Страх ли ви е от старостта?

• 49 568
  • 1 108
  •   1
Отговори
# 990
  • Между гори и планини
От старостта не ме е страх. Страх ме е от болести и мъка. Страх ме е някой ден да не забравя децата си, страх ме е да не ме боли чисто физически, да не бъда в тежест... Ужасна тема! Вчера погребах приятелка. Отиде си млада, в мъки. Беше изписано на лицето ѝ. Не искам никой да ме види така, за да не ме запомни така.

# 991
  • Стара Загора
Трябва да сме благодарни за всеки ден в ,който вдишваме въздух и имаме привилегията да се ядосваме дори и за глупости! Да ценим възможността да трупаме години зад гърба си бръчки по лицето.
Нека остареем и сме БЛАГОДАРНИ за отреденото ни време на този свят!

# 992
От старостта не ме е страх. Страх ме е от болести и мъка. Страх ме е някой ден да не забравя децата си, страх ме е да не ме боли чисто физически, да не бъда в тежест... Ужасна тема! Вчера погребах приятелка. Отиде си млада, в мъки. Беше изписано на лицето ѝ. Не искам никой да ме види така, за да не ме запомни така.

Не случайно на запад хората ги слагат в закрити ковчези.
Понякога труповете изглеждат ужасяващо. Имахме съседка, невероятно красива и поддържана жена. Почина млада, остави дете на 9 години. Не знам с какъв рак е била, но така беше поразил тялото ѝ, че беше наистина страшна гледка, въпреки грима. Не трябва да се показват в такъв вид хората.
Затова съм поръчала кремация и никакви хора не желая да присъстват. Ако някой ме запомни, да е в нормален вид.

# 993
  • София
Дева, то и преди кремацията има поклонение пред ковчега. Или в обреден дом, или в църква  се прави, както са решили роднините или починалия както е искал. След ритуала не се ходи до гроб, а ковчега се отнася за кремиране. Няколко седмици след това канят близък да отнесе урната.
Но може да поискаш затворен ковчег за да не те виждат.

# 994
  • Paris, France
Искам само близките ми да могат да ме видят умряла. В западна Европа ковчезите са затворени в църквата и на поклонението. За семейството е важно да могат да се сбогуват и да сложат някакъв край, та нека да могат да ме видят, дори обезобразена. Това ако искат, разбира се. На ковчег не държа и даже предпочитам да ме погребат увита в платнище за да не се хаби дървесина, лепило, метал, бои, гориво за пренасяне на ковчега.

Погребението ми бих искала да е с танци. Много е красиво. Европейските погребения са безнадеждни, някак си. В Африка се пее и танцува. В Ангола 40тия ден е вдигане на траура, с ядене и пиене и луди танци в чест на паметта на починалия. Нещо такова искам за себе си.

# 995
  • Между гори и планини
Понякога и грима не помага. Нито едно дете ( на 10 г в случая) не трябва да види майка си така за последно. Такъв отпечатай е това! Аз гледам хубаво ѝ снимки, а в главата ми се бута последният образ и измести всички други.
И в Сащ до колкото знам има отворен ковчег за сбогуване, ако вида позволява.
Та от Таки неща ме е страх. От самата старост не. Дай боже всекиму да види децата си пораснали, успели, внуци... Но със старостта идват болежки. Аз съм на 40+ и напоследък започвам да се замислям, как да се пазя повече от болести.

# 996
  • Paris, France
Понякога и грима не помага. Нито едно дете ( на 10 г в случая) не трябва да види майка си така за последно. Такъв отпечатай е това! Аз гледам хубаво ѝ снимки, а в главата ми се бута последният образ и измести всички други.

Не съм съгласна. Какъвто и да е външния и вид, детето и има право да се сбогува с нея, както всички от семейството и и даже повече от тях. В края на краищата има една майка и повече друга няма да има. 10 годишно дете не е идиот за да разбере, че катастрофа или болест променят физиката. Ако жената е била болна, то 100% я е видяло жива в състоянието, в което ти си я видяла в ковчега. В болницата едва ли е изглеждала различно. Не бих крила болен или обезобразен близък от децата ми.

Полубратът на баба почина при катастрофа когато бях на 13г. Главата му беше бинтована и си личеше, че костта от очите нагоре изобщо я няма. Няма я. В днешно време може би щяха да сложат половин футболна топка или подобно, под бинтовете, но тогава го бяха сложили така в ковчега. Обичахме го много. Отидох на погребението и не съжалявам. Не мисля, че щеше да ни е по-леко ако изглеждаше красиво и здрав, като заспал. Помня как изглеждаше в ковчега, разбира се, но го помня и млад и хубав, усмихнат, жизнен, красив.

В живота не всичко е цветя и рози и участието на децата в погребения е част от семейния живот и част от семейната им история.

# 997
Аз също съм за затворен ковчег, страшно и тежко е да видиш любим човек обезобразен от болест или катастрофа! Кому е нужно да го гледат в смъртта му и в най жалкия му вид! Предпочитам да го запомня като жив! Избягвам да ходя на погребения, освен когато е на съвсем близък!

# 998
Според мен вариантите са два. Единия когато се погребва по възрастен човек, на преклонна възраст, и другия - когато тоя свят внезапно е напуснал млад човек в разцвета на силите си. Затворения ковчег въздейства по подтискащо и депресиращо, понеже тук вече се намесва съзнанието което ражда мрачни видения, и според мен би било редно да се остави отворен когато в него е положен човек на преклонна възраст - просто да видим всички какво ни очаква. И обратното - задължително затворен, ако покойникът е млад . Гледката каквато и да е, е непоносима и убийствена особено за близките.

# 999
Според мен деца не трябва да виждат умрели хора, особено млади. На съседката детето не беше на погребението. Тя в болница почина, не е било около нея в последните ѝ дни.

Аиша, поклонение ще има, ако близките допуснат външни хора. Бяхме на погребението на възрастен човек, на етажа. Бяха само синът и дъщеря му, със съпрузите си, и аз и майка. Никой друг. Дори внуците не бяха. Така бяха решили, а той имаше много приятели, не е бил самотен.

# 1 000
Тази тема станала зловеща...
Трупове, ковчези затворени, отворени, ужас.....

# 1 001
И аз съм на мнение, че ковчегът не трябва да е отворен. На няколко панахиди съм бил. Трупът е безформен, блед, не прилича на себе си, а на някаква мумия. Така беше след смъртта на дядо ми, на майка ми, на близък съсед. Особено ако е възрастен човека буквално след пет-шест часа е като мумия. Никой не иска да запомни близките си хора така. Като се навеждах цветя да оставям щях да припадна. И аз съм губи майка си когато бях 20 годишен, и  се сбогувах с нея в продължение на една година. Гледането през ковчега на безформено тяло не ми помогна, а ме натовари.

Според мен е нормално да са затворени ковчезите. Който иска да помни има снимки има и спомени. Не виждам какво страшно обаче има в затвореният ковчег - просто един сандък. Ако не виждаш умрелия, не осмисляш ковчега като ковчег
По американските филми все затворени ковчези гледам.
Самата тема е зловеща, защото е неизменно свързана със смъртта

Последна редакция: чт, 15 дек 2022, 21:55 от Лорд Сняг

# 1 002
  • Paris, France
Според мен деца не трябва да виждат умрели хора, особено млади. На съседката детето не беше на погребението. Тя в болница почина, не е било около нея в последните ѝ дни

А защо не са го завели да я види в последните и дни? На колко години беше тогава?

Тук ковчегът се затваря с болтове и печат от полицията, още преди да се занесе в църквата, залата или гробището. На затварянето присъстват само най-близките. Нещо като вдовица, родителите, децата, внуци, човек, когото покойникът е посочил. На службата ковчегът е затворен, заключен и никой не може повече да го отвори без изрично разрешение.

Струва ми се жестоко Сульо и Пульо да ме гледат умряла, а собствените ми деца да не ме видят, поне за да се сбогуват с мене.

# 1 003
Децата могат да те видят умрял часове след умирането и да се сботуват с теб още в същия ден. В крайна сметка те уреждат погребението.
На панахидата присъставта куп близки, тя е след 3 дни, а междувременно трупът се е обезформил, да не говорим че е силно гримиран, от което става по-страшен. Тук църкованата практика е да се слага цветя върху мъртвеца.

# 1 004
На 9 години беше, Вени. Голяма трагедия. След 3-4 години и баща му почина. Кръгъл сирак остана, малолетно дете.

Общи условия

Активация на акаунт