Сватба, булките на 2020 г. и 2021 г., тема 5

• 41 382
  • 743
  •   1
Отговори
# 120
Имаше такива булки, но ни се отложи сватбата. За съжаление, тя е заета за новата ни дата и още не съм се спряла на нов гримьор. Харесах май 1-2,но не съм писала и бих се радвала и аз, ако другите споделят при кого ще им е.

Велт, може ли рецепта за тортата.
Разбира се.

Моята форма е 17, 5 см.
Пандишпанов блат:
4 яйца
100 г захар
100 г брашно
бакпулвер
кора от лимон
ванилия
Брашното и бакпулверът се пресяват.
Жълтъците с 50 г от захарта се разбиват до побеляване.
Белтъците се разбиват на сняг с останалата захар и ароматизаторите.
Към разбитите жълтъци се прибавят малко от белтъците, разбърква се, добавя се брашно, пак белтъци, пак брашно и така докато свършат продуктите. Бърка се леко, за да не спаден места.
Аз я разделих сместа на две към едно за печенето и първият блат го срязах на две, втория - не.

Шоколадово шантили:
300 г бял шоколад
450 г животинска сметана
Сметаната се загрява до кипване, шоколадът се нарязва на ситно и се добавя в горещата сметана. Разбърква се много добре до разтапяне и се прибира в хладилник за една нощ.
На следващия ден се разбива с миксер до сгъстяване. Трябва да се внимава да не се пресече.

Виолетов крем:
Около 500 г горски плодове, ягоди и череши се разбиват в блендер, после се прецеждат и се варят до сгъстяване. Аз сложих и 2-3 г желатин разтворен във вода и после разтопен (без да завира!)
Половината от това сладко се смесва с половината шоколадово шантили и се разбърква.

Крем за измазване:
Кремът за измазване на тази торта е една голяма издънка, така че не мога да дам рецепта. По същество е нещо ато маслен крем разбит с бял шоколад.

Сглобяване:
Първият блат се слага в ринг в чиния и се сиропира леко с мляко. Отгоре се нареждат малини в кръг на разстияние около 1 см от ръба на блата. Покрива се с белия шоколадов крем. Отгоре се слага втория блат, леко се сиропира и се слага виолетовия крем. Последният блат не го сиропирам. Оставих тортата да стяга около 4-5 часа в хладилник, може и една нощ. После измазах с масления крем и доукрасих с него, малини и настърган бял шоколад.

По темата:
Не знам защо някои семейства вместо да помагат и подкрепят, решават да вгорчат деня на децата/внуците/братята си. Станах свидетел на едно много грозно родителско изпълнение тази година, но не ми се влиза в подробности, понеже става дума за приятелка и не искам да и вея историите по форумите.
Смятам, че в дългосрочен план повечето хора съжаляват за угаждане на роднини и съобразяване с излишни претенции. Далеч не смятам, че семействата не трябва да се уважават, но има разлика между уважение и тропане с крак, за да стане на тяхната.

# 121
Усмивка, честито! Бъдете живи и здрави и дълъг семеен живот! Много сте хубави!

# 122
  • София
Да споделя за бъдещите булки, че ми попадна реклама на 2020 Event Space. Изглежда интересно, но нямам лични впечатления.
https://www.facebook.com/2020eventspace.sofia/?hc_ref=ARTZanU2ZJ … c&__tn__=kC-R

# 123
  • София
Честито и от мен Усмивка!

Juicy Pigeon и аз миналата седмица имах разправии около сватбата с неговите. Така се изпокарахме и с мъжо, че му заявих че не искам вече сватба.
До толкова ни бяха вгорчили всичко, че буквално се отвратих и съжалявах че правим сватба.
Наистина има хора, които неусетно правят толкова неуместни коментари, че направо не знам.
В крайна сметка, нещата се успокоиха за сега.

Обмислям вече съвсем сериозно да отменим тържеството за септември, освен всичко останало баща ми не е много добре и не знам дали ще може да издържи цял ден :/
Никак не искам, но всички мрънкат, отделно че ако чакам до 15 юни ще имам само 20 дни за всичко останало, а нямам нужда и от такова напрежение.

# 124
Като ви чета и не проумявам как роднините, било то и родители, имат наглостта да се месят в организацията на сватбата. И тук няма значение кой плаща. Деня е един и е на младоженците. Оставете ги на мира.
При нас никой не се месеше. Само една жена близка до семейството ни каза "Как няма да има надиграване с пиле". Еми, ей така. Не ни харесваше и на двамата, кумовете бяха доволни, че няма да има, макар че щяха да се съгласят, ако бяхме решили.
Всичко направихме сами, както на нас ни харесваше. Който има претенции, да си направи сватба, както му харесва!

# 125
Взехме решение за момента, утре вероятно пак ще се промени, но да видим. Ще направим 2 сватби... Joy Втората поне ще излезе доста евтино. Стигнахме до извода, че каквото и да направим все някой ще е сърдит, все някой ще гледа накриво, така поне няма да има бой между роднини. На нас също всичко ни се вгорчи, то вместо да е хубав повод, само си късаме нервите.

# 126
Като ви чета и не проумявам как роднините, било то и родители, имат наглостта да се месят в организацията на сватбата. И тук няма значение кой плаща. Деня е един и е на младоженците. Оставете ги на мира.
Не, че не съм съгласна с теб, но реалността е, че има семейства всякакви. Това са модели в общуването деца-родители, които със сигурност датират от много по-рано (да не кажа цял живот).
Има властни родители, които вярват, че са обективно прави и че трябва да предпазят децата си от грешка на всяка цена, дори това да значи децата да ги заболи малко на момента. Не е правилно, не можеш да третираш така зрели самостоятелни хора, но го има в много семейства.

За това кой плаща (това очевидно не е съвет за булките тук, но го пиша за тези, които като мен преди година, четат с идеята, че скоро може да дойде и техният ред да се запишат като бъдещи булки): Схемата финансиране от 2те семейства +/- принос от страна на младоженците е най-лошото, което можете да направите... Освен ако двете семейства не са близки, с общи ценности и това не е тествано достатъчно дълго във времето, но аз такива семейства не познавам. За 2 сватби на близки се сещам, които бяха организирани с такова финансиране - и 2те костваха меко казано много нерви на младоженците, като изпълненията по време на организацията, за които ми споделяха, варираха от грозни до много грозни.

Последна редакция: пн, 01 юни 2020, 08:01 от evenfall

# 127
Съгласна съм с evenfal. Много изчерпателно. И не се карайте с мъжете си. Знам, че обикновено жените са тези, които винаги търсят начин, те са по-активните, но и половинките ви трябва много да държат да се разбирате и да няма мое-твое. Даже и да сте на различни мнения, винаги подхождайте с любов, търсене заедно решението и не си лягайте скарани. Просто и двамата еднакво трябва да сте пазители на собствената си крепост. Аз така ги разбирам нещата.

Аз като се сетя на мен какви съвети са ми давали моята рода... Ма направо един да хванеш, друг да удариш. Grinning Особено ми са любими две: 1. Ако ти предложи, не се съгласявай веднага или се съгласи, но не се жени веднага за него, остави го да чака. 2. Много е важно да му родиш син.

Общо взето съм си ги сложила нали знаете къде тия "съвети". Grinning Те само си чешат езиците, аз съм много директен човек и не обичам да ми налагат мнения. Много пъти съм казвала в очите "Ти на мен няма да ми казваш аз какво да правя, аз си знам най-добре." Та сега вече е "А може ли да питам нещо/Може ли да предложа само нещо". Ако съм в настроение казвам "да", ако ли не - не ме интересува. Аз пак си ги обичам и го показвам, но да ми се качват на главата, това няма да стане. Ще си дават съветите само, когато АЗ ги питам. Даже и тогава вече ги е страх малко, но айде ся. Grinning Усетихте ли колко пъти казах "аз"? Така трябва да е винаги, когато знаят, че ви предстои важно решение. Вие пак може да се съобразите с тях, но само аз вие прецените без чужда намеса.

Последна редакция: пн, 01 юни 2020, 08:55 от usmvka

# 128
Усмивка, честито.

Относно родителите - нашите семейства също ще поделят сватбата като и ние ще вземем участие. Нито сме имали разправии, нито кавги. Казахме им общата сума и те решиха, че ще я поделят. Зависи много от хората. Семействата ни нито са близки, нито се познават от 15 години. Просто са интелигентни хора, ние организираме всичко, никого с нищо не занимавам, никой не се меси, където не му е работата, даже изобщо никой не се меси никъде 😆 и ми е много пп-добре, по-спокойно.
Нашите бутониери дойдоха и съм много доволна, страничката е PS style сватбени аксесоари.

Подновихме раздаването на поканите.

И общо взето е това за сега.

# 129
Честито на тези от вас, които вече са съпрузи! Много семейно щастие! Относно бюджета, при нас родителите няма да участват с никакви пари относно подготовката и сватбата. И още по- добре, не се мешат, нямат и думата. Grinning

# 130
При нас поделянето на средствата за сватбата, се оказа доста по- благоприятно отколкото мислехме. Семействата ни също не са близки, за 5 години са се виждали сигурно 5-6 пъти. Никой не ни се е месил в избора на каквото и да било, даже ни благодарят, че не ги занимаваме с организацията. И двамата знаем какви средства ще отделят, затова гледаме да търсим и избираме изгодни оферти. Да, факт е, че правим компромис с купуването на някои неща, но това е продиктувано от наши размисли и последващо решение, че този разход искаме да им го спестим и не е нужно да даваме примерно 60 лева за менче за лискане на вода пред вкъщи. Поохлади се напрежението, решихме, че ще си чакаме до 15 юни да видим какво ще кажат от ресторанта. Ако нямаме зелена светлина за събитието през юли, всичките нерви и караници ще са напразно. Ако можем да проведем сватбата, просто ще направим 2 и това е.

Днес имам среща с хореографката за първия ни сватбен танц, много се вълнувам. Дано на първия урок жената да не избяга от ужас...

# 131

martina.petrova, много трудно ще намерите желаещи младоженци за съответната дата. Според мен говорете с ресторанта да ви върнат част от капарото предвид обстоятелствата.

Разбира се, това беше първото, което пробвахме, но за съжаление не е опция. Логиката на ресторанта е, че сватба може да се проведе, друг е въпросът, че за нашата конкретна сватба с гости от чужбина, това не е вариант. Предложиха ни дати понеделник до четвъртък догодина извън сезона, което не е опция. Ако все пак се намерят кандидати да заемат датата тази година, ще е чудесно, така че, ако чуете за  някой желаещ, ще се радвам да споделите.

# 132
usmvka честито, желая ви щастие в семейството, и да имате все по-хубави споделени преживявания! Flowers Bouquet Много сладурски и оригниално са украсили и масата ви в ресторанта.

Welt честито  и за вашата годишнина и адмирации за тортата! Изглежда майсторски направена Relaxed

Juicy Pigeon като прочетох историята ви до сега, много напомня и на наши такива моменти, с не толкова много караници, но пък цялото напрежение пада върху нас двамата и по-често потърпевшия е човека до мен, че после се чувствам и виновно как съм се държала. Но и ние като вас, изчакваме до средата на юни, за да разберем повече какво ще става.. така или иначе ако всичко е готово от ваша страна (като изключим тези неща, които се правят последните дни преди самата сватба), тогава предполагам ще можете да реагирате бързо за първоначално планираната дата. А относно гостите, при нас някои няма да присъстват от страната на младоженеца, не заради него пряко, а заради някакви роднински предишни истории.. та понякога и това може да се окаже причина, за да не присъстват.

# 133
Аз тръгнах с голямата кошница без да се притеснявам, повтаряйки си "то има време до сватбата" и, както всичко вървеше с късмет досега и, където проверя дали са свободни за датата на сватбата, бяха свободни .. ударих на камък. Трябва ни DJ, който може да води на български и английски език. В идеалния случай искаме DJ, който да води двуезично, а не DJ и сватбен водещ отделно. След прочетени хиляди хвалебствия за DJ Емил Андреев се хвърлих на него и, за чудо и приказ, той вече зает за след 1 година. Момичета, можете ли да препоръчате DJ в София, който може да води на двата езика? Neutral Face

# 134
Доколкото помня някоя от булките беше споделила, че Bedros може да води и на английски, но не съм сигурна.

П.п- в сайта му пише, че може да води частично или изцяло на английски. Има и календар, в който да проверите свободен ли е за вашата дата. Като цяло на мен не ми стана приятно неговото отношение, защото по телефона не беше особено заинтересован от нашата сватба и така и не ни прати оферта. Но пък има редица положителни коментари в интернет за него, така че предполагам си избира клиентите и просто не е бил нашия DJ.

Последна редакция: пн, 01 юни 2020, 21:37 от Juicy Pigeon

Общи условия

Активация на акаунт