Къща около София - 2

• 70 887
  • 751
  •   1
Отговори
# 525
няма смисъл от спор в темата. И най-хубавото е, че всеки харесва нещо различно. Както обичам да казвам иначе всички щяхме да се бутаме за една жена/един мъж; един квартал/улица/държава/магазин и какво ли не. Така за всеки влак си има пътници. Innocent малко философски

И по темата - аз пак казах, че много си харесвам местенцето, където живея. Ако имаше на него една хубава къщичка с хубавко и спретнато дворче, вместо апартмент, щеше да е страхотно. Да, ама не Smiley Това по повод поста на Мацето. Че и аз искам къща с дворче и гледка, но пък не мога да се наканя да оставя топ (за мен) локацията на апартамента.

# 526
  • София
Ама темата нали не е за "за и против къща/апартамент"? Да не бъркам нещо? Нали уж беше за къщи около София, пък сега вече освен градски квартали, даже имена на улици се въвеждат в разговора. Мен пък, например, не ме радват нито Изток (особено запозната съм с района на ул.Чехов, но и като цяло имам впечатления от целия квартал), нито Драгалевци (познавам го покрай живущи познати и като "турист").
Не налагам на никого мнението си, не разбирам обаче защо се предполага да излизаме извън темата и това да е ок. Отговорих на всеки въпрос за вилната зона в която живея, дано е било полезно за някого.

# 527
"Няма гаранция, че някой няма да кара по-бързо"
Тук прихнах да се смея Simple Smile.
Ама те много добре са се погрижили да не може да се кара бързо поне по нашата улица. Тя е толкова разбита, че направо си представих някой как дава мръсна газ по нея Simple Smile.

Това не е за хвалене. Обадете се в общината. И при нас след зимата се появи дупка и преди няколко дни я оправиха.

# 528
  • София
Аз си тормозя столична голяма община и кмета в месинджър Mr. Green

# 529
Wink Просто темата пак заби в посока "свободните деца на село и несвободните в апартаменти" и колко ползотворно и обогатяващо е всекидневното развозване в задръствания.
Конкретно за отглеждането на деца бих посъветвала съфорумката да прочете старите теми от типа "в къща или в апартамент, в град или на село" в раздела - там има много честни отговори на хора, които отглеждат малки деца - детскоградински и в малките класове.

# 530
  • София
Ами ние гледаме главно около София, близо до източните квартали, аз за това живо се интересувам как хората се оправят тук с битовизмите ( едни капки за нос ако ми потрябват колко села трябва да обиколят примерно), както и това какъв ще е социалния живот на детето ми извън училище / градина. Нашия в ясен, без значение къде сме, ама ме интересува ще има ли с кого да си по играе след градина/ училище, че е единствено дете и няма много с какво да го занимавам на тази възраст. Гледали сме основно Лозен/Равно поле, Равно поле ни е в бюджета, но е много зле самото село, от към инфраструктура. Лозен вече ни е в горната граница на бюджета. Бекъп вариант ни е Горубляне, ама пък там е зле въздуха зимата. Гледахме и Бистрица, зад икеа също гледахме страхотни парцели, ама там много наследници и не могат да се разберат. Та така. Чета си ви, интересно ми е Hug

# 531
ani_ogbg,  доста ви е широк диапазонът. Своге е близо до София и е си малък град, със съответните плюсове и минуси. За Лакатник мога да дам мнение от първа ръка, защото имаме вила в района. Наличието й ни създава  проблеми при търсене на имот по-близо до София, защото без да искам сравнявам околософийските села с красотата и простора на вилата в Балкана. В района няма особени проблеми, но си е далече от София - около час и нещо е пътят по завоите. В интерес на истината, има доста хора, които живеят там и пътуват до София ежедневно,  но аз не бих могла.
Благодаря за споделянето. Ние в момента живеем в къща в София, но ни се иска да имаме място, където да избягаме почивните дни. Обсегът ми е широк, защото сме ок за всичките села там, тъй като са в Балкана. Просто, където изпадне оферта.
Иначе да споделя и аз за децата и отдалечените места за живеене. Плюсовете наистина са много да живееш в къща, но както сме ние има почти никакви деца. Моето дете е единствено на 6 г., Има още едно на 3г. Цялата й социализация е в градината и непрекъснато търся контакти с майки от градината да се вижда с другарчета. Не е като да излезе от вратата и да отиде до съседите да играе или пък те да дойдат у дома. Може би това е най-големият минус за отдалечена къща, където няма деца.

# 532
  • София
Да ви кажа, че изобщо не се замислям за социализация. Искам двор, свеж въздух, тишина и спокойствие близо до града. Другото самО ще дойде.
То пък като си в апартамент такава социализация върви. Всеки си върши работата и сме на "здравей-здрасти". Някои даже не ги и познавам, а сме малка кооперация. Вероятността на село да се социализирам е по-голяма.
Не мисля, че спор къща с/у апартамент ще доведе до нещо градивно в темата.

# 533
Здравейте, наскоро направихме тази крачка и започнахме "нов живот" на село, решихме да записваме всички наши преживяни емоции и ако е възможно да намираме съмишленици, като цяло животът в града никак не ни липсва (поне засега).
Ако на някой му е любопитно, може да хвърли едно око :

https://www.youtube.com/channel/UCmtCJ8dG-4Pb7vzHlnFJvyg/featured

# 534
  • София
Леле, каква усмивка ми докарахте на лицето! 'Ма аз бих си прекарвала време с вас, такива сте сладури. И особено ми хареса как мъж ти роптае, че не го оставяш да се доизкаже - все едно ММ слушам Grinning Grinning  Аааа, и това с плочките много добро. Аз съм subscribed Simple Smile
Явно всички пишман селяни сме имали сходни топ градски дразнители - единствена разлика при нас е, че имахме гаражи (които обаче си плащахме) и не са ни крали емблемите.

# 535
  • София
На работа съм и хвърлих само бърз поглед на едно клипче от канала. Е, страхотни сладури сте, с удоволствие ще ви гледам!

# 536
Странно ми е как човек, който работи от дома си докато живее в София му се налага да виси в задръствания, а когато отиде примерно в Косанин дол изведнъж пътуването и задръстванията изчезват? Ние в София почти не ползвахме кола. Детската градина, училището, градинки, паркове, заведения, магазини, банки, фитнес и въобще почти всичко ни беше на пешеходно разстояние. Откакто сме в къщата обаче няма ден, в който да не шофираме.

# 537
  • София
Темичката е много хубава и нека не се превръща в спор за/против апартамент/къща Hands V
В днешно време, дори завърналите се на село няма да водят съвсем "селски" живот. Навсякъде има нет, комуникации и магазини, поне хранителни и за строителни материали. Но хора, които не са готови да се откажат от удобстата на града, от пешеходното разстояние до ДГ, училище и МОЛ, трябва много сериозно да се замислят дали това приключение е за тях.
Ако сте убедени, че децата ви няма да станат хора, ако не учат в 119 и 125 СУ, или пътуването до там ще ви травмира всеки божи ден, наистина село около София не е за вас Simple Smile
Никого не приканвам да се върне на село и да засади 5 дка картофи. Но смисълът на къщата е в спокойствието, липсата на градския шум (на село също е шумно - резачки, косачки, кучета, котки, щурци и жаби), свободата, чистият въздух, цветната градина и възможността да си по-близо до земята, да отгледаш нещо истинско, което да сложиш на масата и т.н. Навсякъде в селата около София живеят ХОРА, едва ли ще сте сами и в изолация Wink Има деца, има и възрастни. Всички ходят на училище, съответно и работят. Основната разлика е, че по правило в една къща са две-три поколения. Баба и дядо са на разположение да гледат децата, да се грижат за къща, градина и повечето битовизми.
Премествайки се сега едно младо семейство с деца на село, е изправено пред доста трудности и допълнителни ангажименти. Плюсовете и минусите трябва да се отчетат предварително.

# 538
Здравейте, наскоро направихме тази крачка и започнахме "нов живот" на село, решихме да записваме всички наши преживяни емоции и ако е възможно да намираме съмишленици, като цяло животът в града никак не ни липсва (поне засега).
Ако на някой му е любопитно, може да хвърли едно око :

https://www.youtube.com/channel/UCmtCJ8dG-4Pb7vzHlnFJvyg/featured
а вие къде се преместихте?

# 539
Скрит текст:
Темичката е много хубава и нека не се превръща в спор за/против апартамент/къща Hands V
В днешно време, дори завърналите се на село няма да водят съвсем "селски" живот. Навсякъде има нет, комуникации и магазини, поне хранителни и за строителни материали. Но хора, които не са готови да се откажат от удобстата на града, от пешеходното разстояние до ДГ, училище и МОЛ, трябва много сериозно да се замислят дали това приключение е за тях.
Ако сте убедени, че децата ви няма да станат хора, ако не учат в 119 и 125 СУ, или пътуването до там ще ви травмира всеки божи ден, наистина село около София не е за вас Simple Smile
Скрит текст:
Никого не приканвам да се върне на село и да засади 5 дка картофи. Но смисълът на къщата е в спокойствието, липсата на градския шум (на село също е шумно - резачки, косачки, кучета, котки, щурци и жаби), свободата, чистият въздух, цветната градина и възможността да си по-близо до земята, да отгледаш нещо истинско, което да сложиш на масата и т.н. Навсякъде в селата около София живеят ХОРА, едва ли ще сте сами и в изолация Wink Има деца, има и възрастни. Всички ходят на училище, съответно и работят. Основната разлика е, че по правило в една къща са две-три поколения. Баба и дядо са на разположение да гледат децата, да се грижат за къща, градина и повечето битовизми.
Премествайки се сега едно младо семейство с деца на село, е изправено пред доста трудности и допълнителни ангажименти. Плюсовете и минусите трябва да се отчетат предварително.

Wink Би било хубаво да не се интересуват от софийските училища, но не виждам липса на интерес у хората от селата около София и Перник към 119. училище. Правят си регистрация при приятел или колега, записват детето и всяка сутрин правят задръстване, понеже е лесно дете от квартала да отиде да училище пеш, но от София област или Пернишка няма как. Вероятно и те се смеят как така софиянците смятат за високо качество на живот това да имат ясла, градина, училище и т.н. на пешеходно разстояние.

Поправете ме, ако греша, но май никой от бившите софиянци не е преместил детето си в гимназия в Елин Пелин, Самоков, Костинброд, Перник или най-близкия краен софийски квартал.

Така че, ако може, малко по-леко с иронията и закачките на тема "ако не сте готови да се откажете от Мол, не сте готови да купите къща на село." Къща на село не означава задължително всеки ден таралянкане по черен път на излизане и на прибиране. Има хора, които търсят за почивните дни, само за лятото или нещо подобно, и не бързат да развозват децата си с часове всеки работен ден.

Общи условия

Активация на акаунт