Къща около София - 2

• 70 941
  • 751
  •   1
Отговори
# 435
Какво хубаво има да имаш къща на северен склон на планината, която те засенчва дори лятото в 16 часа и слънце след това няма никакво. А зимата? За мен това и в повечето случаи проблемен зимен достъп са основните недостатъци. Не коментирам качеството на въздуха. То няма разлика с центъра на София.

Далеч по-добре откъм светлина и слънце са кварталите в най-източната част на Витошката яка, където планината вече не е толкова висока и засенчването не е толкова ранно.
Та човек трябва да си помисли кое му е по-важно. 15 минути повече пътуване или липсата на светлина през голяма част от денонощието.
Много зависи от конкретната част. В някои райони наистина слънцето се скрива много по-рано, а в други пече до доста по-късно. Нашата къща например е на много слънчево място и съответно сметките за газ са много ниски. Достъпа е повече от добре. Ние нямаме джип и не ни е нужен. Качеството на въздуха е много добро. С изключение на някои дни през зимата, но в такива дни навсякъде е зле. Дори и в по-отделечените от София села.

# 436
А как стой въпроса с дг и училища в тези източни части на витоша?
Горджъс а в Бистрица?

# 437
  • София
Какво хубаво има да имаш къща на северен склон на планината, която те засенчва дори лятото в 16 часа и слънце след това няма никакво. А зимата? За мен това и в повечето случаи проблемен зимен достъп са основните недостатъци. Не коментирам качеството на въздуха. То няма разлика с центъра на София.

Далеч по-добре откъм светлина и слънце са кварталите в най-източната част на Витошката яка, където планината вече не е толкова висока и засенчването не е толкова ранно.
Та човек трябва да си помисли кое му е по-важно. 15 минути повече пътуване или липсата на светлина през голяма част от денонощието.
Да, за такава романтика можем да мислим, но след години. Засега повечето семейства в активна възраст и с деца гледат практично, а не романтично. Слънцето ще го гледаме определено, но като се пенсионираме или поне когато децата станат самостоятелни.

# 438
  • София
Гого, има много хубава ясла и градина, държавна кухня на много добро ниво. Чета майките в селската група, че са доволни, но имаше неприети малчугани. Кметството беше насрочило среща с родителите за решение и май отвориха по още една група, има готов проект и за изграждане на нова градина. Безсилната местна власт е ангажирана един вид.
Но административно е много голямо - от м-т Камбаните и Резиденшъл парк нагоре.
Училището е зад нас на 200- 300 м, там ходя само да гласувам. Реновирано, модерно, пълно. Както казах мин година да са били три първи класа, тази също, ако не и 4. Гимназия било, не знаех, но има и гимназисти. Има изградени детски площадки и кътове.

Това са субективни наблюдения, странични, нямам преки.

Обаче! Читалището! Живо, кипи от живот, библиотеката разкошна, занимания всякакви, самодейност, музика, танц, йога.....
Селото се премита всяка сутрин, снегопочиства се, сметоизвозва се, мин седмица миха улиците.

Не навсякъде е окей обаче, има хора се оплакват, но аз много не шетам и не знам. Аз съм на главна улица и нямам оплаквания.
Вкъщи грее до късно в двора, това съблюдавах и при покупка на парцела.
От Драгалевци се отказах поради тази причина.
Друг интересен факт, на който и аз не вярвах - горе зимата е по- топла от долу.
Точно заради кристалния въздух и слънцегреенето. Ставам аз, звънко ледено и слънчево утро - 12 градуса. На Цариградско - 15, но мъгла и смог. На завоя на селото като видя панорамата и не видя София и ми призлява. И това е основна гледка в зимните месеци.

Обичам си я София, там съм родена, там са живяли дедите ми, там ми е всичко и има място за всички ни. И наистина се надявам някой да има волята и да започне реален план за чистотата на въздуха, защото е гняс :/

# 439

Да, за такава романтика можем да мислим, но след години. Засега повечето семейства в активна възраст и с деца гледат практично, а не романтично. Слънцето ще го гледаме определено, но като се пенсионираме или поне когато децата станат самостоятелни.

Няма никаква романтика в думите ми. Само реализъм. Въздухът на Витошката яка е точно толкова мръсен, колкото и в половината квартали на София. Зимната пелената от смог свършва при и захлупва точно елитните квартали. Като не ви трябва слънце и светлина, за какво изобщо се купуват къщи с двор?

Камбаните и на изток от тях не са кой знае колко по-далече, но пък слънцегреенето там е значително повече часове.

Зимата в селата горе е по-топло точно защото няма смог, който да не допуска грам слънце. Като кацаш със самолет зимата е пределно ясно къде свършва Мордор. И краят е точно над Драгалевци, Бояна и т.н.

# 440
  • София
Аз съм твърдо за районите в.з. Малинова Долина, м-т Камбаните и т.н. Въпросът е, че слънцегреенето на много сем-ва не им е от първостепенно значение, защото гледат друго, а ако го има, то още по-добре.

# 441
Е светлината е основен компонент при избор на жилище. Независимо къща или апартамент. Освен локация и големина/разположение/двор.

# 442
  • София
Светлината е светлина докато не залезе слънцето, не се стъмва в 16 ч Laughing

# 443
  • София
Е светлината е основен компонент при избор на жилище. Независимо къща или апартамент. Освен локация и големина/разположение/двор.
Така е, но понякога правим и компромиси с някое от изброените. Иначе всеки търси голяма квадратура, ТОП локация, голям двор, добро разпределение и Слънце. Hands Plus1

По отношение на двора: нагледахме се на къщи с дворове с денивелация на ски писта, а в обявата пише "лека денивелация". Каква ти лека, то търкаляне ще падне по двора.

# 444
  • София
На мен такива не ми харесват, но пък видях някои чудесни архитектурни решения, гениални направо.

# 445
Живяла съм в Бояна, но от тази тема научавам, че имало "липса на естествена светлина" след 16 ч. Grinning Не бях забелязала.

Съвсем други са проблемите на тези квартали. И пак са несравними с проблемите, които имат по-отдалечени от Столична община населени места и местности.

# 446
Не знам какво помниш, но всичките ни приятели и познати с къщи и апартаменти в тези квартали постоянно се оплакват. Едните дори са с басейн и казват, че лятото се ползва от малките им деца в много ограничено обедно и ранно следобедно време поради ранното падане на сянката от планината.

# 447
  • София
Много е гадно, да се чудиш защо стоят Laughing

# 448
Много е гадно, да се чудиш защо стоят Laughing

Ще ти кажа защо. Подходящи алтернативи почти няма вече(когато са купували е имало, при това на много по-ниски цени от закупените имоти) и много високи транзакционни разходи. Направили са си сметката, че имотите им са трудни и нисколиквидни за продажба и цената, която ще заплатят за тази продажба ще е огромен % от самата цена. А после подобен размер такси и за покупка на нов имот. Но, ако сега търсеха за закупуване къща, твърдо казват, че няма да е в тези квартали. И при първа възможност, на приемлива цена< биха се махнали.
Ама те не страдат от мания да живеят в модни квартали.

Последна редакция: нд, 13 юни 2021, 21:05 от Fancy

# 449
  • София
Затова казвам добре да се обмисля всичко.
Ако трябваше да продавам и да се местя - щях да си посегна.

Но да са на загуба не мисля, освен, ако не живеят от година там. Градско- крайградските имоти имат значителен ръст.
Моята къща е с 30-40 процента ръст за 5 години.

Общи условия

Активация на акаунт