Дистанционно обучение за учениците- Тема 3

• 28 106
  • 779
  •   1
Отговори
# 120
  • Бургас
В този ред на мисли аз много бих искала в нашите училища да се въведе американския модел. Всеки ученик по различните предмети е в различен клас, според нивото му и интересите му. За съжаление едва ли ще се случи.

# 121
Като е елитно училището не значи ,че болшинството от учителите са елитни.По скоро повече са мотивираните ученици и амбициозни родителите ,а за учителите си е късмет на какъв ще ти попадне детето от 7 до 12кл.в елитните училища.

# 122
  • София
не искам такъв модел, защото ще пропусне изравняването на знанията на ученика. Не може по едно да е добре, а по друго да зеят дупки.

# 123
И аз смятам че този модел залага на субективната оценка на учителя, а слагането на етикет на детето може да промени възможностите му за в бъдеще. Мисля че най-добрата стратегия е учителите да подкрепят всички деца като се водят от едно общо ниво, което всички трябва да постигнат и честно да отразяват с положителна обратна връзка всяко усилие. Ако учителят е прекалено категоричен и има пристрастия може да  накара детето да загуби вяра в себе си. Ако пък е много либрален децата нямат модел за подражание.

Последна редакция: сб, 06 юни 2020, 00:31 от Sparkles

# 124
  • София
Ако някой така се беше отнесъл с моите деца, щеше да бере ядове с мен.

# 125
В този ред на мисли аз много бих искала в нашите училища да се въведе американския модел. Всеки ученик по различните предмети е в различен клас, според нивото му и интересите му. За съжаление едва ли ще се случи.

В известен смисъл, моделът вече го има с въвеждането на двустепенно образовоние в гимназията. Когато аз бях ученичка, в една и съща гимназия всеки учеше всичко до края. Последната година беше малко тегава, защото се готвиш за изпити за ВУЗ, но пак трябва да учиш и др предмети, не че са излишни, де.
Сега учиш какво учиш до 10 клас и хайде-11 и 12-примерно А клас само химия и биология, Б клас история и БЕЛ(засилено, иначе и др учат), В клас математика и ИТ(пак засилено) Примерът е произволен, но точно така са подридини нещата в профилираните гимназии. Аз одобрявам това разделение, не одобрявам само, че още от 8 клас трябва да избират, поне с нашия набор беше така и доста паралелки при кандидотстването "задраскахме" (синът ми категорично не искаше, а и не е за история и география) Други деца-също преди 8 клас си направиха изборите според 3,4 профил.

# 126
Не е точно "учиш какво учиш до 10 клас", а учиш това, в което си приет от 8-ми. А клас - английски, Б клас - немски, В клас - повече химия. Профилирането е от 8-ми, а не от 11 клас. От 11-ти става още по-тясно. Не е все едно дали в 9 клас учиш 4 или 11ч математика.

# 127
  • Бургас
И аз мисля, че не е същото. В българските училища цялата паралелка учи едно и също. В американския модел например всички учат математика, но всяко дете е в радлична група според степента на напредналост. Накрая в дипломата пеше до коя част математика е изучило. Същото е и с други предмети. Например някоя година може да избере да не учи история, а да наблегне на биология, а следващата обратно.

В едно от училищата в Бургас се опитаха да въведат нещо подобно с английския. В 8ми им правят входно ниво и според степента на знанията се разпределят в различни групи, когата имат англейски. Така децата продължават да учат нататък, а не както е в повечето училища от 8ми клас да започват отначало от азбуката. Разбира се винаги може да се прехвърли в друга група ако се прецени, че напредва бързо или назадва.

# 128
Не е точно "учиш какво учиш до 10 клас", а учиш това, в което си приет от 8-ми. А клас - английски, Б клас - немски, В клас - повече химия. Профилирането е от 8-ми, а не от 11 клас. От 11-ти става още по-тясно. Не е все едно дали в 9 клас учиш 4 или 11ч математика.

Имах предвид следното: 4 паралелки ЕГ, първи език АЕ, втори НЕ. До 10 клас еднаква програма, от 11 клас едната паралелка химия биология, другата мат и  ИТ и т. Н. ПОсле в същата гимназия 4 паралелки първи език НЕ втори АЕ-пак на същия пример

Има, разбира се и училища всяка паралелка различен първи език. Да, не е съвсем същото, но пак го има този момент, че от една степен нататък приключваш с едни придмети и учиш предимно желаните.

# 129
Irene, би било супер. Според мен с нашия тип образование, нивото на преподаване се определя “една идея”под средното на класа. Което е доста ощетяващо децата с повече амбиции и знания. И пак според мен води първо до скука, а със задълбочаването на скуката-до загуба на интерес към предмета.
А децата около средното остават с илюзорната представа че са топ.

# 130
При синът ми в основното училище г-жата по английски беше направила нещо подобно.
За тестове и контролни , клас А (математическа паралелка, отличници или над средното ниво) дава им по сложни неща, като  няколко от тях се открояват- на тях още по трудни. На клас Б,В,Г  тестове средна степен.
Минусът който отчитам е, че оценяването е еднакво.
И тези от кл.А и тези от кл. Б имат отличен, нооооо на тест с различно ниво, няма да коментирам децата със много знания и с най-труден тест. Обяснението и беше, че така им задържа вниманието, с едни надгражда, други избутват, а третите се развиват на светлинни години.

# 131
Честито на всички родители на ученици между първи и трети клас, които вчера вероятно с огромно облекчение са приключили тази несъмнено уникална 2019/2020 учебна година, която завинаги ще остане в историята!
Предстои да видим завършването и кандидатстването на по-големите.
Извадихме огромен късмет с тайминга, дори първолаците вече бяха грамотни и нещата някак се случиха.
Искрено съм изненадана от постигнатото навсякъде, въобще не очаквах дори и толкова, като дори и най-песимистичните и оплакващи се постове отчитам като грандиозен успех на фона на образователната система в цялост.

Позволявам си да нахвърлям някои мисли и страхове за предстоящата учебна година с надеждата да получа по-оптимистична гледна точка от своята, тъй като имам наистина доста сериозни притеснения и тревоги.
Родител съм на три деца и наесен, ако всичко е наред, ще имам първолак, третокласничка и петокласник.
Знаех, че комбинацията никак няма да е лека, но угрозата на нова учебна година под формата на дистанционно обучение (да не се бърка с домашно обучение!) наистина ми докарва кошмари.

Много семейства, включително нашето, нямат родител, който да може да работи хоум офис или да е у дома по друга причина (майчинство и т.н.).
Това означава, че у дома три деца на възраст под 12 години ще бъдат принудени да седят сами в къщи за неопределено време, обучавайки се дистанционно.
Отварям скоба за семействата с едно дете в първи клас, не винаги навършило още дори 7 години, и оставянето му само за дни и седмици наред.
Въпросът за техническата обезпеченост съзнателно ще пропусна на този етап.
Имаме късмет, че две от трите деца са грамотни и вече с някакъв опит в дистанционното обучение, и, да кажем, че ще помагат малко на неграмотния първолак, ако има как, т.к. по същото време ще се предполага да са в час и да имат своите задължения в тази връзка, но все пак нека допуснем, че може и да помагат мъничко.
Отварям скоба за семействата с едно дете, примерно, което тепърва ще бъде ученик.
Отварям скоба за факта, че организацията и протичането на дистанционното обучение често зависи най-често от решенията на конкретния учител и понякога има огромна разлика в рамките дори на един и същ випуск в едно и също училище.

Как си представяте началното обучение на един първолак във формат на дистанционно обучение?
Как си представяте прехода от един учител към (примерно) десет със свои изисквания и претенции в пети клас, който сам по себе си е описван като "кошмар" от вече преминалите през това, във формат на дистанционно обучение?

Ако бях на ваше място, ще наема човек вкъщи. Едва ли, ако има дистанционно, ще е цялата 2020-2021, т.е. финансово няма да е шок.

Последна редакция: нд, 14 юни 2020, 16:22 от помбер

# 132
  • София
То на този човек в къщи трябва да му се плаща, отделно с постоянните промени "в крачка" не е устойчиво решение това...

# 133

Ако бях на ваше място, ще наема човек вкъщи. Едва ли, ако има дистанционно, ще е цялата 2020-2021, т.е. финансово няма да е шок.
С уговорката че имам предвид евентуално дистанционно обучение следващата година . 
Щом се налага да плащаме за  нещо/ някой за да можем да образоваме децата си, какво му е безплатното на задължителното държавно образование тогава? В момента в който за нещо трябява да се плаща от потребителя,било то интернет, устройства, помощ значи не е безплатно и следователно не може да бъде задължително. И дори и при всички материани условия, ако имаме опасения за психическото и физическо здраве свързани с формата на дистанцонното обучение, каквито имам аз, отново би трябвало да е по избор. И не че искам детето ми да остане необразовано, но ако ще му се спускат само изисквания за формат и запълнено време по-добре да бъде разрешена масово индивидуалната неприсъствена форма. Ще се разквартироват децата по села и паланки както през лятото или ще влязат в кооперативи и ще ходят в училище само на изпити.  
Ако държавата има за приоритет да има образовани граждани предлагайки "безплатно задължително" образование трябва да се отчитат тези неща.

Последна редакция: пн, 15 юни 2020, 08:17 от Sparkles

# 134
По принцип намирам допирни точки с мненията ти, обаче недей изпада в крайности.
Образованието винаги изисква нещо от родителите. Дали ще е допълнително помагало, или пари за маратонки по спортни анцунг, компютър за детето ти....
Нали разбираш, че няма как съвсем без нищо да е.
А за допълнителния човек, не се притеснявай. Нали началникът каза, че вече няма да затварят нищо. А ако затворят за много дълго, имаш 2 варианта: да си смениш работата с такава, която позволява работене от вкъщи, или да наемеш човек, пенсионерка. И у нас сме с 3 деца, наистина е трудно, ама няма как да ги върна на щъркела 😃😃😃

Общи условия

Активация на акаунт