи нещо ... да кършат ръце. Аз си застраховам стомната преди да се счупи.  Така че ако на някого му се виждам истерична или свърхпредпазлива да ме извини.
И пак да си повторя въпросите, защото наистина ме интересува "Има ли подходящ сезон за поставянето на ваксина срещу? Каква е препоръчителната възраст?
Искам да поставя и против пневмокок - кога и каква мога да поставя? Мога ли да я намеря в България?

Вярно ли е, че вече в имунизационния календар на децата родени след 2007 г. се включва ваксина против Хемофилус инфлуенце (Haemophillus influenzae)? Ние до сега не сме правили такава ваксина, та за това питам, ако се включва на каква възраст се поставя? Peace

# 1 742
Ами чети статистики - за успокение. Simple Smile
Ама защо така грубо ... исках малко помощ от явно по-информирани от мен, които да допълнят картинката към това, което чета по въпроса с ваксините и болести срещу, които у нас децата не се имунизират, а трябва. В началото на темата прочетох даже марки на ваксини които ме интересуват, но не видях никъде това, за което питам. Щом държавата не се е погрижила за това аз съм поела инициативата да го сторя. Не съм от хората, които обвиняват, че някой друг не прави нещо за собствените ми деца и когато не дай си боже се случи нещо ... да кършат ръце. Аз си застраховам стомната преди да се счупи.  Така че ако на някого му се виждам истерична или свърхпредпазлива да ме извини.
И пак да си повторя въпросите, защото наистина ме интересува "Има ли подходящ сезон за поставянето на ваксина срещу? Каква е препоръчителната възраст?
Искам да поставя и против пневмокок - кога и каква мога да поставя? Мога ли да я намеря в България?

Вярно ли е, че вече в имунизационния календар на децата родени след 2007 г. се включва ваксина против Хемофилус инфлуенце (Haemophillus influenzae)? Ние до сега не сме правили такава ваксина, та за това питам, ако се включва на каква възраст се поставя? Peace
превенар и акт- хиб може да поставите, и за двете ще са ви нужни 2 дози според възраста на детето записана в профила ви.
задължителната ваксинация с тези ваксини вероятно ще започне през 2010 и няма да е безплатна за децата ни.

# 1 743
Тревожи ме, че в България няма такава ваксина, а само преди няколко месеца от менингит почина дете.  Да СИЛНО се надявам да спася живота на детето си или поне да съм направила всикчо възможно, за да огранича леталните възможности.

Детето почина от менингит тип Б... По-добре си намери от такъв тип, след като те тревожи тази болест... Ваксина от тип С, НЕ предпазва от тип Б...
Но предпазва от тип С, който е вторият по важност след 4-5г възраст и първият по важност във възрастта до 2-3 (въпреки че за различните страни може да е малко по-различно). Северните Европейски страни имат много малка заболеваемост от Менингококов менингит, и затова не ползват тези ваксини. Менингококовият менингит и заболявания са с географско преобладаване.

Не пишете за неща, от които НИЩО не разбирате- Има отделен раздел "клюкарник"... там може да пишете подобни неща.

Последна редакция: сб, 11 апр 2009, 13:52 от Birdie

# 1 744
Birdie, интересува ме дали имунизациите в Гърция са задължителни или препоръчителни. Благодаря.

# 1 745
Няма такава дилема. Хората си ваксинират децата съзнателно, почти 99%. Ваксините са качествени, НАПЪЛНО безплатни (нищо не плащате! <<-- за всички ваксини, +избор на марка имате- за повечето каси), има добър контрол. Имунизационният календар доскоро бе лош (все пак Балкани е тук), но от две години е напълно унифициран със световните тенденции.
Търсете си правата в Бг- не чакайте друг да се бори за Вас-няма такъв.

Всъщност за толкова години практика тук, само две семейства не желаеха ваксини-едното->> и двамата следвали в Сърбия, другото-смесен брак Японка-Грък, почитатели на Индийската медицина.

Изобщо не стои въпрос дали да се имунизират децата. Няма такова нещо, просто. Това са въпроси за недоразвити общества. Ние в БГ НЕ СМЕ такова. Ние бяхме и сме общество на интелигентни и образовани хора. Не диваци.

"Има опозиция срещу ваксините"- да, има. Срещу всяка човешка дейност има. Въпросът е коя е преобладаващата тенденция.
Да се убеждаваме че ваксините спасиха милиони детски живота е все едно да се убеждаваме имаме ли нужда от ел.ток, или нямаме.

Качеството на една масова педиатрия (тоест ниското) е това, което може лесно да настрои хората срещу ваксините.
Невежието, незнанието В ПОДРОБНОСТИ на въпросите около имунизационните практики в Бг е основна причина за гафовете, грешките, безумните "коментари" и практики (като тези->> ваксини "в гръбчето"). Но това не променя факта, че ваксините са полезни и спасиха живота на толкова деца.

НЕ СИ затваряме очите пред проблемите,които имаше и има около ваксините!!
Затова четем, ползваме главите си, мислим, работим в колектив на национално ниво, за да дадем на децата си най-доброто!

Последна редакция: сб, 11 апр 2009, 14:11 от Birdie

# 1 746
Именно поради изброените причини от Birdie се реших на ваксинация срещу менингит. Ще ми донесат ваксината от Гърция.
Видя, че Birdie работиш там, та въпросът ми е към теб. Погледнах и имунизационния календар там. Предложе ни са три варианта MENINGITEC, (но прочетох и статия, че има някакво задържане на ваксината от производителя),  NEISVAC, MENINVACT, има ли значение коя от трите ще вземем? Предплагам ще дойде със схема, но това което видях е, че за деца над 12 м. се препоръчва само една доза. Така ли е?

# 1 747
Да, така е. Но е добре да имате и втора доза. Само една доза след 12м възраст и при неправени преди 12м възраст дози, е несигурно. Аз правя две дози, ако почвате след 12м възраст.

И трите са добри.
Аз работя изключително с NeisVac-C.

# 1 748

Но предпазва от тип С, който е вторият по важност след 4-5г възраст и първият по важност във възрастта до 2-3 (въпреки че за различните страни може да е малко по-различно). Северните Европейски страни имат много малка заболеваемост от Менингококов менингит, и затова не ползват тези ваксини. Менингококовият менингит и заболявания са с географско преобладаване.

Не пишете за неща, от които НИЩО не разбирате- Има отделен раздел "клюкарник"... там може да пишете подобни неща.

Мерси за хубавата информация... Какво ще препоръчаш все пак на shesi срещу менингит тип Б?? И не само на нея, а и на всички родители, които се паникьосаха след смъртта на въпросното детенце...

# 1 749
Няма ваксина срещу тип Б. Но това не значи да не правим срещу тип С, срещу който има резултатна ваксина.
Когато Ви заболи главата, не си я режете, нали?

Цитат
"Какво ще препоръчаш все пак на shesi срещу менингит тип Б??"

Не спекулирайте с болката на хората, с цел обслужване на съмнителните Ви "каузи", и не се поставяйте в ролята на морален съдия.
Или казано иначе, не си пъхайте грипозния нос навсякъде ("във всяка дупка", както гласи една известна руска поговорка).
Бъдете същество с морал.

Последна редакция: сб, 11 апр 2009, 16:09 от Birdie

# 1 750
Няма такава дилема. Хората си ваксинират децата съзнателно, почти 99%.

Именно. Съзнателно, не насила. Може би не си ме разбрал - интересува ме само законово как стоят нещата. Ако в Гърция не си ваксинираш детето, подлежиш ли на глоба или недопускане до детско заведение? Само това ме интересуваше. Например - в Германия няма задължителни ваксини, никой не може против волята му да бъде ваксиниран. Но си има безплатен имунизационен календар, ваксинираните са около 90% (на посоки) от населението.

# 1 751
Аз ли спекулирам с болката на хората??  Объркал си се май... Прочети статиите в българските вестници, за да видиш какво правят някои от въпросният случай... Заблуждават хората, че детето можеше да бъде спасено, ако в България имаше БЕЗПЛАТНИ ЗАДЪЛЖИТЕЛНИ ваксини срещу менингит...

# 1 752
Аз ли спекулирам с болката на хората??  Объркал си се май... Прочети статиите в българските вестници, за да видиш какво правят някои от въпросният случай... Заблуждават хората, че детето можеше да бъде спасено, ако в България имаше БЕЗПЛАТНИ ЗАДЪЛЖИТЕЛНИ ваксини срещу менингит...
според статииите въоще не е ясно от какъв точно менингит е починало дето... аз лично дълбоко се съмнявам дали са типизирали причинителя. едно е ясно при навреме поставена диагноза детето можеше да бъде спасено!

# 1 753
Няма такава дилема. Хората си ваксинират децата съзнателно, почти 99%.

Именно. Съзнателно, не насила. Може би не си ме разбрал - интересува ме само законово как стоят нещата. Ако в Гърция не си ваксинираш детето, подлежиш ли на глоба или недопускане до детско заведение? Само това ме интересуваше. Например - в Германия няма задължителни ваксини, никой не може против волята му да бъде ваксиниран. Но си има безплатен имунизационен календар, ваксинираните са около 90% (на посоки) от населението.

Вижте, не намесвайте политиката тук. Макар че всичко е политика днес... . Гърция въпреки огромните си вътрешни проблеми е демократична държава. Не ми е известно някой да не ваксинира. Затова не съм се сблъсквал със случаи на "наказания". Не ми е известно в закона да пише нещо за неваксиниране, но гръцките закони са толкова витиевати, че по всяко време и за всичко могат да намерят параграф за да ви окачат на стената. Само да искат. Дали проверяват за ваксини в детските градини и училища? Гърците са толкова безхаберни и "по течението", че едва ли на някого и наум му идват тези неща. Не е Германия, сигурно. Simple Smile

Проверяват-да, но да те накарат да го направиш?->> не мисля че ще стане. Но с 99% ваксинирани, просто няма такива проблеми.
Грък да го"накараш" нещо? само със съд и полиция. Но дори и тогава не е сигурен (+) изход от "накарването".
Бг е робска държава- винаги сме били такива, сега сме още по-такива. Тъжно ми е... наистина.

Но комунизъм тук няма- с хората се внимава-не се постъпва така брутално-фашистки както в Бг управляващите третират собственият си народ.

"Защо този говори така оскърбително"? ами вижте "им" Здравната "каса". Има ли страна в ЕС, в която ваксините да не се покриват? в която лекарствата да не се покриват от застраховките? Има ли страна в ЕС, в която така безцеремонно, брутално да се отнасят със собствения си народ? Имали бюджетен "излишък"... как няма да имат с пенсии по 50Е. А те тънат в разкош, а разправят на хората Дарвинови теории за обществени отношения, базирани на закони на джунглата и ако слушаш "хоризонт" си по-добре информиран за САЩ, отколкото ако живееш там. Сменихме един господар с друг. А пък управляващите кой на изток, кой на Юго-Изток гледа. Но никой правилно не гледа-тоест, в центъра, в Бг.

В Бг няма здравна система-това е пародия. Е, ако сравнявате с Пакистан-имаме. Но то в сравнение с човека и маймунката е несъвършена.

Зависи с кого сравняваме... значи Wink

Последна редакция: сб, 11 апр 2009, 18:51 от Birdie

# 1 754
Birdie,  преди 2 година по ваша препоръка поставих на детето ми противогрипна ваксина Инфлексал. Но през 2008 г тази ваксина не беше внесена в България. Търсих я и в съседните страни - Гърция и Турция, но не намерих. Бихте ли препоръчали някоя от трите ваксини, които най-често се внасят в България - Инфлувак, Ваксигрип, третата беше нещо като Флоарикс, но не съм сигурна дали съм го запомнила точно.
Знам, че е още рано да мислим за сезона на ваксините, но искам да съм подготвена, когато дойде време да купувам ваксина.

Общи условия

Активация на акаунт