Дванадесети клас - на финала ще бъдем най-силни! - тема 80

• 30 602
  • 736
  •   1
Отговори
# 600
  • Ланкър, планините Овнерог
И моята 2 страници писала. Чак заминала в дискриминацията и расизма.

# 601
  • София
9 и при нас е грешен, втората запетая била излишна. За мен си е на место, но...
Сега пак го гледам иии поне, както аз съм го учила, трябва да има запетая. И щерка ми не разбира защо е верен отговор.

На този въпрос младежът е отговорил правилно. Даже ми обясни за някакво правило за тези запетайки.
С граматиката е перфектен.
Дано и с литературата се е справил добре.

# 602
  • София
Обяснението на сина ми е: Не трябва да има запетая след "планина", а само преди "както". Причината е, че "както и Лозенската планина" не играе ролята на обособета част, а е част от изброяване. Ако беше обособена част, смисълът на изречението не трябва да се промени, ака тя изпадне, т.е. "Витоша са предпочитани места за разходка". Така оставено, изречението е обаче грешно, защото глаголът е в множествено число, не е съгласуван по число с подлога. Следователно става дума за изброяване, чийто край не трябва да се маркира със запетая. Надявам се да е от полза обяснението.

# 603
Благодаря на сина ти за обяснението!
Явно е майсторски подбран въпрос, аз лично 101%бих го написала с тази запетая Simple Smile

# 604
  • Пловдив
+1 с грешен 9ти въпрос. Няма запетайка след подлозите.
Общо 4 грешки. Като цяло всички около нея са с 0 до 5 грешки.
В тяхната стая всички са писали и по трите модула и са стояли до края.
ДЗИ се проверява електронно, а от миналата година и НВО в 7 клас е така и има повече проверяващи, ако не се лъжа. И са из цялата страна. Не да са скупчени в две стаи и да отбелязват с червен и зелен химикал.

# 605
Електронно е, да. Затворените въпроси се проверяват от системата, отворените- от двама проверители, независимо един от друг. При разминаване с повече от определен брой точки се проверява от арбитър.

# 606
При подобно разминаване председателят ( зам. председателят) на комисията по оценяване или супероценителят  връща работата към единия или двамата оценители с препоръка как да бъде решен проблемът ( коригирани присъдените точки).

# 607
Ами...изненада - Елин Пелин за поредна година. Моята звучеше оптимистично след като се чухме. Каза, че като цяло темата е била гадна, но тя се е справила - изписала 4 страници ЛИС с отличен увод и теза, според нея, но... Мхъм...При проверката си откри 4 грешки на първите два модула плюс още един въпрос, на който се колебаела и го оставила за най-накрая, след проверката. Забравила да го попълни и се сетила чак след като предала работата. Та, сумарно общо 5 грешки. Напрежението си е казало думата - вчера ту беше спокойна, ту пък много притеснена, но като цяло нямаше предпочитание за автор, само най-малко искаше Яворов. Сега остава да чакаме. В сряда ще върви по АЕ.

# 608
  • Пловдив
Да пожелая успех на тези, които днес се явяват на ДЗИ по желание. Стискаме палци.

# 609
След разбор вечерта се оказа, че има 6-7 грешки на тестовата част. Много е уверен, че е писал добро есе, но ще го видим. Не питах колко листа е писал, но очаквам нещо кратко и обосновано по мъжки  Grinning

# 610
да се стягаме и за втората матура утре, после кратък отдих и кандидатстудентският маратон. Да продължим със спокойствие и вяра в добрите резултат.
На химия според медиите ще се явяват под 200 човека за цялата страна. За София има ли някой, разпределен в друго училище, освен техникум по кожа и текстил? Т.е само на едно място ли ще е за цяла София?

# 611
  • Варна
Вероятно ще е само в едно училище.
Утре по математиката са на едно място тук.

# 612
  • София
Спокойствие и хубави теми пожелавам на всички за утре!

Моята ще ходи на френски - някъде около 370 деца от цялата страна са избрали тази матура. В София са май само в Първа английска гимназия.

# 613
  • Русе
Къде виждате колко деца са избрали дадена матура. Интересува ме матура по математика и по Английски колко деца са избрали.

# 614
  • Пловдив
Къде виждате колко деца са избрали дадена матура. Интересува ме матура по математика и по Английски колко деца са избрали.

За английски помня, че са над 11 хиляди за цялата страна.

Общи условия

Активация на акаунт