Страсти – градините в София, кампания 2020/2021 - тема 1

• 36 900
  • 763
  •   1
Отговори
# 570
Здравейте мами, много ще съм благодарна ако някоя от вас ми помогне със съвет/мнение по нашия казус с яслата.
Малкия го приеха на лотариен принцип в 1ва яслена група, но той няма годинка (на 10месеца е)  и честно казано не си го представям как ще вирее в така среда, толкова малък. В същото време с този Корона вирус и като цяло вирусите през късна есвн/зима, които всички деца си разменят в радината по няколко пъти, ме карат да искам да го пусна на ясла след НГ, да кажем Фев/Март 2021. И тук идва чуденката, има ли как това да се случи?! 🤔 Знам, че отлагането за тръгване е 60 дни, но това е крайно недостатъчно в моя случай. В същото време не искам да си губи мястото, защото след това ако трябва да чакаме до Септ 2021 ще е много трудно.... И не знам какво да правя. Много ще се радвам ако някоя мама се включи със съвет ако е била в подобна ситуация 😊

# 571
  • София
Здравейте! Дъщеря ми 2017 посещава яслена група в ОДЗ. На текущото класиране кандидатствах за преместване в първа група в градина с по-добри отзиви от тази, която посещава в момента. Е, приеха я, но баща й не е съгласен да я местим, защото вече била свикнала с децата в старата, а и получих допълнителна информация през уикенда по площадките и аз самата доста се разколебах. Сигурно ли е, че ако не я запиша в новата, автоматично продължава да посещава старата? Трябва ли да ходя до новата и да заявя отказ? Притеснявам се да не остане без градина, ако нещо не направя както трябва. Благодаря!
Сигурно е да. Докато не се запишете, няма как да ви отпишат на първото място. Единствено е редно да се обадите на новото място и да ги уведомите, че го отказвате, за да си го пуснат веднага за следващото класиране.

# 572
Според вас, възможно ли е да ни откажат записване, ако не представим лична амбулаторна карта на детето?

# 573
Да. Ако не знаете къде е, педиатърът ще ви я преиздаде, те имат всичко правено в системата.

# 574
Да. Ако не знаете къде е, педиатърът ще ви я преиздаде, те имат всичко правено в системата.
Знам къде е, в яслата, която посещава към момента е. Искам да продължи да ходи, докато постъпи в новата ясла. Не искам да му изтеглям документите. А в необходими документи пише, че трябва да я предоставя, заедно с имунизациите, към момента на постъпване, не на записване.
Въпросът е имат ли право да ми откажат. Не успявам да се свържа с дирекция Образование, а ОДЗ-то няма телефон за връзка, за да попитам.

# 575
На нас всичко ни искаха още при записването въпреки това. При вас е друго, щом се местите - звъннете питайте директорката, да не го мислете.

# 576
  • Sofia
Знам къде е, в яслата, която посещава към момента е. Искам да продължи да ходи, докато постъпи в новата ясла. Не искам да му изтегля документите. А в необходими документи пише, че трябва да я предоставя, заедно с имунизациите, към момента на постъпване, не на записване.
Аз затова се бях подвела, че изтеглим ли картата и останалите документи, детето трябва да спре да посещава, но тук казват , че това не е вярно. Питайте и в градината - би трябвало да няма проблем да я вземете, а то да продължи да ходи

# 577
  • София
Знам къде е, в яслата, която посещава към момента е. Искам да продължи да ходи, докато постъпи в новата ясла. Не искам да му изтеглям документите. А в необходими документи пише, че трябва да я предоставя, заедно с имунизациите, към момента на постъпване, не на записване.
Въпросът е имат ли право да ми откажат. Не успявам да се свържа с дирекция Образование, а ОДЗ-то няма телефон за връзка, за да попитам.
Личната здравнопрофилактична карта е различно нещо от картона, който сте оставили в градината. Него ще ви го дадат, когато официално се отпишете, заедно с всички други документи. ЛЗПК е нещо, което се издава всяка година от ЛЛ и съдържа информация за физическото развитие на детето и поставените ваксини.

# 578
Пак тя, благодаря! Свързах се с личната, ще изготви новото.

# 579
Здравейте мами,

Аз съм една бъдеща мама с притеснения за записването на ясла през следващата или по-следващата година. Моля да ме извините, ако въпросът ми е глупав, опитах се да попрочета темата назад:

- С таткото живеем в София, но скоро и двамата сменихме постоянния си адрес в район А. С район Б, в който таткото е живял от малък, ни дели една улица, и аз сега осъзнавам, че всъщност повечето детски градини около нас са в този район. Знаете ли дали ако сега той си смени настоящия адрес със старото си жилище, в район Б, ще си спечелим още 2 точки? До колкото разбирам не е прието обсъждането за уседналост, т.е няма значение колко време назад е на този адрес. Другото което е, възможно ли е въобще това да се направи, като той реално не живее там вече, има ли проверки и т.н. Може ли въобще двамата да се водим на различни адреси?

- Другия ми въпрос е - като преглеждам детските градини, повечето имат прием за тази година за 2-ра яслена група - въпроса ми е дали това се променя година за година, например през 2021 има ли шанс да има 1-ва яслена група?

# 580
Здравейте, имам много сложен казус, на който и в детската ясла не могат да ми отговорят.
С бащата на детето сме разделени и не живеем заедно. Родителските права са поверени на мен и съответно аз се грижа за детето ни.
Приеха го на детска ясла и до петък трябва да съм го записала, НО! В списъка с необходими документи се изисква и бащата да предостави документи относно трудовата му заетост, но той категорично отказва да предостави.
Според вас ще ми бъде ли отказано записването на детето? И какви са понататъшните ми опции за записване в държавна ДГ?

# 581
  • Sofia
Здравейте, имам много сложен казус, на който и в детската ясла не могат да ми отговорят.
С бащата на детето сме разделени и не живеем заедно. Родителските права са поверени на мен и съответно аз се грижа за детето ни.
Приеха го на детска ясла и до петък трябва да съм го записала, НО! В списъка с необходими документи се изисква и бащата да предостави документи относно трудовата му заетост, но той категорично отказва да предостави.
Според вас ще ми бъде ли отказано записването на детето? И какви са понататъшните ми опции за записване в държавна ДГ?
Мечтая за деня, в който автоматично ще могат да се правят такива справки и ще се спре с това безумие да носим бележки, които удостоверяват, че работим..пълен абсурд. Или да декларираш къде живееш...
По Вашия казус - има ли документ, който показва, че сте разделени? Пишете в системата , в полето за обратна връзка

# 582
Щом сте ползвали предимството за работещ родител, ще трябва да го удостоверите. Иначе, за съжаление, ще ви откажат записване.

# 583
Здравейте мами,

Аз съм една бъдеща мама с притеснения за записването на ясла през следващата или по-следващата година. Моля да ме извините, ако въпросът ми е глупав, опитах се да попрочета темата назад:

- С таткото живеем в София, но скоро и двамата сменихме постоянния си адрес в район А. С район Б, в който таткото е живял от малък, ни дели една улица, и аз сега осъзнавам, че всъщност повечето детски градини около нас са в този район. Знаете ли дали ако сега той си смени настоящия адрес със старото си жилище, в район Б, ще си спечелим още 2 точки? До колкото разбирам не е прието обсъждането за уседналост, т.е няма значение колко време назад е на този адрес. Другото което е, възможно ли е въобще това да се направи, като той реално не живее там вече, има ли проверки и т.н. Може ли въобще двамата да се водим на различни адреси?

- Другия ми въпрос е - като преглеждам детските градини, повечето имат прием за тази година за 2-ра яслена група - въпроса ми е дали това се променя година за година, например през 2021 има ли шанс да има 1-ва яслена група?

Като видя такова нещо и ми иде да счупя екрана. Там където живеете, там трябва да са ви регистрациите, аман от врътки!

Момичета, писах в обратната връзка към ИСОДЗ, но и вас да питам. Днес трябваше да получа служебната бележка от работодателя, която се иска за записване в ДГ. Обаче не ми я е издал, имам кофти чувството, че ще ме мотае. Прочетох, че такива бележки се издават в срок от 14 дни по закон и то при писмено поискване. Какво се прави ако не ми я издаде до петък? Мога ли от НАП да си извадя документ? Сега е късно да звъня в градината, но утре и там ще се обадя... изобщо как така градината дава 5 дни срок за записване с документи, които по закон могат за се издадат до 14 дни? Аз имам такава бележка издадена на 01 юни тази година за предишното класиране, но подозирам, че няма да свърши работа.

Последна редакция: вт, 01 сеп 2020, 18:12 от ЯHHA

# 584
Е добре де, не го чупи само. Приеми, че има сценарий, в който най-близките ми детски градини на две пресечки от където живея са в друг административен район, а в моя повечето са в разни села на около. Надявам се да се успокои малко.

Последна редакция: ср, 02 сеп 2020, 10:00 от sisi11

Общи условия

Активация на акаунт