205 маскирани субекта на немска територия (Немската тема)

• 26 746
  • 740
  •   1
Отговори
# 645
  • в сърцето на един мъж...
Пепе, и аз така си мислех, ама ме опровергаха. Даже единия ми обясняваше от полицаите, че изобщо не се вижда кога и как съм влизала в България и в тяхната система не съществувам... Та какво да ти кажа...
По въпроса за отбелязването - в България си длъжен да имаш български постоянен адрес, който фигурира в официалните документи, т.е. ти можеш да получаваш от държавата писма и информация на него. А на настоящ адрес се вписва адреса ни в Германия. Обаче този адрес никъде не фигурира по документите и реално го има само в аналите на местното паспортно отделение, тъй като не е както тук, всичко да е на една компютърна връзка. Отделно всичко зависи какво ще реши полицая да направи - дали ще приеме документите или не. На мен преди години шефката на софийското летище ми заяви, че трябвало да имам отпечатан немския адрес в бг паспорта, като попитах как точно става това, понеже сме с безвизов режим, тя ми отговори, че най-добре било да си върна бг паспорта и да си взема немски... Та така с присъствието на адреса в паспортите...

# 646
В немските паспорти има адреси?

# 647
  • Германия
В немските паспорти има адреси?
Не. Само в личните карти. Даже и в шофьорските книжки вече няма адрес.

# 648
  • в сърцето на един мъж...
Само в личните карти - и в българската, и в немската.

# 649
Аз пак по моите неволи ....
Извикахме една счетоводителка и изкара ,че наистина дължим данък ,така както са го изчислили и данъчните и като направи за 2019 гдекларацията каза че и там ще дължим.
Въпроса ми е ,наема влиза ли като разход или не ,та каза не -наем ,телефон и др са приват.Питах братовчед ми той вика влиза като разход ,в интернет попаднах на мнения че влиза и че е важно да се намери добър счетоводител който знае как да попълни декларацията.
Здравните застраховки и тях не ги вписа ,каза те са към годишните извлечения от работа .
Ще се радвам ,който знае нещо по въпроса да ми каже ,за да знам дали да търся друг счетоводител или е такова положението и да ги пускам както ги направи тази счетоводителка.

# 650
Не влиза наемът в разноските, освен ако не е за второ жилище, което се налага да се ползва за работа и то само процент от наема за него се приспада. За основно жилище даже няма графа в декларацията. Аз последните две години сама ги попълвам и ми връщат някакви дребни пари, но само заради Fahrtkosten, тъй като пътувам много до работа. Иначе и аз ще доплащам данъци.

Защо изобщо се налага да подавате декларации, ако не очаквате възстановяване на данъци? И да имате да доплащате, финанцамт преизчислява авансовите вноски и ще ви ги вземат с тях. Освен ако някой не е на пети щоер или не е вземал обезщетения за безработица, няма смисъл от разходи за счетоводител.

Нито здравни, нито социални осигуровки се приспадат. Данък се дължи на брутото, след приспадане на необлагаемата сума и признати разходи разбира се.

# 651
-Това означава ,че дължим тези пари.Пускаме декларация ,защото сме 3-5 клас  и било задължително.
А през  2019 ,декларация която ще пуснем и нея сега и там каза че ще дължим ,аз получавах обещетения за безработица  ,мъжът ми си работеше.

# 652
При пети клас или безработица трябва, да. Иначе и да дължите не сте длъжни да подавате декларация. Те си ги вземат и без нея.

# 653
Вие в жилището имате ли работен кабинет? Там ли работите? Ако работите другаде жилището е частно.

# 654
  • сред цветята
Аз пак по моите неволи ....
Извикахме една счетоводителка и изкара ,че наистина дължим данък ,така както са го изчислили и данъчните и като направи за 2019 гдекларацията каза че и там ще дължим.
Въпроса ми е ,наема влиза ли като разход или не ,та каза не -наем ,телефон и др са приват.Питах братовчед ми той вика влиза като разход ,в интернет попаднах на мнения че влиза и че е важно да се намери добър счетоводител който знае как да попълни декларацията.
Здравните застраховки и тях не ги вписа ,каза те са към годишните извлечения от работа .
Ще се радвам ,който знае нещо по въпроса да ми каже ,за да знам дали да търся друг счетоводител или е такова положението и да ги пускам както ги направи тази счетоводителка.
Здравей, ако става въпрос за наема на личното жилище, той по принцип не се приспада като разход. Друг е въпросът напр. при раб. стая.
Здравните застр. и тези за пенсия са Sonderausgaben,така че се нанасят във формулярите. Счетоводителката сигурно има предвид, че финанцамт ги взима автоматично от годишното извлечение.
Посъветваха ли ви, какви разходи, т. е. Werbungskosten, може да приспаднете? Разходи за деца, ако имате напр. (Kinderbetreuungskosten) и т. н.

# 655
Не нямам офис в жилището...

# 656
В декларацията вписвам само Nebenkosten за жилището. Всичко останало не влиза. По принцип 5/3 класата е удобна, защото данъците по-късно ти ги взимат, докато 4/4 предварително. Затова и искат декларация. Поне толкова знам аз.

# 657
  • Berlin
Nebenkosten в какъв смисъл? На нас ни казаха, че е само ако имаме доплащане при изравняването и от тях се взимат само определени разходи по сградата. 🤔
За миналата година имаме да ни връщат, ама още няма нищо, има ли някакъв срок, в който трябва да се върнат? В писмото пишеше, че след Нова година ще започнели да изплащат.

# 658
  • München, Deutschland
Abs, много неща от небенкостените може да се absetz-нат, но надали тук някой ще може да ти ги изреди до едно. Търси в гугъл с was kann man von den nebenkosten (steuerlich) absetzen и ще ти излязат всякакви статии.

Ако е трябвало да ви върнат пари след януари, при всички случаи провери следните:

- кога точно? --> винаги уточняват кой месец или дори коя дата
- дали е verrechnet с други суми, които дължите, т.е. да са ви изтеглили за някой месец по-малко или, ако ви се е повишила общата вноска след последния НК-абрехнунг, да са взели за първия месец с новата ставка с толкова по-малко, колкото имат да ви връщат
- обикн връщат парите на сметката, от която се плащат NK, но вие да не сте задали друга?
- ако никое от тези не ти даде отг,остава ти само да звъннеш на Hausverwaltung-a, от януари мина предостатъчно време

# 659
Здравейте,
Отскоро смв тук и не сме наясно - докараха ни котката от Бг, трябва ли да минава преглед в Германия и тук на какъв период са ваксините?
Благодаря предварително, ако има някой от тук коткар/ка

Общи условия

Активация на акаунт