Къща около София - 2

• 70 902
  • 751
  •   1
Отговори
# 480
  • София
Или ако изкарам късмета на баба Гошка ли беше с испанската лотария. Къща за 700к е доста над моите възможности.

# 481

Аз къща не бих тръгнала да купувам, ако нямам поне 50% от сумата, че и повече. Всъщност никакъв имот не бих купила, ако нямам солидно самоучастие, защото това си е сериозен риск.

Всеки луд с номера си.
Аз лично предпочитам да плащам кредит вместо наем.
Имахме големи дискусии с мъжът ми на тази тема преди 15г. Добре, че го убедих, че аз съм права. Сега апартамента ни е 3 пъти по-скъп от тогава. Ако не бяхме купили тогава, може би все още нямаше да имаме всички пари за апартамент.

# 482
И аз така, nellytan1. Но пък ние се "нагърбихме" с доста по-малка сума (120000 лв), бяхме и на 22-24 години, та няколко години по-късно (израстване в професия и т.н.) ни остава много малка част от сумата, а иначе го бяхме теглили за 30 г. Но първоначалната идея беше такава - по-добре ипотека, отколкото наем. Пари никакви нямахме почти, разчитахме на ниски заплати тогава (2015 г.), помогнаха ни родителите за първоначални разходи сумарно 10к. От друга страна 60к евро не е 250к евро Simple Smile И да, сега съседи продадоха еквивалентен на нашия на почти тройна цена.

Последна редакция: пн, 14 юни 2021, 18:02 от Ambrosia

# 483
  • София
Къща за 700к евро в България не е средна класа, даже не е близо до средната класа. Това е адски скъп имот.

Нашите познати с къщи в близките до София села или ги взеха на старо доста на оферта (с много условности и непрестижно село), или теглиха точно кредити, които ще изплащат до живот (но земята е купена доста време преди треската за селски имоти покрай пандемията на смешна цена), или тате даде, или са ударили късмет с криптото. Такива бачкащи на немениджърско ниво с къщи в желаните села нямаме.
700К евро за къща могат да платят малка част от хората в България, според мен. Из комплексите до нас живеят разни известни хора, но цените в тези комплекси изобщо не са по 700К. Според мен това е сума не за регулярна къща с двор, а по-скоро за нещо тип резиденция.
Но без да сме на никакво мениджърско ниво с ММ, си построихме къщичката и си живеем у дома и не изплащаме нечий чужд имот. А продадем ли я сега (да пази Господ, да не се налага!), няма как да сме на минус, само на печалба. Кредитът ни е 10-годишен и вноската надвишава наема (с гаражите) със 160 лв.

# 484
Къща за 700к евро в България не е средна класа, даже не е близо до средната класа. Това е адски скъп имот.

Нашите познати с къщи в близките до София села или ги взеха на старо доста на оферта (с много условности и непрестижно село), или теглиха точно кредити, които ще изплащат до живот (но земята е купена доста време преди треската за селски имоти покрай пандемията на смешна цена), или тате даде, или са ударили късмет с криптото. Такива бачкащи на немениджърско ниво с къщи в желаните села нямаме.
700К евро за къща могат да платят малка част от хората в България, според мен. Из комплексите до нас живеят разни известни хора, но цените в тези комплекси изобщо не са по 700К. Според мен това е сума не за регулярна къща с двор, а по-скоро за нещо тип резиденция.
Но без да сме на никакво мениджърско ниво с ММ, си построихме къщичката и си живеем у дома и не изплащаме нечий чужд имот. А продадем ли я сега (да пази Господ, да не се налага!), няма как да сме на минус, само на печалба. Кредитът ни е 10-годишен и вноската надвишава наема (с гаражите) със 160 лв.
Къде сте вие, и имотът е купен преди 2020, нали?
Тези, които споменах с предварително закупената земя, изтеглиха към 600к лв, ММ изчислява с някакъв калкулатор, че трябва да плащаме малко под две средни заплати за страната 30-ет и кусур години за такъв имот. Пак е на ръба на средната класа у нас и много рисково.

# 485
  • София
Както написах на предната страница (четете, моля ви се), къщата ни е под 100 м2 (има и такива, да) и земята е купена преди 2020-та. Написах и за колко и какви къщи се продадоха край мен в последните 4-5 месеца. И изобщо не  епо-рисково сравнено с апартамент. Просто в дългосрочен план може да не се окаже чак такава добра инвестиция (но може и да се окаже най-добрата) Simple Smile Повечето хора обаче не купуват с цел инвестиция, а за вила или дом. Не разбирам защо трябва да обсъждаме къщите от висок клас, като те не са преобладаващото предлагане на пазара, нито пък преобладаващото търсене! Аз от Вашите коментари разбирам, че едва ли не, ако искаш къща, нямаш мърдане от 600-700К евро. А това просто не е вярно. Никак!
И изобщо, защо да обсъждаме цени, като тук сигурно има хора и хора - с различни бюджети, различни нужди, различни семейства и житейски ситуации... Те и сами могат да си преценят какво могат да си купят и какво не могат.

# 486
Не, не е това тезата ми. Аз прочетох всички коментари, но ми се размиха нещата, извинявам се, че точно вашия не запомних добре. 😉
Тезата ми е, че сега къща, пък била и 100 квадрата, е скъпо начинание. Предлагането е оскъдно, УПИ-та в по-близките до София села (по-популярните и заселени) започват от 120-130 евро на квадратен метър.  Малки парцели почти няма. Дори нерегулираните парцели са на двойна цена спрямо януари-февруари тази година по мои наблюдения. И ситуацията преди 2020 беше коренно различна.
Разбира се, че на всеки ситуацията е различна, но винаги може да се обобщи някакъв среден профил на търсещия селски имот.
Вашият опит не е съотносим към сегашната икономическа обстановка. Търсенето в момента е много високо. Оттам и цените се вдигат много.
Мисля, че темата е отворена към всякакви теми, свързани със селските имоти, включително и тези от висок клас.

# 487
  • София
Аз не схващам защо говорите само за големи къщи с по 300 м2 РЗП и нагоре?

Абе българина като чуе къща винаги трябва да е по 250кв минимум 2 етажа и 5 декара двор, но иначе 2-стаен от 55 кв ново строителство е екстра. Сестра ми построиха къща 90кв във Софийски квартал с парцел от 500кв и го третира като апартамент с двор - два пъти в месеца коси тревата и това е.

# 488
  • София
Преди 8 години на мен ми казаха, че плащам скандална цена от 95 е/ кв.
Балона, нали….

Тенденцията е за ръст все още.

# 489
  • София
Преди 8 години на мен ми казаха, че плащам скандална цена от 95 е/ кв.
Балона, нали….

Тенденцията е за ръст все още.
Абсолютно! Пазарът е само нагоре и балон може да има за панелните жилища, но за къщите се съмнявам.

Всеки търси имот според възможностите си. Аз лично не бленувам за огромна къща, но искам да е с сравнително голям двор. Засега не мога да си позволя лукса да пътувам повече от 10-15мин, затова скъсявам кръга и увеличавам сумата съответно. Другият вариант е къща за уикенда, но засега е вариант Б. Да сме здрави само!

# 490
Не само на парцели те. Цените на строителните материали се вдигат също. Миналата година желязото беше 0.95лв/кг. Февруари почнахме да строим купихме арматурата на 1.40лв/. Сега трябва да докупим известно количество. Вече е 2.40лв/! Тухлите също са скочили. Което значи, че сега ще се продават по-скъпо новопостроените къщи.

# 491
Това е временно явление заради локдсуните и спряното производство. В сащ е същито но с дървесината. Там тя е основния строителен материал. Миналия месец удари 1670$, но последните седмици падна до 1050. Следя един пич който работи в дъскорезница в щатите. Той казва че в момента търсенето на дъресина намалява заради високите цени, но производството наваксва и до няколко седмици пазара щял да бъде залят. Аналогично нещо ще се случи с всеки материал, така че ако можете изчакайте с покупките, до 1-2 месеца цените ще се нирмализират.

Ето линк с графиката на цената на дървесина

https://m.investing.com/commodities/lumber

Отворям и какво да видя, цената е 996, а последния път като гледах беше 1050, -50$ за ден.

# 492
  • София
В България нещо вдигне ли се, после не спада.

# 493
Да, и аз така чух. Хора в бранша и познати коментираха, че цените на строителните материали много са се вдигнали.

# 494
Приятели в момента строят къща, същото споделят. Пак добре, че я вдигнаха, пък когато могат, ще я оправят и обзавеждат.

Общи условия

Активация на акаунт