Къща около София - 2

• 70 856
  • 751
  •   1
Отговори
# 570
  • София
Миташки, статистиката не е съвсем коректна, нали знаеш?
Ако дочакаме преброяването ще разберем.
Но аз имам буквално стотици клиенти с адресна рег някъде другаде, пък от София не са се поместили, имоти купуват.
Някои поетапно започват смяна на рег., защото им трябва за деца, гласуване, удобство….

# 571
Но аз имам буквално стотици клиенти с адресна рег някъде другаде, пък от София не са се поместили, имоти купуват.
Някои поетапно започват смяна на рег., защото им трябва за деца, гласуване, удобство….
Определено никой не иска да сменя адресната регистрация, особено със селска, точно поради тази причина, както казахте, детски градини, гласуване и т.н.От малкото време, което живеем на село наблюдаваме, че има адски много хора, които живеят на село, но поради горепосочените причини не сменят регистрацията си и се появяват "селските" проблеми, които наблюдаваме: в селото има кофи за смет за 200 човека, но в него живеят 800, помпата на селото има капацитет за Х хора, а те живеят Z хора и т.н., да не навлизам в подробности. Да не правя много "сухарска" темата, ние също сме от тези хора, поради горепосочените причини и заради това просто местните ни наричат "пришълци" SmileSmile

# 572
  • sofia
Скрит текст:
Определено никой не иска да сменя адресната регистрация, особено със селска, точно поради тази причина, както казахте, детски градини, гласуване и т.н.От малкото време, което живеем на село наблюдаваме, че има адски много хора, които живеят на село, но поради горепосочените причини не сменят регистрацията си и се появяват "селските" проблеми, които наблюдаваме: в селото има кофи за смет за 200 човека, но в него живеят 800, помпата на селото има капацитет за Х хора, а те живеят Z хора и т.н., да не навлизам в подробности.
Да не правя много "сухарска" темата, ние също сме от тези хора, поради горепосочените причини и заради това просто местните ни наричат "пришълци" SmileSmile
Начиии, това може да продължи дъъълго.  Laughing Дядото на мъжа ми се е заселил в селото около 50-та година (изселени са от селата, които е покрил язовир Искър)....една бабичка съседка, до смъртта си наричаше всички от фамилията "пришелецо"... почина преди 4-5 години въпросната.
Добре, че последното десетилетие се продадоха места и се заселиха "външни", че да се смени малко манталитета.... не задължително в положителна посока, но е промяна.

# 573
  • София
Определено малкия брой контейнери за смет е проблем. Но той не е породен от това, че адресната ви регистрация не е в населеното място. Всеки плаща за собствения си имот местни данъци и такси (включително и такса смет) независимо дали постоянният му адрес се води там или на друго място. Винаги общинарите заблуждават местното население, че за всички проблеми са виновни пришълците, които видиш ли не са се писали че живеят там. Например при нас уж инспектори се возят в селския транспорт и броят пътници, за да плануват и предложат решения за подобряване на транспорта. Ако това беше така, щеше да има рейсове на половин час, а не на два часа. Всички общини получават допълнителни субсидии от държавата на калпак население. Но се краде, много се краде. Затова няма кофи, затова няма редовно сметоизвозване, няма инфраструктура, транспорт, няма нищо. Та в този смисъл Столична община трябва да е топ и да няма никакви проблеми, да е една малка Женева на Балканския полуостров. Мисля, че всички ще се съгласим, че това не е така.

# 574
  • София
Отивате при кмета или кметския наместник и подавате молба за кофа, длъжен е да я удовлетвори Grinning
Само във вилните зони не е регламентирано!

# 575
И каква стана тя. Софиянци/рентиери разправят, че София се пръска по шевовете и е 2х официалната статистика. Тук ми говорите, че на село хората са 2х щото не си сменят адресната регистрация. Нси ми говори, че имаме демографски срив. Извънземни ли са ни населили? Световен илономически и бизнес център ли сме станали? От къде тези хора.

Никое от твърдениятя горе не ми се струват достоверни до степен да наклонят везните на пазара значително. Единственото ми обяснение, което считам за достоверно предвид българския манталитет, е че българина ползва бетона като банка. Не вярвям да продаде в неговия живот, и ще остави надецата си, които ще продадат на безценица, ако изобщо успеят.

# 576
  • София
Все пак сме в темата за къща около София 😊. Последните години тенденцията е от цяла България да идват насам. Рентиер не съм, но се усеща по трафика и местата за паркиране дори и в крайните квартали. Хората на село са 2х отново в селата около София (в радиус до 60-80 км.)  Демографския срив предполагам също може да се види по области. Колкото за бетона като банка, вероятно е така. Децата ще продават на безценица, ако имат друго собствено жилище.

# 577
  • София
Вижте сега, София расте и всички се чудят колко още. Още има накъде, заформят се нови квартали във вилните зони и местности...

Расте, ама като брой жилища. Като хора растежът се забява последните 10 години, като 2019-та преди Ковида почти не расте, а миналата си намалява и то доста сериозно. Та София няма повече да расте като население, както Атина например спря да расте преди доста години.

- 2015 година - 1 319 804
 - 2016 година - 1 323 637 (3833 души увеличение)
 - 2017 година - 1 325 429 (1792 души увеличение)
 - 2018 година - 1 328 120   (2691 души увеличение)
 - 2019 година - 1 328 790 (670 души увеличение)
 - 2020 година - 1 308 412    (минус 20378 души)

Относително коректна е!
Да не говорим, че има много хора, които не живеят от доста време в София, но са с постоянен адрес/ЛК в София. Отделно голямата част от хората без софийска ЛК все пак имат настоящ адрес в София. Има и доста такива, които са в чужбина, а се водят все още живеещи тук.
Като цяло самият град София няма да расте, а ще намалява като население, това е на 99% сигурно. Ще расте като брой жилища. С по 3000-4000 нови жилища на година, докато не намалеят желаещите да трупат празни апартаменти. Или като започнат да вдигат данъците, за да ги изравнят с европейските!

А околните села ще растат и то доста. А колко бързо зависи от условията, които предлагат. Защото при почти всички села около София проблемът е липсата на нормална инфраструктура за нормален живот. Ако такава се осигури, процесът по преместване на населението от София в селата около нея ще е много по-бърз. Но това по някаква причина не се случва. Т.е. причината е ясна - почти всичко се краде.

Колкото до преброяването, от него ще се види ясно, че населението ни намалява с едни от най-бързите темпове в целия свят. Това е така от години. Не зная защо очаквате чудеса. Тия хора няма откъде да се появят.

Някой спомена, че се връщали хора от чужбина. Лично аз познавам върнали се, но те са основно завършили там млади хора, които са в пъти по-малко от заминалите семейства. Т.е. ако познавам един прибрал се студент, познавам 2 млади семейства с деца, които са заминали и не мислят да се връщат, защото там са намерили по-добри условия като образование, среда за живот и т.н. Да, дори образованието ни е много зле, досъсипва се и се краде дори от него Disappointed  Ако се замислим, имаме 2-3 детски линейки в цялата държава и детска болница, която не можем да довършим десетилетия. Та моля без градски легенди, как българите изгаряли от желание да се върнат тук. Да, ако някой бере сезонно ягоди, вероятно се връща, ама не познавам нито един с професия, който да се е върнал от западна Европа и т.н.!!!

P.S. Запасяването с имоти ми прилича на това, което са правили преди години в по-малките градове и села - строили са огромни къщи, да има за децата, които сега са празни... DisappointedDisappointedDisappointed

Последна редакция: чт, 17 юни 2021, 11:46 от mitkomitashki

# 578
Хората идват насам от 20 години, не последните няколко. Даже между 2005-2015 беше пика, последните 5 години няма такъв наплив дори.

# 579
Как да няма наплив? Вие скоро виждали ли сте какво огромно сторителство е в райони, които до скоро имаше само поляни. То над Бизнес парка и камбаните е цяло нов град. И да, купуват се имоти и търсенето е огромно. Не само на зелено, а на мнооого тъмно зелено на РС. И да има и огромно търсене на имоти около София до  50 - 80 км. Няма да паднат цените, нито София ще обезлюдее. Не знам дали сме икономически център, но със сигурност сме център на България и за всички е ясно, че тук се живее най-добре и с най-големи доходи. Затова и младите хора, които помиришат т.н. мръсен софийски въздух, никога повече не се връщат по родните си меса. Теглят кредити, продават там от където са дошли и купуват като невиждали имоти. Само тук в темите някой нон-стоп говори за спукване на балони, за кризи и за липса на хора в София. Стъкмистиката я знаем всички, така че не е отправна точка. Който има нужда, пари и кураж да купува и да се населява където му е кеф - в София, до София или по-далеч от града, но да не чака да паднат цените. Няма да се случи. Поне от 30 години е така с малки изключения през 2008 -2009г. и то само за някой имоти, които изкуствено бяха със завишени цени преди финансовата криза. А който го е старх от мечки не ходи в гората!

# 580
  • София
Ама не, те ще паднат цените все някога, с малко поне (може и с много). Въпросът е, че после пак ще се вдигнат. Не откриваме тази година топлата вода, моля ви се Simple Smile Според мен обаче желанието на по-младите хора да живеят в къщи няма да изчезне; в това отношение може би пандемията донесе по-дълготрайна промяна в мисленето. Ще видим Simple Smile

# 581
Рано или късно ще има спад, въпросът е дали ще паднат с Х процента от 1 000 евро или от 2 000 евро. Все е спад, въпросът е дали и с корекцията пак няма да е скъпо за тези, на които от десет години им е скъпо.

# 582
  • София
Поне от 30 години е така с малки изключения през 2008 -2009г. и то само за някой имоти, които изкуствено бяха със завишени цени преди финансовата криза.

Доста невярно твърдение. Ние напазарувахме 2015-та на много по-ниска цена от 2008/2009, като сега пак са се вдигнали. През доста години във всички райони на София цените бяха по-ниски. И както т.нар. майстори си избираха обектите през 2008-ма и бяха голямата работа, след това имаше години, в които едва си намираха работа и свалиха гарда.

Тя и Атина щеше да расте до безкрайност, ама последните 20 годни не е е мръднала Rolling Eyes

Да не говорим, че като вдигнат данъците, което неизбежно ще се случи, много хора ще преосмислят инвестициите си.

Колкото до това, че никога няма да паднат цените, те и испанците така си мислиха, ама реалността е друга:

Последна редакция: чт, 17 юни 2021, 14:25 от mitkomitashki

# 583
  • София
Не че нещо, ама тази графика с цифри и една крива може да касае абсолютно всичко - от цена на горивата, до прираст на населението някъде си по света Simple Smile Некоректно е да се дава уж информация в подобен вид Simple Smile Както и да си пророкуваме в тази тема - все пак тя не е за инвестиции, не е за пазарът на имоти по принцип, не е даже за класиранията в училищата в София. Къщи около София сме се събрали да обсъждаме...

# 584
Естествено ще че паднат и че ще се вдигнат след това отново. И след това отново ще паднат и отново ще се вдигнат. Както се опитвам да го обясня на всички, че имотите не са права линия само нагоре, а са цикличен актив. И който купува на върха сега на космически цени с кредит и лихва, която предстой да се вдигне (особено ако изтърват инфлацията може и с доста). Той ще се набута жестоко. Ако успее да изплати, ще му е излязло адски солено и ще има да избива инвестицията 1-2 десетилетия, чак за неговите деца може да е на нула. А до тогава дали 2ст, 3ст кутийки във вади и ливади ще са вървежен актив, дали населението на БГ и  София ще расте, никой не знае. Ще живеем след 20--30 год и ще разберем. Дори и да реши да продава на следващия връх след 15 години примерно, пак няма да си е избил инвестицията, заради лихвата. Та моя съвет е който купува сега, поне да купува перспективни имоти а именно - център, елитни квартали, локации или къща със земя. Масовите 2ст, 3ст кутийки след 10-20 год в недъгави квартали ще са без пари.

Общи условия

Активация на акаунт