Страсти – градините в София, кампания 2020/2021 - тема 1

• 36 943
  • 763
  •   1
Отговори
# 420
Теодора, класиранията са май месец, а учебната година стартира септември. Кандидатствайте си през май. До септември детето Ви ще е на година и четири месеца, като можете да отложите тръгването с 60 дни, ако не бъркам. Най-голям шанс за прием имате в майско класиране, защото е първото, след това бройките намаляват, а пък за междинни класирания де иска още по-голям късмет.

# 421
  • СОФИЯ
Момичета, привет!
Дано тук намеря отговор...
Предстои класиране края на август... Интересувам се от първа градинска група за набор 2017г. Имате ли впечатления от 155 ДГ Веселина сграда 2 в Редута и 18 ДГ Детски свят в Яворов?
Интересувам се от учителите, поведението им най-вече. Базата ми е позната, но нямам представа какви са педагозите.
Моля, ако има майки с деца в градински групи да споделят мнения!
Детето ми е с 12т. и има някакъв шанс за тези 2 места.
Хубав ден и бъдете здрави!

# 422

Останалите мъдрости няма да ги коментирам. Хубаво е човек да може да си подаде носа и извън ръба на собствената си паничка.

Всеки има право на мнение. Аз мисля, че деца с разлика, която предполага едновременно посещаване на един и същи тип детско заведение ДГ и/или ДЯ трябва да имат допълнителна точка в заведението, в което е по-голямото дете. Това, че няма достатъчно места за всички, не трябва да е причина да се махат критерии, които подпомагат семейства с повече деца. Не е правилно. Ок, разликата от 2г. е по-малко от колко трябва да бъде, защото на практика наредбата позволява деца да кандидатстват за ясла от 10м. Редно е критерият да обхваща и възможността голямото дете да е на 4-5г.  Същото е и с уседналостта. Ако има места за всички, тези които живеят в района и то отдавна е редно да имат предимство, тези, които не живеят в района ще влязат ако има достатъчно места и децата от квартала са вече записани.

Усилията на всички трябва да бъдат насочени в това да се изградят детски заведения с достатъчно места.А, не да махаме критерии, които са в посока КЪДЕ, а не ДАЛИ да бъде прието едно дете.

Същот така смятам, че трябва да се борим за изработка на типови градини. Т.е градините в града постепенно да се уеднаквят, изискваният към възпитатели и учители също, условия, база и т.н. И да се натиска в посока регламент за задължаване на общините да строят n-брой детски заведения на n-брой жители и т.н. При наличние на изграден предварително проект за ДГ и или ДЯ, ще е много по-лесно и най-вече бързо да се впуска в строеж и да се предвижда бюджет.

А, ние тук се кълвем за някаква точка. Ми тъпо е.

# 423
  • СОФИЯ
ЯHHA
Критериите не са ОК, но са факт.
От целия дълъг пост не разбирам какво имаш предвид под "типови градини"? Това ми е интересно. Още преди години СНБМ предложихме разни неща по темата, напр. с една обществена поръчка да се построят Н бр. детски градини.

# 424
  • София
Липсата на места е проблемът. Критериите са само преливане от пусто в празно.

Все тая е дали две братчета ще бъдат приети в една детска градина или други две няма да са. Все нечии родители ще плащат за частна градина, само дето всички сме плащали данъци дълги години преди и след това. Вече дали едните ще плащат такса 2х60 лева или 2х750 лева (грубо) или и двете семейства ще плащат 1х60 + 1х750, всеки може да прецени колко е редно/честно/справедливо. Тук вече играе роля собствената камбанария и хората се обръщат според това от къде духа вятъра.
Затова не трябва да се оставят родителите да се джанкат за критерии, защото не са обективни, а общината да осигури еднакви условия за всички! Като няма места за всички, докато скоростно се строят градини и ясли, да се дават ваучери на неприетите!

# 425
  • СОФИЯ
Ясно е че няма места в общинските ДГ, или поне аз си мисля че на всички им е ясно.
Интересува ме какво има предвид майката под "изработка на типови градини". Не искат на правят с една обществена поръчка по няколко еднакви. Глупавият аргумент е, че терените не го позволявали. Дори да има 1 в центъра, които е по-особен за останалите не мисля че е така. Едно време как са построени във всеки район толкова еднакви сгради на ДГ и училища. При този недостиг не е необходимо всяка ДГ да има басейн и зимна градина на покрива.

# 426
Трябва да се покрият нуждите от места, а.не да се правят луксозни детски градини.  Достъпно е.да имат двор за игра и помещения за сън и игра. На този етап си мисля, че басейните са екстри и излишно оскъпяват строежите.

# 427
Здравейте,

Относно предстоящото класиране в края на Август, някой има ли представа
кога/дали свободните места за дечица с хронични заболявания и СОП
ще бъдат отпуснати за кандидатстване по общ ред?

# 428
  • СОФИЯ
Последният параграф от ПЗР от наредбата за прием
§ 9. (Нов - Решение № 319 по Протокол № 18 от 23.07.2020 г.) Част от незаетите места, предвидени за деца с хронични заболявания и специални образователни потребности, се обявяват за свободни по общ ред за първо текущо класиране за съответната година.

# 429
  • София
А кога ще се гласува дали точката от СДЯ или самостоятелна частна ясла ще отпадне?

# 430
  • СОФИЯ
А кога ще се гласува дали точката от СДЯ или самостоятелна частна ясла ще отпадне?
Няма информация за такова предложение.

# 431
  • София
Няма информация за такова предложение.

Ей тук го прочетох, като и във фейсбук групата за детски градини и ясли.

Може да отпадне бонусът от 1 точка при прием в градина в София з … ещавали ясла деца

# 432
  • СОФИЯ
Има влязло в сила съдебно решение в противоположна посока. По спомен е от 2015 или 2014 г.

# 433
  • София
В смисъл, че точката е била оспорвана в съда и са отсъдили в полза на действащото в момента?

# 434
  • СОФИЯ
В смисъл, че точката е била оспорвана в съда и са отсъдили в полза на действащото в момента?
Че не е дискриминация. Делото е от родителите на детето Филип. Копирала съм решението няколко пъти, утре може пак ако трябва. В сила /стабилно/ е първоинстанционното=на АССГ.

Общи условия

Активация на акаунт