Страсти – градините в София, кампания 2020/2021 - тема 1

• 36 867
  • 763
  •   1
Отговори
# 675
Това не е по настоящата дискусия, но понеже бях задала такъв въпрос и днес ми се отговори. Местя детето ми от частна в държавна ясла. Частната не е лицензирана (в смисъл не дава точка, но е частна детска ясла и градина). Питането ми беше трябва ли да правя нови изследвания. От новата градина ми отговориха, че понеже няма да има прекъсване няма нужда, да сравня само, ако там не да изисквали дадено изследване. Също искат и бележка от частната градина, че детето е посещавало яслата до датата преди постъпване.

# 676
Това с изследванията май си е малко и то концерт по желание.
Ние идваме от лицензирана по МОН ясла ама сестрата в държавната вика ааа и паразити едни направете, а пък като ходите за документите до педиатурката вземете си и контактна бележка. А аз ако съм на вас и кръв и урина бих си пуснала да ви е спокойно на вас, веднъж в годината е хубаво да се прави.
Та накрая нищо не трябваше освен декларация от мен и там картон ли профилактична карта, а се озовахме с пълен комплект изследвания и документи 😄

# 677
С директорката говорих. Правихме изследвания преди три месеца. Иначе със сигурност го има моментът, че всеки прави каквото иска, но явно има и по-разбрани хора, от което бях приятно изненадана. От системата една седмица чакам отговор, явно го умуват.

# 678
Здравейте, в 46  Ясла Мики Маус (Лозенец) на 05.09 има класирано дете (с 13 т.). Предполагам, че не се е записало в яслата , защото същото дете (отново с 13 т.)  стои в опашката за чакащи за класирането на 12.09 , за което има 2 свободни места и пак ще бъде прието , защото останалите кандидати са с 12 т. Защо според вас едно дете веднъж е прието, не се е записало и сега пак чака да го класират ?

# 679
  • София
Може да не са могли да набавят документ, с който да докажат заявено обстоятелство и да са отказали сами записването, за да не загубят точки и възможност за ново кандидатстване.
Не познавам случая и това е само предположение.

# 680
Здравейте, някой има ли опит с кандидатстване със сменен набор? Изчетох нормативните документи на ИСОДЗ, но не мога да открия нужната информация. Ако дете бъде прието през системата в ДГ с деца по-големи от него с една година, при кандидатстване през следващата година за прием от септември, може ли да кандидатства със своя набор за подготвителна група в училище? Например, ако детето бъде прието в четвърта група след кандидатстване със сменен набор сега на 5-годишна възраст,  може ли да кандидатства през ИСОДЗ за подготвителна група в училище през следващата учебна година- например за подготвителните групи по Шилер ( в тях едно от изискванията е детето да има навършена възраст от 6 години). Смяната на набора се налага поради неналичието на свободни места за реалния набор и невъзможността да заплащаме такса за частна градина. Освен през формата за обратна връзка на ИСОДЗ, има ли телефон или друг емейл, където можем да получим информация?

# 681
Може. Ние така сменихме набора. Първата година кандидатства с 2015, на следващата отново с 2016.

# 682
Може. Ние така сменихме набора. Първата година кандидатства с 2015, на следващата отново с 2016.
Много Ви благодаря!

# 683
Във връзка с поста ми по-назад за записано дете в две градини и искане за отписване от новата, т.е. да си остане в старата, пиша, за да кажа, че е възможно. Скарах се с няколко служителки на ИСОДЗ, които ми скачаха по телефон, но в крайна сметка явно е възможно. До последно ми твърдяха, че не може, но не ми даваха категоричен отговор. Въпреки това наредбата казва само две неща за преместването - 1) Че детето продължава да посещава старата до постъпване в новата (не е постъпило) и 2) че детето се отписва с писмето заявление от родител. При мен и двете не са настъпили, та за това се хванах. Отписахме я от новата, мястото се освободи веднага (реално ден е било заето, но все пак, не смятам, че сме ощетили някого), в системата си седи, че предстои преместване, но директорът от старата ДГ каза, че няма да я отпише и няма на какво основание, докато ние сами не подадем молба.
Пиша поста не само информативно за помощ на други родители (защото подобни казуси са се случвали с деца, които са приети в ПГ в училище, но впоследствие са искали да останат в градината), но и с цел, ако има тук хора от ИСОДЗ, които следят темата (дала съм си препоръките на тях вече Simple Smile, но отг. нямам ест.) моля ви - оправете си наредбата за прием. Недопустимо е такива неща да не бъдат регламентирани не просто читаво, а по някакъв дори опростен начин. Буквално няма НИ-ЩО.

# 684
Във връзка с поста ми по-назад за записано дете в две градини и искане за отписване от новата, т.е. да си остане в старата, пиша, за да кажа, че е възможно. Скарах се с няколко служителки на ИСОДЗ, които ми скачаха по телефон, но в крайна сметка явно е възможно. До последно ми твърдяха, че не може, но не ми даваха категоричен отговор. Въпреки това наредбата казва само две неща за преместването - 1) Че детето продължава да посещава старата до постъпване в новата (не е постъпило) и 2) че детето се отписва с писмето заявление от родител. При мен и двете не са настъпили, та за това се хванах. Отписахме я от новата, мястото се освободи веднага (реално ден е било заето, но все пак, не смятам, че сме ощетили някого), в системата си седи, че предстои преместване, но директорът от старата ДГ каза, че няма да я отпише и няма на какво основание, докато ние сами не подадем молба.
Пиша поста не само информативно за помощ на други родители (защото подобни казуси са се случвали с деца, които са приети в ПГ в училище, но впоследствие са искали да останат в градината), но и с цел, ако има тук хора от ИСОДЗ, които следят темата (дала съм си препоръките на тях вече Simple Smile, но отг. нямам ест.) моля ви - оправете си наредбата за прием. Недопустимо е такива неща да не бъдат регламентирани не просто читаво, а по някакъв дори опростен начин. Буквално няма НИ-ЩО.
А какво ви разколеба за новата градина, след като вече сте го записали в нея?

# 685
Всичко. Ние кандидатствахме там, защото е до нас и е само с положителни мнения, а ми идва тежко да ходя пеша сутрин (особено зимата). Като цяло не очаквахме да я приемат, въпреки, че се надявахме 3 г. за това - никога не ставаше. Зарадвах се, казахме си ще е близо и не се колебаехме в началото изобщо. Отидохме да говорим с тях, за да види детето градината (все пак е преместване, детето е почти на 5 и предпочетох също да даде свое мнение) - не можело. Разбирам, Covid и т.н., въпреки че не ми дадоха такова обяснение. Влизам да я записвам - детето отново не можело да влезе - само по 1 (носеше си маска Simple Smile ). Тогава ми започнаха и колебанията (ест. след като чакахме прекалено, хем че бяхме с предварителна уговорка, след като направиха проблем, че не носим оригинал на трудова книжка - такъв в системата не се иска, пише копие, напр. за акта на раждане си пише оригинал за сверка, тотална липса на организация и кофти поведение), но въпреки това си казвах, че е за добро. След това се свързах с родители, те всички са доволни, предполагам учителите са прекрасни, но няма обратна връзка, а в текущата всеки ден ни изпращат снимки и материали от работата на децата (така и следя моето как се развива). Общо взето с всеки изминал ден минусите се натрупваха и надделяваха, въпреки положителните мнения - накрая решихме, че за доброто на детето е по-добре да си остане в старата. В крайна сметка изборът следва да е наш, ние не правим дублиране, не посещава две градини едновременно и няма значение от коя ще освободи място за друго дете (горе-долу еднакъв брой чакащи имаше и в двете). Също така знаехме какво искаме, не сме неориентирани, просто това, което видях беше много по-малко от това, което получавам в момента като отношение към мен и към детето. За съжаление преди записване нямахме достъп до тази "информация", която ни накара да вземем решението.

# 686
И ние се преместихме, но отписах малкия от старата и тръгна на новата. Има разлика в някои порядки. Още свиква, дано всичко да е наред.

# 687
Аз съм сигурна, че и другата градина щеше да е добра, но въпросът е, че от ИСОДЗ ми казваха, че няма как да стане и то цитирам отговор "Не можете да останете." Това е, иди разбери защо нямаш право да избираш, защо не може да остане при условие, че директорът на старата казва, че няма проблем и няма да я отпише (реално при него всичко е изрядно, молба не съм подавала за отписване), просто тряба да я отпишем от новата. Накрая я отписах на своя глава с риск да загуби и двете места, никакво съдействие.

# 688
  • София
Здравейте. Аз пак с въпрос. Малкият беше приет почасово с 3т за първо желание на трето класиране. Сега на първо текущо имаше пак място за почасово в по-близка градина, приеха го с 2 т за първо желание. Отписах го от първата, записах го в новата. Сега пак е борба за класиране някъде целодневно. Та въпросът ми е за първо желание не би ли трябвало да има 3т? При положение, че понастоящем е на място, където е влязъл с 2т? В системата пише Вече сте използвали 3 точки по реда на желанията от предходни класирания! А в Младост, ако не си с пълен набор точки, няма шанс.
Благодаря за инфото!

# 689
  • София
Та въпросът ми е за първо желание не би ли трябвало да има 3т? При положение, че понастоящем е на място, където е влязъл с 2т? В системата пише Вече сте използвали 3 точки по реда на желанията от предходни класирания!

За тази учебна година сте използвали точките за първо и второ желание. До началото на кампанията за следващата година ще имате само 1 точка за поредност на желание. Пълен набор точки ще имате отново за класиранията за следващата година.

Общи условия

Активация на акаунт