РУСКИ филми и сериали - тема 18

• 68 335
  • 735
  •   1
Отговори
# 390
М. Д. до 14та Simple Smile колкото са ми отпуснали засега Simple Smile
И двете познахме, нали?

На мен ми хареса МУР-МУР, а тази вечер съм на финала на Капкан для монстра. Супер са и двата сериала.

от днес:
"Верь своему мужу"
https://russkii-serial.net/842-ver-svoemu-muzhu.html

# 391
  • Варна
М. Д. до 14та Simple Smile колкото са ми отпуснали засега Simple Smile
И двете познахме, нали?

Вале,  всъщност - не. Моето предположение се оказа близко, но беше прибързано. Ти си беше точно в десетката!

# 392
Първите две серии от 4 сезон на ИП Пирогова вече са качени.

# 393
Дразнят субтитрите. Очевидно не са от професионални преводачи и са на ниско ниво. Предпочитам оригиналната руска реч да чувам.

# 394

Къде са качени? И на мен ми е интересно да видя чий е преводът.

Deborana всички предпочитаме оригиналните гласове, не само за руски филми. Но за съжаление, не знаем толкова много езици.
Предлагам когато критикуваме нечий превод, да съобщаваме чий е и какво не ни харесва. Защото, както казва синът ми, когато субтитрите са ок, никой нищо не коментира. Забелязва се само, когато не са добре. Simple Smile

Желая на всички светли празници!

# 395

Къде са качени? И на мен ми е интересно да видя чий е преводът.

Deborana всички предпочитаме оригиналните гласове, не само за руски филми. Но за съжаление, не знаем толкова много езици.
Предлагам когато критикуваме нечий превод, да съобщаваме чий е и какво не ни харесва. Защото, както казва синът ми, когато субтитрите са ок, никой нищо не коментира. Забелязва се само, когато не са добре. Simple Smile

Желая на всички светли празници!

https://kinotochka.co/15268-ip-pirogova-4-sezon-2021-2.html

# 396
  • Варна

Родные
Шарен филм,  а бе - като живота шарен. Сладък, горчив, пиперлив, солен... всичките вкусове опитах в гледането. По едно време ми стана скучно, нататък плаках, мислих, усмихвах се. Хубаво кино! Не само защото  ги имаше Пегова и Трескунов (много ги  харесвам), а Бурунов (един от любимите ми актьори),  успя да удържи майсторски героя си отначало до самия финал, в трудното гранично положение между кича и върховното, при това без дори  да залитне към някоя  от страните. Филм за мислене и филм за чувстване. Хубав, значи 😉
онлайн, без субтитри тук https://kinokrad.co/351794-rodnye-2021-smotret.html

# 397
  • Варна
(цитат) Защото, както казва синът ми, когато субтитрите са ок, никой нищо не коментира. Забелязва се само, когато не са добре. Simple Smile

Вале, отстрани изглежда много проста работа: знаем ли майчин език? Знаем. Чуждият знаем ли го? В случая, в различни степени - да. Е, какъв проблем тогава да транслираме. Тук свършва теорията даже в този груб вид и идва практиката, а в нея има повече от пренасяне  от една реч на друга. Има нюанси, които уж дребни наглед и търпящи компромиси, могат да изкривят картината. Ако не се случи, то поне ще има известно замъгляване, което пък ще отнема в течение на превода малко по малко от блясъка на майсторски "нарисуваните" образи. И нещата ще заприличат на оня стар, готин виц, в който Гарабед не успява да проумее какво велико има в Шаляпин, защото не могъл да отиде на концерта му и помолил Киркор, който вече е бил, да  го изпее.
За "пред публика", си позволих само веднъж да превеждам. И не защото владея добре руския, а защото останалите бъкел не вдяваха от него, а статията която исках да видят, хем беше полезна за групата (ФБ), хем беше разкошна. Раз-кош-на! Потрих ръце, лапнах цигарата и затраках по клавиатурата. Стана, бе! - помислих след финалното изречение. Щом прочетох отначало, разбрах че нищо не беше станало. Извадих речниците и прецизирах доста места. Пак прочетох. Резултатът: аха-аха, ама - тц. И пак отначало, така, докато не изгладих и най дребните си неточности. Кутията с цигари беше преполовена и бяха минали часове, а статията - "някаква" мижава машинописна страница. Нищо де, отново чета - като че ли всичко точно, всичко  на своите си места, обаче авторовото обаяние, стилът, тихичко се изсулил и издимил нанякъде. Останала една академична сухота - да четеш само при оръжие насочено в главата. На другият ден поработих още часове и даже се блазня от мисълта, че успях да върна част от авторовия стил, без да наруша важните, основни идеи там. От него момент, усетих как ценя труда на преводача, наравно с този - на автора, ама не на теория ценя, защото така трябва, а с разбиране.

p.s. 15 серия на  За час до рассвета, е великолепна, кефих се на макс!

# 398
M.D. в превод или оригинал, но продължавай да пишеш. Определено имаш дар слово.

# 399
  • При елфите ...
Знам, че е относително и субективно... но да попитам тези, които са гледали сериала Ефросинья... заслужавала ли си отделеното време... Гледам, че първият сезон е от 100 серии (а има още 2-ри и 3-ти), аз още съм в началото... та се чудя дали да продължавам?!? Нещо много сапунчест ми идва... Wink това променя ли се в другите сезони?!?

# 400
Ако първи сезон ти е скучен, не гледай другите.
На мен първи сезон ми хареса най-много, заради природата и интересния мотив за съпоставянето на различния начин на живот. Както и заради играта на повечито артисти. Във втори сезон има криминална интрига, добре развита, а трети вече става наистина повече от сапунка. Даже бих казала, че трети може да завърши много по-рано, защото след определени серии просто се усеща напън самоцелно да продължава.

# 401
  • При елфите ...
Ако първи сезон ти е скучен, не гледай другите.
На мен първи сезон ми хареса най-много, заради природата и интересния мотив за съпоставянето на различния начин на живот. Както и заради играта на повечито артисти. Във втори сезон има криминална интрига, добре развита, а трети вече става наистина повече от сапунка. Даже бих казала, че трети може да завърши много по-рано, защото след определени серии просто се усеща напън самоцелно да продължава.
Благодаря... ще продължа да гледам още малко... поне 1-я сезон... определено няма да имам сили за 2-я и 3-я... Wink

# 402
  • Най-красивата страна
На мен първият и втория сезон ми харесаха.
Но третия ми се стори излишен.

# 403
тази песен слушам днес:
Скрит текст:

Елена Ваенга - Необыкновенная

клипът по филм ли е правен и "Вася" дали е някой известен артист?
изключително чаровен по един специфичен руски начин е и бих гледала някой филм специално заради него

Скрит текст:

# 404
bubanka, момичета, честит празник!

bubanka песента е много хубава, а филмът, по който е клипът, още повече - "Любовь и голуби". "Вася" е Александър Михайлов, роден през 1944 г. Наистина има страхотно излъчване, като нищо може да си загубиш ума по него. Филмографията му:
https://www.kino-teatr.ru/kino/acter/m/sov/2884/works/

Общи условия

Активация на акаунт