СЕДМИ клас 2019/2020 - тема 21

• 34 022
  • 794
  •   1
Отговори
# 675
  • София
Избират някои всъщност и нетрадиционните езици съвсем по детински, корейски примерно баш на принципа, на който други избират немски - едните заради кейпоп културата, другите заради Рамщайн.. Последното  е реален отговор  на въпроса  за доводите за избор на немски на съученик на голямата ми дъщеря Laughing

# 676
При нас вече всичко се свежда до избор на английски и немски. Отказа се от японски, китайски и арабски:)  Надали ще има бал за училищата с пушенето:)  за тези езици, но дано  му стигне за 31СУ.
Ние се шегуваме с темата, но един криминален психолог поддържаше тезата, че елитните гимназии често раждали зависимости. Покрай убийството на Милен Цветков.

# 677
  • София
Кристиан Николов дори да не беше минал през 73 СУ и НЕГ, пак най-вероятно щеше да е в плен на зависимостите...Поне така си мисля.  Според мен няма  особено значение училището кое е, такива деца  са"най-апетитни" и на прицела на пласьорите, понеже имат сериозни финансови възможности, които не остават дълго скрити. В добавка се чувстват и безнаказани при разни нарушения, а това още повече подхранва желанието им да преминават граници, включително и по отношение на  употребата на дрога. Ако беше иначе, щеше да е пълно в "елитните" с наркомани. Не че няма, но едва ли  са повече от ученици другаде.

Последна редакция: сб, 30 май 2020, 16:01 от пенсионирана русалка

# 678
  • софия
Деца, възпитани от родители и в среда като на Кристиан, биха били такива във всяка една гимназия. Те са израснали така и гимназията може единствено да е капката, но не и да е причина.
От мои ограничени лични и при детето наблюдения, елитарността на гимназията силно се отразява най-много на деца, които идват от квартално училище в "елитна" гимназия. Първите, които се отплесват рязко, са деца, които идват от по-скромни училища и квартали. И проблеми в семейството.

Последна редакция: сб, 30 май 2020, 16:09 от zvаnchе

# 679
  • София
Ние се шегуваме с темата, но един криминален психолог поддържаше тезата, че елитните гимназии често раждали зависимости.
До някъде съм съгласна с Русалката, от друга страна, наскоро имаше дискусия някъде по темите, за зависимостите в университетите в Бръшляновата лига. Не коментирам дали е истина или не, но има логика в това, че ако натоварването ти идва свръх възможностите, търсиш начин да разтовариш...
И пак се връщаме на темата, че товарът, който си избереш да носиш сам, се носи по-лесно от товар, който някой друг ти е стоварил! Та рейтинги, престижност, успехи..., важно е да ти е по сърце!

# 680
  • София
Проблемът с дрогата в университети в САЩ е изключително сериозен и започва още от училище, където масово, ама наистина масово, диагностицират деца с дефицит на вниманието и им изписват седитиви. За съжаление, имаме личен семеен опит от трагичен характер. Загубихме 20 годишна роднина, изключително интелигентно дете, от свръх доза.

# 681
Затова се чудя на себе си, дето толкова се ядосвам. Хем знам, че нещата се нареждат както трябва. И дори и да не иде в училище с пушене, не е края на света. Има толкова много фактори и по-важни неща.
Но чисто човешки искам да е минало и да се знае всичко. Hug

# 682
Смятам, че всички родители искат най-доброто за децата им и да попаднат в хубава среда, както и Вие. Не че пушенето и пиенето определят човека (съжалявам, ако някой ме е разбрал погрешно), но все пак това е един от факторите поне за нас при избор на училище. Попитах за испанската, защото това е една от желаните ни гимназии и знам, че обучението е на изключително високо ниво, но получавам лоши отзиви за децата. Както Слънчевата изясни въпроса ми, дали е възможно ако децата наистина са такива, обучението да е на ниво?

# 683
  • София
Не може да се обобщава така. Това, че има и "такива" деца, не прави всички автоматично такива. Обучението може да си е на ниво, а който желае да се възползва от него го прави.
Говоря от позицията на родител на дете от " пушещите" гимназии. Има си всякакви елементи, но това не значи, че той е в лоша среда и че всички около него са такива. Детето ми не пуши, не приема "екстри"  и не си пада по щуротии, както и по-голямата част от съучениците му.

# 684
Аз много се страхувам от всякакви зависимости, виждам и по себе си, че не мога да се преборя с пушенето. Наблюдавам и колко умни и страхотни хора около мен затъват с алкохола. Някои се измъкват, други - не.  Има и хора  с хранителни разстройства, такива, които ползват храната за успокоение, за разтоварване. И това е страшно. Не само цигарите и наркотиците.
Но пък си мисля, че всичко е много сложно, не зависи само от среда, а и от генетична предразположеност, от житейски фактори. Много е важно децата да имат време за спорт, защото спортуващите хора според мен са най-малко склонни да мислят за глупости. И поне неутрализират донякъде вредата от някакъв вреден навик, ако имат такъв.

Последна редакция: сб, 30 май 2020, 16:55 от Amanda.D

# 685
  • София
Добре, ще отговоря сериозно.
Първо, говорим вече за гимназия, а не за прогимназия. Съвсем откровено мисля, че е много наивно някой да очаква, че в някое училище цигарите, алкохола и другите екстри са непознати за децата.
Има ги навсякъде и със сигурност добрите ни, умни и прекрасни деца се срещат с тези неща.
Мисля, също така, че както средата в училище е определяща, не по-малко важна е домашната среда, възпитание и доверие!
И последно, на Ваше място не бих оставила тези въпроси да определят избора на детето, защото наистина не е сериозно. Бих работила върху доверието, образоването на детето и откритите разговори по тези проблеми, защото вярвайте, няма да му се размине да прояви любопитство, да отиде на екскурзия или да се озове сред децата, пушещи покрай оградата!

# 686
  • Някъде в Европа...
Избират някои всъщност и нетрадиционните езици съвсем по детински, корейски примерно баш на принципа, на който други избират немски - едните заради кейпоп културата, другите заради Рамщайн.. Последното  е реален отговор  на въпроса  за доводите за избор на немски на съученик на голямата ми дъщеря Laughing
Моят племеник миналото лято кандидатства в Испанската (и влезе, де) заради Малума 😃..

По темата със зависимостите - единственото, което мога да кажа е: дано не се сблъсквам с нея. И аз като Аманда смятам, че акълът им трябва да е зает я с хоби, я със спорт, за да не мислят за глупости. Според мен във всяко училище си има лош кръг и дали детето ни ще попадне в него или не, не зависи толкова от учебното заведение..

# 687
  • София
В класа ми навремето имах съученик много силен математик. Редовно стигаше до национален къг на Оли. Същият човек редовно злоупотребяваше с алкохол още от тинейджърски години. Сега има страхотна работа, 3 деца, чудесен баща и съпруг.
Аз като се знам какви съм ги вършила, ми настръхва косата за дЯцата, но всеки трябва да извърви своя път на израстване. Не можем ние да го направим вместо тях. Можем да сме до тях, да ги подкрепяме, съдействаме, но трябва да ги оставим сами да се борят и откриват своите истини, защото един ден те също ще трябва да възпитават деца...

# 688
  • софия
Точно така е. Колкото и да имаме доверие на децата, колкото и те да споделят и да ни обичат, всеки има своите грешки на израстването, които прави и действия, с които не се гордее. Важното е аз, като родител, да устоя и да остана до нея, да я подкрепям и помагам да намери сама своя път. За мен това е най-трудното (да се науча да я подкрепям сама да намери пътя, а не аз да го утъпквам или посочвам).
И в популярните, и в по-непопулярните училища има добра и лоша среда, преобладаването е различно. Върху това не можем да влияем. Можем да влияем само на собствените си деца и каквото сме направили до сега, направили сме.

# 689
  • София
В класа ми навремето имах съученик много силен математик. Редовно стигаше до национален къг на Оли. Същият човек редовно злоупотребяваше с алкохол още от тинейджърски години. Сега има страхотна работа, 3 деца, чудесен баща и съпруг.

мъжът ми имаше приятел от детството, НПМГ, национални олимпиади, космонавтики и прочее, злоупотреба с алкохол от рано, и не доживя до 40, отиде си от цироза на черния дроб, пълен алкохолик и клошар накрая.

така че примери всякакви...

Общи условия

Активация на акаунт