Къща около София - 2

• 70 899
  • 751
  •   1
Отговори
# 495
2.40... това заедно с бетона ли... цената на армировката завчера беше 1.64 лв/кг с ддс

# 496
Здравейте, включвам се в темата с питане за мнението ви за районите около Бов, Лакатник, Заселе, Своге и всички по тази линия. Обмисляме възможност да си купим земя и намерихме няколко варианта, но ми се иска да разбера предварително какви са самите места, безопасни ли са, тъй като чувам различни мнения, че доста се краде, а пък ние няма да пребиваваме непрекъснато там.. Та, бих се радвала на всякакви мнения, които да са ни в помощ Simple Smile

# 497
  • София
zila1, съвсем съгласна съм с тезата Ви, просто не я разбрах така, както последно сте я описала. Не случайно писах, че за нас пазарът беше такъв тогава. И че това, което не се променя е, че цените растат колкото за къщи, толкова и за апартаменти. А и написах за колко се продадоха къщите край нас.

Не само на парцели те. Цените на строителните материали се вдигат също. Миналата година желязото беше 0.95лв/кг. Февруари почнахме да строим купихме арматурата на 1.40лв/. Сега трябва да докупим известно количество. Вече е 2.40лв/! Тухлите също са скочили. Което значи, че сега ще се продават по-скъпо новопостроените къщи.
Там е работата - не само къщите се строят с тези материали. Доколкото чета из имотните теми, цените на апартаментите също са се вдигнали адски много, за мен безумно. Ако някога трябва да давам пари в пиков момент от пазара, бих ги дала пак за къща, не за кутийка. Но това съм си аз, с моята си ситуация и мироглед.

Ако е вярно това, което Гого казва за цените и изчакването, според мен по-голям шанс има да се нормализират цените за строеж, отколкото продажните цени на апартаментите. Може и да не съм права, може и Гого да не е прав; според мен просто има истина в написаното от bazel - и да има спад, няма да е голям и няма да е повсеместен (освен ако народът не реши другаде да си влага парите).

# 498
Естествено, че и аз бих избрала къща пред апартамент, но има и друго. Къща в града е супер скъпо и почти непостижимо, но все пак извън града тя е свързана с транспорт. В повечето случаи с личен автомобил,  често и с 2 броя. Това са си допълнително разходи, бензин, ремонти, профилактика.
Затова разбирам някои как предпочитат да купят апартамент в града - транспортът е уреден, може без кола,  с карта ГТ, до работа; близо училища, детски градини, магазини и т.н.
Колата си е необходимост, но си е голям разход. Познавам семейства без коли, а и имам приятели мъже, които не шофират... колкото и да е странно в днешно време.

# 499
ani_ogbg,  доста ви е широк диапазонът. Своге е близо до София и е си малък град, със съответните плюсове и минуси. За Лакатник мога да дам мнение от първа ръка, защото имаме вила в района. Наличието й ни създава  проблеми при търсене на имот по-близо до София, защото без да искам сравнявам околософийските села с красотата и простора на вилата в Балкана. В района няма особени проблеми, но си е далече от София - около час и нещо е пътят по завоите. В интерес на истината, има доста хора, които живеят там и пътуват до София ежедневно,  но аз не бих могла.

# 500
  • София
О, разбира се, aDream! И аз имам много познати, които просто казват "не е за мен в къща" - съвсем нормално е. С тях сме се разбрали да идват у нас, щом им се прииска на открито. Имам и доста такива, които купиха апартаменти и като построихме ние и разбраха грубата цена, казаха "да си бях построил и аз". Светът е шарен, аз затова опитвам да уточнявам често, че говоря от собствена гледна точка и това са собствените ми разсъждения. Не ги прави общовалидни или универсално правилни.
За първо жилище решихме да е къща, защото това сме си мечтали и двамата; нямаме деца засега (но и да имаме, живеем почти в града), работим от вкъщи с перспектива така и да остане, ако искаме; шофьори сме и в града се движехме пак само с колите и рядко с метро (не е моя вината, че няма читав ГТ извън центъра, а в центъра пък е мръсотия до шия). Мисля даже, че откакто сме тук (и заради пандемията), замърсяваме въздуха много по-малко, защото излизаме по-рядко, обикновено заедно и за кратко - преди обикаляхме по цял уикенд из София, сега излизаме да свършим някоя задача и бързаме да се приберем вкъщи на въздух Simple Smile  

Това с къща в града аз никога няма да го разбера Sad За какво ми е двор, в който надничат 3-4 блока... винаги ми става жал за такива хора и как са ги лишили от свободата, която би трябвало да имат чрез двора си. Обаче сигурно на тях си им харесва - най-малкото, поне няма кой да ремонтира денонощно над главата им, имат си зеленина, паркомясто, обикновено и ГТ. На мен просто ми е странно. Когато се усетя, че съм такава едностранчива, обикновено гледам да си напомня, че има хора, на които това им е семейният имот, както на повечето ни е апартаментът, и сигурно са свикнали и си го обичат какъвто е. По същата логика решихме с ММ и че има хора, на които наследствените семейни имоти са в Панчарево или Бистрица, пък ето на - оцеляват и децата си образоват. Значи и ние можем Simple Smile

# 501
В София въздуха през по-голямата част на годината е добре. В момента ФПЧ на Витошка и при вас например са практически еднакви, а във в.з. Градище даже има място, в което са много над нормата. Странно е, че сте променили тотално начина си на живот. Преди сте излизали, а сега не. Ние също работим от вкъщи, но след преместването си в подножието на планината не спряхме да излизаме, да се разхождаме, да се виждаме с приятели и като цяло не променихме драстично начина си на живот. Даже замърсяваме въздуха повече от преди, защото шофираме много повече. След години когато се пенсионираме вероятно ще се кротнем и ще спрем да излизаме от вкъщи. Тогава ще бъдем по-полезни и за околната среда 😀. При вас когато се появят децата ще започне голямото развозване. Едното на детска градина, другото на училище след това на някое извънкласно занимание. С две думи за дълги години наред (поне докато и двете не навършат 18) ще губите много време дневно в развозване. .

Последна редакция: вт, 15 юни 2021, 12:03 от Анонимен

# 502
  • София
Мен ме мъчи и друг въпрос свързан с живота на село/къща. Социализацията на децата. Давам пример, живеем в нов блок, децата на възрастта на моето са около 10тина. Пред блока се събираме всеки ден, играят до припадък, демек не си мърдам пръста да го занимавам (на 6г), карат колело, тротинетки, имаме 2-3 детски площадки около нас. Повечето съседи след 7-8г ги пускaт и сами.

# 503
  • Софиянка в Пазарджик :)
Мен ме мъчи и друг въпрос свързан с живота на село/къща. Социализацията на децата. Давам пример, живеем в нов блок, децата на възрастта на моето са около 10тина. Пред блока се събираме всеки ден, играят до припадък, демек не си мърдам пръста да го занимавам (на 6г), карат колело, тротинетки, имаме 2-3 детски площадки около нас. Повечето съседи след 7-8г ги пускaт и сами.
Това вече зависи от селото. Около нашата къща, която закупихме на скоро има доста деца и то все на възрастта на синът ми(7-8-9)годишни.
Отделно от това детето ще ходи на училище, там ще е сред връстници.

# 504
  • sofia
Това със социализацията е много индивидуално. Мъжът ми е цял живот живее в селото, но цялата му социализация е извън него (само с 2-3 съселяни имаме контакти). Нашите деца също нямат социален живот на село (и по-добре).... Около училищните им приятели им е социализацията. Големият син само обикаля около софийските села - Банкя, Владая...ама какво да направи, като от там са му дружките.  Та, дружи със селяни, ама избрани и не от наше село Joy
Като бяха малки имаха компания, ама нещо с порастването не си паснаха и се разтури дружбата.

# 505
  • София
Точно тези съседски сбирки пред блоковете ме побъркват. Гледам с/у нас като запият бири, зачоплят семки и като вземат да си разказват и майчиното мляко. Не го разбирам аз това, ама аз съм си темерут и клюкарстването е едно от нещата, които не понасям.
Като се съберат, като подхванат някакви глупави теми ....

# 506
  • София
Аз с никого не съм се социализирала за 8 години Laughing

# 507
  • София
Аз с никого не съм се социализирала за 8 години Laughing
Явно и ти като мен. Ако продават къща около вас, да ми звъннеш, ще се социализираме заедно. Satisfied

# 508
Брех, аз съм израснала в град от селски тип в квартал с къщи и бих казала, че доста добре съм се социализирала. И посреднощ да се обадя на моите приятели от квартала, ще дотърчат ако имам нужда...

Въпреки, че все още не живеем в къщата и наоколо няма много обитаеми къщи, малката ми щерка вече си има съседско приятелче и много добре си играят.

Не мога да разбера, защо хората си мислят, че на село не можеш да се социализираш...

# 509
Хаха може ли и аз- чета ви постоянно да си начеша неосъществената мечта за къщичка с дворче. Това празнодумие, махленско клюкарстване  и наливане с алкохол ме побърква, ама си има хора за всичко.

Общи условия

Активация на акаунт