СЕДМИ клас 2019/2020 - тема 20

• 33 521
  • 755
  •   1
Отговори
# 345

Задължително ли е да се пише чернова и белова? - не.

Ако детето пише направо на белова? - Може да се пише само на белова. Черновата е за удобство на децата

А ако е написало само чернова и не му стигне времето да препише на белова? - по-късно ще отговоря, ако някой не ме изпревари.

# 346
По първия въпрос: категорично не е задължително да пише на чернова.
По втория въпрос с голяма сигурност, но не такава категоричност: чернови не се проверяват. Колкото е преписало - толкова се проверява.

# 347
Говоря за матурите за 12 кл, предполагам, че за 7 е същото. Черновите се отделят и не се слагат в плика за проверяване, както не се слагат и текста за преразказ и оня лист с въпросите( не знам как да го нарека). Тези неща пак се предават и се броят. Имало е случаи ученик да си смачка черновата с желание да я изхвърли, та дебнем като орли. Та , ако детето не е успяло да препише всичко на белова, ще му се проверява само това, което е написало. Та май трябва да тренират и това - чернова , после белова. А ако е направо на белова, ако пропуснат нещо съществено, няма как да го добавят( ако е важно). Нали не дават стрелкички, звездички и прочее.

# 348
  • sofia
Т.е. на беловата не може да има никакви поправки, така ли? Да зачертаеш, да добавиш дума или израз с "лястовичка"?
   Питам, защото синът ми не пише на чернова при преразказа.

Последна редакция: нд, 17 май 2020, 15:28 от googlish

# 349
  • Бургас
Момичета, сега прочетох това от тук :
Относно мерките, които МОН предприема за провеждането на олимпиади и други училищни изпити, министърът на образованието съобщи, че ще бъде осигурена дистанция от 1.5 метра, като учениците ще бъдат задължени да носят маски, но в класните стаи ще ги свалят.

Дано наистина да е така. Дали да го изпратя и до администрацията на АК?

В момента дъщеря ми прави ПИ към СБМ-Бургас. Първият модул го направи за 37мин. Каза, че задачите са елементарни. След 2 мин започва с модул 2. Да я видим какво ще направи. Адски ме нервира, че е припряна. Бърза, не проверява...

# 350
Дори ако прочетете само в момента действащия инструктаж за ученика, от него става ясно, че:

При засекретяването се проверява дали няма липсващи компоненти, включително и листове за чернова. Ако има такива  се съставя протокол. Ако липсващият компонент е част от изпитната работа ( а не малкият плик с идентификационната бланка), в т.ч. и листовете с надпис „чернова“, протоколът се прикачва към наличните части и е неразделна част от тях.  След това изпитните работи по БЕЛ и съответно по математика се подреждат в определена последователност - част 1 – листове за отговори, част 2 – свитък за белова, в т.ч. и листовете с надпис „чернова“, а по чужд език в последователност: лист за отговори, лист за белова. Захващат се с телбод в долния ляв ъгъл. Следва сканирането и т. н.
Имам неофициална информация от миналата година по отношение на проверката на черновите, но ще се въздържа да я споделя тук.

# 351
  • София
Т.е. на беловата не може да има никакви поправки, така ли? Да зачертаеш, да добавиш дума или израз с "лястовичка"?
   Питам, защото синът ми не пише на чернова при преразказа.
Можеш да поправяш на беловата, разбира се. Можеш и да допълваш, но не с лястовичка, а отдолу. Просто ти отнемат някоя и друга точка за графично оформление /но по-добре за оформление, отколкото за съдържание/. Дори е препоръчително да не се пише преразказа първо на чернова /само да се нахвърлят опорни точки/, защото вероятността да не ти стигне времето да я препишеш е голяма.

# 352
  • София
моето човече пише бавно и никога не му стига времето за препис на чернова. досега винаги, когато е правил преразказ за време, е карал направо на белова.

ще питам учителката за указания относно корекции в беловата - тези детайли сега ми изскачат в главата, а са важни.

# 353
  • София
И Митко приключи с ПИ в Регалия. Не коментира много, но по-скоро каза, че е доволен. Спирам да коментирам, че има още време до края.

# 354
Редактирам се. Готово.
Благодаря!
Heart

Последна редакция: нд, 17 май 2020, 18:24 от Дикси

# 355
  • Отвъд алеята зад шкафа
Аз я оставих Ема сама да прави ПИ в Регалия и излезнах до Икеа. Сега я чух, привършвала преразказа, а и оставали 30 минути още. Сторило й лесно.

# 356
Aз търся помощ за задача.. какво точно  се търси тук
Условието е :
Aко а^2+4b^2+10=2a+12b, то каква е стойността на a+2b
Oт два пробни, само на тази се чуди какво да я прави ..

# 357
  • София
a^2+4b^2-2a-12b+10=0
a^2-2a+1+4b^2-12b+9=0
(a-1)^2+(2b-3)^2=0
Zа да бъде един сбор нула, трябва или събирaемите да са противоположни числа, което туk е невъзможно, или и двете следва да са равни на 0.
=> а-1=0
а=1

2b-3=0
2b=3
=> a+2b= 1+3=4   Simple Smile

# 358
https://bg-mam.ma/p/1013547/36311888
Знаех си, че съм я виждала. Joy
Между другото питането е било от Варна.

# 359
Здравейте!
Простете ме за тъпото питане. По БЕЛ и Математика от кои класове влиза материала 5,6 и 7 или само 6 и 7?

Общи условия

Активация на акаунт