СЕДМИ клас 2019/2020 - тема 20

• 33 439
  • 755
  •   1
Отговори
# 450
За формулите: няма лошо. Естествено, че е тъпо да не знаеш лице на триъгълник, но ако ти го напишат, пак няма да можеш да решиш задачата, защото не си решавал достатъчно задачи, за да научиш тази формула. За фск: ако ги знаеш - ще решиш по-бързо задачата, ако не ги знаеш, винаги можеш да си я изведеш, което намирам за излишно. Аз формули за конус примерно не помня наизуст. Намирам го за излишно. Това не значи, че не мога да решавам и сложни задачи с конус. Моята щерка знае формулите, но наличието на листа й дава спокойствие, човек винаги може да забие.

За беловите. Беловите май по бел са 2 листа, а по мат. 3 листа.  Но мисля, че се пише само от едната страна, т.е. 2 (3 за мат) страници. Това някой може ли да потвърди с документ? В инструктажа пише, че може да се поиска допълнителен лист чернова. Явно белова не може.

# 451
  • Sofia
... ако не дават белова, а черновата не се проверява.... лошо...

# 452
  • София
Защо да e нередно Simple Smile И на ДЗИ по мат се дават всички нужни формули, и на кандидат-студентски е позволено ползването на четиризначни таблици с формули. Да, за среден курс са много повече, факт, но въпросът е принципен. Формулата е подпора, припомняне, не е въобще достатъчно условие да решиш  дадена задача. Когато в една задача за конус, каквато е дала за пример Мария77, трябва да приложиш  да кажем  и знанията си за равнобедерен при осното сечение, и за правоъгълен триъгълник с 30 градуса , и за Питагорова теорема, и да съобразиш още, че предвид получените мерки  е добре да заместиш "пи" не с 3,14, а с 22/7  и всичко това ПРЕДИ да приложиш финално дадената формула за пълна повърхнина на конуса, последната не дава особени, да не кажем даже никакви, бонуси сама по себе си.. Simple Smile

# 453
Момичета, къде мога да намеря последния тест по БЕЛ на Релагия?

# 454
  • София
В инструктажа пише, че може да се поиска допълнителен лист чернова. Явно белова не може.
Вярно ли не може да поиска белова? Макар, че е логично поради факта, че другите листа са скрепени и допълнителният лист вероятно трябва да се прикачи най-отзад, което после е неудобно за сканиращите. Не знам, странно ми е.
Но.... явно трябва да започваме да тренираме сбит почерк Thinking

# 455
И за мен най-нормалното нещо е да можеш да си ползваш формулите. И както са казали по-горе, те, сами по себе си, не ти решават задачата, ако не знаеш как да ги приложиш.
Моят спомен от ученическите ми години е, че дори и на контролни ни даваха да ги ползваме. И понеже тогава нямаше готови, всеки си ги правеше сам на картонче. До преди десетина години моето се търкаляше вкъщи - книжка от три листа, попълвана с времето с най-вече геометрични формули, особено тригонометрични. Никога не съм се мъчила да ги уча наизуст. Поглеждаш в картончето и решаваш. С времето установяваш, че все по-рядко поглеждаш в картончето, но то е до теб, дава ти сигурност и знаеш, че ако се наложи можеш да направиш справка. По същия начин процедирам и с моите деца, още като се почна от таблицата за умножение, която така и не да учили целенасочено наизуст, и се стигна до формулите.

# 456
Ми не зная, аз така го тълкувам. Щом в инструктажа пише само за чернова. Ния също пише широко и не съм се сетила да тренираме. Може ли някой минал през НВО да сподели дали е така и дали само едностранно се пише (вероятно за бел е видно по разчертаните редове, но за мат имам питане дали трябва и всяка задача от част 2 да е на отделен лист)?

Бисе, пи по бел на Регалия май не се е появявал. Аз също исках да го видя, но моята хубостница си се беше логнала и беше предала първа част, когато аз разбрах, че тя го прави. Ще чакаме да го проверят и предполагам тогава го връщат.

# 457
Вече ме хвана яко паниката. С голямата бях много спокойна, защото тя си ходеше на курсове и пробни, сега в нашия град  няма такива екстри. Ходи на уроци по математика и се надявам там да и обърне внимание на тънкостите, по БЕЛ не.
И установявам колко елементарни неща не знам:
- наистина ли се пише само от едната страна на листа, това и за белова и чернова ли важи?
- как са разделени двата модула във времето, предават едното и им дават другото ли...как се случва реално

# 458
Вярно ли не може да поиска белова? Макар, че е логично поради факта, че другите листа са скрепени и допълнителният лист вероятно трябва да се прикачи най-отзад, което после е неудобно за сканиращите. Не знам, странно ми е.
Изпитният комплект съдържа баркодове на всяка страница, които са уникални и поредни, чрез което се гарантира еднозначното им свързване.
Ако се вярва на техническото задание за обществената поръчка, за БЕЛ беловата е 2 листа + 2 листа чернова. За математиката са съответно 3+4, докато миналата година, ако не се лъжа бяха 2+2.

# 459
Благодаря, Мария! Дали ще е възможно, когато ви го върнат, да хвърля едно око?Simple Smile

# 460
За модулите, които от миналата година се казват части Simple Smile е така: първа част 60 минути. Ако си готов на 30-тата минута или проверяваш или предаваш после въртиш палци - твоя работа, не можеш да излизаш, чакаш да мине този час. След това всички започват заедно втората част.

Дидева, а едностранно ли се пише на беловите?
Ния сега за Регалия изписа 2 плътни страници от ръб до ръб и от четирите страни. Нямам идея как би се фитнала в 2 страници с полета отвсякъде и с далеч по-малко позволени редове.

Бисе, естествено!

# 461
Миналата година имаше инструкция, че на беловата се пише двустранно. Естествено след поредното обновяване на сайта на РУО- София не мога да я намеря. Joy Но има извадки от нея по страниците на училищата.

# 462
  • София
Гледам сега бланките от миналата година (в тази новина в сайта на МОН най-долу има двете бланки за 2019 година https://www.mon.bg/bg/news/3650) - имало е 4 листа за белова по БЕЛ, стр 7-10. Това ми изглежда нормално, 2 страници няма да са достатъчни за много от децата. Дано не са спестили от това тази година.

# 463
4 страници правят точно 2 листа. Моделът е сканиран лице и гръб.
Намерих инструкцията копирана в сайта на едно училище.

Инструкция 2019

Не се отделят предварително от изпитния комплект листа с указания за работа и
прикрепената към него идентификационната бланка.
- На листовете за отговори не се пише двустранно.
- На свитъците за белова се пише двустранно.
- На листовете за чернова се пише двустранно.
- Листовете за чернова могат да бъдат откъснати при необходимост, но задължително се
поставят в големия плик и квесторът е длъжен да следи за това.
- Учениците пишат с черен цвят на химикалката.

# 464
  • София
Само 2 листа белова по БЕЛ, ако се пише едностранно, е абсолютно недостатъчно. Има деца (вкл. моето), които пишат с едър почерк и на тях им са нужни до 50% повече площ от други, които имат сбит и ситен почерк. Нали е подробен преразказ уж, недоумявам. Наистина, както казва maria77bg, като че ли се опитват отвсякъде да ги затрудняват и цакат тия деца! Сега и за това ще се тревожа...

п.п. marmotche, дано да си права! Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт