Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 22 май 2020, 17:04 ч.

Развитие на 18м. притеснения

 • 2 428
 • 109
 •   1
Отговори
 • Мнения: 49
Здравейте,
Миналата седмица си позволих да се почувствам истински спокойна и да се похваля с това колко добре се развива детето ми и колко много неща прави и разбира на 1г. 6м. и съответно дъщеря ми започна да се държи според мен странно. Преди броени дни навърши 18м. Физически и  с фината моторика се развива чудесно, изпълнява команди, разбира в повечето случаи за какво и се говори. Знае предназначението на различните предмети от бита, посочва части от тялото си когато я питаме, имаме си разни наши измислени трикчета, които показва, имитира ни, имитира действия като чистене, прави неща на уж като да говори по тел. да пие от празна чаша, понякога си храни играчките и т.н. Социална е до степен, че е любезна към непознати хора, маха им за здравей и чао, пуска по някоя усмивка, но и трябва малко време да разчупи съвсем леда и стои на дистанция закачена за мен или баща си... от известно време започна да се срамува, има интерес към други деца. Това, което ме притеснява е, че в последните дни ми се струва доста разконцентрирана, тук е момента да кажа, че и пробиват кучешките зъбки, иска постоянно да е с биба и има доста обилно слюнкоотделяне, бързо си сменя настроенията.. та като я питам как правят различните животни до преди няколко дни ми отговаряше и можеше съвсем правилно да ги демонстрира, сега изобщо не ме отразява... на баща си отговаря повече. Според него не и се занимава с едни и същи въпроси всеки ден, речево също не сме напред. Бърбори си много но на бебешки, има някакъв запас от думи, които обаче казва или с изядени букви или на половина, често не по предназначение, имам чувстото, че и е трудно да навърже някои определени звуци.. Тоест трябва да я питам, как казваме еди си какво и тя тогава ми казва, което според нашата педиатърка било нормално за възрастта... много ми е притеснено, дали това е период заради зъбоникненето или някакъв тип регрес. Иначе усмихнато, игриво, комуникативно, интелигентно дете, даже хитро бих казала... Имали ли сте подобни преживявания с вашите деца на тази възраст?

# 1
 • Мнения: 38
Нищо притеснително не виждам аз.  Децата са на моменти и също имат настроения.

# 2
 • Варна
 • Мнения: 19 155
Честно казано и аз не виждам. Плюс, че съм съгласна с мъжа ти, че на детето може да му е писнало да имитира животни всеки ден. Вече порасва, интересите се променят и не е забавно постоянно да прави мяу и бау. Опитай да не се вглеждаш чак толкова.

# 3
 • Мнения: 15 169
Никакво място за притеснения нямаш, абсолютно нормално се развива детето ти. Не може винаги да повтаря и казва това, което я питаш, омръзва им. Раздразнителна е от зъбките.

# 4
 • София
 • Мнения: 5 722
На 18 месеца сигурно единици са децата с изчистена реч. След като бъбри нещо, знае някакви думи, казва ги, има зрителен контакт, комуникира с вас и децата, всичко би трябвало да е наред. Все пак имайте предвид, че детето е личност със своите настроения, емоционално незряла още, и невинаги прави това, което очаквате или искате от него.

# 5
 • Мнения: 49
Благодаря ви за отговорите, аз също си помислих, че пораства и няма как цял живот да продължи да имитира животни, може би е загубила интерес и се фокусира върху нещо ново... речта ме притеснява, знам, че на 18м. има деца, които вече правят изречения, аз не съм ги виждала, но съм чувала... не съм амбициозна майка, в моите очи е такова бебе, че би ми било някак неестествено да водя разговори с някой на 18м.... но знам ли, май още няма да я мъча с логопеди. От таблиците за развитие е достигнала всичко освен това да си служи смислено с 20 думи, странно е, че информацията навсякъде е различна, на места пише, че детето на 18м. трябва да може да казва 6 думи, другаде 20, някъде 60 съм чела даже... къде е истината. Чудя се нашите родители дали са имали такива таблици, книги т.н и да са следели всичко... охх все притеснения

# 6
 • Terra incognita
 • Мнения: 6 337
Стува ми се, че прекалено много се втренчваш и прекалено много изискваш от детето си. Остави го да следва своя ритъм, всяко дете е отделна личност, няма как всички да са като излезли от матрица и изпълняващи команди като роботи.
Нищо му няма на детето, просто расте и минава през различни етапи, с различни интереси и различни настроения.

# 7
 • Варна
 • Мнения: 19 155
На 18 месеца да прави изречения е по-скоро изключение. Моят син на 2 години казваше само "ъхъ-ъхъ", какво остава за думи, че и за изречения.

# 8
 • Terra incognita
 • Мнения: 6 337
Същата работа. И на 3 имаше още много какво да се желае откъм говор.
То пък това с животинките да го правиш всеки ден е толкова отегчително. Всички деца се научават как правят котето и кравата и без всекидневни тренировки.

# 9
 • Мнения: 2 532
Не ми се мисли като стане ученик какво ще изискваш от това дете. От сега всеки ден е на изпит, при провал го заплашва логопед... пък тогава не знам... Ставаш свръх амбициозна майка, кошмар за всяко детство.

# 10
 • Мнения: 49
Не ми се мисли като стане ученик какво ще изискваш от това дете. От сега всеки ден е на изпит, при провал го заплашва логопед... пък тогава не знам... Ставаш свръх амбициозна майка, кошмар за всяко детство.

Тези крайни заключения са много излишни, но благодаря за споделеното мнение.

# 11
 • Мнения: 3 100
Моето дете е на 19 месеца и не говори. Казва все още мама, тата, кака (котка). Знае бау бау и па па. До скоро имитираше разни кокошки, крави и т.н, но рязко спря. Отдадох го на това, че и е писнало вече. Иначе разбира, иска си неща, играе, контактна е.
За разлика от нея, приятелско момиченце още на 1 година правеше изречения от сорта на Дай вода. На 2 години говореше яко, като голям човек. На база на това очаквах, че и моята дъщеря ще говори така на тази възраст, но е далеч. Обаче пък всички наши познати наборчета също не говорят още и хич не съм притеснена. Очевидно децата са различни.
Не виждам повод за притеснение при вас Simple Smile

# 12
 • Мнения: 24 496
Не ми се мисли като стане ученик какво ще изискваш от това дете. От сега всеки ден е на изпит, при провал го заплашва логопед... пък тогава не знам... Ставаш свръх амбициозна майка, кошмар за всяко детство.

Тези крайни заключения са много излишни, но благодаря за споделеното мнение.
Струва ми се, че тези заключения са по-скоро верни. Само не  съм сигурна дали "амбициозна" е точната дума или "притеснена". Което и да е, навлизаш в крайности, които вредят на теб, а скоро ще започнат да вредят и на детето, ако не се справиш с тях. Това не е опит за заяждане, а опит да ти кажа да спреш да се тревожиш толкова и да се радваш на детето си. Не искаш след 20 години да се обърнеш назад и да си кажеш "Боже, с какви тъпотии съм си късала нервите и губила времето!"

# 13
 • Мнения: 5 013
Като беше на 18 месеца синът ми говореше с обстоятелствени изречения от 4-5-6 думи, доста изчистено и разбираемо дори за хора, които не го познават. Ама растеше с три жени (мен, кака си и баба си) дето непрекъснато нещо говорят и твърде рано започна да развива реч. Единственото, което съм правила е, когато при опит за нова дума да застана лице в лице с него и да я повторим няколко пъти, докато постигнем максимално изчистено за възрастта казване. Но, има и още един фактор - беше захранен на 4 месеца и постепенно на 8 месеца имаше 3 заместени хранения без пасирани храни (мачках с пресата за картофи), а на годината някъде започна да отказва да му се мачка храната и месото само го разкъсвах на конци и дъвчеше на венците си. Едно от условията за развитие на говорния апарат е детето да е на твърда храна. Ако детето до годината е било само на мляко и пасирано няма как да очаквате говорни чудеса. Но пък никога не е проявявал интерес да повтаря как правят животните, да дава здрасти, чао, да показва колко голям ще стане и т.н. Още нещо - в този период фокусът беше върху кака му, която имаше драстично изоставане в развитието си и грижите бяха повече за нейното развитие.
Кучешките зъби най-много мъчат децата и е нормално детето ви да не е в настроение. Предложете нещо ново, не се фиксирайте върху старите неща, нормално е в един момент да ги израсне и да спре да ги прави. Детето ви не е маймунче. Нормално са и засиленото слюноотделяне, и биберонът, той успокоява. Ако минете на етап да общувате с детето като с голямо и то ще дръпне напред в говора. Колкото и да ни е мил бебешкият говор, повтарянето му от страна на възрастните не е полезно. За да развива говор детето има нужда да слуша правилна реч. Не е нужно назидателно поправяне, може да е по-скоро игра - радост от новата дума, която Вие повтаряте правилно и предизвиквате детето да я повтори, бурна радост и възхищение при успех дори и частичен... Вашата реакция е водеща в този момент за детето Ви. Имайте предвид, че най-много три-четири повторения и ще ви откаже. Най-големият стимул за развитие на речта е осъзнаването на факта до колко речта помага да те разберат, т.е ролята й в общуването. И нека около детето да звучи само един език. Спрете всичко на английски. Двуезичието забавя проговарянето и на двата езика.

# 14
 • София
 • Мнения: 3 372
Моите деца (и четирите) проговориха между 1,5 г. и 2,5 г. Всяко дете беше съвсем различно в това отношение, но разбираемо с изречения определено започнаха след 2 г.
Не съм ги карала да посочват, повтарят. Говорех им като на големи хора. Разказва им какво правя в момента, какво се случва наоколо и т.н. До 3 г. всички вече имаха напълно развит говор.

Общи условия

Активация на акаунт