Страсти – градините в София, кампания 2020/2021 - тема 1

• 37 625
  • 763
  •   1
Отговори
# 90
Аз имам също подобно питане. В желаната ясла, гледайки капацитета на ясла и на излизащия градински набор 2017г., мисля, че има капацитет за още деца. Кой и кога решава кога ще се пуснат тези места?

# 91
Проверете дали не са приети по СК. Децата по СК участват и в опашката по ОК, но без социалните си точки.

В желаната от мен ясла имаше общо 7 места за деца по ОК: до последно 4 от кандидатстващите бяха с по 14  точки, 10 - с по 13 точки. Оказа се, че са приели 1 дете с 14 и 6 деца с 13, а само 3 деца с по 13 точки остават неприети.
1. Чуденката ми е къде са "изчезнали" тези 2 деца с 14 и 1 дете с 13 точки?
2.

# 92
  • СОФИЯ
Аз имам също подобно питане. В желаната ясла, гледайки капацитета на ясла и на излизащия градински набор 2017г., мисля, че има капацитет за още деца. Кой и кога решава кога ще се пуснат тези места?
Възможния максимален бр. деца сме го изчислили. Има на няколко пъти назад в темите, но ако искате пак може да сметнем. Ти говориш за СДЯ, чиста ясла без градински групи. Иначе директорите определят свободния бр. места. Тази година явно съобразяват с допустимото, съгласно нормативната уредба.

# 93
Възможния максимален бр. деца сме го изчислили. Има на няколко пъти назад в темите, но ако искате пак може да сметнем. Ти говориш за СДЯ, чиста ясла без градински групи. Иначе директорите определят свободния бр. места. Тази година явно съобразяват с допустимото, съгласно нормативната уредба.
Ами не съм видяла назад в темите. Колко е нормативно? Питам за 13 ОДЗ Калинка в район Искър.

# 94
  • СОФИЯ
Дай да опитаме. Вкъщи съм и независимо че и двамата с мъжа ми сме юристи, у дома няма правно-информационна система на нито едно устройство, по понятни причини Simple Smile И детето вече е зомбирано от разговори за НА. Лекса си е достъпен. Няма да съм бърза де.

НАРЕДБА ЗА ФИНАНСИРАНЕТО НА ИНСТИТУЦИИТЕ В СИСТЕМАТА НА ПРЕДУЧИЛИЩНОТО И УЧИЛИЩНОТО ОБРАЗОВАНИЕ

Чл. 57. (Изм. - ДВ, бр. 31 от 2018 г., в сила от 01.01.2018 г.) След определянето на броя на групите броят на децата в групите може да се завиши с до 2 деца в група над максималния съгласно приложение № 7.

Чл.57а. (Нов - ДВ, бр. 105 от 2018 г., в сила от 01.01.2019 г.) (1) (Изм. - ДВ, бр. 36 от 2019 г.) В случаите, когато броят на децата в групите в детските градини, изчислен на базата на средна месечна посещаемост за период три последователни месеца, е по-малък от 12 - за яслените групи, и съответно 18 - за останалите групи, максималният брой на децата в групите може да бъде завишен над максималния по приложение № 7 или над определения по реда на чл. 57 с до 3 деца.
(2) (Изм. - ДВ, бр. 36 от 2019 г.) Завишаването на броя на децата по ал. 1 се извършва след решение на общинския съвет и при условие че са спазени здравните изисквания към детските градини, определени с наредба на министъра на здравеопазването, и изискванията на държавния образователен стандарт за физическата среда и информационното и библиотечното осигуряване на детските градини, училищата и центровете за подкрепа за личностно развитие.
(3) (Изм. - ДВ, бр. 36 от 2019 г.) Решението на общинския съвет по ал. 2 се взема за период една учебна година само в общини с недостиг на места в детските градини.

Максимален брой деца за яслена група по Приложение № 7  е 18.

18+2 по чл. 57+3 по чл. 57а, ал. 1.
18+2+3=23
2 квота за прием през РГ, има го в правилата.
23+2=25 максимално допустим бр. деца в яслена група

Решенията на СОС за тази учебна година не мога да търся сега, ако някой има време да го направи моля.

Има и още нещо. Не могат да откажат прием на деца със СОП. Не ми се струва че в реалността е така, но е възможно при некандидатствали деца със СОП и прехвърлени места в общата опашка, 2 се прехвърлят, не 3, за да има 1 в резерв, да има завишаване на броя до 27 за яслени групи.
ЗПУО
Чл. 192. (1) Детските градини и училищата са длъжни да приемат деца и ученици със специални образователни потребности.
(2) В група в детска градина и в паралелка в училище може да се обучават до три деца и ученици със специални образователни потребности.
(3) В случаите, когато на територията на населеното място няма друга група или паралелка, която да осигурява същото по вид образование, броят на децата или учениците в конкретна група или паралелка може да бъде по-голям от посочения в ал. 2 след разрешение на началника на съответното регионално управление на образованието. Предложенията за увеличаване на броя на децата или учениците се правят от екипа по чл. 188, а когато не е формиран - по предложение на екипа по чл. 190.
(4) При увеличаване на броя на децата и учениците в група или паралелка се назначава помощник-учител по предложение на екипите по ал. 3.

Последна редакция: сб, 16 май 2020, 17:03 от мама САННЯ

# 95
В кой нормативен акт е уредено това за 2 места през работна група?
Дай да опитаме. Вкъщи съм и независимо че и двамата с мъжа ми сме юристи, у дома няма правно-информационна система на нито едно устройство, по понятни причини Simple Smile И детето вече е зомбирано от разговори за НА. Лекса си е достъпен. Няма да съм бърза де.

НАРЕДБА ЗА ФИНАНСИРАНЕТО НА ИНСТИТУЦИИТЕ В СИСТЕМАТА НА ПРЕДУЧИЛИЩНОТО И УЧИЛИЩНОТО ОБРАЗОВАНИЕ

Чл. 57. (Изм. - ДВ, бр. 31 от 2018 г., в сила от 01.01.2018 г.) След определянето на броя на групите броят на децата в групите може да се завиши с до 2 деца в група над максималния съгласно приложение № 7.

Чл.57а. (Нов - ДВ, бр. 105 от 2018 г., в сила от 01.01.2019 г.) (1) (Изм. - ДВ, бр. 36 от 2019 г.) В случаите, когато броят на децата в групите в детските градини, изчислен на базата на средна месечна посещаемост за период три последователни месеца, е по-малък от 12 - за яслените групи, и съответно 18 - за останалите групи, максималният брой на децата в групите може да бъде завишен над максималния по приложение № 7 или над определения по реда на чл. 57 с до 3 деца.
(2) (Изм. - ДВ, бр. 36 от 2019 г.) Завишаването на броя на децата по ал. 1 се извършва след решение на общинския съвет и при условие че са спазени здравните изисквания към детските градини, определени с наредба на министъра на здравеопазването, и изискванията на държавния образователен стандарт за физическата среда и информационното и библиотечното осигуряване на детските градини, училищата и центровете за подкрепа за личностно развитие.
(3) (Изм. - ДВ, бр. 36 от 2019 г.) Решението на общинския съвет по ал. 2 се взема за период една учебна година само в общини с недостиг на места в детските градини.

Максимален брой деца за яслена група по Приложение № 7  е 18.

18+2 по чл. 57+3 по чл. 57а, ал. 1.
18+2+3=23
2 квота за прием през РГ, има го в правилата.
23+2=25 максимално допустим бр. деца в яслена група

Решенията на СОС за тази учебна година не мога да търся сега, ако някой има време да го направи моля.

Има и още нещо. Не могат да откажат прием на деца със СОП. Не ми се струва че в реалността е така, но е възможно при некандидатствали деца със СОП и прехвърлени места в общата опашка, 2 се прехвърлят, не 3, за да има 1 в резерв, да има завишаване на броя до 27 за яслени групи.
ЗПУО
Чл. 192. (1) Детските градини и училищата са длъжни да приемат деца и ученици със специални образователни потребности.
(2) В група в детска градина и в паралелка в училище може да се обучават до три деца и ученици със специални образователни потребности.
(3) В случаите, когато на територията на населеното място няма друга група или паралелка, която да осигурява същото по вид образование, броят на децата или учениците в конкретна група или паралелка може да бъде по-голям от посочения в ал. 2 след разрешение на началника на съответното регионално управление на образованието. Предложенията за увеличаване на броя на децата или учениците се правят от екипа по чл. 188, а когато не е формиран - по предложение на екипа по чл. 190.
(4) При увеличаване на броя на децата и учениците в група или паралелка се назначава помощник-учител по предложение на екипите по ал. 3.

# 96
  • София
Здравейте, дъщеря ми е приета в желана ясла, тя е трето дете. В документите за записване искат и удостоверение за настоящ адрес и на трите ни деца, издаван от общината...Това не се ли установява по служебен път? Имам такива документи от миналата година, когато момчетата бяха записани първи клас. Дали ще важат или трябва да взимам отпуска да ходя в общината. Адресът ни не е сменян от 10 години. Благодаря

# 97
  • СОФИЯ
Не е НА, наименованието е "Правила". Има сходство със заповедите на МЗ по време на ИП и сега след ИП. Има го в "нормативни документи" на ИСОДЗ   https://kg.sofia.bg/isodz/normdocs
 file:///C:/Users/vayo/Downloads/Pravila-priem-RG-2018.pdf
чл. 6

# 98
  • София
Здравейте, има ли сред вас такива, които са били записали децата си набор 2018 в частна ясла, която дава точка за детска градина, но детенцето е прието вече в държавна ясла и ще освободите мястото в частната? Ще съм благодарна да ми пишете ЛС за да знам къде имам шанс да звъня.

# 99
Моята дъщеря е приета в Ян Бибиян в Младост 2. Но на страницата за записване са изброени следните документи Това, което ме притеснява е имунизационния календар, който изискват при записването. На нас ни липсват една ваксина, забавена заради извънредното положение. Не са изброили и служебни бележки от работодателя за двамата родители. Дали е възможно да проверят по служебен път? И трето личната ми карта изтича на 21 май. Уж удължиха валидността, но се притеснявам. След записването, ще си пусна експресна поръчка. За всеки случай ще звънна в понеделник до градината.

# 100
  • София
Ваксините ги искат при постъпването, доколкото знам,а не при записването.

# 101
Ваксините ги искат при постъпването, доколкото знам,а не при записването.
И аз така знам, ама на, страница пише друго.

# 102
Ние бяхме в тази ситуация, но миналата година. Частните ясли, които дават точка, са само 10. Едва ли всичките са ви удобни. Идете на място /с уговорка/ веднага, и ако ви хареса--резервирате място, ще ви сложат в чакащи, до септември може и да ви приемат. Нашата беше "Детство мое", в стрелбище, изключително сме доволни. Просто много добри са, даже се чудех дали да сменим с общинската. Но първата д 650лв и през 1 квартал, а втората е до нас и ми струва 30лв, затова се преместихме.
Здравейте, има ли сред вас такива, които са били записали децата си набор 2018 в частна ясла, която дава точка за детска градина, но детенцето е прието вече в държавна ясла и ще освободите мястото в частната? Ще съм благодарна да ми пишете ЛС за да знам къде имам шанс да звъня.

# 103
Съгласно ЗПУО, приемът в дг се урежда с наредба. Както и подозирах, тези правила са извън закона, извън наредбата, и напълно незаконни. Ако искат да отворят вратички за супер изключения, не е това начинът.
Не е НА, наименованието е "Правила". Има сходство със заповедите на МЗ по време на ИП и сега след ИП. Има го в "нормативни документи" на ИСОДЗ   https://kg.sofia.bg/isodz/normdocs
 file:///C:/Users/vayo/Downloads/Pravila-priem-RG-2018.pdf
чл. 6

# 104
  • СОФИЯ
Коя беше разпоредбата? Да не я търся сега. Помня че има такова нещо, преди години на това основание правилата за прием в ДЗ станаха наредба. При наредбата поне е еднозначно ясно - подзаконов НА съгласно ЗНА. Ако си права обаче абсолютно незаконосъобразни са и Правилата за прием в СДЯ, съответно приемът на всички деца в СДЯ през последните години. Не ми се вързва обаче от СО да са толкова крайно плиткоумни и да правят такива издънки. Имат цяла правна дирекция, в СОС също има юристи. Е не може да няма поне един читав сред тях. Вероятно има някакво основание, напр. в ЗМСМА. Добре е да се порови по въпроса. Дори да няма нормативно основание, празнотите се запълват по аналогия легис или аналогия юрис. А ако вземе някой да обжалва правилата ще стане ясно що е то. Размечтах се Smile

В § 1ПРЗ на Правилата за СДЯ като основание е записано чл. 17, ал. 1, т. 4 от ЗМСМА, чл. 119 от Закона за здравето и Наредбата за устройството и дейността на ДЯ и детските кухни.

Последна редакция: сб, 16 май 2020, 22:01 от мама САННЯ

Общи условия

Активация на акаунт