За любителите на питки - БОЛЯРСКА ПИТКА

• 290 868
  • 942
  •   1
Отговори
# 150
  • Ах, морето
Момичета, разкошни са ви питките на всички. Само на мен ли не ми се получи  Thinking ?
Имам два неуспешни опита, които ме спират за трети, но пък, като гледам апетитните ви снимки, отново се навивам да я направя. Тези, които месят тестото на ръка, колко дълго го месите? Защото 1 час в машината е много време, но на ръка 1 час  ooooh! ??? Ако сложа продуктите в робота, дали ще стане, защото машина за хляб нямам. Май няма да стане, защото купата е малка - едва ли ще побере повече от 1/2 кг. брашно. Ама да питам все пак.  Whistling Давайте съвет, че ми е голямо предизвикателство тази питка.

# 151
vania_sk, значи ти си следващата пленница  питката. Трябва да я прекръстим Болярска пленница.
Само със сирене ли си я правила? По снимките ми се вижда, че има сиренце?
Ако да, пробвай веднъж без  Wink

пробвах веднъж без сирене, веднъж със сирене и шарена сол (така малко на тутманик прилича) и веднъж на розички я направих  Peace всякак е прекрасна  Hug

# 152
Момичета, разкошни са ви питките на всички. Само на мен ли не ми се получи  Thinking ?
Имам два неуспешни опита, които ме спират за трети, но пък, като гледам апетитните ви снимки, отново се навивам да я направя. Тези, които месят тестото на ръка, колко дълго го месите? Защото 1 час в машината е много време, но на ръка 1 час  ooooh! ??? Ако сложа продуктите в робота, дали ще стане, защото машина за хляб нямам. Май няма да стане, защото купата е малка - едва ли ще побере повече от 1/2 кг. брашно. Ама да питам все пак.  Whistling Давайте съвет, че ми е голямо предизвикателство тази питка.
Аз правя половин доза в машината за хляб и може да видиш резултата. Определно на ръка никога няма да го направя така както изглеждат на снимките които съм месила в машината така че пробвай и вробота който имаш за последно и тогава се отказвай Wink може и да стане този път - но на ръка си е за майстори определено - не всеки може да меси

# 153
  • Ах, морето
Благодаря, Ваня.

# 154
машината за хляб меси тестото 30мин,а не 1 час.На ръка е елементарно да се меси - натискаш,обръщаш,натискаш обръщаш - все си виждала наживо или по-телевизията.С машината просто е по-мързеливо.Ако месиш на ръка,не се мъчи 30мин и 20 са достатъчни.
Успех.

# 155
  • Ах, морето
Е, аз имам известен опит с тесто. Просто опитът ми с питките е по-ограничен.  Wink
Благодаря все пак.

# 156
Това за единия час аз май имам вина. С моята по-голяма доза и пускането и спирането  Rolling Eyes
Естествено, че на ръка може и ще стане идеална. Има много хора, които предпочитат ръчното месене.
Успех!

# 157
споко, аз я месих на ръка и даже нямаше и 20 мин. В момента, в които тестото от лепкаво стана на топка спрях да меся и само го оформих и го оставих да почива. Хем имам машина, ама като за 1 път реших на ръка да стане. Така че няма страшно. Резултата пак беше страхотна питка на конци. Успех!

# 158
  • UK/София
 Защо се затормозявате с машините newsm78Месенето е много лесно, нищо сложно няма!

# 159
  • Ах, морето
Да се похваля и аз. Днес най-после стана мекичка и пухкава каквато трябва да бъде. Месих си я на ръка, не с робота. Предположих и къде съм сгрешила предния път. Снимки обаче нямам, но сигурно скоро ще я направя пак и тогава ще я снимам. Поне знам вече каква технология да спазвам. А и мъжът ми ме похвали (той мислеше, че нищо няма да стане).  Flutter Благодаря на всички за съветите и препоръките. Сега нямам търпение да изпробвам и другите рецепти за питки. Май и мен ме хвана питкоманията. Само че има един проблем - мъжът ми през деня е на работа, а аз колкото пъти мина покрай тавата, толкова пъти си чупвам уж малки парченца...

# 160
аз пак с един въпрос Sad
До сега съм правила 3 пъти питката на Биляна (в различни варианти - вече писах по-горе) и не беше оставала за следващия ден за да видя какво става с нея. Последната обаче остана и..... на следващия ден беше лепкава миришеше на тесто сурово и мая...сякаш беше неизпечена - което го нямаше вчера:-( дали нещо съм сгрешила ..не знам. А и никога до сега не са ми ставали на конци вътре питките въпреки че ги навивам и осуквам добре преди да изпека? Май нещо не съм от най-добрите се оказа въпреки хвалбите ми от по-предите постове Wink
Ще чакам да прочета мненията ви

# 161
Ами ако си я прибрала не напълно изстинала в найлонова торба - точно така става.Тоя номер и аз съм си го правила.
Ако не е тази причината,за друго не се сещам.

Върнах се да погледна снимките на готовите ти питки.Забелязвам,че пиката ти си изгубва рисунъка на охлюва.Надула се е при втасването и се е сляла в едно цяло.Вероятно си забелязала по други снимки,как формата на усукания охлюв е доста по-ясно изразена от тази на твоята питка.Причината за това може да е по-рядко тесто,и по-дълго време за втасване.Това не е болка за умиране,питката си е хубава и така,но ако искаш да ти се получат конци и вътрешността да стои по-устойчива,на другия ден да не е тестива - то трябва по-стегнато тесто,с малко повече брашно и да не превтасва,дори за 5 мин.
Всичко това предполагам,само по снимката на готовата ти питка,защото не съм ти видяла тестото.
Успех следващия път!

Последна редакция: пн, 20 авг 2007, 15:05 от pina

# 162
  • Ах, морето
Моята питка стана много мекичка и дори сега (вече трети ден) е още мекичка и не е тестяна или сбита. Но също не стана на конци, което не е чак такъв проблем, защото на вкус беше отлична. Обаче и при мен също се "разля", така да се каже. Когато се обадих на бабата на мъжа ми, да я питам на колко градуса да я пека, тя ми каза, да не изчаквам да се надуе много, преди да я сложа във фурната, защото тогава ще спадне. И точно така стана. Беше много бухнала и във фурната спадна. Не стана сплескана, но се загуби формата на охлюва. Съгласна съм с мнението на pina, че причината за това е превтасване. Обаче как да преценя колко да втаса, преди да я сложа да се пече? Миналия път я оставих 1 час, може би трябва да е само 30 минути. Знам, че не зависи само от времето, а и от температурата и други условия, но все пак ориентировъчно колко е достатъчно да втасва? Благодаря предварително.  Peace

# 163
Доколкото помня Биляна беше писала,че втасва 1 час,но тя вероятно я е правила или зимно време,зависи и от количеството на тестото.Аз лично я държах 30 мин.Гледай я,да си удвои обема и така я слагай да се пече.Ако я оставиш да си утрои обема,вече е повече от рисковано и аз не бих експериментирала.
Опит трябва докато се научат тези неща,а като се натрупа опит - пак може да се изложиш.И най-големите майстори някога такива ги вършат.... ooooh!

# 164
  • UK/София
vesi_127, за втасването зная, че се наблюдава.Когато тестото почти удвои обема си, се натиска леко с пръст.Ако се върне в начална позиция, т.е. се надигне, значи е втасало.Ако седи дупка в тестото, трябва да втаса още.Зависи от температурата на която втасва тестото и от маята.За това най-харесвам френската суха мая, втасва много бързо на стайна температура.Трябва и да е завито с навлажнена с хладка вода кърпа, за да не хваща кора и да се наблюдава втасването.Поне аз така процедирам.

На мен никога не ми се е случвало тестото да ми спадне във фурната Confused

Общи условия

Активация на акаунт