Къща около София - 2

• 70 879
  • 751
  •   1
Отговори
# 540
Здравейте, наскоро направихме тази крачка и започнахме "нов живот" на село, решихме да записваме всички наши преживяни емоции и ако е възможно да намираме съмишленици, като цяло животът в града никак не ни липсва (поне засега).
Ако на някой му е любопитно, може да хвърли едно око :

https://www.youtube.com/channel/UCmtCJ8dG-4Pb7vzHlnFJvyg/featured
а вие къде се преместихте?
Преместихме се в едно пернишко село - Долни Раковец, тъй като естествено разглеждахме доста и в този край ни се видяха една идея по-бюджетни селата, близката магистрала естествено също изигра много важна роля за избора ни. Simple Smile

# 541
  • София
Странно ми е как човек, който работи от дома си докато живее в София му се налага да виси в задръствания, а когато отиде примерно в Косанин дол изведнъж пътуването и задръстванията изчезват? Ние в София почти не ползвахме кола. Детската градина, училището, градинки, паркове, заведения, магазини, банки, фитнес и въобще почти всичко ни беше на пешеходно разстояние. Откакто сме в къщата обаче няма ден, в който да не шофираме.
Ама защо си измисляте някакви неща? Никъде не съм казала, че като живеех в града съм работила от вкъщи, никъде не съм казала и че са изчезнали задрсътванията в София!
Докато живеех в града нямаше пандемия и не работех от вкъщи (и сега мога да се върна в офиса, ако искам). Забавленията ми бяха различни, както обясних два пъти вече, та затова прекарвах много повече време в колата. Задръстванията не са изчезнали, просто направиха ремонт на Околовръстното в източната му част Simple Smile Последно живеех в Кръстова вада и се редях в задръстването на Черни връх (отсечката до Околовръстното беше по-дълга отколкото е сега отсечката ми в задръстване по Самоковско шосе). МОЛ-ът със все банките, застраховките, магазините ми беше на 5 мин пеша. Но например месарницата ми беше (и още е) в Младост. Работата ми също е в Младост, а директен ГТ от Кръстова вада до Младост няма (точно както няма от Косанин дол, така няма и от Кръстова вада). С кола стигах на работа за 10-15 минути, с ГТ за много повече. Сега пак стигам до работа за под 15 минути, дори в час пик. Фитнесът и басейнът са ми на пешеходно разстояние в момента, а в Ориндж-а в Парадайс не беше за такива като мен, та пак палех колата и ходех в Атлетик. В Бизнес парка в Младост са събрани офисите на банките, паркове и градинки не ми трябват - простор край мен има. Да шофирам не ми пречи, даже обичам - просто напоследък имам по-интересни неща за правене от това да джиткам из града целодневно (затова и считам, че замърсявам по-малко). Само това казвам, пък Вие продължавайте да не отговаряте на въпроси и продължавайте да си измисляте - за щастие, в писмена форма всичко се вижда и разумен човек може сам да си прави изводите.
М/у другото,  няма да е зле да се змаислите, че може би не е задължително всички да имат Вашите съжаления и несгоди Simple Smile Щом не Ви харесва къде сте, може пък Вие да сте сгрешила в преценката си - случва се, човешко е.

EmmaT, права си! Мисля, че относно къщата всеки трябва да прецени много добре не само за себе си, но и за децата си, ако има такива. Така или иначе обаче, и в София да живееш, пак ще искаш в тези училища и пак няма да е сигурно кой от всички желаещи ще се вреди за тях - твоето дете или нечие друго. И пак ще познаваш други апартаментни чеда, които са с фейк адрес - хората са си хора навсякъде Simple Smile

Гледайки сега видеата на Vlastarka, си давам сметка колко различно е в нашата вилна зона и на село. Но на мен и двете ми харесват Simple Smile

# 542

EmmaT, права си! Мисля, че относно къщата всеки трябва да прецени много добре не само за себе си, но и за децата си, ако има такива. Така или иначе обаче, и в София да живееш, пак ще искаш в тези училища и пак няма да е сигурно кой от всички желаещи ще се вреди за тях - твоето дете или нечие друго. И пак ще познаваш други апартаментни чеда, които са с фейк адрес - хората са си хора навсякъде Simple Smile

Аз нямам проблеми нито с градината, нито с училището. Така съм си направила сметката, че всичко необходимо ми е на пешеходно разстояние - добра градина, добро начално училище, педиатър, спешно отделение, хлебарница, месарница и т.н.

Затова много моля хора, които държат да ползват същите добри градини и училища с цената на полулегални административни финтове поне да не се опитват да иронизират - понеже не на мен ми се налага да си разкарвам детето всеки ден в задръстванията, да замърсявам въздуха и да охкам колко бил мръсен въздухът в София, и колко е чудесно в село през една област - най-малкото, ако беше толкова чудесно хората щяха да работят наблизо, децата им да учат на място и нямаше да имат никакъв досег с този омразен град Wink

Темата "Къща на село" все пак не означава "Колко е зле в София" и е странно как все едни и същи потребители се опитват да я насочват в тази посока.
По-смислено ми се вижда да се пише колко е добре в селото - има такава и такава инфраструктура, с която няма проблеми или ако има проблеми селото е с приоритет примерно за ЧЕЗ и решават въпросите бързо, има места в градината и в училището, има еди какви си извънкласни занимания, еди какви възможности за работа, за отдих.

# 543
  • София
EmmaT,
малко излизате от добрия тон. Нито съм правила финтове, нито иронизирам някой. Нямам тази нужда и аз. Вие разводнихте темата с безкрайни размишления.

Дано все пак някой се осмели да сподели мнение за някое софийско село, ей така по темата!

# 544
EmmaT,
малко излизате от добрия тон. Нито съм правила финтове, нито иронизирам някой. Нямам тази нужда и аз. Вие разводнихте темата с безкрайни размишления.

Дано все пак някой се осмели да сподели мнение за някое софийско село, ей така по темата!

Напротив, тонът стана агресивен към несъгласните с теорията за "свободните деца на село" и обогатяващото развозване доста преди моето включване.

Не разбирам защо се приема за нормално да се агресира в посока колко е зле в София, но всяка забележка, че на село има и софийските, а и доста други проблеми, да се обявява за излизане от добрия тон.

# 545
  • София
Много си е хубава София даже!
Аз с писъци избягах, де, ама бях на топа на устата Joy

# 546
TonyShu, ти каза това и то звучи доста категорично. “Мисля даже, че откакто сме тук (и заради пандемията), замърсяваме въздуха много по-малко, защото излизаме по-рядко, обикновено заедно и за кратко - преди обикаляхме по цял уикенд из София, сега излизаме да свършим някоя задача и бързаме да се приберем вкъщи на въздух.” Факт, е че ако работите от дома си живеейки в София ще шофирате много по-малко. Съответно много по-малко ще замърсявате въздуха. Факт е, че живота на село е много по-различен и то невинаги в положителен смисъл. Ако беше много хубаво нямаше всички да се бутат в големите градове. Също така няма нищо случайно в факта, че отдавна бившите села Бояна, Драгалевци и Симеоново са толкова желани и съответно скъпи. Тези квартали на София съчетават удобството на града с живот сред природа в подножието на планината.

# 547
  • sofia
В рамките на града има не по-малко развозване на деца, та това не е запазено само за живеещите извън околовръстното. Единици са познатите ми, на които не им се налага развозване на по-малки деца и всичко им е на пешеходно разстояние...и те живеят в по-централните квартали.
В гимназия вече са самостоятелни единици и се оправят с градския транспорт. Ако няма такъв до селото, вече става по-сложно.

# 548
Темата наистина отива в някакви не продуктивни дискусии.

Сега очаквам някой да се вкючи, че селските деца не трябва да ходят и в университет, щото у тяхното село няма такъв!

# 549
  • София
Е, ако не беше хубава София, би следвало темата да се казва "Къща далеч от София" Simple Smile Аз много харесвам града, смятам, че е най-перспективният и с най-голяма част мислещи като мен хора. И че за това си има причини. Смятам и че може да е по-добър, разбира се.
EmmaT, дано не визираш мен като агитираща за селото - не живея на село и нямам за цел да агитирам когото и да било. Просто аз приемам темата като "обективно как се живее в околностите на София - всеки да казва за там, където е". И затова ме дразни, разбира се, ако се появи някой и започне да оспорва моя пряк опит. Все едно аз да оспорвам опита на хората с деца и училища. Не върви някак си Simple Smile

Wish007, грешите за едно - ако бях затворена в двустайния апартамент и както съм ваксинирана, и както в офиса няма много хора (но пък със съпругът ми работим на един етаж бюро до бюро)... вероятно отдавна щяхме с него и още няколко човека да сме се върнали. Само че сега като ни домъчнее с колегите-приятели един за друг, просто идват да изкарат някой ден хоум офиса от Косанин дол Wink А на нас не ни и хрумва да се таралянкаме с колата, нищо че е бързо. До офиса ходим от време на време, ако се налага заради принтер, нещо компютърен проблем или да вземем ваучери. Но сте права, че животът на село със сигурност е различен, във вилна зона пък си има други специфики. И аз съм споделяла какви са проблемите тук, при нас (липса на ГТ, сметоизвозване и осветление по малките улички, канализация, не навсякъде водопровод, доста строежи); не съм ги крила. С идеята, че уж сме се събрали да сме полезни, не да спорим кой е по-прав и кой какви права има или няма.

# 550
  • София
Темата винаги отива в забвение щом се появи някой, който не приема различна гледна точка и се заточат 10 страници заяждане. Аз този път ще пропусна, колкото и да ме сърбят пръстите 😂😂😂Отивам да си търся работа на село, че тук ще ме бият защото работя още в София 😁, че даже и децата ми учат тук и заемат местата в елитните паралелки. Така между другото апартамента ми е в централната част на София, не ми се налага, а и нямам желание да правя финтове с регистрация по приятели и познати за хубаво училище. Та все пак да не генарализираме. Абе направо да връщат софийското жителство и това е, какви са тез селяни дето се размотават из града свободно. Да върнат КПП-тата.

Последна редакция: ср, 16 юни 2021, 14:49 от DeS8ka

# 551
Темата наистина отива в някакви не продуктивни дискусии.

Сега очаквам някой да се вкючи, че селските деца не трябва да ходят и в университет, щото у тяхното село няма такъв!

Ако искат могат да учат и в чужбински университет, позволено е Wink
Но за общински ясли, градини и начални училища има критерий уседналост, обвързан с местоживеенето. Разбирам колко е деликатен този въпрос за хората, които искат децата им да са в определени заведения, вместо в тези по район, т.е. най-близките, затова е по-добре да не дърпат в посока "в София е много зле" - накрая винаги се стига до въпроса "Като е толкова зле, защо бутате децата в София". И до неприятния отговор - там, където живеят, явно е по-зле.
--------------------

EmmaT, дано не визираш мен като агитираща за селото

Не, не теб.
Доколкото помня си ок. Панчарево - запомнила съм, тъй като имаме парцел там, - така че си в София град, също както Бистрица, Драгалевци, Бояна и останалите.

Темата винаги отива в забвение щом се появи някой, който не приема различна гледна точка и се заточат 10 страници заяждане. Аз този път ще пропусна, колкото и да ме сърбят пръстите 😂😂😂Отивам да си търся работа на село, че тук ще ме бият защото работя още в София 😁, че даже и децата ми учат тук и заемат местата в елитните паралелки.

Wink Не че нещо, но точно твоите постове най-често излизат от добрия тон, споменат нагоре от друга потребителка.

Опитайте да се замислите защо толкова много хора от София област и околните области всеки ден развозват децата си до софийските градини и училища, вместо да им спестят лошия въздух, софийските деца и разбира се висенето в задръствания, като ги запишат в най-близкото подобно заведение по местоживеене. Иначе всичко е топ.

# 552
  • София
Ако на някой му е любопитно, може да хвърли едно око - https://www.youtube.com/channel/UCmtCJ8dG-4Pb7vzHlnFJvyg/featured

Готино. И аз се абонирам Grinning

Колкото до децата, това къде ще учат, на колко извънкласни занимания ще ги запишем и т.н., това не е най-важното. Важно е, да, но е далеч от най-ценното за тяхното възпитание!

Смея да твърдя, че познавам хора, които са отгледани в центъра на София, други, които са учили в едни от най-добрите гимназии в София, други, чиито родители са с много добра кариера и т.н. и не са станали нищо особено. Дори напротив. Някои от тях бих нарекъл грандиозни провали, въпреки всичките училища, извънкласни занимания, възможности и т.н. Да не споменавам колко от тях редовно употребяват наркотици и т.н., щото вече всичко им било скучно Flushed, бла, бла, бла. Понякога лесното се оказва лошо, да го кажа по-простичко.

От друга страна мога да дам примери с деца живели в села с по 500 души население и завършили в близкото градче, които в момента са на много добри позиции в частни компании с са постигнали това само със собствени усилия. Като казвам собствени услия имам предвид, че са се подготвяли по математика, програмиране и т.н. с помощта на приятели, Интернет и т.н., защото в местната гимназия учителите не са били на високо ниво. Или са пътували по 100 километра за уроци и т.н. преди време(щото сега нали всичко може онлайн) и така до намирането и доказването в работата си.

Не казвам, че не е хубаво децата да учат в добро училище, или да разнообразяват и т.н. Напротив. Но в много от случаите това е съпроводено от почти никакво време и внимание от страна на родителите, израстване в среда на богати лайненца(без извинение) и т.н., които понякога постигат обратен на очаквания ефект.

Та така. Не винаги да осигуриш най-добрите условия според теб значи, че ще постигнеш добър резултат. Както си говорихме с едни приятели тази неделя живеещи в софийско село, чиито дечицата още учат там, трудностите също могат да учат и възпитават.

----------------

Лично ние живеем в София до всичко нужно - няколко училища, няколко парка, магазини, много болници. Налага ни се да ползваме кола 1 път на седмица, или две. Но все по-често се замисляме, че тук явно нищо няма да се промени към по-добро и е време да се евакуираме.

И ние много искаме къща някъде, но цените в момента не са реални. Не и за това, което се предлага - разни пущинаци около София, без никаква инфраструктура, на които в обявите пише - "ток наблизо", "асфалта е само на ххх метра", "вода ако си направите сондаж" и т.н., и съответно искат по 150 000 евро за декар. И това е от години и нищо не се променя. Никакви подобрения в инфраструктурата на селата. Приятели от Панчарево и Лозен още се оплакват от електрозахранването и това е от сума време. И т.н.

Та ако продължава така, по-скоро сме склонни да си намерим нещо в чужбина, отколкото да инвестираме много пари в някоя нива в държава, която е с едни от най-лошите изгледи за бъдеще в света - https://offnews.bg/analizi-i-komentari/balgaria-se-prevrashta-v- … tinia-753565.html

# 553
  • София
Развозват децата си, защото самите те работят в София. Чисто логистично е по-удобно и няма да обяснявам защо. И аз си бутам децата там. София не е зле, просто на мен не ми харесва да живея в нея, но това е лично мнение, а не агитация.

# 554
  • София
Цените на нивите по- ниски няма да стават, тъкмо напротив. А на мен винаги ми е било странно сравняването на имотите в или около София с тези от чужбина. Като си купувахме апартамента тук в София една приятелка викаше, че за с същите пари мога да си купя в Испания. Е да де, ама в Испания не ми трябва. И ми се чудеше приятелката и не купи нищо, а цените вече са двойно нагоре. А иначе наскоро продадохме къща в западнало село за 5000 лв с над декар двор. Просто района е много определящ, това е истината.

Общи условия

Активация на акаунт