Страсти – градините в София, кампания 2020/2021 - тема 1

• 36 910
  • 763
  •   1
Отговори
# 525
Ако детенцето е прието в ясла по първо желание, т. Е сте използвали 3 точки, сега при нова подредба на желаните кандидатури за първо място ще имате 2т. Броят от 3т ще се възстанови догодина, или ако отпишете детето от ясла преди кандидатстването сега, което не ви съветвам, ако нямате 200% сигурност, че ще влезете в новата градина, за която ще кандидатствате.

А ако детето не е прието догодина в никоя друга, продължава ли автоматично в текущата?

# 526
  • София
От яслата автоматично отива първа градинска група, стига заведението да е одз ясла + градина.
Ако не съм права, нека и другите се включат.

# 527
Момичета, отговорът, който получих на зададения от мен въпрос във формата за обратна връзка, гласи:

"КЪМ МОМЕНТА НЯМА КРИТЕРИЙ ЗА УСЕДНАЛОСТ."

Толкова!

На 23.07 е отменен текстът с критериите за уседналост. Въпреки 165 страници обобщени входирани становища на родители, че трябва и искат да бъдат въведени, се направиха на луди под предтекст, че разни организации били против.

# 528
То наистина много хора са против този критерий. Но и много хора не са. Странно ми е да се обявяват някакви нововъведения, които само да отпадат, когато си решат. Няма твърдост, няма мисъл зад действията, накъдето ги духне вятъра.

# 529
един малко тъп въпрос,но до колко часа работят детските ясли и градини?

# 530
Принципно от 7 до 19, но на много места съм чувала, че се мръщят, ако взимаш детето след 6. А не знам кой човек работи до 4, че да си взима детето в 5..

# 531
един малко тъп въпрос,но до колко часа работят детските ясли и градини?
Принципно са до 19ч, но в 18. 20ч след нас са заключвали градината, а тя е доста голяма. Винаги са се мръщели, че детето ми е от последните, а аз дори си смених работното време, за да тръгвам в 17.20 от работа.
Сега, когато съм майчинство и можех да го взимам баткото когато реша, неговото желание беше да го взимам първи. Доста явно са му говорили за това, че е последе. За мое учудване, в  интервала 16-16.30ч винаги имаше доста хора, взимащи си децата.

# 532
С дъщеря ми бях супер стресирана от персонала как трябва по-рано да я взема, как плачела, как малка била, и още, и още, и като се случеше да не успея да я взема до 17:15 и направо изпадах в тих ужас. Сега, с малкия, за краткия ни опит, защото е първа яслена, а зимата не ходи много, тъй като много боледуваше, съм го взимала и в 17:50 ч. и на никого не прави впечатление. Госпожите са спокойни, усмихнати, абе, случихме на госпожи, слава Богу. До хора си е, въпреки че работното време навсякъде е до 19 ч., след 18:30 стои дежурен учител с децата от цялата градина, които не са взети.

# 533
  • София
Вземах винаги след 18.00ч.никога не са ми правили физиономии.

# 534
  • София
И аз винаги съм се чудела как успяват болшинството семейства да си прибират децата преди 17.00.
Обичайно след 18 не са много доволни, че трябва да остават. Но мъжът ми се озъби веднъж, че работното им време е до 19.00 и драмата приключи. Това с баткото. Да видим с малкия как ще е. С работно време до 17.30 човек не винаги може да успее до 18.00.

# 535
  • Sofia
И аз винаги съм се чудела как успяват болшинството семейства да си прибират децата преди 17.00.
Обичайно след 18 не са много доволни, че трябва да остават. Но мъжът ми се озъби веднъж, че работното им време е до 19.00 и драмата приключи. Това с баткото. Да видим с малкия как ще е. С работно време до 17.30 човек не винаги може да успее до 18.00.
Една приятелка вече не ползва обедна почивка, за да може да го взима преди 18 часа . Въпрос на населено място е също. Ние живеем в Лозен и тук, в училището и градината, няма дете след 16 часа..Ама по къщите е пълно с баби..

# 536
Аз почти никога не си използвах обедната почивка. Един колега искаше да не я ползва, за да си тръгва по-рано (нямаше деца) толкова мрънкане имаше, че се отказах да го компенсирам така ранното си тръгване.
Имам и други познати, на които е казано колко е важно да са на работа от 9 до 18ч, нищо че са с деца и бързат за ясла.

# 537
Обедната почивка се вади от работното време, трябва да имаш 8 часа плюс половин или един час, колкото е обедната почивка, иначе се счита, че не си изработил работното си време, по закон си е така. Разбира се има фирми, където смятат сумарно на няколко месеца и после трябва да си отработиш времето или въпрос на някаква договорка, но преди време при нас изгърмяха някакви хора, защото си тръгваха по-рано, защото не ползвали обедна почивка. Онзи ден от частната ясла трябваше да взема детето в 4 и 15, уговорих се да отида в 7:30 на работа и като отидох до градината имаше още четири майки, които си взимаха децата.

# 538
  • Sofia
Е, ти като не отидеш да обядваш, си правиш осемте часа до 17 часа в общия случай. Кой ще ти каже нещо или ще ти забрани да си тръгнеш. Изключение правят работещите, които се съобразяват с работното време на обекта или са на смени. Но ако трябва да свършиш определен обем от работа, не би следвало да е проблем

# 539
При нас няма обедна почивка. Не се приема добре от шефовете. От 9 до 18 сме. Дори мърморят, че хората си тръгват в 18 ч. По принцип обаче са толерантни към майки с деца и можеш да си тръгнеш към 17.15. Но се приема като услуга, а не че не си използвал обедната почивка.

Общи условия

Активация на акаунт