Страсти – градините в София, кампания 2020/2021 - тема 1

• 36 941
  • 763
  •   1
Отговори
# 435
Саня, имам предвид нещо като общината да разполага с предварително одобрен план за конструкция и каквото е възможно на предварителен етап за сграда ДГ от няколко типа (малка, средна, голяма) или типизиране по други критерии (не съм веща в строителството), но да се спестят някои процедури, които отнемат по 5-6 месеца. Така, че на финала да остане само обследването на терена дали е подходящ за този вече готов тип сграда.

То си има и ред процедури, които (не съм проверявала дали за ДГ и ДЯ има специално положение), но също отнемат много време, преди да се даде разрешение за строеж, но и там може да се бутне в посока ускоряване/приоритизиране...

Тук може би трябва архитекта на общината да се изкаже. Ако се пусне едно запитване, какъв път изминава една градина от проект идея, до ключ вече ще ни е по-ясно.

Другите неща са в компетенциите на мон и съответната комисия по образование към СО.

ПП:  Някой знае ли кога ще има заседание на СОС пак? И предвижда ли се да се гласуват промени в наредбата за прием преди 29-ти?

# 436
  • СОФИЯ
Освен главния архитект и на този зам-кмет му е в ресора https://www.sofia.bg/web/mayor-of-sofia/deputy-mayors/-/asset_pu … p_p_col_count%3D1
инж. ЦВЕТАН БОЖИНОВ
     заместник-кмет
     по направление “Обществено строителство"

СОС не са обявили следващо заседания, може би са във ваканция този месец.

# 437
Здравейте!
Има ли категорична яснота по отношение критерия за уседналост? Приеха ли той да влезе в сила при първо текущо класиране, както обяви преди време Чобанов?

# 438
# 439
Мама САННЯ, много благодаря за бързия отговор!

# 440
Ясно е че няма места в общинските ДГ, или поне аз си мисля че на всички им е ясно.
Интересува ме какво има предвид майката под "изработка на типови градини". Не искат на правят с една обществена поръчка по няколко еднакви. Глупавият аргумент е, че терените не го позволявали. Дори да има 1 в центъра, които е по-особен за останалите не мисля че е така. Едно време как са построени във всеки район толкова еднакви сгради на ДГ и училища. При този недостиг не е необходимо всяка ДГ да има басейн и зимна градина на покрива.

Всъщност аргументът с различните терени не е глупав. Всеки терен е различен - квадратура, изложение, предназначение спрямо ПУП и ОУП /от там различни показатели за застрояване/, позиция спрямо околното застрояване и т.н. Не може едно и също детско заведение, което е предвидено за определен брой деца, да бъде разположено на имот от 1дка и на имот от 8дка. Има си изисквания по колко м2 на дете се падат /за училищата поне е така/. Недопустимо е да се правят северни дворове за игра или помещения, които децата постоянно обитават да бъдат със северно изложение. Е да де, ама разположението на някои имоти и зададените отстояния спрямо съседното застрояване не позволяват да бъдат изпълнени някои от тези важни изисквания. Не си мислете, че ако имате един проект за градина за 300 деца, то той лесно се преработва за 100 деца. Не знам дали повечето сте наясно колко специалности работят по даден инвестиционен проект и как всяка една малка промяна води след себе си 1001 преработки. Вярно е, че ДГ и ДЯ от соц времето си приличат, но то е заради функционалните схеми, заложени в съответните проекти. Такова животно като универсален проект за ДГ и ДЯ няма.

# 441
Принципно е така. Но има големи вериги магазини, които се правят типов- такива са Кауфланд и Лидл. Виждала съм проектите им.

# 442
Принципно е така. Но има големи вериги магазини, които се правят типов- такива са Кауфланд и Лидл. Виждала съм проектите им.

Наясно съм с типовите проекти на хранителните магазини. Но не може да се сравняват магазини и детски заведения. Изискванията за едните нямат нищо общо с изискванията за другите. Най-малкото, че за новопроектирани учебни заведения се падат определени м2 на дете. В имот 1дка може да се проектира заведение за 200 деца /примерна бройка давам/, ама в имот 5дка не е рентабилно да се използва същият проект, при положение, че може да се направи проект за ДГ за много повече деца. В едното обитават деца през целия ден, в другото хората отиват, пазарят и си заминават. В детските заведения естествената светлина е от изключително значение. В хранителните магазини не е така и т.н. и т.н. Все едно да сравнявате домати и круши.

# 443
Темата е много дълга и е безмислено да я продължаваме. Въпросът беше, че има варианти, стига да има желание.
И последно - не е само 1 типов проект, те са различна квадратура също, различни етажи. Има и цели жилищни комплекси в момента, които се изграждат по типови проекти. Интересното в случая е, че Инвеститора поне се е сетил за детска градина.

# 444
Липсата на места е проблемът. Критериите са само преливане от пусто в празно.

Все тая е дали две братчета ще бъдат приети в една детска градина или други две няма да са. Все нечии родители ще плащат за частна градина, само дето всички сме плащали данъци дълги години преди и след това. Вече дали едните ще плащат такса 2х60 лева или 2х750 лева (грубо) или и двете семейства ще плащат 1х60 + 1х750, всеки може да прецени колко е редно/честно/справедливо. Тук вече играе роля собствената камбанария и хората се обръщат според това от къде духа вятъра.
Затова не трябва да се оставят родителите да се джанкат за критерии, защото не са обективни, а общината да осигури еднакви условия за всички! Като няма места за всички, докато скоростно се строят градини и ясли, да се дават ваучери на неприетите!

Абсолютно съм съгласна. Дори по - горе писах за това. Поне ваучери да се дават на родителите с неприети деца. Поне малко да се компесира тежестта, защото с две деца не приети обикновено майката се отказва да работи / дори и с едно при такса около 1000 лв за частна градина/, а това не е добре за страната ни като цяло, така и за семейството, което се поставя пред патова ситуация. В днешно време почти всички баби и дядовци работят, заради увеличеното изискване за пенсия. Колко години ще са нужни за решаването на този проблем? Големият, който ще ходи на училище скоро. Беше приет май месец, после се преместихме и 3 години не можахме да го преместим в новия квартал. З години пътуване през цяла София, но поне работих.

Последна редакция: ср, 12 авг 2020, 11:07 от eva_tulip

# 445
  • СОФИЯ
Момичета, привет!
Дано тук намеря отговор...
Предстои класиране края на август... Интересувам се от първа градинска група за набор 2017г. Имате ли впечатления от 155 ДГ Веселина сграда 2 в Редута и 18 ДГ Детски свят в Яворов?
Интересувам се от учителите, поведението им най-вече. Базата ми е позната, но нямам представа какви са педагозите.
Моля, ако има майки с деца в градински групи да споделят мнения!
Детето ми е с 12т. и има някакъв шанс за тези 2 места.
Хубав ден и бъдете здрави!

Все пак част от децата са приети. Толкова ли няма в този форум деца посещаващи въпросните градини? Ще се радвам поне някой да пише. Безсмислено е обсъждането дали ще има още места или не. Чакаме... Всички чакаме...

# 446
А кога ще обявят каква част от незаетите места на хроничните и СОП ще прехвърлят? И всяка директорка по нейно усмотрение ли решава каква ще е тази част?

# 447
  • СОФИЯ
А кога ще обявят каква част от незаетите места на хроничните и СОП ще прехвърлят? И всяка директорка по нейно усмотрение ли решава каква ще е тази част?
Вероятно ще ги обявят достатъчно преди самото класиране. Надали ще е по преценка на всеки директор. За СОП са длъжни да приемат децата по чл. 192 ЗПУО, в същото време да не надвишават брой деца в група, съгласно наредбата за финансиране. Сигурно ще запазят по 1 бр. поне за СОП.
Чл. 192.  (1) Детските градини и училищата са длъжни да приемат деца и ученици със специални образователни потребности. 
 (2) В група в детска градина и в паралелка в училище може да се обучават до три деца и ученици със специални образователни потребности.

(3) В случаите, когато на територията на населеното място няма друга група или паралелка, която да осигурява същото по вид образование, броят на децата или учениците в конкретна група или паралелка може да бъде по-голям от посочения в ал. 2 след разрешение на началника на съответното регионално управление на образованието. Предложенията за увеличаване на броя на децата или учениците се правят от екипа по чл. 188, а когато не е формиран - по предложение на екипа по чл. 190.

(4) При увеличаване на броя на децата и учениците в група или паралелка се назначава помощник-учител по предложение на екипите по ал. 3.

# 448

Аз не мога да разбера, сега има ли уседналост или не, извинете, но не разбирам от написаното - изглежда, че има 3т. за хора, които не са си сменяли адреса в административния район на градината през последните над 2г. Правилно ли разбирам? Или е отменено това?

# 449
  • СОФИЯ
Да. Видяла си написаното отдолу.

Общи условия

Активация на акаунт