Къща около София - 2

• 70 913
  • 751
  •   1
Отговори
# 465
Топ локация, голям двор без преки съседи, топ гледка, добро изложение и разпределение - такова животно почти няма. Ако локацията е топ, парцелите ще са малки или все ще има видимост на съседите от някоя страна или запречване/частично запречване на гледката. Дори сама по себеси дадена къща/парцел да е идеална, винаги околните къщи ще са построени така че да прецакват нещо. Единствено някоя голяма резиденция би имала всички критерии, но тя пък едва ли ще е на топ локация освен ако не е резиденция Бояна.

# 466
Топ локация, голям двор без преки съседи, топ гледка, добро изложение и разпределение - такова животно почти няма. Ако локацията е топ, парцелите ще са малки или все ще има видимост на съседите от някоя страна или запречване/частично запречване на гледката. Дори сама по себеси дадена къща/парцел да е идеална, винаги околните къщи ще са построени така че да прецакват нещо. Единствено някоя голяма резиденция би имала всички критерии, но тя пък едва ли ще е на топ локация освен ако не е резиденция Бояна.
Дори и ценовия клас, в който е къщата не гарантира, че околните къщи няма да прецакат нещо. Изкарахме наистина огромен, чак невероятен късмет. Иначе в дадената микролокация за последните няколко години има няколко продажби за по над милион евро. Моля не цитирайте този пост. По-късно ще изтрия снимката. P.S. Мерси.

Последна редакция: пн, 14 юни 2021, 22:58 от Анонимен

# 467
Хубаво е, че има млади хора, които купуват скъпи парцели и правят хубави къщи. Но лошото е, когато с това начинание се обвързват за 30+ години да робуват на голям кредит примерно. Защото колкото и добра и престижна професия да имат и двамата родители, все пак се съмнявам, че ще успеят да спестят толкова пари за такъв имот. Или да, може, но нещо от сорта на половината сума.
За мен хората, които без притеснение могат да си го позволят, са определено хора на високи постове, знаем с какви средства и връзки, как са успели да купят земята и т.н. Не говоря за мутрите, те са отделна бира. Или за златотърсачките, при тях също е ясно.
Но видяхме как политици редовно правят резиденции, техните синове и дъщери също.

И аз търся хубав имот или парцел, но не бих си позволила да лиша децата ми от нормален живот, само и само, за да живеем в къща с двор. Още повече парите не трябват само за купуването й. Всъщност това е началото.
Или се бих задоволила с не толкова добър квартал/село, или бих намалила квадратурата на двора/къщата.... но на всяка цена - не.

# 468
  • София
Аз не схващам защо говорите само за големи къщи с по 300 м2 РЗП и нагоре? Ние построихме къщичка под 100м2, според нашите си нужди, на цената на един двустаен апартамент на зелено. Парцелът го купихме с парите от една стара панелна гарсониера в Надежда. Започнахме с търсене на парцел 2017-та и се нанесохме у дома 2020-та. Такъв беше пазарът, такъв ни беше и бюджетът. Не вярвам ситуцията да се е променила особено много - цените са нагоре, но на всички имоти, не само на къщите. Рентабилността и ликвидността на къщите са си все същите, даже може би малко нагоре (но няма да е завинаги така).
Преди месеци край нас се продадоха две къщи - една стара за 90К евро с двор 600м2, която има нужда от сондаж, нов покрив (превантивно, не по наложителност), изолация и ремонт вътре; и една чисто нова за 160К евро с обзавеждането и облагородения двор 450 м2, която има нужда от ограда. Наоколо гледам, че се продават къщи, строени за инвестиция средно за около 250-350К евро из комплексите (самостоятелни явно се намират и за по-малко, примерът вече го дадох). Вилната зона е Косанин дол и не ми прилича никак на недооценена - като гледам, освен мен я ценят доста хора (средна класа и нагоре) и се строи усилено. Но ще бъде съвсем заселена скоро, няма да е идилията на село в планината и ще ми изчезнат лисиците, най-вероятно Sad Ще си остане обаче близо до града, с хубав микроклимат и без блокове поне в следващите 30-на години. Достъпът е през Самоковско шосе или през Бистрица (ако човек е фен на офроуда, може и през Камбаните). Задръстване има по Самоковско шосе, но стигам до Младост за макс 15 мин и пак за толкова до Експо център. Като пуснат окончателно Околовръстното, предполагам, че и по-бързо ще се движим - дори и сега, в петък сутринта, при пуснато само локалното на Околовръстното, стигнах от вкъщи до HIT в Младост-4 за под 15 мин.
И да, разбира се, че все ще има съседи и ще си гледаме в дворовете - няма как, не строим/купуваме бунгало в гората. Разликата с апартамент е, че имаш много по-малко съседи и много повече от тях мислят като теб и гонят същия начин на живот като теб. И се познавате, и си помагате! Освен това не могат да те задължават какво да правиш и не правиш в двора и в дома си Simple Smile

# 469
Тони, понеже си в района, би ли дала мнение за в.з. Градището?

# 470
  • София
Искам да си сръбна думите обратно - днес от гребната база на Панчарево до кръговото на Горубляне - 30 мин Unamused

Там влиза и Градище.

# 471
  • sofia
Да не са спрели моста и всички да минават отдолу през кръговото? Ако не е това, значи там си е същата тапа като преди. И още нещо - в понеделник сутрин винаги и по-задръстено, сравнено с другите дни..

# 472
  • София
Не са, знам за понеделник, ама днес беше мазаляк Rolling Eyes

# 473
  • София
В петък, в 8:50 сутринта, от отбивката на Син кръст до кръговото - към 5 минути, останалите 10-на карах в локалното и след това през бизнес парка и до HIT. Пробвай утре пак и кажи дали не е било по изключение. Трийсет минути не съм чакала откак кръговото е готово. Но на междуградски път винаги ще има трафик, не си правя илюзии, че ще секне; най-добре всеки да си го има това под внимание Simple Smile

Градището на мен не ми хареса, но не съм запозната с важните неща - регулации, ток, водопровод и канализация. Ходихме миналото лято с приятели да гледат парцел - няма улици, няма магазинче, няма осветление никъде, не видях и кофи за смет. А цените като в Косанин дол, където дори да не е върха на сладоледа, на повечето места има поне частичен достъп по асфалт и поне на по-главната улица има кофи за смет и осветление. А и сме по-близо до града - по-малко задръстване.

# 474
  • София
Хубаво е, че има млади хора, които купуват скъпи парцели и правят хубави къщи. Но лошото е, когато с това начинание се обвързват за 30+ години да робуват на голям кредит примерно.
Скрит текст:
Защото колкото и добра и престижна професия да имат и двамата родители, все пак се съмнявам, че ще успеят да спестят толкова пари за такъв имот. Или да, може, но нещо от сорта на половината сума.
За мен хората, които без притеснение могат да си го позволят, са определено хора на високи постове, знаем с какви средства и връзки, как са успели да купят земята и т.н. Не говоря за мутрите, те са отделна бира. Или за златотърсачките, при тях също е ясно.
Но видяхме как политици редовно правят резиденции, техните синове и дъщери също.

И аз търся хубав имот или парцел, но не бих си позволила да лиша децата ми от нормален живот, само и само, за да живеем в къща с двор. Още повече парите не трябват само за купуването й. Всъщност това е началото.
Или се бих задоволила с не толкова добър квартал/село, или бих намалила квадратурата на двора/къщата.... но на всяка цена - не.
Тези със скъпите къщи са рядко с кредити и ако са, то сумата е незначителна. Нашите приятели купиха къща за 700 000Е и дотеглиха 100 000Е, за да се нанесат по-бързо. Онзи ден казаха, че са ги изплатили и всичко е ОК. Той е мениждър в ИТ компания, тя е с частен бизнес (работи с контрактори в чужбина).

Аз къща не бих тръгнала да купувам, ако нямам поне 50% от сумата, че и повече. Всъщност никакъв имот не бих купила, ако нямам солидно самоучастие, защото това си е сериозен риск.

# 475
  • София
Ооо кофите за смет. Не се бях сетила да обърна внимание на търсещите имот за екстрата сметосъбирането да ти е наблизо. Става въпрос разбира се за места, където кофите не са пред всяка къща. Вярвайте това да имаш наблизо контейнер за смет е голяма благодат, защото иначе ще се налага да си извозваш боклука всеки ден с колата до най-близкото място, където можеш да го оставиш.

Последна редакция: пн, 14 юни 2021, 14:01 от DeS8ka

# 476
  • София
Е, не всеки ден. Ние си взехме голяма кофа за двора, от онези зелените. Изхвърляме веднъж седмично зимата и веднъж-два пъти лятото. Контейнерите са на около 500 метра от нас, но пак си взимаме чувала в колата и така го мятаме в контейнера. Разбира се, ако живеем повече хора, ще трябва по-често изхвърляне. Но мислим да поискаме контейнери на долната улица (тя е по-централна), защото пък и да минава пред нас всеки ден смърдящия камион не е най-доброто Simple Smile А и нашата е с денивелация и ще е по-реалистично да има контейнери на долната, равна улица.
В Градище просто никъде не видях, докато тук при нас поне на по-оживените места има и се изпразват редовно.

# 477
Хубаво е, че има млади хора, които купуват скъпи парцели и правят хубави къщи. Но лошото е, когато с това начинание се обвързват за 30+ години да робуват на голям кредит примерно.
Скрит текст:
Защото колкото и добра и престижна професия да имат и двамата родители, все пак се съмнявам, че ще успеят да спестят толкова пари за такъв имот. Или да, може, но нещо от сорта на половината сума.

Тези със скъпите къщи са рядко с кредити и ако са, то сумата е незначителна. Нашите приятели купиха къща за 700 000Е и дотеглиха 100 000Е, за да се нанесат по-бързо. Онзи ден казаха, че са ги изплатили и всичко е ОК. Той е мениждър в ИТ компания, тя е с частен бизнес (работи с контрактори в чужбина).

Аз къща не бих тръгнала да купувам, ако нямам поне 50% от сумата, че и повече. Всъщност никакъв имот не бих купила, ако нямам солидно самоучастие, защото това си е сериозен риск.
Къща за 700к евро в България не е средна класа, даже не е близо до средната класа. Това е адски скъп имот.

Нашите познати с къщи в близките до София села или ги взеха на старо доста на оферта (с много условности и непрестижно село), или теглиха точно кредити, които ще изплащат до живот (но земята е купена доста време преди треската за селски имоти покрай пандемията на смешна цена), или тате даде, или са ударили късмет с криптото. Такива бачкащи на немениджърско ниво с къщи в желаните села нямаме.

# 478
  • София
ToniShu, все около Син кръст става леко забавяне, но тази сутрин от горе още - от гребната на Панчарево.
Иначе движение досега винаги е имало. Бавничко, но колите се движат и щом хванеш изход от кръговото и литваш.

# 479
И моите наблюдения са същите като на Зила1.
Да, имаме приятели с много хубави и скъпи къщи, но те са рядкост. И единият е известна личност в БГ няма-да-казвам-какво Wink, но работи човекът, другата е от професията Златките, там също е ясно и едни приятели, които бяха доста дълго в чужбина и наистина с работа си изкараха парите.
Не смея и да си помисля за къща с цена 700к Е Blush, това сигурно само в мечтите ми или ако сменя мъжа Laughing (всъщност той отдавна е за смяна Sad)

Общи условия

Активация на акаунт