Базедова болест- тема 10

• 19 522
  • 744
  •   1
Отговори
# 600
  • София
Инфолика помогна ли ти да спиш по-добре? А за цикъла помага ли?

Аз сега без противозачатъчните много ме шубе. Чудя му се на тоя Витекс дали да го почна или да изчакам 1 месец без противозачатъчни как са нещата...

# 601
Абе знаеш ли, че наистина спя добре напоследък, но не бях се замисляла, че може да е от Инофолика. За сега не мога да кажа дали е от него. Ще видя по нататък.
Денис предполагам ти е казала за отстоянието с кафе и храна.

Последна редакция: сб, 31 окт 2020, 01:23 от Lemy

# 602
Аурора, чакам отговор довечера, какво ще следва.

# 603
  • Бургас
Merelenda, съжалявам,че ТРАК се е разбутал.Дано се овладее бързо положението и пак да си в дълбока ремисия поне 50-60 години...

Имам въпрос:Все чета,че се обаждате на ендокринолога си,пишете си по мейл...
Аз ли не правя нещо като хората,не знам.
Ако имам талон за ендокринолог/друг специалист,отивам и имам право на три посещения.Никой не ми дава телефон,а и да намеря в Интернет и да звънна,съм сигурна,че няма да се сети за мен.
Вие как се уговаряте с лекарите да поддържате връзка?
Аз само на личната звъня и честно казано не получавам адекватно лечение, скоро ме пита как за толкова години не съм разбрала какво ми помага.Много се ядосах, попитах я като мой личен лекар от толкова години,какви наблюдения има,какво според нея ми помага.
Мълчеше,знае,че отговорът е нищо.Ако имаше нещо,което помагаше,щях ли да ходя все по лекари...
Наистина моля да ми обясните как да се уговарям с лекарите за консултация и по мейл и телефон,те за толкова години да ме диспансеризират не пожелаха,едва ли ще мога да ги убедя да се чуваме,но ако има вариант,бих предпочела да се консултирам с лекар.
Последния път имах талон за ендо,тя поиска натоварване с глюкоза и стойността на захарта след 2 часа.
Ок,не беше в норма,но каза,че Глюкофаж е изключено да ми понесе.Да пазя диета(обяснявах,че не мога,да говоря с гастроентеролог ми каза...)
Попитах я с кой гастроентеролог работи,да търсим заедно решение,не работела с никого.Изобщо не прие идеята да координираме лечението с гастроентеролог.
А когато е необходима съвместна работа на специалисти,би трябвало да има вариант за такава...
След това реших да пусна НОМА индекс и излезе граничен,но по-близо до високата стойност.Талонът обаче вече беше изтекъл и все още не съм се чула с тази ендо,дори да звънна по телефона,ще каже да взема талон и да отида,няма да си спомни вероятно.
Вероятно е и метформин изобщо да не мога да пия, много кофти ситуация,диета също не мога да пазя.

Последна редакция: сб, 31 окт 2020, 02:37 от mariqivanova799

# 604
Миме, аз с първия ендокринолог бях така. Никаква връзка. Записвах си час и чаках в центъра,  където приемаше. Всеки път си плащах преглед и ехография.
По принцип не държа да им имам телефоните, но се случва понякога спешно да потрябва. С Базед сме все пак, може и криза да направи човек.

При сегашния ендокринолог, телефонът му си го има в сайта. Има отделен телефон за записване на час в медицинския център, в който преглежда, но има и личен телефон добавен в страницата за връзка с него.
Старая се максимално рядко да го използвам.
Ето, сега не бях добре. Обадих се първо в мед. центъра преди седмица и ми казаха, че има часове за около 20.11. Затова директно му звъннах.
При него практика има да приема извън часовете пациенти след 18:00 часа.
Затова, тогава ходя само ако ме извика и се налага нещо извънредно. Иначе си чакам часа ако е за контрола. Даже първите месеци, когато трябваше да контролираме терапията, ходех всеки месец. Когато се стабилизирах, каза че не е нужно да ходя,  а да му се обаждам и да му казвам стойностите.
Не бях ходила години. Срам ме е да кажа колко. Първо му казвах по тел хормоните и влязох в еутиреоидно състояние и не ходех. Като се обадих се сети коя съм. Просто предни пъти му бях казала, че ще му напомня по конкретни неща кой се обажда и това ще го подсети и ето, години от последната контрола и се сети веднага. И при теб има някои специфики, които едва ли има при друг пациент и това веднага ще подсети доктора като ги споменеш по телефона.
Обикновено като му звънна вдига, но се случва и да не го прави. До късно преглежда. После като се освободи ми връща позвъняване. Каза ми след колко часа да се обадя. Звъннах снощи 2 пъти в интервал 30 мин, но се отказах за повече. Неудобно ми беше, че наближаваше 20:00. Отказах се. Той не ми върна обаждане. Иначе през деня говорих с него и настоя аз да се обадя вечерта.
Реших да чакам понеделник. Мисля че много спешна не съм. Да, скочи TRAK и TSI, но хормоните са в норма.
Единствено ме тревожи за очите. Знаете как реагират при повишаване на ТРАК.

За моят лекуващ доктор знам, че и на мейл отговаря. Не съм му писала. Обаче той има много пациенти от Североизточна България и не само. И от Стара Загора идват. От Бургас има много пациенти и се съобразява с тях. Чувала съм от него като ги приема с приоритет по телефона, защото пътуват и да не ги бави.
Една форумка, която беше бременна, посред грипно време, но не беше спешна и не беше негов пациент, от Бургас беше, писа му мейл за второ мнение. Отговорил й и дал насоки.
Отдаден е на работата си. До късно вечер приема хора.
Отделно за диспансеризираните, това което виждам е, че вземат веднъж направление, отиват при него, преглежда и после не е нужно направление ако започне лечение. Той казва кога да му се обадят, кога да отидат, какво да изследват.
Аз съм с прекъснати здравни права. Отида ли веднъж, плащам ехо и преглед, после при контроли да види хормони, дори и на ехо да види жлезата (без да описва нищо, просто да види),  не ми иска пари поне 6 месеца. Или и да иска е такса прегред като на осигурен. Той решава. Работи и с каса и частно в един кабинет.
След 6 месеца пак плащам едно ехо. То си излиза в компютъра контролната, за която съм платила. Мисля че оттам се води.
За междинните ехографии, за които не плащам, нямам лист и не ги вписва. Той предупреждава. Легни да видя жлезата, няма да плащаш.
Много ме облекчи финансово това. При предния доктор давах всеки месец значителна сума. Когато се прехвърлих при този доктор, за 6 месеца бях платила 10 пъти по- малко, отколкото при предния доктор. А сумата никак не е малка. Някои хора с толкова пари ходят на почивка.
Това е.

Последна редакция: сб, 31 окт 2020, 04:16 от Merelenda

# 605
  • Бургас
Merelenda, пожелавам ти да успееш да си възстановиш здравните осигуровки,също ти пожелавам и нещата сега да се разминат леко и меко,да не се влошаваш.

Явно че е до лекар.Но във Варна ми е далеч,а в Бургас не срещнах такъв лекар,който да поддържа връзка с пациентите си.Когато имам талон отивам,май почти всички гастро и ендо ги познавам,но така или иначе извън трите посещения,които човек има по каса,не се интересуват.Е,за платен преглед едва ли връщат,но там вече е сложно с финансите.
Иначе изследвания най-често сама си пускам,съветват ме вече да си следя сама хормоните и да си напасвам дозите на Л Тироксин...На мен ми звучи абсурдно,но диета сама си напасвам,явно и лекарство,което се отпуска само по лекарско предписание трябва да си напасвам сама...За пролактина (имам рецепти,но не смея) и за инсулинова резистентност(нищо не ми изписаха,нито ендо,нито личната),няма засега да пия нищо.

# 606
Здравейте. След три месеца пиене на пропицил и първоначално много ниско TSH, днес резултатите ми са следните:

Мисля да спирам вече пропицила, как мислите вие? Нещата май са наред, даже FT4 е по-ниско от нормата, надявам се като спра пропицила да се оправи.
Явно пропицила ми е увредил нещо черния дроб и Алат е скочил нагоре. Какво да пия за да влезе в нормите? Мисля да пробвам с Легалон, вие как мислите?

# 607
Здравейте,
Сигурно сте писали преди, но аз не ви помня. Извинете.
Ако се касае за Базедова болест при вас, лечението продължава между 1,5 до 2 години. През цялото това време се пият лекарствата, като според хормоналния статус дозата се намалява.
Та, не знам на каква доза пропицил сте сега, но това което виждам горе и според мен следва да направите е първо да се свържете възможно най-скоро с ендокринолога, който ви лекува.
Ако дозата е висока- вероятно ще я намали. Може да смени тиреостатика (пропицила) с друг.
Може да изпише лекарства за черния дроб и вероятно ще го направи.
Не ви препоръчвам да правите нищо на своя глава,  за да не влошите нещата.
Ако дозата пропицил все пак не е висока, може да включи тироксин.
От показаните изследвания не са проблемни стойностите на хормоните, а чернодробните.
Ако можете обадете се на доктора си и коментирайте резултатите. Той ще даде най-адекватна насока какво да се прави.
Пропицил явно не е вашето лекарство.
Имало е и други такива случаи с някои от тиреостатиците.

Ако ви сменят, намалят лекарствата, изпишат нещо за дроба- пускайте на 2 седмици ПКК+ Асат+ Алат+ЦРП или СУЕ. Личният лекар трябва да влезе в положението и да дава талони. Касае се за хиперфункция.
Това се прави, докато сте на високи дози и докато не влязат в норма чернодробните.
В ПКК следим да не падат левкоцитите.
ЦРП и/или Суе са маркери за възпаление. Като се кротне жлезата ще са в норми.

Последна редакция: пн, 02 ное 2020, 16:57 от Merelenda

# 608
Консултация с ендокринолог.
Не бих си самолекувала Базед или хипер или каквото е там.
Хайде при Хашито някои момичета си донагласяват сами дозите на хормона, нещо което при лекуване с тиреостатици няма как, особено в началото.

Последна редакция: пн, 02 ное 2020, 18:05 от Lemy

# 609
  • Казанлък
Здравейте! Виждам, че сте с опит и по-запознати с Базед и хипер функцията, моля за вашето мнение, на ендо съм чак средата на ноември и се притеснявам. Пуснах си изследвания заради следните оплаквания- ускорен пулс, лесна уморяемост и тревожност. Според ЛЛ всичко ми е наред и да не вкарвам във филми, преди няколко години TSH си изследвах (за съжаление само него) и беше доста по-висок. Дали отивам към хипер или Базед, според вас, ехо ще направя на прегледа
Предварително ви благодаря за мненията и насоките!

# 610
  • София
Привет, пусни един Трак и ще се види накъде вървят нещата.

# 611
  • Бургас
Ами на мен ТРАК ми беше отрицателен,а ТСХ потъна под 0 и не помня вече...
Според мен ТСХ само пак след 30 дни да пуснеш и евентуално фт3
Точно с фт3 беше моят проблем,той се вдигаше.Сега пък е нисък,но ми казаха,че без жлеза, с Л Тироксин е така.Фт4 сега ми е бил над нормата при предозиране,пак е кофти...
М@мка им за пореден път и болести,и непоносимости...

# 612
Здравейте!
Предписаха ми тиреостатик с Лтироксин за Базедовата болест. Обясниха ми да вземам Лтироксина сутрин на гладно, но за тиреостатика не знам. Може ли някой да сподели опит, ако е лекуван с тази комбинация.

# 613
  • София
Аз бях на комбинирано лечение. Последно завърших лечението на 1 метизол и 0,50 мкг еутирокс. Преди това метизолите бяха повече и така година и половина откарах.

Аз днес бях на второ мнение за моите ниски фт3, фт4 и тсх.
Да се изследвам след 2-3 месеца, да съм пуснела трак, ако не се променя ще ми гледат хипофизата. Малко ми е притеснено да не се налага ямр🥴

# 614
  • Бургас
Aurora,те и сега могат да дадат талон за ЯМР.Но аз съм казвала,че съм с много висок пролактин,но аденом на хипофизата не се вижда на рентген,скенер,ЯМР.Че заради алергиите не ми слагат контрастно вещество,не ми слагат,но казват,че пак се вижда,ако има.Микроаденом пише,че не е изключен.Не знам да вярвам ли, щитовидната жлеза уж винаги беше ок на ехограф,преди операцията я гледаха на ехограф и уговорката беше да се махне само част от жлезата,но по време на операцията се е видяло истинското състояние,жлезата е била направо на каша,кървяла е и е нямало здрава тъкан,която да оставят.И паращитовидните не са били ок,а жлезата са гледали и Христозов,и Лозанов,за паращитовидните не бяха сигурни,но за жлезата казваха,че е в добро състояние.
Вече не знам на какво да вярвам.
Навремето киста колкото мъжки юмрук на единия ми яйчник не видяха(20 дни преди операцията ми казаха,че съм гинекологично здрава...)

Общи условия

Активация на акаунт