Къща около София - 2

• 70 850
  • 751
  •   1
Отговори
# 585
Естествено ще че паднат и че ще се вдигнат след това отново. И след това отново ще паднат и отново ще се вдигнат. Както се опитвам да го обясня на всички, че имотите не са права линия само нагоре, а са цикличен актив. И който купува на върха сега на космически цени с кредит и лихва, която предстой да се вдигне (особено ако изтърват инфлацията може и с доста). Той ще се набута жестоко. Ако успее да изплати, ще му е излязло адски солено и ще има да избива инвестицията 1-2 десетилетия, чак за неговите деца може да е на нула. А до тогава дали 2ст, 3ст кутийки във вади и ливади ще са вървежен актив, дали населението на БГ и  София ще расте, никой не знае. Ще живеем след 20--30 год и ще разберем. Дори и да реши да продава на следващия връх след 15 години примерно, пак няма да си е избил инвестицията, заради лихвата. Та моя съвет е който купува сега, поне да купува перспективни имоти а именно - център, елитни квартали, локации или къща със земя. Масовите 2ст, 3ст кутийки след 10-20 год в недъгави квартали ще са без пари.
Gogo, хайде малко поживей живота, а не само да четеш учебниците по икономика и статистика и ще установиш, че имот цената не си губи, а тя само расте! Това и прадядо ми го казваше още през далечната 1980 г. и наистина е така. Купен от нас апартамент преди 32 години с жилищен заем от 20 000 лв. за 30 години/тогава такива бяха, а не ипотечни/ в краен квартал сега струва 90 - 100 х.евро. Отадавна сме го изплатили предсрочно по ред причини. Ами не ми се е обезценил, а напротив дори след толкова ползване през годините ако река ще го продам на изключителна печалба, защото търся още един такъв да купя, ама няма. Разбира се, че има риск, но то тогава дай да не излизаме от вкъщи и да се затоворим в инкубатор.

# 586
Миташки, като спомена завръщащи се от чужбина: аз пък познавам вече доста които се завръщат, но нито ти, нито аз сме показател за статистическа извадка.

# 587
  • София
След още няколко огледа, все още нищичко, което да ни хване окото. Много малко предлагане на читави имоти, явно е момент за изчакване.

# 588
Фаталина от имоти се печели много и се съхранява стойност, но когато се купуват в правилния момент и правилния имот. Сега не е правилния момент нито за цена нито за имот.

# 589
  • София
То не е точно и до пазар тази работа с къщата.
То е до житейска ситуация и потребност. Имайки едни 20- 30 години урожай в цялата му същност, не може да се разтакава вечно.
Желание трябва, устрем и време.
Времето е най- скъпото, подбива и най- високата цена на имот.
Да седиш и да чакаш - сега не е добро време, сега е скъпо, сега бла бла бла…… няма да се получат нещата.

Аз съм за скъпата цена в точното за човека време.

# 590
Missence, кое е селото на вашите приятели? Сделката още не е приключила и ще се въздържа засега да споделям детайли Simple Smile
Богданов дол.

А, не знаех, че сделката не е приключила. Успех!
Не сме там Simple Smile, но в близост.

# 591
  • София
То не е точно и до пазар тази работа с къщата.
То е до житейска ситуация и потребност. Имайки едни 20- 30 години урожай в цялата му същност, не може да се разтакава вечно.
Желание трябва, устрем и време.
Времето е най- скъпото, подбива и най- високата цена на имот.
Да седиш и да чакаш - сега не е добро време, сега е скъпо, сега бла бла бла…… няма да се получат нещата.

Аз съм за скъпата цена в точното за човека време.
Няма какво да се седи, животът не е безкраен. А и точната цена трудно се нацелва.

# 592
Да не говорим, колко е индивидуално дали един момент е подходящ или не. Няма универсален подходящ момент, няма идеален имот. Има индивид, който е с определени нужди, в определен момент, с определен бюджет, с определени мечти, аспирации и емоции.

# 593
Да аз се отплеснах, че не съм по темата. Но фаталина заговори заапартамент и затова се отплеснах и аз. Къща се купува според индивидуална нижда, но за инвестиционни апртаменти сега момента е лош.

# 594
  • София
Преди години купихме имот точно в един от пиковете на цените. Всички ни смятаха за луди. Сега този имот струва двойно и малко отгоре. Изобщо не съжаляваме.
Ние и сега да намерим нещо, което ни хареса, пък изобщо няма да се колебаем.

Последна редакция: пт, 18 юни 2021, 09:03 от missence

# 595
  • София
Missence, не сте ли мислили за строеж?

# 596
  • София
Missence, не сте ли мислили за строеж?
И в тази посока мислим, ама поне 2г. ще се строи, разправии, чудесии. Ако минем на вариант строеж, трябва да си наемем човек, който да движи всичко, защото професиите са ни такива, че няма как някой от нас да е всеки ден на обекта. но мислим и този вариант, макар и краен.

# 597
  • София
Не знам как е с много висок бюджет, но по мой опит на бюджет, няма такъв човек/фирма, който да ти спести линото участие в строежа. Да ти движи документи - да, да надзирава работниците и изпълнението на дейностите им - да. Но дали искаш една марка дограма или друга, знаеш ти; дали искаш допълнителен контакт или не - пак ти; дали искаш кабел за телевизия в спалнята - ти; да прекараш интернет - ти; да си уредиш охраната - ти; да избереш настилките (и всичко друго интериорно) - ти... Занимавка си е, дори да не е всичко наведнъж.

# 598
Не знам как е с много висок бюджет, но по мой опит на бюджет, няма такъв човек/фирма, който да ти спести линото участие в строежа. Да ти движи документи - да, да надзирава работниците и изпълнението на дейностите им - да. Но дали искаш една марка дограма или друга, знаеш ти; дали искаш допълнителен контакт или не - пак ти; дали искаш кабел за телевизия в спалнята - ти; да прекараш интернет - ти; да си уредиш охраната - ти; да избереш настилките (и всичко друго интериорно) - ти... Занимавка си е, дори да не е всичко наведнъж.

Подкрепям с 2 ръце думите ти, а за останалите неща по принцип има фирми, които практикуват строителен надзор, но по принцип строителните фирми и строителните надзори са навързани като черва Laughing, особено по-големите.Laughing

# 599
  • София
Рядко ще строи човек еднофамилна къща с голяма фирма (от тези навързаните). А и сам си избираш и двете, така че има как да се избегне комбината им срещу теб (макар че да тръгнат да играят срещу теб ще им е повече занимавка, отколкото да си свършат работата - един читав конструктор би им усложнил зловредните действия ужасно много). Аз не бих се притеснявала за това дали са навързани, а за това, че строителният надзор не винаги работи както трябва и стават фалове. Например  при нас един багер отсече ската на буквално 2 см от оградата на съседа, та се наложи подпорната стена вместо да я отлагаме, да я приоритизираме. Ние не сме пример за добра организация, защото вс епак бяхме на доста тънък бюджет, но доколкото чувам все се случва по някоя неуредица. И като се случи, щеш-не щеш, се занимаваш лично Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт