Къща около София - 2

• 70 893
  • 751
  •   1
Отговори
# 510
  • София
То, не е до неможене, аз лично не искам.
Имам си социална среда и групички по интереси и са ми абсолютно достатъчни.

Ето, Мисенце ако ми стане съседка, ще бъркам ягодово дайкири и ще се социализираме в условия на изолация Laughing

# 511
Simple Smile Аз разбрах, че потребителката пита за децата - пускате ли ги свободно да играят със съседските или трябва да ги водите да играят в други села, градове, квартали, местности. Нали знаете колко пъти е писано, че за да не се смесват с циганчетата примерно, нечии деца пътуват с кола до подходящата прослойка за игра Simple Smile Или "играят си само с деца на други софиянци". Или "играят само двамата в двора".
Съответно ще бъде полезно да се знае в кои села има подходяща среда, и в кои се налага местните подрастващи да бъдат избягвани.

# 512
  • София
Променихме начина на живот към това, което на нас ни харесва - супер ми е така. И с приятели се виждаме (у нас и извън квартала), и задачките си вършим, и на пазар ходим, и спортуваме... Просто не прекарваме свободното си време в колата и по улиците Simple Smile И намалихме шопинга за парцалки (не ни трябват нови в момента). Имам чувството, че преди се движех като кон с капаци в един и същи коловоз, а сега имам толкова различни и нови неща за правене, че изобщо не ми липсва тази трамбовка Simple Smile Според мен всеки избира къде да живее точно според собствените си нужди - дали апартамент, дали къща (и какъв апартамент и каква къща, къде да са разположени...). Тук край нас се виждат предимно малки деца - 6-7-8 години, играят заедно на улицата всеки ден при хубаво време, тортинетки, колела и ала-бала. Някъде към 4-5 броя са май. Симпатични дечица, възпитани и общителни...големи са сладури, живи и весели хлапаци! Като се сдобия и с някое, точно така искам да расте.

Последна редакция: вт, 15 юни 2021, 15:05 от ToniShu

# 513
  • София
Simple Smile Аз разбрах, че потребителката пита за децата - пускате ли ги свободно да играят със съседските или трябва да ги водите да играят в други села, градове, квартали, местности. Нали знаете колко пъти е писано, че за да не се смесват с циганчетата примерно, нечии деца пътуват с кола до подходящата прослойка за игра Simple Smile Или "играят си само с деца на други софиянци". Или "играят само двамата в двора".
Съответно ще бъде полезно да се знае в кои села има подходяща среда, и в кои се налага местните подрастващи да бъдат избягвани.

Да, точно това питам, притеснява ме дали детето ще има с кого да си играе, а за мен това е важно. Аз мога с месеци да не виждам външни хора, ама то един на майка си иска деца.

# 514
  • София
Зависи от детето и дали ще му допадне компанията. Големият не иска да се социализира с местните и пришълците. Излезе един, два пъти и ядвно не му допадна. Ходи си в София, там си има групички от по 2-3 деца - едните от стария квартал, другите от училище, третите от приятелски семейства - в Банкя. Редува си ги и си излиза с тях. Малкия не мога да му видя очите лятото. За лятната ваканция идват повече деца и им е по-весело. Имат си игрище за футбол, друг по-голям стадион, ходят да се къпят на извора, правят си скара в гората и т.н. Цяло лято си измислят забавления. В местното читалище им организират забавления за деня на детето, за коледа. Обикалят лазарки, коледари и т.н. Още от самото начало го пускам съвсем спокойно и не мисля кой наркоман ще го нападне да му вземе телефона например.

Последна редакция: вт, 15 юни 2021, 14:59 от DeS8ka

# 515
То за да се социализираш с местните, трабва да го искаш. Ние и сега имаме съседи, който сме само на "здравей". До колкото разбрах дъщеря им е завършила Харвард и живее в Щатите, та предполагам не сме им на ниво.
А до къщата има едно детенце, което е с аутизъм и доста често заради пандемията е на гости при баба си. С него също си играем Simple Smile.  Та според мен е по-скоро до желание дали да се смесваш с местните. Роми не съм виждала около нас.  Детето, с което често си играе дъщеря ми е русначе. Въпреки частничната езикова бариера, децата нямат против да си играят заедно.

Последна редакция: вт, 15 юни 2021, 16:07 от nellytan1

# 516
  • София
А да, забравих да кажа, че сме социализирани с доста съседи вече, без да полагаме специални усилия. Все пак тук си спретнахме Косаниндолския Октоберфест миналата година и предстои второ издание тази година Simple Smile Покрай кучетата или покрай Здравей-Здрасти през оградата (или покрай ММ, който прави ограда и мъжете от околните къщи минавайки се поспират) се оказа, че се знаем вече с повечето близки съседи. По-далечните не ги знаем толкова добре, но с никой нямаме проблеми. И нито един крив засега (даже богаташът на улицата, който си е купил декар и половина парцел, освен този с къщата му, за да не може някой да му скрие гледката евентуално).

# 517
Променихме начина на живот към това, което на нас ни харесва - супер ми е така. И с приятели се виждаме (у нас и извън квартала), и задачките си вършим, и на пазар ходим, и спортуваме... Просто не прекарваме свободното си време в колата и по улиците Simple Smile И намалихме шопинга за парцалки (не ни трябват нови в момента[/b]). Имам чувството, че преди се движех като кон с капаци в един и същи коловоз, а сега имам толкова различни и нови неща за правене, че изобщо не ми липсва тази трамбовка Simple Smile Според мен всеки избира къде да живее точно според собствените си нужди - дали апартамент, дали къща (и какъв апартамент и каква къща, къде да са разположени...). Тук край нас се виждат предимно малки деца - 6-7-8 години, играят заедно на улицата всеки ден при хубаво време, тортинетки, колела и ала-бала. Някъде към 4-5 броя са май. Симпатични и възпитани дечица, възпитани и общителни...големи са сладури, живи и весели хлапаци! Като се сдобия и с някое, точно така искам да расте.
Този думи малко си противоречат с предишните: “Мисля даже, че откакто сме тук (и заради пандемията), замърсяваме въздуха много по-малко, защото излизаме по-рядко, обикновено заедно и за кратко - преди обикаляхме по цял уикенд из София, сега излизаме да свършим някоя задача и бързаме да се приберем вкъщи на въздух.” Отделно не е ли опасно малки деца да играят сами на улицата? Няма гаранция, че някой няма да кара по-бързо или, че някое дете няма да притича пред кола. Също така ми е любопитно какво мислите за развозването на децата? Наистина ще продължи много време. Дори и когато станат 8-9-10 клас пак няма как да излизат сами, а тогава не само ще намалеят нуждите им от контакти с приятели и съученици, а даже ще се увеличат. Без ГТ (какъвто при вас определено няма) ще се видите в сериозно приключение.

# 518
  • София
Според мен не си противореча. Когато изляза, не излизам за цял ден да се редя из задръстванията, както преди. Имам си доста занимания на открито и ми харесват повече от шматкане по магазините. Излизам, върша си работата и се прибирам да си правя кефа. Срещите с приятели не ги броя за задачи, а повечето време с прияелите си така или иначе го прекрвахме по паркове и вили, не в заведения - там промяна почти няма (освен че голяма част в момента са извън София и като си идват, повечето предпочитат да се отбият до вкъщи).
Относно децата и улицата, опасно е в града. Тук е много по-малко опасно според мен - освен, че самата улица не предполага засилки, има легнали полицаи, а и двама татковци седят с бирите и гледат някой да не изглупее. Ако не играят на улицата, встрани са черни пътчета, горички и поляни - там засилени автомобилисти просто няма.
Деца мои нямам, не знам как да го напиша по-ясно. Каквото и да мисля, вероятно е да греша. Иначе си го представям като "предпочитам така пред това да не може да се покаже навън, 'щото мен ме е страх от нещо си; ще се оправим както други се оправят". Мисля, че деца са расли и растат не само в градовете - по мой личен опит, нищо по-долно или нередно няма у децата, които не са израсли на Попа Simple Smile И нямам проблем всеки да си гледа неговите деца както намери за добре, стига да не злоупотребява с тях и да не растат в среда на насилие.
Вие къде живеете и защо Ви пречи толкова, че на мен ми харесва Косанин дол и го препоръчвам за оглед на търсещите? Струва ми с елогично да живея там, където ми харесва, а може пък да хареса и на още някого.

# 519
  • София
Wish007 вашите деца с ескорт ли вървят по драгалевските улици? Опасности в днешно време да искаш. И моя малкия настина сериозно след къпане в студен извор. Може би трябваше да му забраня и да стои и да гледа отстрани другите как се забавляват, защото е опасно? Ще се разболее още сто пъти, но това приключение ще помни цял живот. И да, има такива приключенци дето си развозват децата с години. Като същите тези използват всеки удобен случай, да изпратят децата да се опавят сами и да стават самостоятелни от рано. Аз не виждам нищо лошо в свободата на децата, защото заради тази същата свобода не желая да живея в апартамент или нагъчкана някъде близичко до СФ. Всеки гледа от своята си камбанария. Вие сте имали възможност да вземете къща с ГТ, чудесно и браво. Можех да избирам между  ГТ с по-голяма инвестиция и обратното. Избрах липсата на ГТ и повече километри, за да имам възможност да направя всичко, което исках като удобства, по-голяма квадратура и на къща и на двор. Всеки с възможностите си и гледна точка. В никакъв случай не е страшно да развозваш деца. Мисля, че дори за тях ще е по-стресиращо да бързат сутрин да не изпуснат селския ГТ, защото следващия дори и в Драгалевци няма да е след 5 минути, отколкото да знаят че личния шофьор ще навакса тези 5 минути с по-скоростно каране 😂И да, ползват и селския автобус, стресирам ги от време на време с чисто възпитателна цел, но като цяло си се развозваме.

ToniShu ще бъдеш страхотен родител на прекрасни деца!

Последна редакция: вт, 15 юни 2021, 15:55 от DeS8ka

# 520
  • София
А ти явно вече си Simple Smile Поне според мен Simple Smile

# 521
"Няма гаранция, че някой няма да кара по-бързо"
Тук прихнах да се смея Simple Smile.
Ама те много добре са се погрижили да не може да се кара бързо поне по нашата улица. Тя е толкова разбита, че направо си представих някой как дава мръсна газ по нея Simple Smile.

# 522
  • София
То и в уреден квартал ( е краен ама все пак е уреден) децата играят свободно, катерят се по дървета и дивеят. И не ме разбирайте погрешно, ние от 2 г търсим идеалната къща/място, и бюджета само си увеличаваме ( преди 2 не искахме да си помислим за повече от 180К, ама ей го сега и до 300к обмисляме), просто като сложа +/- и освен двора и пространството други не мога измисля... Имам 3 аптеки на 50м, супермаркет в блока, болница в съседния двор, училище срещу блока, 3 ресторанта с обедно меню... Пазар... Иначе разкарването не ми е драма и сега го карам в съседен квартал на градина. Но пък ми е интересно да чета как се организирате.

# 523
И в некрайни квартали децата играят свободно и се катерят по дърветата Simple Smile

# 524
За децата е най-добре да растат в хубав градски квартал. Ще дам за пример кв. Изток. Ако едно дете живее от съвсем малко на улица Латинка например още от детската градина чак до завършване на средното образование ще си изкара с някои от децата от квартала. Заедно ще си играят в зелените междублокови пространства, в училищния двор или в Борисовата градина. Заедно ще учат още от първи клас в 119-то училище, а като станат по-големи ще могат сами с ГТ да ходят и на по-отдалечени места. Въобще от малко това дете ще има хубава компания и много добър социален живот. Това и в Драгалевци не може да се случи, въпреки че е много по-удобен квартал от Косанин дол например.

Последна редакция: вт, 15 юни 2021, 17:08 от Анонимен

Общи условия

Активация на акаунт