За любителите на питки - БОЛЯРСКА ПИТКА

  • 290 843
  • 942
  •   1
Отговори
# 75
  • Мнения: 1 698
Аз я оставих на стайна Т, като бях покрила тавата със найлонова торбичка.

# 76
  • UK/София
  • Мнения: 7 686
DaniStef , съжалявам, но сега се включвам.
 Питката би трябвало да втаса и на стайна температура, достатъчно високи са градусите в стаите.Понякога слагам тестото в печката, като включвам фурната на 30,40 градуса.Опитвала съм и на водна баня Simple SmileЕдин път нямаше къде да втаса, напълних ваната с топла вода и сложих съда с тестото във водата, пак се получи Simple Smile
 Винаги когато оставяш тесто да втасва се завива с намокрена с хладка вода кърпа, за да не изсъхне и да хване коричка.
 Това е което зная от скромния ми опит с тестото.Може се включих късно, но дано питката ти се е получила Heart Eyes Hug

# 77
  • У дома
  • Мнения: 1 741
Да си кажа и аз - след няколко успешни опита съм много горда с постиженията си. Аз съм по-небрежна и оставям питката във фурната без да я покривам за час, час и нещо. Понякога, за да я форсирам включвам фурната за около минута, за да загрее и изключвам и така няколко пъти. Никога не мажа отгоре, за да не спадне, а както е във фурната включвам и оставям да се пече. Така тя се надига още малко. Като я извадя понякога мажа с олио и става мекичка и никога не изсъхва.
Открих един голям недостатък на питката обаче - невероятно вкусна е и успешно саботира всичките ми опити за диети!

# 78
  • Мнения: 1 494
На мен веднъж много ми се забави втасването и напълних една по-голама тава с гореща вода, а в нея сложих тавата с тестото. Така спасих положението.
Зимата е по-трудно- слагам тестото на камината отгоре или близо до нея. Ако е включена печката става близо до нея също.

# 79
  • Бг-мама
  • Мнения: 2 337
Втори опит , този път в по висока и по малка тава .
Много съм доволна от резултата , сложих и сусам отгоре!!!!!

# 80
искам да похваля питката, стана супер, много лесно се замеси въпреки моите опасения защото нямам опит и много лесно се точи хем ми беше за 1 път точенето. Аз слепих корите 2 по 2 като вътре сложих сирене и леко разтегнах и усуках. Моята втасва точно час и половина във фурната на 50-70 градуса и се опече за 30 минути на 200 градуса. Който не е пробвал, да пробва, няма да съжалява. Успех!

# 81
  • Мнения: 2 026
                            БОЛЯРСКА ПИТКА

 1/2 ч.ч. олио, около 1кг. брашно; 4 бр. яйца; 1с.л. сол; 1с.л. захар; 1 пакет суха мая;

От колко грама? Че има суха мая от по 7 (Йоткер) и 11 г (турската)?

А, и още нещо. Зачетох се внимателно - наистина ли не втасва тестото първия път, а директно се оформат топки и чак след окончателното оформяне се оставя да втаса?

# 82
  • UK/София
  • Мнения: 7 686
                            БОЛЯРСКА ПИТКА

 1/2 ч.ч. олио, около 1кг. брашно; 4 бр. яйца; 1с.л. сол; 1с.л. захар; 1 пакет суха мая;

От колко грама? Че има суха мая от по 7 (Йоткер) и 11 г (турската)?

А, и още нещо. Зачетох се внимателно - наистина ли не втасва тестото първия път, а директно се оформат топки и чак след окончателното оформяне се оставя да втаса?

    cathie, аз на Йоткер мая не ползвам, не я харесвам.Остава да е турската.Но има и една френска, много е хубава Simple Smile
 Наистина не втасва тестото първия път.Оставя се да се отпусне за да може да се точи.
 Хайде ти прави питката, аз в събота твоята торта и ще обменяме мнения Wink Heart Eyes
 
   

# 83
  • Мнения: 2 026
Аз ще правя и двете  Mr. Green (Ако става дума за бишкотената де  Wink )

А за тая френска мая само легенди слушам и вече  #Cussing out
Ама освен да си спазвам указанията за килограм брашно и това е.
Благодаря за бързия отговор.   bouquet
Все още умувам. Но питката ще я правя или като кифлички, или навързана, за хризантема няма да ми се играе...
Свекър ми има годишнина в петък, та затова съм се активи(зи)рала  Laughing

# 84
  • UK/София
  • Мнения: 7 686
Френската мая я има със сигурност във Фантастико.На друго място не съм я виждала.
 Успех  bouquet

# 85
  • Мнения: 2 026
Все пак не мога вече да устисквам и ще направя половин доза. И без това в машината повече не се събира.
Маслото задължително ли трябва да е препържено, или може и в МВ?
Извинявай, че те разпитвам толкова подробно, но снимката на твоята питка е връх на представите ми за сполучлива пита. На Нова година една позната беше направила подобна, ама нейната рецепта е с мнооооооооого втасване, та предпочитам тази.

# 86
  • UK/София
  • Мнения: 7 686
Да, вкуса на питката идва от препърженото масло.Мириса и вкуса едва ли биха били същите.В MW не знам как ще се получи, не харесвам този уред Simple Smile

# 87
  • Мнения: 2 026
Ще се препържва тогава  Peace
А питките на колко тънки кори се разточват. Приблизително?

# 88
  • UK/София
  • Мнения: 7 686

А питките на колко тънки кори се разточват. Приблизително?
   Simple Smile Simple SmileА сега де Simple SmileДа не е много тънко тестото, за да го скъса четката при мазането.Нормална кора, да не е и много дебела.Не мисля, че дебелината е от значение.

# 89
  • Мнения: 2 026
Готово.
Май тънички ги разточих ли, пресуках и предърпах ли, ама едно парченце към края почти се откъсна.
И не знам дали тавата не ми е много голяма  newsm78
Ето работен вариант  Mr. Green

Общи условия

Активация на акаунт