Базедова болест- тема 10

• 19 511
  • 744
  •   1
Отговори
# 630
За губенето на равновесие направиха ли ви снимка на шийните прешлени, доплер?
Някак не ми се връзва с щитовидната жлеза този проблем 🤔

# 631
  • София

И аз така мисля😬

# 632
Здравейте, не помня тук да сме обсъждали дали може да ходим на минерални бани с тоя Базед, пък и не съм се сещала да питам ендото?

# 633
Зависи. Аз преди няколко години се бях наканила да ходя на Павел баня заради проблемите с гърба, но прочетох, че при хиперфункция не се препоръчва. Така че, виж информацията която са качили за минералната вода.
Сега четох отново, тиреотоксикоза са написали, но все пак реших да не рискувам.

# 634
  • Бургас
Според мен минералната вода на всеки ще действа различно.Аз бих се цопнала в топъл басейн с удоволствие,на сауна обаче не бих отишла,ще ми стане лошо.
Това с радиоактивния йод е хубаво донякъде,не се налага операция и се избягват усложнения с гласните връзки.Но какъв ефект има върху организма и има ли странични ефекти,не знам.

# 635

Не ,само това не са ми правили

# 636
Би било хубаво да се провери и там. В групата за дискова херния има много хора с такива оплаквания заради дискови хернии или разни други проблеми в тази зона.
Доплер на артерията на врата, също.

# 637
Моя приятелка мина преди месец. Добре се чувства.
А дали е било ефективно лечението, ще се разбере след още около 2 месеца.
Първия месец продължи да пие по един тиреостатик, а сега би следвало да ги е спряла.
Отначало се пият все още хапчетата, докато радиойода започне да действа.
После ще се прецени според хормоните дали ще мине на хормонална терапия.

Много съм притеснена тук казват повече от година и половина не можеш да пиеш хапчетата за Базед ,пък мои приятел в Бг ги пи 6 години ,и тази проба гамаграфията нещо за нея знаеш ли ,ако откажа йода няма да искат да ме лекуват ,пък и то какво да ме правят още не знам

# 638
Първия месец продължи да пие по един тиреостатик, а сега би следвало да ги е спряла.

Много съм притеснена тук казват повече от година и половина не можеш да пиеш хапчетата за Базед ,пък мои приятел в Бг ги пи 6 години ,и тази проба гамаграфията нещо за нея знаеш ли ,ако откажа йода няма да искат да ме лекуват ,пък и то какво да ме правят още не знам
Гамаграфията, ако е сцинтиграфия- нищо особено. Пиеш един радиационен коктейл, гледат те на компютърен томограф за натрупване на веществото. Подробно и медицински не мога да обясня. Търсят активен възел, който енентуално да продуцира тези хормони и да е причина за хиперфункцията.
24 часа е добре да не си в стая с бременни, деца, хронично болни. Пиеш повече вода, за да го изпишкаш по-скоро.
Натрупва се главно в щитовидната жлеза.

Аз пия хапчета 10 години. Не е редно, но го правя.
Алтернативите са операция или радиойод. Целта- да се мине в хипофункция и тогава хормони до живот.
Единици са тези, на които не се налага прием на лекарства. Имат оставена част жлеза, която поема функцията, но не са застраховани от рецидив. Има ли дори малка част оставена жлеза, всичко може да се случи.

# 639

Гамаграфията, ако е сцинтиграфия- нищо особено. Пиеш един радиационен коктейл, гледат те на компютърен томограф за натрупване на веществото. Подробно и медицински не мога да обясня. Търсят активен възел, който енентуално да продуцира тези хормони и да е причина за хиперфункцията.
24 часа е добре да не си в стая с бременни, деца, хронично болни. Пиеш повече вода, за да го изпишкаш по-скоро.
Натрупва се главно в щитовидната жлеза.

Аз пия хапчета 10 години. Не е редно, но го правя.
Алтернативите са операция или радиойод. Целта- да се мине в хипофункция и тогава хормони до живот.
Единици са тези, на които не се налага прием на лекарства. Имат оставена част жлеза, която поема функцията, но не са застраховани от рецидив. Има ли дори малка част оставена жлеза, всичко може да се случи.

Много Ти Благодаря за мен тук си като ангел хранител,който знае много неща за проблемите дето създава жлезата

# 640
Ако настояват за сцинтиграфия на щитовидната- направи я. Няма какво да те тревожи.
Два пъти съм правила досега. Гладна и жадна, без изпити лекарства, за 2-3 часа с бумащината /допълнително се минава пак през доктор в клиниката по нуклеарна медицина/, изпиването на коктейла и изчакването за томографа, се приключва.

# 641
Ако настояват за сцинтиграфия на щитовидната- направи я. Няма какво да те тревожи.
Два пъти съм правила досега. Гладна и жадна, без изпити лекарства, за 2-3 часа с бумащината /допълнително се минава пак през доктор в клиниката по нуклеарна медицина/, изпиването на коктейла и изчакването за томографа, се приключва.

Да ,мисля че преди йода ще ми я направят,уж ми пражиха изследване да не съм алергична от йод беше преди две години тогава казаха не ,знам ли сега какво е положението и тук личните скрити от 9 месеца не сам я виждала не приемат заради ковид,само ковид приемат една камара народ измря от другите си болежки ,срамота във 21 век да се крият и да не работят и нямаш и телефон за връзка ,ако седна да ви разказвам какво е тук ще се хванете за главата

# 642
  • София
Аз съм алергична към йод. На майка ми преди месец й правиха сцинтиграфия на щитовидна в Иван Рилски без йод, без изотоп изобщо. Три пъти й казах да пита как така го правят, тя каза, че са били категорични, че работят без, имали единствения свръх апарат за България. Колко е вярно, не знам😳

# 643
Чукни ги в нета. Карали Бентли, а касата им плаща за трабант. 😀
Не съм чувала за сцинтиграфия без изотоп. Дори ню ню количество може би ще трябва, за да добият представа -"яде" ли жлезата радиоактивното.  Може и отстрани да ми се смеят хората, ама аз на този етап не вярвам.
Малко ако ползват... и апаратурата да позволява с малко радиация да диагностицират, тогава-да. Иначе си е чист рентген. В сегашно време, всичко що може да излъчи картина от вътрешни органи ни облъчва, дори и минимално. Дали ще изпиеш, ще ти инжектират и ще излъчваш радиация и да заснемат, или пък без на пиеш , ще те облъчат с апаратура отвън при снимка- пак радиация.
Разбира се, няма по-хубаво нещо от това да греша и да сме стигнали високо ниво в диагностичната медицина при сцинтиграфия без изотопи.

Моите са правени с технеций 99.

# 644
Два пъти съм правила досега.
Мереленда, на теб при сцинтиграфията откриха ли ти къде са тези възли които продуцират голямото количество хормони? И защо я правиха два пъти, не ги ли откриха още на първия път?

Общи условия

Активация на акаунт