Къща около София - 2

• 71 015
  • 751
  •   1
Отговори
# 300
Мамите, аз само казах какво виждам горе доу да се прави, не съм давал съвети да си изливате фекалийте по улиците.

Който иска да пречиства отходни води, да знае, че е незаконно. Единственото законно съоръжение в БГ е изгребна яма (т.е. непропусклив съд за вода). И примерно да си отделите някаква сума годишно за да ви я "изгребват" редовно. Някъде четох за около 2000лв за 4 чл. семейство за такава яма. Чудя се след "изгребването" какво ще се случи, къде ще разтоварят...

# 301
А какво ще кажете за Костинброд? Харесали сме къща там

# 302
Нашият проект е с пречиствателна станция. Минал е висчки инстанции и никъде не са отхвърлили проекта,  заради пречиствателна станция! Живот и здраве проектът ще бъде изпълнен с пречиствателна станци и ще влезе в експлоатация с нея.
Ако има къде да се заусти водата от пречиствателната станция е добре. Ако няма се предвижда съд за събиране на водата от пречиствателната станция!

# 303
  • Софиянка в Пазарджик :)
Точно Костинброд е с много мръсен въздух, но селата на около не са така. Ние си купихме къща в Костинбродско село. Доволна съм. Пътят до там ни е 20-25 минути от в къщи и от училището на детето в София. Газифицирано е има и канализация.

# 304
  • София
Че що да не иска човек да свикне? Аз исках да сме по-високо, затова не съм гледала Враждебна. Но ако цените са по-ниски, пък е ясно, че ще свикна със шума (била съм на море така, с прлеитащи отгоре на блока самолети, и за една седмица бях свикнала); и ако не купувам с инвестиционна цел - изобщо няма да го мисля като минус Simple Smile По-скоро там би ме притеснявало качеството на въздуха.
Не знам кое ви кара да мислите, че цените във Враждебна са ниски. Те са просто ужасно високи. И за какво? Не се знае.
Вижте подчертаното, моля.

MiroG, малко не сте съвсем наясно май. Изгребна яма е яма от бетон, която няма никаква филтрация (защото наникъде нищо не изтича) и поддръжката струва доста, предполагам. Може да се замени със съд от армирана пластмаса, който също се изпомпва, но по-рядко, защото има няколко филтъра и пречистената вода се изтича (обикновено) в попивно поле. Пречиствателната станция е едно-две (или повече) нива нагоре в класацията за екологичност (и удобство) - изтичащата вода може да се ползва и за поливане, може и да се заусти в река (това общините си го знаят).
От година и нещо сме с изгребна яма - пластмасов контейнер. Посещението на почистващите го отнема точно 15 минути, не мирише и няма драма, струва към 100-150 лв и се случва 2-3 пъти в годината, в която сме постоянно вкъщи. Ще заменяме с пречиствателна станция в бъдеще просто защото аз съм си еко фен.
Фирмите за поддръжка на изгребни ями сключват договори с ВиК за предаване на отходни води. Така че "материала" отива там, където отива и от законната канализация. Виж, от незаконната никога не е ясно къде отиват. А Вие не просто споменахте съществуващите практики, Вие написахте буквално това:
За мен законността на канализацията е без значение, стига да я има.
Ако например канала се излзва в река може би е най-добре, защото няма какво да се повреди/запуши. Конкретно в района на ГБ рекичките така или иначе се заустват в канализацията на София, така че никой не би търсил сметка според мен.

# 305
  • София
Точно Костинброд е с много мръсен въздух, но селата на около не са така. Ние си купихме къща в Костинбродско село. Доволна съм. Пътят до там ни е 20-25 минути от в къщи и от училището на детето в София. Газифицирано е има и канализация.
Кое е това село?

# 306
  • София
Доколкото ми е известно, около Костинброд Петърч и Драговищица са газифицирани и с канализация. В Петърч чист въздух.... не мисля. Зимата мирише силно на въглища. Има и много роми там. Драговищица и в самия Костинброд има много проблеми с водата, в Костинброд и с тока. Има групи във фейсбук, може да се включите и да прочетете.

# 307
Не знам какъв е въздухът в Горна Баня и останалите села, дадени за пример, но март месец ходихме в Лозен, примерно, и си вонеше на печки.
В Бистрица дори и да мирише до 23ч., в този часови диапазон ти влиза времето, в което се прибираш от работа или си активен навън, така че кел файда.

Че кое е това село с канализация до Костинброд, то софийските нямат. 😄

# 308
  • София
Казаха ги селата около Костинброд. Вие по-добре кажете кое е това село или вилна зона, в което/която никой не се отоплява с печка на дърва/пелети/въглища. Че ми стана особено интересно.

# 309
  • София
Най-вероятно няма такова. Но може да има по-малко населени части от тези села и вилни зони, тогава вече може да се диша. Около нас зимата няма почти никой, идват основно летния сезон. Съответно и въздуха е чудесен Simple Smile Но като гледам как взеха да купуват парцели и да строят наоколо, скоро няма да е така.

# 310
Няма такова, това ми беше тезата, ако постът е към мен. 🙂
Евентуално, ако е газифицирано, може да се намали замърсяването, но едва ли е съществено.

# 311
  • София
Няма да. Това, че населеното място е газифицирано съвсем не означава че всички ще се вържат на газ. Инвестицията не е малка. Обикновено местното население са възрастни хора и нямат такива възможности, някои нямат и желание.

# 312
Дам, това визирах. Но сега с тази нарастваща тенденция към търсене на селски имоти от млади семейства, може да се увеличи процентът на къщите на газ.

# 313
Това, че е село и се топли на дърва и въглища не означава непременно, че ще е като Костинброд. Броя жители е малък в малкото село и положението не е толкова тежко. Никога не забравяйте това - броя жители и/или плътността. За това в Бистрица става така - от много къщи се свлича към центъра и става ад. По-надолу под Бистрица замърсяването се разсейва, защото няма къщи, които да генерират още замърсяване, замърсяването дифузно се разпростира над все-голяма площ и концентрацията му намалява.

# 314
  • София
Бистрица е газифицирана в по- голямата си част, ужасно много хора ползват пелети, но един ти трябва да мята каквото му падне в котела и край!
Това е положението от 17 до 23 ч, през останалото време е кристал.

То, проблемът е глобален като цяло, не е само из селата и крайните квартали. Центърът пък съвсем е цъфнал :/

Общи условия

Активация на акаунт