Страсти – градините в София, кампания 2020/2021 - тема 1

• 36 878
  • 763
  •   1
Отговори
# 660
Имам въпрос и тук обикновено получавам най-бързо адекватен отговор. Госпожите в градината на дъщеря ми въведоха правило детето да бъде водено до 8:10 сутрин, в противен случай вратата е заключена и няма да го приемат. В старата градина също имаше такова правило, но беше обвързано само със закуската - водиш детето до 8:30 ( което пак е по-нормално), за да закусва там. Иначе съм ги водила и в 10 часа без никакъв проблем. Длъжна ли съм да спазвам желанието им и какво да направя ако утре я заведа в 8:11 и ми я върнат?

Да не е свързано с някакво отделяне на потоци, за да не се срещат децата от различните групи? (Сходно на организацията в училищата в момента)
Защото, ако това е причината, следва да се съобразите.

# 661
  • Sofia
Не могат да я върнат. И как така учителките въвеждат някакви ограничения.
Ами така, за да им е по-удобно. Но това заключване на вратата, всеки ден предупреждения. За нас това е допълнителен стрес. Ставам сутрин и се започва зор..

Не, не е заради различни потоци. В момента в цялата градина посещават 20 деца и са обща група - ясла, градина, предучилищна.

# 662
  • СОФИЯ
Удобство не може да е аргумент. Да заключват към 6.10 ч., та да им е ОК.

# 663
Ако не е свързано с ковид обстановката, говорете с директорката. Нямат такива права учителките, без да съм навътре в системата звучи нелогично. Ако мине номерът явно.
Друг е въпросът, че наистина е стрес цялата ситуация...

# 664
  • София
Имам въпрос и тук обикновено получавам най-бързо адекватен отговор. Госпожите в градината на дъщеря ми въведоха правило детето да бъде водено до 8:10 сутрин, в противен случай вратата е заключена и няма да го приемат. В старата градина също имаше такова правило, но беше обвързано само със закуската - водиш детето до 8:30 ( което пак е по-нормално), за да закусва там. Иначе съм ги водила и в 10 часа без никакъв проблем. Длъжна ли съм да спазвам желанието им и какво да направя ако утре я заведа в 8:11 и ми я върнат?

Да не е свързано с някакво отделяне на потоци, за да не се срещат децата от различните групи? (Сходно на организацията в училищата в момента)
Не, не следва да се съобрази. Има наредба за приема на децата и работното време на градината и ако в нея няма изменения, личните желания на учителките и директора нямат никакво значение.

# 665
Нелепо е да махат точката, а децата от яслените групи в ДГ да продължават автоматично.
1. Не навсякъде има СДЯ, в Младост например всички деца ще си продължават от яслите до училище, но в Лозенец има само една яслена група, на всички останали от района - много им здраве без точка.
2. В СДЯ посещаемостта като цяло е по-висока, отколкото в яслите в ДГ. Това с пазенето за точка хич не е оправдано, в градините пазенето на място е по-разпространено.
3. Децата в двата вида заведения покриват едни и същи критерии при прием през една и съща система. Следва и да получат максимално близка услуга. Точката е добър компромис между масово кандидатстване от всички и автоматично продължаване от СДЯ.
Честно, по-добре да се отделят тотално ясли и градини и яслата да не е условие за прием в градина - било СДЯ или ясла в ДГ. Всички на въртележката.
И ако толкова упорстват да я махат, да я махат за класирането 2023, за да има гратисен период и за приетите в първа ясла сега.

# 666
Здравейте, тъй като чакам отговор от ИСОДЗ, но такъв не получавам, задавам въпроса си тук. Детето ми беше прието и посещава една идея по-далечна от нас градина от преди година. Като цяло кандидатстваме от 3г. в градината до нас, която е изцяло с положителни мнения. Приеха я и я записахме, но аз лично през цялото време докато бях в градината имах колебания и вече се чудех дали си заслужава заради по-малкото път и удобен транспорт да местя детето. Останалото няма да го описвам, лични убеждения, но въпросът ми е - мога ли да отпиша детето от новата градина и да запази мястото си в старата? В Исодз все още стоят и двете, като е посочено, че предстои преместване. Директорът в настоящата ДГ казва, че докато не подадем заявление за отписване детето си посещава градината и няма проблем.

# 667
  • СОФИЯ
Ambrosia, малко е особен твоя случай. Записала си детето в новата, но сега решаваш да не го местиш, ако правилно съм разбрала. Обади се на някой от телефоните в дирекция Образование, ще ти кажат как да процедираш.

# 668
  • София
Здравейте, тъй като чакам отговор от ИСОДЗ, но такъв не получавам, задавам въпроса си тук. Детето ми беше прието и посещава една идея по-далечна от нас градина от преди година. Като цяло кандидатстваме от 3г. в градината до нас, която е изцяло с положителни мнения. Приеха я и я записахме, но аз лично през цялото време докато бях в градината имах колебания и вече се чудех дали си заслужава заради по-малкото път и удобен транспорт да местя детето. Останалото няма да го описвам, лични убеждения, но въпросът ми е - мога ли да отпиша детето от новата градина и да запази мястото си в старата? В Исодз все още стоят и двете, като е посочено, че предстои преместване. Директорът в настоящата ДГ казва, че докато не подадем заявление за отписване детето си посещава градината и няма проблем.
Няма как да останете записани в двете градини. Обадете се в новата и питайте, дали могат да ви отпишат, за да си останете в старата. Иначе предполагам в един момент от системата ще ви отпишат служебно.

# 669
Отписването става с подаване на молба от нас, както и при започване на посещения в новата. Няма проблем с това, въпросът е дали има "връщане назад". Опитвам се да се свържа с дирекция Образование, същевременно се надявам на отговор от ИСОДЗ, писах им и във фейсбук страницата, просто ми се искаше да го имам писмено, ако стане "гаф".

# 670
Аз съм чела казуси, в които хората питат като се запишат в новата градина нужно ли е да ходят в старата и отговорът е бил, че не е нужно и се ходи в новата да се запишеш, а от старата се отписва автоматично.
Дано се свържете за официален отговор.

# 671
Нелепо е да махат точката, а децата от яслените групи в ДГ да продължават автоматично.
1. Не навсякъде има СДЯ, в Младост например всички деца ще си продължават от яслите до училище, но в Лозенец има само една яслена група, на всички останали от района - много им здраве без точка.
2. В СДЯ посещаемостта като цяло е по-висока, отколкото в яслите в ДГ. Това с пазенето за точка хич не е оправдано, в градините пазенето на място е по-разпространено.
3. Децата в двата вида заведения покриват едни и същи критерии при прием през една и съща система. Следва и да получат максимално близка услуга. Точката е добър компромис между масово кандидатстване от всички и автоматично продължаване от СДЯ.
Честно, по-добре да се отделят тотално ясли и градини и яслата да не е условие за прием в градина - било СДЯ или ясла в ДГ. Всички на въртележката.
И ако толкова упорстват да я махат, да я махат за класирането 2023, за да има гратисен период и за приетите в първа ясла сега.

Всички на въртележката на какво е отговор? Ще настъпи още по-голям хаос или на ротационен принцип да я караме - първите две години работи майката на дете от ОДЗ, после не работи, защото не продължава детето. Пак и винаги въпросът опира до нови детски градини. Децата от СДЯ също могат да придобият гарантирано право за продължаване, което е по-честно в случая, въпросът е като продължат да има къде да отидат.

# 672
Децата от СДЯ може и да няма къде да отидат автоматично Sad В момента има район, където излизащите от СДЯ са повече от обявените места за 1 група...
На много места са повече от капацитета на най-близката градина без ясла. Иначе да, така би било най-честно спрямо тях (моето дете също беше в СДЯ), но отново всичко опира до местата. Смяната на критерии не решава нищо. Но по никакъв начин не е честно те да го отнасят за успокоение на неприетите Sad

За това дали не е редно да се отделят ясли от градини тотално има много обширно поле за размисъл и много плюсове и минуси. Предвид липсата на места се получава една задължителност на яслата (било в ДГ или СДЯ), което пак не е ок.

# 673
Вчера мина и нашата родителска среща и се радвам, че до 9 ч. ни е времето за оставяне. В крайна сметка, ако родителите преценят, детето може и да не закусва там. Нямат право да държат на ранен час за оставяне.

# 674

Не, не следва да се съобрази. Има наредба за приема на децата и работното време на градината и ако в нея няма изменения, личните желания на учителките и директора нямат никакво значение.

Освен наредба за прием в детско заведение има серия наредби на МЗ за спазване на мерки и предписания на РЗИ.
Редно е като за начало авторът на първоначалния пост да изясни какви са причините за подобно изискване и дискусията да се базира на пълната информация, откъдето да се мисли имат ли право или не.
Но принципно не съм съгласна, че ако това решение е в резултат на противоепидемични мерки, не би следвало родителите да не се съобразяват.

Общи условия

Активация на акаунт