Страсти – градините в София, кампания 2020/2021 - тема 1

• 37 621
  • 763
  •   1
Отговори
# 105
Нямах предвид правилата за яслите. Те са си нормативен акт. Говорех за правилата на работната група към СО. По които приемат по 2 деца над бройката. Те не са нормативен акт.
Коя беше разпоредбата? Да не я търся сега. Помня че има такова нещо, преди години на това основание правилата за прием в ДЗ станаха наредба. При наредбата поне е еднозначно ясно - подзаконов НА съгласно ЗНА. Ако си права обаче абсолютно незаконосъобразни са и Правилата за прием в СДЯ, съответно приемът на всички деца в СДЯ през последните години. Не ми се вързва обаче от СО да са толкова крайно плиткоумни и да правят такива издънки. Имат цяла правна дирекция, в СОС също има юристи. Е не може да няма поне един читав сред тях. Вероятно има някакво основание, напр. в ЗМСМА. Добре е да се порови по въпроса. Дори да няма нормативно основание, празнотите се запълват по аналогия легис или аналогия юрис. А ако вземе някой да обжалва правилата ще стане ясно що е то. Размечтах се Smile

# 106
  • СОФИЯ
Допълних предходния си пост.
А според теб правилата какъв вид НА са и къде намираш такава уредба? Според мен не са НАА, а са чист ОАА.
Интересна ми е темата. Дано се включат още юристи и да обсъдим.

Правилата със сигурност не са нормативен акт, дори и подзаконов такъв, съгласно ЗНА. Закон, кодекс ясно.
Подзаконовите Чл. 7. (Изм. - ДВ, бр. 46 от 2007 г.) (1) Правилникът е нормативен акт, който се издава за прилагане на закон в неговата цялост, за организацията на държавни и местни органи или за вътрешния ред на тяхната дейност.
(2) Наредбата е нормативен акт, който се издава за прилагане на отделни разпоредби или подразделения на нормативен акт от по-висока степен.
(3) Инструкцията е нормативен акт, с който висшестоящ орган дава указания до подчинени нему органи относно прилагане на нормативен акт, който той е издал или чието изпълнение трябва да осигури.

Последна редакция: сб, 16 май 2020, 22:16 от мама САННЯ

# 107
Здравейте,
В момента съм последен месец от 1-вата година майчинство и след него се връщам на работа. В профила си в системата съм посочила, че работя по трудово правоотношение, а не че съм в Отпуск за отглеждане на дете, поради неправилно тълкуване на Трудов статут. И двете опции носят по 2 точки на родител, тоест реално не се променя нищо освен документите, които трябва да представя при записването.
Какъв е правилният ми ход при тази неточност - да нанеса корекция в системата (но пък заявлението вече е генерирано) или да го оставя така, а на място в яслата да занеса и два документа - един, че имам работни правоотношения и един, че съм в отпуск за отглеждане на дете?
Благодаря!

# 108
Здравейте! Имам въпрос, на който не намерих отговора, затова го задавам тук. Благодаря на тези, които ще помогнат! Искам да пренаредя кандидатурите преди 2-ро класиране. Това ще ми отнеме ли някакви точки? И ще се публикуват ли свободни места преди 2-ро класиране, за да могат родителите да преосмислят кандидатурите, или нещата си остават така(информационно затъмнени и се кандидатства без пренареждане на желанията)?

# 109
  • София
Доколкото разбрах записванията на приетите деца се случват до 17.00 часа на 29-ти. Тогава ще стане окончателно ясно къде какви свободни места остават от незаписаните деца. Ще има един час за окончателно пренареждане на желанията за второ класиране до 18.00, преди да заключат системата. Щом не сте приети никъде си носят съответно 3,2,1 за първо, второ и трето желание.

# 110
Зазу, и аз така го схванах, но ми се видя "много кратък срока" и реших да проверя...много ти благодаря отново!🤗

# 111
  • СОФИЯ
Sirmaa, от значение е действителното фактическо положение. Независимо че ползваш отпуск за отглеждане на дете, ти си работещ родител по трудово правотношение, нали на това основание като осигурена ползваш този вид отпуск, а и няма промяна в точките. От правна гледна точка не следва да имаш проблем, въпросът е че преценката е на директора или упълномощения, който приема и разглежда документите и профила. Ясно е че те не са юристи. Миналата година се опитаха да връщат майки заради сгрешено наименование на работодател, което е пълен абсурд. ЮЛ се идентифицират с ЕИК и грешка в записа в профила от рода на "Смей" ООД вместо "Змей" ООД е просто очевидна фактическа грешка. Отиди в първия възможен момент да подадеш документите, за да има време за реакция преди да изтече срокът за записване. Ако откажат да запишат детето ми пиши на ЛС.

# 112
Здравейте! Имам и аз един въпрос - преди първото класиране имаше кандидатствали за детски градини, които нямат обявени свободни места, съответно няма и приети там. Кандидатстващите не бяха малко, имаше и такива с първо желание. На какво се дължи това според вас, че ми стана любопитно, едва ли толкова много хора са се объркали?

# 113
Здравейте, имам няколко въпроса, надявам се да успеете да ми помогнете. Дъщеря ми е приета на първо класиране, по първо желание в СДЯ-1ва яслена група- с 12 точки, чрез жребии. Доколкото разбирам 1 точка при посещение на ясла 6 месеца се получава единствено при кандидатстване за 1ва гр.група. Тъй като тази ясла ми е много далеч, искам да кандидатствам догодина в ОДЗ, което ми е много по близко и удобно.  Ако сега я запиша в СДЯ, губят ли се точките за първо желание при ново кандидатстване май 2021г. и трябва ли първо да отпиша детето, за да мога да кандидатствам наново. Имам колебание дали изобщо да я запиша сега, ако няма да мога да кандидатствам с 3 точки за първо желание отново. Благодаря предварително.

# 114
Здравейте,
 детето ни е във списък с неприети в желата от нас детска градина. Това означава ли, че ако две от класиралите се деца се откажат или не бъдат записани по някаква причина, нашето ще бъде прието?

# 115
Скрит текст:
Здравейте,
 детето ни е във списък с неприети в желата от нас детска градина. Това означава ли, че ако две от класиралите се деца се откажат или не бъдат записани по някаква причина, нашето ще бъде прието?
Ако при следващото класиране имате най-голям брой точки, вероятно да. Ако се появят други деца с вашият брой точки, тогава отново има жребий.

# 116
А какъв е шансът сайтът да крашне на 29.05 след 17 часа заради големия наплив и да не успеем да кандидатстваме за свободните места? Вече какви ли не мисли ми минават през главата...

# 117
Напливът няма да е по-голям от голямото класиране, нак-малкото една част от потребителите няма да я ползват, защото вече са приети, други ще са видели, че нямат шанс и също няма да ровят в системата. Освен това още преди 5 часа ще е с голяма точност ясно колко ще са свободните места, защото едва ли ще са много тези, които ще чакат да се запишат в 5 без 5.

# 118
Alba2009, не разбирам съвсем въпросът...но Вие сте си наредили от сега кандидатурите. Нали? Отваряте си системата и са там? Или искате точно в последният ден секунди преди затварянето на системата да ги пренаредите?

# 119
  • София
 Ако сега я запиша в СДЯ, губят ли се точките за първо желание при ново кандидатстване май 2021г. и трябва ли първо да отпиша детето, за да мога да кандидатствам наново. Имам колебание дали изобщо да я запиша сега, ако няма да мога да кандидатствам с 3 точки за първо желание отново.
При записване точките за желание се губят само за тази година. За следващото голямо класиране през 2021 г. ще имате отново пълен брой точки за желание.

Не, няма да бъде прието на такова място. При второ класиране ще има ново подреждане на децата, като може в опашката да се появят и деца с повече точки. Имайте предвид, че от второ класиране нататък опашката вече е само една и децата с точки от СК участват в класирането с пълния си брой точки.

Общи условия

Активация на акаунт