За любителите на питки - БОЛЯРСКА ПИТКА

• 291 691
  • 942
  •   1
Отговори
# 810
Питката изглежда супер! Имам въпрос: пакетчето суха мая колко грама е - 7 или 11, защото съм виждала и от двете?

# 811
Аз слагам 1 цяло кубче жива мая Юва /Yuva/- 42 грама е.

# 812
Здравейте аз правих Болярската питка, стана страхотна и вкусна  Grinning но на другия ден като си отчупиш парченце и то  ставаше на трохи, чудя се дали не и дойде много маята, аз сложих 1 кубче мая  newsm78, иначе същия ден в които я пекох беше вълшебна просто и на конци, кажете къде греша, че ми се иска за НГ да я направя пак  Hug

Няма да е от маята, защото и аз сложих цяло кубче мая, моята не се трошеше, беше пухкава и мека.
Просто супер питка. Правих я на Бъдни вечер, за новогодишната вечер/т.е. утре/ пак ще я забърквам.

# 813
  • София
Здравейте аз правих Болярската питка, стана страхотна и вкусна  Grinning но на другия ден като си отчупиш парченце и то  ставаше на трохи, чудя се дали не и дойде много маята, аз сложих 1 кубче мая  newsm78, иначе същия ден в които я пекох беше вълшебна просто и на конци, кажете къде греша, че ми се иска за НГ да я направя пак  Hug

Няма да е от маята, защото и аз сложих цяло кубче мая, моята не се трошеше, беше пухкава и мека.
Просто супер питка. Правих я на Бъдни вечер, за новогодишната вечер/т.е. утре/ пак ще я забърквам.
Според мен е точно от многото мая. Като правя хляб и сложа повече, и да не ми превтаса на следващия ден е супер ронлив и мирише по-силно на мая.
Иначе много я обичам тая питка. Peace имам ли гости винаги нея я правя.

# 814
Росалинда, благодаря ти за отговора.  Hug 42 гр. жива мая съответства на 14 гр. суха. Аз нямам жива и исках да разбера колко от сухата да сложа. Дано не се изложа, ще я пробвам.

# 815
  • гр.София
мерси много за отговорите, ще сложа по-малко мая пък дано да стане, а и тя няма да оцелее до другия ден  Wink
Весело посрещане на Новата Година от мен   bouquet  bouquet  bouquet бъдете живи и здрави и от късмет да не се отървете  Hug Hug Hug

# 816

Това е моята Болярска пита за тази вечер. Май стана по-голяма отколкото си мислех...

# 817
  • София
Здравейте, и аз направих тази питка за Коледа. Моята също страшно много се трошеше, но още след опичането. Въобще не стана мека и на конци.
Спазвах точно рецептата, като я оставих да втасва 1 час на 50 градуса във фурната. Да не би да е превтасала или може би проблема е, че я извадих, загрях фурната на 210 градуса и я пъхнах отново?
Моля ви, ако някой може да ми каже къде може да е проблема, защото на вкус много ми хареса и искам пак да я направя.

Здравей, според мен 50 градуса е доста висока темпертура за втасване.Също така този 1ч. също е прекалено много.В нашата къща трудно понасяме парното и темпертурите са около 16-18 градуса.За два дни правих две питки и ми втасаха идеално на тези стайни температури.Отне им около 1ч. и 20м., почти колкото и на твоята питка, но на 50гр.Другата ти голяма грешка е, че си я извадила след втасването на стайна температура.Това е много грешно за работата с тесто.И помни, когато печеш нещо с мая, никога не отваряй фурната първите 20 мин.Притокът на студен въздух към втасалото тесто е пагубно за него.Друга причина за ронливото брашно може да е прекаленото количество тесто с което се замесва питката.

Marieta , не знам за идеятата с млякото.Май ще си стане същински козунак, но със солен вкус.Лично аз питки с прясно мляко не харесвам, някак ми седят клисави и дунапренени, но е въпрос на вкус.

Биляна много ти благодаря за отговора.   bouquet Така като гледам доста грешки съм допуснала, но мисля сега след Нова година да я направя пак като се вслушам в съветите ти.
След това ще споделя какво се е получило.

# 818
Ето и моят първи опит с Болярската питка.
Все още не сме я опитали, но ухае прекрасно.

# 819
Да споделя новогодишния си провал на моята питка
Реших да импровизирам с царевично брашно, днес ще си правя стандартната, че да си подобря настроението
Много ми се искаше да е с друго брашно , някой беше споделил, че е пробвал с пълнозърнесто и се е получило ... е да знаете , че с царевично -НЕ
Иначе се получи много красива Laughing

# 820
Благодаря за споделената рецепта за първи път правя питка стана чудна,направих я на розички/жалко,че не зная  как да кача снимки.Следващият път ще опитам да направя слънце.

# 821
  • Сливен
честита нова година на всички
направих питката и стана страхотна на вкус,всички я харесаха

# 822
  • Варна
И аз я направих с жива мая и резултата - адски се трошеше.Иначе беше мн вкусна,но така втаса че направо излизаше от тавата и се чудих какво да правя. Shocked Предполагам,че грешката ми е била в маята,но и определено тези продукти за много за моята тава.Сега я правя с половината продукти и със суха мая и въобще не се надига. Cry Наистина не знам къде греша,като гледам вашите колко са хубави , а моята .... Embarassed

# 823
И аз направих половин доза с половин пакет жива мая. Стана много хубава, но на другия ден и при мен се трошеше.

# 824
  • Сливен
снощи правих питката
разделих тестото на две и направих

днес едната се ронеше а другата не,но едната ми превтаса,явно от това се получава

Общи условия

Активация на акаунт