Страх ли ви е от старостта?

• 50 532
  • 1 108
  •   1
Отговори
# 855
  • Paris, France
Аз не искам да съществувам като зяпащ тавана зеленчук и някой да трябва да ми бърше лигите и задника, бляк. Тук държавата и социални грижи помагат на старите хора на поносима цена и даже безплатно. На съседите сина се довлачваше само за погребенията. Майка му умря в болница и баща му също, но баща му изкукурига. Отваряше вратата по памперс, имаше халюцинации. Водеха го в дневен център, та да не досажда на жена си, че и посягаше. Грозна гледка. На тях им носеха храна, чистеха им, помагаха с къпане и обличане всеки ден, обаче старостта и немощта на стария бяха ужасяващи. Моите деца се хилеха като го видят и ме питаха наакал ли се е пак и майка си ли чака да му измие дупето.

И милиардерка да съм и да мога да наема персонал от 100 готвачи, гледачи, масажисти и медицински сестри и братя, не, мерси. Предпочитам достойна евтаназия, докато съм с всичкия си. Не искам близките ми да ме виждат в подобно състояние. Децата ми, децата ми.... по-добре хич да не идват ако се превърна в зеленчук.

Дядо ми накрая казвал, че много искал да ме види, но аз него да не видя.

# 856
За съжаление евтаназията е незаконна в държавите,в които живеем.

# 857
Аз съм решила да запиша, само не знам как, че не желая да ме реанимират, ако се  наложи в случай на инсулт. Имахме съсед, 10+ години на легло, на сравнително млада възраст беше, 50+.
Какъв живот е това?! Scream
За деменцията - ще се моля да не ме споходи, че там възраст няма. И по-млади са потърпевши.

# 858
Ами незаконна е, защото иначе колко хора кой по собствено, кой по желание на близките ще бъдат евтаназирани. С предтекста “така биха искали”.

В отговор на Езмее - леля ми започна с деменцията на около 78г. Деменцията не я връхлетя внезапно. Тя трябва да е знаела, че нещо не е наред и да е мислела за бъдещето. Без съпруг и деца, с единствена, но много близка роднина - майка ми. Не го направи, нито планира, нито е разговаряла за бъдещето си и с това измъчи майка ми, която се чувстваше задължена.
Мъчно ми е за загубата, но ми е мъчно че се отпусна като отговорност на своя близка, със собствено семейство деца и внуци.

Герентологията и обгрижването на възрастни трябва да са приоритет в Западна Европа с днешна дата, защото решения няма, или съществуващите са неадекватни. За Япония май пишеше, че обмислят роботи, които да обгрижват старите и болни хора, може би това е вид решение срещу вегетатизирането.

# 859
  • Mediterraneo
И аз си ги мисля все по- често тези неща напоследък. Преди 40 дни почина наш приятел, на 62, здрав като бик, хапче не беше пил през живота си, инфаркт. Преди година се беше пенсионирал в Щатите и беше много щастлив да живее в Испания, да си кара старините спокойно. Е, да, ама не.
Дядо ми си отиде на 95, все още с акъла си, обслужваше се сам до края. Но не му се живееше, баба почина 6 месеца преди него и той просто не искаше да живее без нея, казваше го постоянно.

# 860
Роботи няма как да заменят човешкото общуване, че даже и физическата грижа, особено за хора, които не са на легло, но имат деменция и съответно не са достатъчно предвидими като поведение. В БГ въпросът е особено сложен, тъй като старческите домове са като концлагери, вкл. знам, че и в частни отношението е ужасно. Много трудно и скъпо е да се намерят гледачки на смени за тежките случаи в дома им.. Изключително трудно се упражнява контрол за качеството на грижата, даже когато човекът е прибран в един дом с роднини, които през деня са на работа и ползват гледач  за това време. За близък в друг град е още по-зле.
Та в нашата действителност, освен да оставиш пари, не виждам какво друго можеш да направиш сам. То и тогава няма гаранция как точно ще ги използват роднините ти.

# 861
Точно това е най-големият проблем. Че дори да оставиш пари, грижите в нашите домове за възрастни са под всякаква критика. На никой не му е приятно да обслужва стари и болни хора. То не е като да гледаш бебе. Затова си е за страх старостта.

# 862
  • SF
Точно това щях да напиша. На самотните стари хора им трябва по един робот да им туриш, който да им препича филийките и да им пуска прахосмукачка.

Кой млад човек къта пари за цукало, патерици и вълнени чорапи на стари години. От заплата до заплата, често даже и не стигат. Старите ги съветват да си живеят живота сега, че после са само болести и ядове.
Не знам каква е тази подготовка за стари години. Да, стар човек, добре обезпечен е за предпочитане пред стар и беден - спор няма. Но който е финансово притеснен на младини, с кредити, издръжки и ипотеки, вероятно за старини може само на лотарията да се надява.

# 863
  • Paris, France
За съжаление евтаназията е незаконна в държавите,в които живеем.

Има начин да се преодолее забраната. Лично за мене това означава някой да ми уреди транспортиране до съседна Белгия. Ако съм с всичкия си и не съм в реанимация, няма проблем и с влака да ида. Проблем е осигуряване на линейка за активно обдишван, а и изписване от тукашна болница в такова състояние. Разбира се, всичко трябва да се уреди в писмен документ предварително. Дали близките ми ще могат и ще искат да го осъществят, обаче? Самата аз не съм сигурна, че ще имам силата и смелостта да придружа болен близък в такова начинание.

# 864
Точно това щях да напиша. На самотните стари хора им трябва по един робот да им туриш, който да им препича филийките и да им пуска прахосмукачка.

Кой млад човек къта пари за цукало, патерици и вълнени чорапи на стари години. От заплата до заплата, често даже и не стигат. Старите ги съветват да си живеят живота сега, че после са само болести и ядове.
Не знам каква е тази подготовка за стари години. Да, стар човек, добре обезпечен е за предпочитане пред стар и беден - спор няма. Но който е финансово притеснен на младини, с кредити, издръжки и ипотеки, вероятно за старини може само на лотарията да се надява.
В Германия са го решили този проблем, като  част от социалните осируровки са за евентуални грижи при инвалидност или старост. Имат социални работници, кото помагат на инвалиди и пенсионери, които имат нужда от помощ или по-тежките случаи отиват в старчески . Ако нямаш деца, вноската е по-висока.

Последна редакция: пн, 07 ное 2022, 00:33 от Dari_77

# 865
  • SF
Да, знам за това социално осигуряване в Германия, но там по начало стандартът и на пенсионера, и на работещите е по-друг. Simple Smile

# 866
Все пак ако човек има пари е по-лесно. Поне ще има с какво да се плаща помощта. Аз не живея в такива големи страхове, както дойде. За старчески дом само се надявам да не ми идва до главата, колкото и да е луксозен.

Точно в Германия наистина много мислят по въпроса. Синът ми е на 22 и ми обяснява отсега за пенсията и осигуряването си един ден Simple Smile

# 867
Пенсии, осигуряване, старчески домове, евтаназии..Най лесния начин да разсмеете Господ е да му споделите за плановете си. Така че - не мислете много как, по какъв начин и къде ще свършите. Правете каквото трябва пък да става каквото е писано. Приемайте спокойно и без драми ударите на съдбата, които ще стават все по чести. Така или иначе вече нещата са се случили и никой не е успял да върне времето назад, но поне можем да си спестим от стреса и съхраним нервите. Някъде някой бе казал че животът е като стълба в курник - къс и мръсен, и съм напълно съгласна. Въпрос на време е да го осъзнае човек, и това време неминуемо идва. Нека се молим на бога за здраве и когато е рекъл ако е мислостив да ни прибере в съня ни.

# 868
Страх ме е от старостта, защото ще погрознея и кожата ми ще се сбръчка, съсухри и т.н. Също така ще се появят болки по ставите, костите, мускулите и всякакви болести. Но от друга страна, много ще се радвам, ако успея да преодолея всички проблеми и тревоги, които съпътстват през целия живот на човек, и оцелея в този жесток свят, да достигна една привидна възраст от 90-95 години.

# 869
Е, що така скромно  - поне до 100, пък после ще го мислим.

Общи условия

Активация на акаунт