Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 22 май 2020, 17:04 ч.

Развитие на 18м. притеснения

 • 2 430
 • 109
 •   1
Отговори
# 45
 • Мнения: 38
А защо е нужно да се виждаш с тази майка? Не излизай с нея. Отрежи я няколко пъти и ще спре да те търси. Не се виждай с хора с такава погрешна преценка и които ти влияят така зле и те натоварват. Изобщо не ти трябва такава.

# 46
 • Мнения: 49
И какъв е зорът да знае азбуката? Погледнах старите ти постове, ти откакто се е родило детето си в постоянни филми, сравнения, чуденки дали е нормално или не... Направо не знам, ако продължаваш така ще психираш детето. Не е ок да имаш майка, която постоянно се чуди какво не ти е наред. Сериозно, вземѝ се в ръце малко.

Така е...напълно си знам, че е така Frowning1

# 47
 • Пловдив
 • Мнения: 7 411
Сега на теб притеснението ти какво е - че на детето му има нещо и изостава, или че ти си лоша майка?
Ясно, че и двете, меко казано, нямат основание, но питам.

Моето на две години не знае нито азбуката, нито знае повече от двайсетина думи. И не членува нито една от тях. И изобщо не виждам повод за притеснение. Ама ние в нашето семейство с това лошо отглеждане, много телевизия, а и с нашите лоши гени, предвид, че имаме батко с умствено изоставане, къде се бутаме при елита...
Ако някаква кокошка ти демонстрира безкрайните таланти и ум на детето си (не знам какъв е случаят!), игнорирай я. Не мисля, че има кой знае каква ясно изразена зависимост между извънредно впечатляващите умения на година и половина и интелекта, който децата ще покажат по-късно. Между ученето на азбуката и интелекта пък - съвсем. А да не говорим пък, че изобщо не е повод за покруса, ако случайно се окаже, че не сме родили гений или поне умерено блестящ ум и талант, ами някакъв най-обикновен индивид със средно качество.

Колкото до ориентирите за развитие, дето ги пише по книжките - доста от тях, особено тези за говора, търпят вариации. И то си го пише обикновено пак в книжките.

Последна редакция: вт, 30 юни 2020, 14:15 от Магдена

# 48
 • Мнения: 49
Прави сте, няма смисъл да се виждам с хора, които ме натоварват, аз знам това отлично...бях споделила и с мъжа ми, че не ми действат точно тези въпросните добре на психиката с вечното парадиране и сравняване...но за него това не е важно, важно било децата да се социализират...та затова... но като видях как се социализират, като едното беше ангажирано през цялото време да демонстрира уменията си

# 49
 • Пловдив
 • Мнения: 7 411
Абе, те нека се социализират, социализирайте се и вие, не е лошо човек да опознае повече хора и повече типове характери, ама не и се връзвай поне. И можеш да поограничиш контактите, ако те натоварват. Можеш и да потърсиш друг източник на социализация за детето, ако е нужно.

# 50
 • Мнения: 38
Като искаш социализация го закарай на площадките за игра да си играе  с други дечица. Но не се виждай с тази майка само и само детето ти да е социално. Винаги ще се чувстваш че не ставаш, което не е вярно. Не ти е подходяща компания. По-добре сам отколкото зле придружен.

# 51
 • Terra incognita
 • Мнения: 6 341
Моят е почти на 5, не знае азбуката и може да брои само до двайсе. Познава само няколко буквички. Като отиде на училище, ще я научи. Толкоз.

# 52
 • Мнения: 3 106
Потресена, покрусена и втрещена съм! Авторке, остави детето на мира, изпий един валидол и го давай по-леко. По цял да пеене и танцуване, ти да не си клоун?
Моето пък на котката даже и „мяу” не казва. Вика ”ооооо” и се радва. Вече спря и да ме нарича „мама”, сега съм „ма”. Направо тотален регрес. Обаче, познай, всички приятелски деца на нашата възраст са все така.
А това, дето рецитира азбуката, ако не рецитира и „Аз съм българче” не ми го хвали...

# 53
 • Мнения: 24 500

А какво да правя, с майките от моето обкръжение като си говорим.. са ми казвали, че по-цял ден четат и пеят песнички, което за мен е абсолютно непосилно....просто гледам да и измислям разни неща... Pensive
Ох, милата! Ако слушаш маминките, техните златни яйца на 3 месеца са рецитирали хайку. За начало, спри да слушаш маминките, ако можеш смени компанията и не сравнявай детето си с измислените герои от фантазиите на съседката.

# 54
 • Пловдив
 • Мнения: 7 411
Аз ще се побъркам, ако цял ден чета на глас и пея песнички. Честно и категорично. И половин ден да го правя, пак сигурно ще се побъркам, но малко по-бавно. Тая работа не е за всеки. Да не говорим, че сигурно и ще ми свършат идеите какво да чета и да пея. И освен това пея фалшиво, макар че обичам (но само насаме).
Не се притеснявам - опитът на човечеството показва, че и без постоянно пеене и специално занимаване децата проговарят и се развиват.
В скоби: естествено, не говоря за деца, оставени нон-стоп без общуване с възрастен, както например в институция с много деца и малко лели, колкото да им сменят гащите и да им дадат да ядат. Липсата на адекватен социален контакт в ранна възраст наистина забавя развитието, но тук изобщо не става дума за нещо такова.

# 55
 • Мнения: 662
Важно е и детето само да може да се забавлява, да си измисля някакви неща и да не очаква постоянно да има организирани активности. Липсата на тези умения ще ви изиграе по-лоша услуга за вбъдеще, от колкото незнанието на азбуката на 2. Аз също тайно се бях притеснила за говоренето, като четях по книгите. Моят е на 2 и последния месец “избухна” със страшно много нови думи. Изведнъж замени ко-ко с кофа, мяу с котка/коте, па-па с лампа, како с мляко и още много. Почна и да ги навръзва по 2-3. НО! Всяко дете си е за него си и не е редно да се сравнява толкова с други деца. Радвай се на твоето, на неговите успехи, радости и същество. Постави се и на негово място - ако то един ден почне да си мисли и да ти казва, че другите майка са по-учени, по-красиви, по-богати, по-добри?

# 56
 • Terra incognita
 • Мнения: 6 341
Това със самостоятелността е много важно. Аз направих генерална грешка в това отношение, като бях залепена за малкия, играехме заедно, всичко, всичко. В момента почти не е в състояние да се заиграе с нещо сам, винаги очаква нашата компания, а е вече достатъчно голям.

# 57
 • Мнения: 1 548
Аз не знам дали си давате сметка, че всички тези тревоги влияят много зле на детето Ви.
Успокой те се и търсете други деца, с които да играе, без голяма социализация с майките, защото пак ще започне сравнението и хвалбите и пак влизате в кръг на тревоги.
Дете на 2 години и да знае азбуката тя не му върши работа, ако ще и корен квадратен да решава наум.
Детето Ви е здраво и остава само да му се радвате. Включвайте я в ежедневните дейности, говорете й много - като на голям човек, защото кучето не е бау-бау, а е куче и лае, котката мяука, но може и да мърка и пр.
Учете с игра - подай ми моля зелената щипка, после жълтата (ако простирате например), моля те, подай ми червената купичка (бях му купила чашки и купички от пластмаса и ги редеше или на игра учехме цветовете), четете й повече, обяснявайте й по книжката - цветове, посоки, елементарни числа - тук има 2 мечета, а мама Мецана е под дървото и пр.
Просто й говорете, давайте й да опитва елементарни неща с ръчичките да прави и пр. Не е необходимо да сте клоун, за да учи детето Ви.

# 58
 • Terra incognita
 • Мнения: 6 341
Много са ми интересни като почнат с тия азбуки, че и на английски, че цветовете на английски, че да смята, че да рецитира срихчета, че не знам си какво. Оставете децата на безгрижието, да си изживеят детството. Сега само трябва да играят и да се социализират. Като тръгнат на училище няма да имат време за тези неща, а те са много важни.
За мен е по- важно да науча детето си на някоя добродетел, да уважава другарчето, да обича животните и т.н., отколкото да знае азбуката, или да си пише името на четири. Всяко нещо с възрастта си.

# 59
 • София
 • Мнения: 1 895
Аз като чуя някое малко дете да казва Ред, Пинк, Ориндж и първата ми асоциация не е Въх то знае английски, а по-скоро че много Ютюб гледа...

Общи условия

Активация на акаунт