Къща около София - 2

• 71 013
  • 751
  •   1
Отговори
# 285
Когато канализацията е официална това трябва да е отразено във ВиК сметките - има отделен ред.

Но когато се наложи ремонт на незаконната канализация има вероятност ВиК да ви отсвирят.

За щастие канализацията е най-неповреждащото се нещо, но все пак някой ден може да се наложи ремонт. Според мен е добре през една канализация да минава повече вода - напрмиер да заусите и улицуите в нея, за да се самопочиства.

Колкото до чистотата на въздуха - за мен това е много интересна тема. Аз смятам така - най-тежък е проблема когато няма никакво движение на въздуха зимата - т.е. няма вятър. Според мен начините да сте на относително по-чист въздух са следните:

1. Да сте извън софийската котловина, например - Владая и натам. Владая например вечер като запалят пчеките става страшно, но денем въздуха се изчиства, докато в София денонощно остава под смог, поради което печките денонощно бълват още и още Simple Smile.

2. Да сте по най-високите части към Витоша - Драгалевци, Симеоново, Бистрица, в.з. Люлин. Може би най-близкото и високо-урбанизирано място с най-чист въздух според мен са високите части на Драгалевци-Симеоново - откъм Витоша непрекъснато се списка студен чист въздух.
В дните с най-тежък смог, когато в София не само не се вижда слънцето, ами цял ден е тъмно сякаш е привечер, та тогава във в.з. Люлин въздуха е почти кристален. Разликата е покъртителна, но в.з. Люлин е в страни, на високо и слабо-урбанизирана.

3. Да сте по-настрани - Може би Банкя, но в по-високите части, защото в ниските зимата вечер е ад... Подгумер и около него.

4. Да сте в по-рядко населен район или район с по-малко печки. Например Въздуха зимата в кв. Люлин редовно е много-много по-добър от въздуха в Горна Баня.
Гъстотата на населението в комбинация с печките прави беля навсякъде. В центъра на Бистрица вечер зимата не може да се диша при условие, че около Бистрица въздуха е абсолютно чист в същия момент.. И това при условие, че бистрица е на около 1000м надморска височина, просто концентрацията на печки е голяма.

Последна редакция: пн, 31 май 2021, 23:49 от MiroG

# 286
  • Cobrs
Много благодаря на всички за подробната информация. Мръсният въздух през зимата от отоплението за мен е кошмар, защото в квартала, в който живеем, не може да се диша през зимата. Цяла зима кашляме всички безобразно и да се местим на подобно място обезсмисля цялата идея. Явно Горна баня ще отпадне като вариант, въпреки че има добра свързаност.
Само да добавя, че нашият квартал в София е на високо и въпреки това е замърсен. Явно наистина важното са ветровете.

Последна редакция: вт, 01 юни 2021, 07:57 от Maggrat

# 287
  • София
В Бистрица е задимено до около 23 ч, после въздуха се обръща и става кристално чист.
Концентрацията е основно в центъра.

# 288
  • София
Здравейте, търсим си малка къща с голям двор много близо до София. Идеята е да има възможност да се придвижваме с кола до метростанция за максимум 15-20 минути. Канализация надали ще има, но поне да е чист въздухът, да не мирише убийствено през лятото, да е равно и да няма много мургави събратя и кражби. Да е проходим през зимата, с изрядни документи. Харесали сме си като посока Враждебна и нататък (с надеждата скоро там да има метро), Лозен също, но сме отворени към всякакви варианти. Дали е постижимо и къде бихме могли да се насочим? За под 200 бона. 🙂
Вижте из Косанин дол - строят доста къщи за инвестиция, продават се и самостоятелни.

# 289

За мен законността на канализацията е без значение, стига да я има.
Ако например канала се излзва в река може би е най-добре, защото няма какво да се повреди/запуши. Конкретно в района на ГБ рекичките така или иначе се заустват в канализацията на София, така че никой не би търсил сметка според мен.

Разликата между законна и незаконна канализация е, че ако се запуши законната ще бъде отпушена от ВиК дружествто, а незаконната не се знае кой би се наел с тази задача!

Незаконно е да заустваш директно фекалиите в реката! Трябва да има пречиствателна станция преди това!

# 290
  • София
Ох, Нели, ние  стеб сме си сбъркали мястото май. Така забелязвам из темите (и особено по отношение на канализацията).
Много е интересно как на хората не им пречи тяхната отпадна вода да се излива по улици и реки, но им пречи ако пред техния имот тече чуждата мръсотия... Никога няма да си го обясня това, никога! Как може за някого да е по-важно дали ще има кой да отпуши тръбата (за да не му се наруши комфорта), отколкото какво причинява на природата и на съгражданите си?! Нали една вода ползваме, един въздух дишаме, една земя ни храни? Ако замърсяваш у съседа, не значи, че ти си в безопасност - под земята оградите не важат!
В Косанин дол има една рекичка, в която от общината разрешават след пречистване да се изливат водите. Предполагам, че се влива в някоя канализация накрая; но ако водите не са пречистени, представям си как щеше да им хареса на домакинствата по-надолу по течението (то сигурно и непречистена изливат, но поне не всички, та не смърди). Един приятел в Бистрица например сподели, че романтичната рекичка дето тече пред къщата им, лятото смърди на ужас Sad Ами, не че нещо, ама те реки, вадички, улици и канавки не се вмирисват от нищото!

Последна редакция: вт, 01 юни 2021, 13:52 от ToniShu

# 291
Тони, много е тъжно. Вместо да се борим за по-чисти градове и села, ние си даваме съвети къде да си заустим тоалетните Sad.
А има директива на ЕС - "Директива 91/271/ЕИО относно
пречистването на градските отпадъчни води", която казва, че общините са задължени да осигуряват канализация и чиста питейна вода!
Хорта обаче не се борят за това общината да си изпълнява задълженията Sad.

https://eur-lex.europa.eu/legal-content/BG/TXT/?uri=LEGISSUM%3Al28008

# 292
Безобразие е да се дават съвети как да си изхвърлиш фекалиите на улицата, вярно е че почти никъде няма канализация и това не е проблем, прави с изгребна яма и два пъти в годината идват да я изсмучат, другото е пълна срамота.

# 293
  • София /Абсурдистан
Аз да попитам за Враждебна. Дали е много шумно от самолетите?

# 294
  • София
Шумно е, бях на гости по Великден и бая бучи. На живущите не им прави впечатление.

# 295
  • София /Абсурдистан
Явно се свиква. Ама не е приятно де.

# 296
  • София
Да, окей са си.
То с всичко се свиква всъщност, ако искаш, де.

# 297
  • София
Че що да не иска човек да свикне? Аз исках да сме по-високо, затова не съм гледала Враждебна. Но ако цените са по-ниски, пък е ясно, че ще свикна със шума (била съм на море така, с прлеитащи отгоре на блока самолети, и за една седмица бях свикнала); и ако не купувам с инвестиционна цел - изобщо няма да го мисля като минус Simple Smile По-скоро там би ме притеснявало качеството на въздуха.

# 298
Че що да не иска човек да свикне? Аз исках да сме по-високо, затова не съм гледала Враждебна. Но ако цените са по-ниски, пък е ясно, че ще свикна със шума (била съм на море така, с прлеитащи отгоре на блока самолети, и за една седмица бях свикнала); и ако не купувам с инвестиционна цел - изобщо няма да го мисля като минус Simple Smile По-скоро там би ме притеснявало качеството на въздуха.
Не знам кое ви кара да мислите, че цените във Враждебна са ниски. Те са просто ужасно високи. И за какво? Не се знае.

# 299
  • София
На по- високо са по- високи Wink

За какво, за какво. За къща с двор на тиха уличка, деска гълчава и спокойствие, на един хвърлей от центъра и т.н и т.н

Общи условия

Активация на акаунт