Проблеми с дъщеря ми

• 45 148
  • 1 610
  •   1
Отговори
# 1 290
Имам момчета и споменах веднъж, че ги уча да готвят, чистят и подреждат, да избягват Донеси ми  и Дай ми, но веднага бях окачествена като ненормална. А виждам, че много добре им се отразява, когато не са зависими и какво задоволство изпитват, когато сами си направят салата или тост. Голямата ми цел е да ги подготвя за дивия живот, където сами ще трябва да се справят с много по-сложни ситуации. Говорим за разочарования и как да не всичко се случва както човек иска.
Съвсем просто на въпроса, какво би могла да направи една майка за сина си, за да не се превърне в търтей, е, да го остави сам да върши нещата, които може и да помага, където той поиска помощ. Като чуя някой да пита къде е това или онова, казвам, провери първо под леглото си или ти знаеш къде е.

# 1 291
Андариел, има и такива родители. Ама нали все пак трябва да го научиш това дете на нещо. Да си връзва обувките, да пише, да говори. Домакинстването е просто още една част от набора, който служи на един човек да се оправя в ежедневието и да обслужва ако не другите, то поне себе си.

# 1 292
  • Варна
Абе не знам... ако едно измиване на чиниите докарва детето или майка му до невротизъм, значи има мнооого сериозни проблеми в семейството.
Другото, което ми направи много лошо впечатление, бе като спомена как като малка си съжалявала приятелките си, че трябва да вършат някакви домакински неща след училище и чак след това да излязат да играят. Това си е гледане в чуждата паничка. За голям човек иди дойди, ама дете така да съди и да си прави изводи за чужди семейства ми идва туу мъч. Аз като дете изобщо не ми е парвило вечатление че отделям 10 минути да пусна една прахсмукачка. И то не по заповед на майка ми, а по собствена инициатвиа. Намирах го за забавно и се чувствах щастлива, че мога да помогна на мама. И не съм се ограничавала само с моята стая, а минавах целия ни апартамент от 60 квадрата... И то с тогавашната ни грамаданска прахосмукачка. Децата са пълни с ененергия и ако нещо толкова елементарно ги тероризира, би трябвало да се потърси професионална помощ. Други неща ми бяха интересни по онова време - като например къде Лили е ходила на екскурзия или какъв цвят е новото колело на Мими. Това, че Криси си подредила стаята преди да слезе да скача на ластик изобщо не съм го смятала за нещо необичайно, на което да обърна внимание.

И да се върнем на 27 годишната дъщеря все пак...

# 1 293
Andariel с последното ти мнение съм абсолютно съгласна, но наистина това пак е крайност. И няма общо със създаването на елементарни навици и възпитаване на съпричастност и отговорност в семейството. Ти кажи как се създават мъже, на които им е под достойнството да пуснат пералнята и се бухват на дивана след работа. Огромната част, които познавам, са с майки, гледащи ги с умилителен поглед, които вършат цялата домакинска работа.

Не съм съгласна..
Познавам млади мъже,които нищо не можеха,но се научиха след като се отделиха сами или създадоха семейства.
Няма нищо сложно в битовизмите,сблъскаш ли се с тях.. научаваш се!
Но тресне ли ни любовта и хукнем да създаваме семейства,често се случва самите ние,по собствено желание да се нагърбим с "женската" работа..по някаква причина.А то запази ли се този модел в началото,си откарва така..Често.
Естествено не говоря за ..30-40+,с навици,които разчитат на мама.
Включително и жени..
Точно затова смятам,че децата,когато са на възраст да поемат отговорност..Е време да градят своя път,сами..
А ние като родители да сме място,където се връщат за радост,подкрепа ,съвет
Родителите с обичта си,с притесненията и грижите си в тези години им правим лоша услуга.

# 1 294
Добре си учите децата на съпричастност, и аз съм го правила. До едно време помагат с охота, после си е жив терор.
Моят син е на 25 +, та да споделя личен опит. В пубертета въобще не можеш да го заставяш да си чисти стаята, аз поне не съм. Имаше си морско свинче и заек, чистеше си сам. Стаята- също, когато реши. Готвеше като малък, ама в пубертета - тцъ. Нищо не съм искала от него. И не защото възпитавам търтей, а защото животът учи. Излезе по свое желание от нас под 19 годишна възраст. Имахме свободно жилище. Мислех, че ще се върне. Ми не, не се върна.

В първите години , естествено , че му плащах издръжката и университета, идваше често, преспиваше, когато боледуваше, беше вкъщи. В останалото време, ми сам се научи. И да си чисти, и да си готви , пералня му купихме. Значи, и да се глади. Звънеше ми, давах му рецепти, боб, кюфтета със сос, манджа с картофи, мусака- любимите му. Научи се. Отделно. Нали е голям вече , па и с апартамент- налетяха му дружките и все у тях купони. Е, да, ама той чистеше после. Та ги отучи.

Като започна да си изкарва пари, си купи роботи за чистене, щото каза, че го мързи. Взе да си поръча храна, когато не живее с жена. И ремонт със собствени средства си направи, и всичко. Сега всичко може. Не съм му връзвала метлата и престилката обаче. Не знам, момичетата пишат тук за готованковци, ако от малки не ги приучваме. Ми не съм съгласна. Аз исках да учи. Другото животът го научи.

# 1 295
Имам едно съседче, още ходи милото с развързани маратонки и обувки. Тя, мама ще ми ги върже. Наборче на моето.
Миналата година бях побесняла като разбрах, че БНД кара детето само да си чисти стаята, оправя куфара си, ако се наложи. Аз треперя като една орлица, не давам нищо да бутне в нас.
Тия дни ми скри шапката.
Хвана кофата с парцала и забърса пода навсякъде. Искаше и терасата да мие, ама заваля. Прозорци чисти- е, доколко ги изчисти, важно беше желанието и самоинициативата.
Намери някакво останало пакетче крем нишесте, и понеже нямах мляко направи крем с вода.
Честно, съжалих, че съм мрънкала преди. Ако не беше баща му да го кара това и онова аз още щях да го дондуркам.
Не че сега го действам, но почнах да проглеждам.

# 1 296
Очаква се, че в едно съжителство влизат двама равноправни партньори, а не единият да има възпитателна и назидателна роля да обучава и контролира другия как да си подрежда обувките и да си прибира дрехите. Естествено, че с времето всичко се научава или подобрява, но без едни основни умения сам се поставяш в неизгодна позиция.

Повечето майки залитат в посока да носят на ръце синовете си, а да възлагат повече отговорности на дъщерите.
Като чуя някое оправдание "Ама той е момченце!" - все едно сами провъзгласяват детето си за негодно или по-малко можещо. На 10 години всеки е във физическо състояние и умствена кондиция да се грижи сам за себе си и да допринася с нещо и за общите задължения (изхвърляне на боклука, пазаруване и плащане на сметки, помощ в готвенето или чистенето на общите помещения).

Бях в 4-ти клас, когато майка ми започна да получава бъбречни кризи. И какво да седим и да чакаме да сготви и почисти вкъщи, да зарежем всичко, а тя да се заеме като се оправи.

Последна редакция: сб, 06 юни 2020, 17:14 от SamoDiva

# 1 297
Има разлика между това да се остави стаята на детето разхвърляна (с което мога да се съглася в някакви граници) и това за правиш всичко вместо него - т.е. ти да му я подреждаш, което Андариел подкрепяше доскоро- "нали цял живот ще чисти, за да го поглезя и ще го правя вместо него докато живее у нас".  В това майка ти да ти чисти стаята има много повече нужда от контрол, отколкото в това да те оставят сам да се грижиш за нея.

Последна редакция: сб, 06 юни 2020, 17:05 от Alyssa

# 1 298
  • София
Да не изискваш чистота в стаята му може, но да изискваш резултати на НВО- та и оценки може. Това не е ли насилие?

# 1 299
Тайс, Рози и бодли, съгласна съм с вас. Но има и други случаи, че като се научат вкъщи да ги обгрижват почват да очакват същото и от партньорите си. Мъжете искат жените им да ги дондуркат както мама е правила. Та, не знаеш твоето дете от кой вид ще е. Всичко е на доверие.

# 1 300
Да не изискваш чистота в стаята му може, но да изискваш резултати на НВО- та и оценки може. Това не е ли насилие?
Има си принцип още от римското право- давам, за да дадеш Blush

Уейвче, ми неговите моми все стоят, па не знам как чистят. Последната готви, ама тя е и с дете.
Роботът чисти. За прането не съм питала Confused
последната е там около година, предната беше двве. Разделиха се по съвсем други причини. Тя се оплакваше пред мен от него, ама не че не помага в домакинстването.
Чак сега ме замислихте и мене моя как се справя в партньорството с тези дейности.

# 1 301
  • София
Ама, те не си чистят само стаите, очаква се от тях да чистят и другите стаи! Да, съжалявах ги другите деца, наблюдателна съм. От днешна гледна точка дори си мисля, че са били едни малки домакини. Тц, някак не ме кефи това! И знаете ли защо не ме кефи - защото възрастните изискват повече, отколкото те самите са готови да направят. Двоен и троен аршин се получава - за възрастните може "да играят преди да са измили чиниите", а децата не могат. Огледайте се, колко възрастни следват собствените си правила, които налагат на децата?  Според мен има някакво вкопчване в задълженията на децата по домакинството, сякаш чудо голямо ще стане, ако не се изпълнят тези задължения. Голяма работа, че не си измил чинията - светът няма да свърши, но много нерви ще се изхабят в крякане.

# 1 302
Вярно е това за двойния аршин. Много ме е дразнило винаги и често напук не съм правила дадено нещо, защото виждам, че само за мен важи това "правило". Вкопчват се някой път в глупости, може би им се иска децата им да са по-добри от тях, знам ли и аз защо.

Последна редакция: сб, 06 юни 2020, 17:20 от Уейв

# 1 303
И като излязат по квартири на 14, кой да им прибира нещата  и чисти стаята? Прането може да си носят в къщи , но у нас бе до време- като студенти ми писна по два сака дрехи да пера и суша, намерих начин-чаршафи се носят десетина комплекта в началото като го закара баща му и само връща,другото си пере, на пералня  или сам няма значение,така има място за буркани храна.Буркани ,да, докато  завършиха , и почнаха да си изкарват. Няма пари за  аристократични дейност.Молила съм се да оцелеем да завършат  и не им объркаме живота.За сметка на това сега си поръчват храна и не готвят, но могат.
То пък голям тормоз сам да се обслужваш, не си с две леви  и не са заврени на тъмно място.Според възрастта всеки може по нещо да плави сам, най-малкото да си отсервира  и прибере .
Брат ми бе ослужван като бебе докато бе жива майка, сега не ми се говори в каква кочина живее.Негова си е ,но и  в други отношения  е зле, той  и решения не взема нормални.Защото и това са правили за него, то върви с глезенето.

# 1 304
Да не забравяме и примера на бащата. Много е важно да видят в действителност как той самият чисти и подрежда. А още по-важно е отношението МЕЖДУ двамата родители.

Общи условия

Активация на акаунт