Дистанционно обучение за учениците- Тема 3

• 28 097
  • 779
  •   1
Отговори
# 105
  • Ямбол
Учител, който не си върши работата, няма нищо общо със страхотен. И изобщо не е безвъзмездно, защото получава заплата, но не за да освобождава ученици от часове и не да консултира други, а да си преподава по учебна програма.

# 106
И аз това писах по-горе, като сложиш нещата на кантара, резултатът е добър 😃

Елитните гимназии не са елитни заради елитните си учители, а заради подбора на ученици и заради отношението на конкретните родители към обучението на децата им. Учителите са навсякъде същите.
Ние имахме страхотен преподавател по математика. Последната година в МГ каза който няма да кандидтаства с математика може да не влиза в часовете и отдели цялата последна година на решаване на задачи подобни на даваните на изпити, съвсем безвъзмездно. Преди и учителите бяха елитни, сега не знам ...

Това положително ли е? Децата да не влизат в часовете щото няма да кандидатстват с математика.

# 107
  • Ямбол
Явно са били от елитните ученици с елитни родители.

# 108

Елитните гимназии не са елитни заради елитните си учители, а заради подбора на ученици и заради отношението на конкретните родители към обучението на децата им. Учителите са навсякъде същите.
Ние имахме страхотен преподавател по математика. Последната година в МГ каза който няма да кандидтаства с математика може да не влиза в часовете и отдели цялата последна година на решаване на задачи подобни на даваните на изпити, съвсем безвъзмездно. Преди и учителите бяха елитни, сега не знам ...

Това положително ли е? Децата да не влизат в часовете щото няма да кандидатстват с математика.
Жал ми е за родителите след мен, може би сме с някакви 5-6 години разлика но хал хабер си нямате от качествено образование, когато учителите не бяха търговци и проводници на недомислици, а даваха всичко за да образоват и научат децата, а не да комплексират със спускането на неадкватен обем и материал и да отворят вратите за частния бизнес в образованието. Какво да ви обяснявам, няма да разберете...

# 109
  • София

rumka833, ти сериозно ли мислиш това, които пишеш?
Не искам да деля училищата на елитни, неелитни и т.н., а на желани такива от ученици и родители. Така наречените от теб елитни училища са такива заради средата, в която се обучават децата, заради това, че учениците са по-мотивирани, но и заради по-сериозните изисквания от страна на учителите им. Учителите в тези училища също имат по-големи амбиции да предадат това, които знаят и могат. Комбинацията от това,за мен, прави 1 училище елитно. Ако се добави и добра материална база, става перфектния избор.
В никакъв случай не твърдя, че само в тези училища има прекрасни учители, но в тях такива са ПОВЕЧЕТО. Винаги можеш да разчиташ на късмет да попадне детето ти на учители с призвание, но шансът е по-голям в елитните училища.
Доколкото си спомням, детето ти е в начален етап на обучение. Просто ще видиш как се променя гледната ти точка, когато наближи 7 клас. Засега те моля да приемеш на доверие думите ми и да не хвърляш твърде голяма емоция в неща, които не зависят от теб/нас, като формата на обучение, например.

# 110
  • European Union
Монетата винаги има две страни. Безименен учител в ромско училище хвърля в пъти повече усилия, енергия, време, лични средства, за да научи дете на азбуката от "елитен" учител, при който децата тръгват четящи. Същото е и с учител по биология в елитно училище и в селскостопански техникум. Усилията не могат да се сравнят. Резултатите също.

# 111
  • Бургас

Това според мен не е страхотен преподавател.
Страхотен преподавател е този, който успее да накара и учениците, които мразят математиката да я заобичат Simple Smile
Математика не се учи само заради кандидатстване. Матеманика се учи за знания. Това важи и за другите предмети разбира се.
Аз имах невероятна учителка по физика, която чрез примери от живота и интересни занимания успя да накара двойкаджиите да научат много неща при това без да са отворили учебник. И до ден днешен помня някои от изучаваните при нея неща, и на всичкото отгоре ми се е случвало да ги прилагам в ежедневието си. 😁

# 112

Това според мен не е страхотен преподавател.
Страхотен преподавател е този, който успее да накара и учениците, които мразят математиката да я заобичат Simple Smile
Математика не се учи само заради кандидатстване. Матеманика се учи за знания. Това важи и за другите предмети разбира се.
Аз имах невероятна учителка по физика, която чрез примери от живота и интересни занимания успя да накара двойкаджиите да научат много неща при това без да са отворили учебник. И до ден днешен помня някои от изучаваните при нея неща, и на всичкото отгоре ми се е случвало да ги прилагам в ежедневието си. 😁
съгласна съм но ние бяхме там защото обичахме математиката, той знаеше че за нас там е важно да надградим и да имаме добри възможности и след него, всички без изключение се представиха блестящо на изпитите без да дават и стотинка за обучение навън.

# 113
Математиката не е много лесна за заобичване. Имала съм всякакви преподаватели--изключително взискотелна и "страшна" до 7 клас, до степен, че на изпит за ЕГ, изкарах по-висока оцинка от БЕЛ, по който бях "много велика" (вкл десетилетия след завършване на гимназията, тази седмица реших последния тест на ДЗИ с 3 грешки, докато си работех), после имах една много мила и разбрана жена, с уникален усет да обяснява, днес сме приятелки във ФБ, след десетилетия, после един цербер, но много кадърна в подготовката по мат, тя пък след десетилетия се оказа родственица на свекърва ми и пак три мили и разбрани дами, толерантни и умело обяснаващи.
Една не успя да ме накара да заобичам мат. Не е моето нещо, нямаме допирни точки.

# 114

Едно време имах подобна учителка по математика в гимназията. Невероятен математик и педагог! Последната година тя ни беше подредила в клас по следния начин: редицата до вратата - безнадеждните случаи, на тях даваше задачи, колкото да прескочат трапа. Редицата по средата - чорбарите, на тях даваше задачи със средна степен на трудност. Редицата до прозореца - хората, дето ще кандидатстват с математика - с тях работеше на високи обороти. Всеки чинно си сядаше на мястото и си работеше според възможностите.

Днес и твоят учител, и моята учителка биха ги изгонили от работа. Предвид новите закони и наредби в образованието.

# 115
  • София
чак за изгонване не, но за жалба е със сигурност. Не може такова отношение.

# 116
При нас нямаше дискриминиране по преценка на учителя, решението беше наше, някои кандидатстваха медицина и такива часове щяха да са им абсолютно ненужни, ние така или иначе заради езика учихме математика доста повече от другите - до 12 клас, тогава се завършваше в 11.
 Учител да каже че моето дете не става и да го дискриминира не смятам за правилно.

# 117
Едно време имах подобна учителка по математика в гимназията. Невероятен математик и педагог! Последната година тя ни беше подредила в клас по следния начин: редицата до вратата - безнадеждните случаи, на тях даваше задачи, колкото да прескочат трапа. Редицата по средата - чорбарите, на тях даваше задачи със средна степен на трудност. Редицата до прозореца - хората, дето ще кандидатстват с математика - с тях работеше на високи обороти. Всеки чинно си сядаше на мястото и си работеше според възможностите.
И как постъпваше, ако някой безнадежден или среден случай реши да я изненада и започне да се справя по-добре? Има такива, особено при момчетата, които са добри математици, но много пъти просто ги тресе мързел.
Хубаво е да може да излиза от категориите и да дава шанс.

# 118
Последната година в гимназията е леко късно за откриване на математически талант. Тези, които ги мързи може би нямат достатъчен интерес или мотивация. Ако в зрелия им живот придобият мотивация, биха се самообучили или търсили обучение. Няма да е късно.
Лошо е слагането в рамка, защото може да и повярваш, но пък е добре децата, които имат заложби да ги развиват. За съжаление масовото образование рядко дава възможност за такова развитие.
Не знам дали бих постъпила по подобен начин като учителя, но го разбирам. Струва ми се по-продуктивно като подход.

# 119
И как постъпваше, ако някой безнадежден или среден случай реши да я изненада и започне да се справя по-добре? Има такива, особено при момчетата, които са добри математици, но много пъти просто ги тресе мързел.
Хубаво е да може да излиза от категориите и да дава шанс.

Аз бях от точно от тези случаи. Почнах в 8 клас като посредствен математик (имах лошия късмет да идвам от училище, където ни се смениха 5-6 учители по математика), в 10 клас бях вече горд "чорбар", а в 11 някак неусетно ме сложиха в редицата до прозореца.

Ако си немотивиран и толкова си можеш, решаваш само задачите за нивото, в което си. Ако обаче можеш и искаш повече - никой не те спира да решаваш и задачите за напреднали. Хубавото е, че нямаше натиск върху нас всички непременно да сме еднакво добри. И някак всеки решаваше сам за себе си колко иска да може.

Когато се извършеше преход към по-горно ниво, учителката ни много ни се радваше. Говоря за езикова гимназия, където повечето от нас поеха в посока, различна от математика и инженерство.

Общи условия

Активация на акаунт